Inductie koken is een moderne manier van koken, en zoals bij veel nieuwe dingen ontstaan er misverstanden over; verdraaide feiten worden waarheden, slechte voorlichting maakt het eng en onbekend maakt onbemind. Over inductie koken bestaan veel misverstanden, hieronder heb ik er een aantal bij elkaar gezet en daarbij de feiten vermeld. Uiteraard staat het iedereen vrij te geloven wat hij/zij wil, dus geloof je dat inductiekoken niet in jouw leven past – dan ben je gelukkig vrij op andere manieren te koken.
Inductie koken – Vaak gehoorde misverstanden over koken op inductie
Hieronder lees je veel voorkomende (mis)verstanden over inductie koken. Ken jij er ook eentje? Laat het ons weten door te reageren onderaan dit bericht.
Inductie koken is gevaarlijk
Alles kan gevaarlijk zijn, maar inductie koken is de minst gevaarlijke manier van koken. Koken op gas is gevaarlijker omdat er sprake is van open vuur, waardoor vlam in de pan niet ongewoon is. Gas kan ook gaan lekken, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen (ontploffingen door lekkende gasleidingen in woningen komen regelmatig voor). Daarnaast kunnen spullen die vlakbij het gasfornuis liggen vlamvatten, denk aan een hand- of theedoek die in de buurt ligt, of een ovenhandschoen die net iets te dicht bij de gasvlam ligt. Koken op een keramische kookplaat, of een andere vorm waarbij de kookplaat zelf zeer heet wordt is minder gevaarlijk dan koken op gas, maar toch nog gevaarlijker dan inductie koken omdat je jezelf kunt branden aan de hete kookplaat of een voorwerp kan zo heet worden dat het smelt of verbrandt.
Bij inductie koken is dit allemaal niet mogelijk: de warmte wordt in de bodem van de pan opgewekt, er zijn geen andere gebieden die direct opgewarmd worden dus het enige dat kan gebeuren is dat je je brandt aan de hete pan, maar dit kan bij elke vorm van koken gebeuren. Ook stopt een inductie kookplaat direct met het genereren van energie zodra de pan van de kookplaat wordt opgetild: zonder pan geen warmte, Dat krijg je met een gasfornuis of keramische kookplaat niet voor elkaar. Daarbij komt nog: vlam in de pan: dit kan met elke vorm van koken gebeuren (als je vet maar lang genoeg verhit vliegt het in de brand) maar bij koken gas kan de gasvlam overslaan in de pan. Omdat er bij koken op inductie geen gasvlam is zal deze ook niet overslaan in de pan. Daarnaast zitten er op de meeste inductiekookplaten extra veiligheidsfuncties, zoals een kinderslot en timers voor het automatisch laten uitschakelen van de kookplaat. Inductiekoken is dus de meest veilige vorm van koken en wordt daarom ook steeds meer toegepast in seniorenwoningen en andere woonvormen waar meer veiligheid nodig is. Een overzicht van aandachtspunten bij het kopen van een inductiekookplaat vind je hier>> (link opent in een nieuw venster).
Inductie koken is erg duur
Inductiekoken is op dit moment nog duurder dan koken op gas, maar het is wel efficiënter (er wordt minder energie verspild). Bij inductie koken wordt 80-90 procent van de verbruikte energie omgezet in warmte in de pan, bij koken op gas ligt dit rond de 50-60 procent, net als bij koken op een keramische kookplaat (rendement is sterk afhankelijk van factoren zoals kwaliteit van de kookplaat, pannen en andere omgevingsfactoren). Dit komt doordat de warmte bij inductie koken ín de pan ontstaat, en niet, zoals bij gas in de vorm van een vlam onder de pan of zoals bij een keramische kookplaat onder de keramische plaat. Bij inductie koken wordt dus het grootste deel van de energie omgezet in warmte in de pan, het verlies aan energie (en dus geld) bij de andere vormen van koken is veel groter, daarom is inductie koken efficiënter met energie dan alle andere vormen van (binnenshuis) koken. Ook past de kookzone zich aan aan de omvang van de pan: zet je een kleine pan op een kookzone met pangrootteherkenning dan zal de kookzone zich gedragen alsof hij de afmeting heeft van de pan, dus zal geen warmte proberen op te wekken waar zich geen pan bevindt. Daarnaast zijn de prijzen van inductie kookplaten in de afgelopen jaren flink gedaald, de goedkoopste inductie kookplaten (losstaande modellen) koop je al voor minder dan honderd euro, inbouwmodellen zijn wat groter en kosten iets meer. Je hoeft meestal ook geen nieuwe pannen te kopen als je gaat inductie koken, het kan echter de efficiency van de inductie kookplaat wel verhogen, dus met goede pannen bespaar je nog meer bij het inductie koken. Het (laten) aansluiten van een inductiekookplaat kan wel duurder zijn dan als je een gaskookplaat zou laten installeren, dit komt doordat de aansluiting van de meeste kookplaten op een Perilex-stopcontact moet worden gedaan, maar er zijn ook inductiekookplaten die worden aangesloten op een normaal stopcontact dus daarvoor hoef je geen extra kosten te maken. Nieuwe woningen worden tegenwoordig steeds vaker voorzien van voorbereidingen voor elektrisch (inductie) koken en steeds minder vaak van een gasaansluiting (er bestaan in Nederland hele woonwijken waar geen gas is aangesloten). Overigens heb je de installatiekosten van een Perilex-stopcontact ook bij een keramische kookplaat die méér dan 3,5 KW vermogen vraagt, dus alleen koken op gas met een bestaande gasaansluiting is in eerste instantie goedkoper, in gebruik is het minder efficiënt maar ook goedkoper dan inductiekoken (al zijn deze kosten natuurlijk afhankelijk van de prijs van gas en de prijs van elektra – deze prijzen zijn de laatste tijd sterk in beweging en zullen ook in beweging blijven gezien de ontwikkelingen in Groningen, de noodzaak van import van gas uit het buitenland en de omarming van hernieuwbare energie in Europa). Ook zijn er inmiddels vele vrijstaande inductiekookplaten te koop (ook vrijstaande inductieplaten met vier pitten) die op een ‘gewoon’ 1-fase stopcontact kunnen worden aangesloten, en er zijn ook inbouw inductiekookplaten te koop die met een gewone 2-polige stekker kunnen worden aangesloten, dus dan heb je geen extra kosten voor het laten plaatsen van een kookgroep (2-fasen inductiekookplaat, tot 7000 Watt) of krachtgroep (3-fasen inductiekookplaat vanaf 7360 Watt). Kortom: net zoals je hele dure gasfornuizen hebt, zo heb je ook hele dure inductiekookplaten. Maar net zoals je hele goedkope gasfornuizen hebt, zo heb je ook hele goedkope inductiekookplaten. Het koken op inductie zelf is efficiënter dan koken op gas (minder energie verbruik), maar de prijzen van gas en elektra bepalen op dit moment dat het koken van één liter water op inductie nog iets duurder is dan het koken van één liter water op gas. Nu nog wel…
Je hebt speciale pannen nodig voor inductie koken
Veruit de meeste pannen (ook oude gebruikte!) pannen werken op inductie. Inductie koken werkt volgens het principe van magnetisme: is een pan gemaakt van magnetiseerbaar materiaal, zoals ijzer, dan werkt deze op inductie. Je kunt heel eenvoudig testen of je pannen werken op inductie: houd er een magneet tegenaan; blijft deze plakken? Dan is de pan geschikt voor inductie koken. Ook als deze pannen zijn gebruikt op een andere warmtebron. Wil je nog sneller en goedkoper inductie koken? Kijk dan eens naar pannen met een dikke bodem die door de fabrikant voor inductie koken zijn ontworpen, in deze pannen wordt niet alleen je eten eerder warm maar verbruik je ook minder energie. Lees hier verder als je meer wilt weten over de wetenschap achter inductiekoken, de materialen die werken op inductie en de pannen die daarvan worden gemaakt.
Je kunt niet grillen of braden op een inductie kookplaat
Je kunt wel degelijk grillen en braden op inductie. Als je grillpan is gemaakt van metaal, en blijft de magneet eraan kleven? Dan kan je met de grillpan prima grillen op inductie. Het is zelfs zo dat als je grillpan gemaakt is van gietijzer dat deze grillpan zelfs erg goed werkt op inductie. Dit geldt ook voor gietijzeren braadpannen en gietijzeren koekenpannen en zelfs de gietijzeren poffertjespan van oma: zeer geschikt voor inductie koken. Doordat je perfecte controle hebt over de temperatuur waarop je kookt, bakt, grilled of braadt is inductiekoken bij uitstek geschikt voor langzaam garen, zoals braden in een braadpan; je kunt precies instellen op hoeveel graden je wilt dat de pan blijft, en kunt dus exact zo lang braden op de juiste temperatuur voor een bepaalde tijd. Probeer dat maar eens op gas of een keramische kookplaat! Dit geldt ook voor grillen: juist omdat je kunt aangeven dat je je grillpan op die hoge temperatuur wilt hebben en houden, voor een bepaalde tijd, kun je heel nauwkeurig grillen: krokant van buiten, zacht van binnen. Precies zoals je wilt grillen. Bekijk in de video hieronder hoe Marijke kaar (paneer) grilled in een grillpan – op inductie!
Je kunt niet sudderen op inductie
Dit is afhankelijk van een aantal factoren: Je zou op inductie niet kunnen sudderen of rustig garen of zelfs een bouillon kunnen trekken. Feit is dat bij koken op gas, een kookplaat of een kampvuur de bodem van de pan wordt verwarmd door de warmtebron, en het voedsel in de pan wordt dan weer verwarmd door de (bodem van de) pan. Dit is bij inductiekoken niet anders: de bodem van de pan warmt op en daardoor wamt het voedsel in de pan op. Het voedsel in de pan ‘weet’ niet welke warmtebron de pan verwarmt, er is geen verschil in hoe het gaart. Je kunt de inductiekookplaat gewoon instellen op laag vermogen en dan lekker sudderen of een bouillon trekken, net zoals je dat kan op een andere warmtebron.
Echter; niet alle inductiekookplaten zijn voorzien van een stand die laag genoeg is om langzaam mee te kunnen braden of sudderen. Met andere woorden: de laagste stand van de kleinste kookzone op een aantal inductiekookplaten is niet laag genoeg, en dus gaat het braden/sudderen te hard en kan het vlees droog worden. Het is daarom verstandig om, als je wilt gaan braden op een inductiekookplaat, je bij aanschaf van de kookplaat in de gaten houdt of er een speciale braadzone met lage stand of een kleine kookzone met laag vermogen op de kookplaat aanwezig is. Als de kookzones in veel stappen kunnen worden ingesteld (bijvoorbeeld 17 standen) of zelfs op temperatuur, dan is braden op lage stand mogelijk. De wat luxere inductiekookplaten hebben heel veel functies, sommigen hebben zelfs een specifieke braadzone; een langwerpige kookzone voor lange (braad-)pannen of braadsledes (lees verder over inductiekookplaten met flex- of braadzones – link opent in nieuw tabblad). Braden en sudderen kan dus wel op inductie, maar het werkt het beste als de kookplaat beschikt over een zone met instelbaar laag vermogen.
Je kunt niet wokken op inductie
Op de meeste inductiekookplaten is wokken lastiger dan op gas. Dit probleem speelt eigenlijk voor kookplaten in het algemeen, maar wordt vaak alleen voor inductiekookplaten genoemd. Het probleem met een wok is dat deze vaak rond is aan de onderkant, en een kookplaat is vlak, dus blijft de wokpan niet staan. Maar daar zijn oplossingen voor: je kunt een wok kopen met platte bodem, een wokring voor je ronde wok, een wokbrander bij je inductiekookplaat of zelfs een inductiekookplaat met een wok-kom. Lees hier verder over wokken op inductie>>
Je kunt niet husselen met je pan als je kookt op inductie
Je kunt wel degelijk husselen/schudden met de pan als je koopt op inductie. Een inductiekookplaat detecteert of er een pan op de plaat staat. Geen pan? Dan geen energie – heel veilig, iets dat we bij een gasfornuis niet hoeven te verwachten. Maar door deze pandetectie is het natuurlijk zo dat als je de pan optilt om te husselen of bijvoorbeeld je pannenkoek om te draaien, dat de inductiekookplaat ‘denkt’ dat er geen pan op staat en dan gaat hij uit. Toch?
Nee hoor, dat is echt niet het geval bij moderne inductiekookplaten. De kookplaat detecteert dat je de pan optilt en geeft mogelijk een signaal – maar als jij de pan weer terug plaatst op de kookplaat dan gaat de kookplaat simpelweg door met verwarmen van de pan. Bekijk in het filmpje hieronder hoe op inductie pijnboompitten worden geroosterd, hierbij wordt de pan regelmatig van de kookplaat opgetild om te husselen en toch blijft de kookplaat verwarmen als de pan er weer op staat (op 0:50 kan je zien dat de grillpan wordt opgetild, geschud en dan geeft de inductiekookplaat piepjes, maar hij gaat niet uit):
Pannen die je hebt gebruikt om op gas mee te koken werken niet meer op inductie
Als de pannen werkten op inductie voordat er mee werd gekookt op gas, dan werken ze ook daarna nog op inductie. Een gasvlam is niet overal even warm, het metaal waar pannen van zijn gemaakt zal door de gasvlam licht vervormen. Dit is echter geen enkele reden waarom de pan niet zou werken op inductie, immers: inductie koken werkt met magnetisme, en ook vervormd metaal blijft aan een magneet kleven, dus waarom een vervormde pan dan niet? De werking van het magnetisch veld boven een inductie kookplaat werkt tot ongeveer drie centimeter boven de kookplaat, dus stel dat je pan een vervorming heeft van een centimeter, dan nog wordt de pan gewoon warm op een inductiekookplaat. Of je nog met een pan wilt koken die zo vervormd is – is een ander verhaal.
De reden dat je vaak hoort dat pannen die zijn gebruikt om op gas te koken niet zouden werken op inductie is omdat dit geldt voor koken op andere soorten kookplaten, zoals een keramische kookplaat, of halogeen of een elektrische kookplaat, waarbij geldt dat hoe vlakker de bodem van de pan is hoe beter de warmte van de kookplaat kan worden overgedragen aan de pan. Dit geldt absoluut niet voor inductie koken want de warmte hoeft niet van de kookplaat over te worden gedragen aan de pan want de warmte wordt in het metaal van de pan opgewekt. Bekijk ook onderstaand filmpje waarin iemand water kookt in een pan die op suikerklontjes staat, de inductie verwarmt de pan en laat het water koken zonder dat de suikerklontjes smelten, met andere woorden: zelfs een pan die de kookplaat niet eens raakt wordt nog verwarmd op inductie – dus een pan die een beetje vervormd is zal ook nog prima werken:
Wel is het zo dat geldt voor alle kookplaten: een pan die niet meer vlak is wiebelt, en wiebelende pannen zijn niet zo veilig (ze kunnen makkelijker schuiven en misschien zelfs van de plaat af vallen). Ook is het niet prettig als een pan niet meer vlak is omdat vloeibare ingrediënten dan naar het diepste gedeelte vloeien (ooit pannenkoeken of eieren gebakken in een vervormde pan?), maar dat geldt zelfs als je ermee kookt/bakt op een gasfornuis, dus dat heeft met inductiekoken specifiek niets te maken.
Inductie koken doodt je voedsel
Voedsel leeft (meestal) niet als het in de pan ligt. Ook niet als je op inductie kookt. Een inductie kookplaat werkt op elektro magnetisme: er zit een spoel onder de kookplaat, hier gaat stroom doorheen waardoor een magnetisch veld ontstaat. Door de stroomrichting zeer snel te wisselen wisselen de noord- en zuidpool van het magnetisch veld zeer snel van plaats. Als je in het magnetisch veld een metalen object plaatst dan wordt het metalen object warm door wrijving van het steeds wisselende magnetisch veld. Dit is hoe de pan op een inductie kookplaat warm wordt. De warmte van de pan wordt vervolgens aan het voedsel in de pan overgedragen. Het eten in de pan wordt dus niet verwarmd door het magnetische veld of door mysterieuze straling, maar de pan wordt verwarmd en daardoor wordt het voedsel ook warm – net zoals bij elke andere vorm van koken. Een inductiekookplaat is geen magnetron. Er is geen enkele aanwijzing dat inductie koken je eten ‘doodt’ of op een andere manier verandert. Het wordt alleen warm, en dat is wat met elke vorm van koken gebeurt. En daarbij: voedsel is dood, ten minste: de meeste mensen koken geen levend voedsel, ook niet handig, zo’n vis die ligt te wiebelen in je pan, of een kip die opstaat en het deksel van je pan duwt… Gekkigheid natuurlijk, maar als je van mening bent dat magnetisme een vernietigend effect heeft op voedsel, dan zit je niet goed op aarde, want we zijn hier altijd omgeven door een gigantisch groot magnetisch veld – en dat is maar goed ook want zonder dat magnetisch veld zouden we het niet zo lang volhouden…
Inductie koken maakt je ziek
Hier is geen enkel gegrond bewijs voor. Her en der lees je fantastische verhalen over hoe inductie koken je ziek kan maken. Het voedsel zou dood gaan, helemaal vol straling zitten en het lichaam dat dit voedsel binnen krijgt zou zo veel ’tegenstraling’ en ‘anti-energie’ moeten maken dat je er doodmoe van wordt. Ook zou je niet meer kunnen slapen omdat je lichaam constant bezig is om de energie op te wekken, wat het niet kan omdat het gegeten voedsel geen voedingswaarde meer zou bevatten (omdat het ‘dood’ was). Dit alles zou blijken uit wetenschappelijke studies en duizenden praktijkgevallen.
Helaas worden de wetenschappelijke studies waaraan wordt gerefereerd nooit bij naam genoemd, er zijn geen wetenschappelijke studies waaruit zou blijken dat inductie koken schadelijk zou zijn voor de mens (er zijn wel studies die als conclusie hebben dat er meer onderzoek moet worden gedaan – iets dat bij heel veel studies één van de conclusies is). Als je weet dat bij inductie koken gebruik wordt gemaakt van magnetisme waardoor de pan wordt opgewarmd en niet het eten, dan is het lezen van artikelen waarin wordt beweerd dat inductie koken zo schadelijk is omdat de straling het voedsel kapot maakt bij het opwarmen al niet klopt: de pan wordt opgewarmd door de kookplaat – niet het voedsel zelf. Er is geen straling, enkel magnetisme. Het voedsel wordt niet door het magnetisme verwarmd, de pan wordt verwarmd, door een magnetisch veld. Een magnetisch veld is niet eng en dodelijk; om de aarde zit ook een heel erg groot magnetisch veld, en dat werkt erg goed (zonder dat magnetisch veld zouden we het op aarde niet zo lang uithouden).
Inductie koken is niet schadelijk, anders zouden al die miljoenen mensen die op inductie koken nu inmiddels wel zijn overleden en zou de inductie kookplaat al lang en breed het keukenlandschap hebben verlaten, en dat is niet het geval, in tegendeel: inductiekoken wordt steeds populairder omdat het veilig, efficiënt en hygiënisch is.
Inductiekookplaten pendelen energie tussen de kookzones
Sommige inductiekookplaten doen dit inderdaad: inductiekookplaten beschikken over een bepaald vermogen dat wordt bepaald door hun aansluitwaarde, over hoe meer vermogen een kookplaat kan beschikken, hoe meer vermogen hij kan geven aan de individuele kookzones. Maar vragen de kookzones méér vermogen dan de kookplaat ter beschikking heeft, dan moet de kookplaat zijn kracht verdelen over de vragende kookzones. Dit wordt gedaan middels een ‘power management function’, wat ook wel ‘pendelen’ wordt genoemd. Dit kan betekenen dat de kookzones in kracht worden beperkt of dat de kookplaat telkens de ene kookzone van vermogen voorziet en dan weer de andere. We zien dit bij grote inductiekookplaten met een beperkte aansluitwaarde, bijvoorbeeld 4-pits inductiekookplaten die worden aangesloten met een normale stekker (1-fase). Het effect is dat je bij een dergelijke kookplaat langzamer kunt verwarmen als je meerdere kookzones tegelijkertijd wilt gebruiken. Hoe hoger de aansluitwaarde van de kookplaat, hoe minder het effect van de ‘power management function’ heeft op het gebruik; een inductiekookplaat die wordt aangesloten met krachtstroom (3-fasen Perilex) hoeft niet te pendelen met het vermogen omdat hij over voldoende vermogen beschikt om alle kookzones van vermogen te voorzien. Bij inductiekookplaten die worden aangesloten op 2-fasen komt het ook zelden voor.
Inductiekookplaten geven geen constante warmte (aan-uit)
Inductiekookplaten gaan inderdaad aan-uit-aan-uit tijdens het gebruik, afhnakelijk van op welke stand de kookzone is ingesteld. Wat we hierboven zagen (‘energie pendelen tussen kookzones’) kan ook worden ervaren met kookplaten die over voldoende vermogen beschikken, zoals 1-pits modellen. Als we er een pan water op plaatsen en zodra dit aan de kook is het vermogen van de kookzone op de laagste stand zetten, dan zal het water elke paar seconden even borrelen en dan weer niet. Hoe hoger de ingestelde stand hoe vaker het water borrelt. Op de hoogste standen zal het constant borrelen. De inductiekookplaat lijkt dus niet ‘zacht’ te kunnen maar alleen aan-uit vermogen kunnen geven, alsof je de gasvlam telkens hard aanzet en dan weer uit. Dit kan als onprettig worden ervaren en is zeker iets om aan te wennen als je overstapt op inductie. Wat wij merken bij het koken op inductie is dat er een stand is die ‘precies goed’ is: stand 3 bij ons. Deze stand is ongeveer gelijk aan ‘middelhoog vuur’ op het gasfornuis en is prima bij het rustig fruiten van ui en rul bakken van gehakt, bijvoorbeeld. Stand 1 is goed om bijvoorbeeld rijst mee te koken met het deksel op de pan: zodra de rijst kookt deksel erop en stand 1 aan, dan kookt het niet over en gaart de rijst precies goed, net als op de laagste stand van het gasfornuis. Als je eenmaal deze standen hebt ontdekt dan zal het aan-uit-effect geen rol meer spelen, zeker als je pannen gebruikt met een dikke bodem die de temperatuur in de pan constant houden. Maar toch is het wel iets om even aan te wennen.
Inductie koken is moeilijk
Moeilijk is een groot woord – het is even wennen. Bij het koken op inductie is sprake van een zeer grote mate van controle over de bereiding van je eten. Je kunt tot op de seconde afstellen hoe lang je iets wilt laten verwarmen, en tot op de graad nauwkeurig. Je kunt bijvoorbeeld een pannetje melk op de inductie kookplaat zetten en de kookzone waar de pan op staat aanzetten voor 3 minuten op 70 graden, en daarna een geluidssignaal laten afgaan. Gaat het signaal dan weet je dat je melk exact de juiste temperatuur heeft, precies zoals jij het wilt hebben voor je chocolademelk of om in een gerecht te verwerken. Heb je geen tijd of zin om het pannetje van de plaat af te halen? Geen probleem want de kookzone schakelt vanzelf uit: geen overgekookte melk. Dit kan je bij koken op gas alleen doen met een thermometer en een kookwekker, en dan nog zal je melk overkoken als je niet op tijd naar de keuken bent gerend om het gas af te zetten. Bij koken op gas hoor je het gas stromen en de vlam branden, dit is een herkenbaar geluid en als je gaat koken op inductie dan zal je eraan moeten wennen dat er enkel stilte is, stilte van de kookplaat en geluid van de afzuiger boven het fornuis natuurlijk. Voor de rest werkt inductie koken net zo intuïtief als koken op een keramische kookplaat of bijvoorbeeld een elektrische kookplaat, alleen is de pan sneller warm en sneller weer afgekoeld als jij de dat wilt en zijn de kosten van het koken lager, daar is wel aan te wennen. Ook het schoonmaken van de inductie kookplaat is veel eenvoudiger dan bij een gasfornuis: een volledig vlakke plaat veeg je zo schoon, dat is bij de roosters van een gasfornuis wel anders. Dus het koken op inductie is, als je gas gewend bent, even wennen (want je hoort het gas niet meer en in plaats van aan knoppen draaien druk je nu op toetsen), maar als je de keramische kookplaat gewend bent is het alleen ‘wennen’ aan meer gemak, meer controle en meer snelheid.
Bekijk hier het assortiment en de prijzen van inductiekookplaten, bekijk hier het assortiment en de prijzen van pannen die geschikt zijn voor inductie koken.
Mocht je nog meer misverstanden kennen, vragen of opmerkingen hebben over koken op inductie; plaats dan een reactie onder dit artikel. Ik zal elke vraag proberen te beantwoorden. En voor nu: veel plezier in de keuken!
- Op zoek naar een indcutiekookplaat met 1-fase aansluiting? Lees dan hier verder>>
- Ben je geïnteresseerd in inductiekookplaten zonder krachtstroom (1 of 2 fasen)? Lees dan hier verder>>
- Wil je meer lezen over inductiekoken, inductiekookplaten en de verschillende functies? Lees dan hier verder>>
- Ben je op zoek naar een losstaande 4-pits inductiekookplaat? Lees dan hier verder>>
- Ben je op zoek naar informatie over alle losstaande inductiekookplaten? Lees dan hier verder>>
- Op zoek naar een inductiekookplaat met 5 kookzones? Lees dan hier verder>>
- Meer weten over inductiekookplaten met flex zones? Lees dan hier verder>>
- Benieuwd naar inductiekookplaten met ingebouwde afzuiging? Lees dan hier verder>>
- Benieuwd naar de beste koop inductiekookplaten? Lees dan hier verder>>
- Wil je meer weten over het gebruik van pannen op inductie? Lees dan hier verder>>
Reageren op bovenstaand artikel over Inductie koken – Vaak gehoorde misverstanden over koken op inductie of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Mieke Kerkstra zegt
Bij het pap-koken met melk ( 1 % low fat ) brandt de pan ( echte ) aan, zelfs met steeds roeren, is vrij gemakkelijk schoon te maken- maar toch smaakt niet goed. Niet te geloven, eerst hadden we een gewone pan ( wel magnetisch ), brandde ook aan en was moeilijk schoon te maken. Wie weet hier iets van? Mieke
Marianne zegt
Beste Mieke,
Het aanbranden komt door het lage vetgehalte in de melk.
Wat je het beste kunt doen:
Gebruik de kleinste kookzone (zo min mogelijk vermogen)
Gebruik een niet te kleine pan (grotere pan betekent dat de warmte wordt verdeeld over een groter oppervlak)
Gebruik de laagste stand
Roer continue, zonder te stoppen, met een houten spatel die een groot gedeelte van de bodem bereikt, een lepel raakt mestal alleen met de punt de bodem van de pan, je hebt iets nodig dat een groter deel van de bodem bereikt.
Je zult nog langzamer moeten verwarmen, of een pan met anti-aanbaklaag overwegen (zijn er ook in steelpan uitvoering).
Tenslotte kun je overwegen in de magnetron te verwarmen, daar brandt het niet aan doordat niet de houder van het vorcht maar het vocht zelf verwarmd wordt.
Peter zegt
Kan een inductie kookplaat gewoon op het standaard geaard stopcontact aangesloten worden, of moet er e.e.a. aangepast worden, zoals andere stroomkabels en hogere Ampere stop in de meterkast?
Marianne zegt
Enkel recente modellen van o.a. Bosch kunnen direct op een ‘normaal’ stopcontact worden aangesloten, maar veruit de meeste inductiekookplaten moeten worden aangesloten middels een Perilex-aansluiting. Ook heeft de kookplaat zeker een eigen groep nodig, het vermogen is per product verschillend maar ik raad je aan een electriciën te vragen naar zijn mening want je hebt het over een groot vermogen dus je wilt dat veilig en netjes aangesloten hebben.
Sandra zegt
hoe kook ik het zuinigst (groenten) op een inductie?
(Allerhoogste) stand en kort?
of lagere stand, maar dan langer in tijd?
ik heb inductie met keuze max 1200 (watt??) en max 240 (graden denk ik).
Marianne zegt
Het meest zuinige kook je, ook op inductie, door te stomen:
Doe een klein laagje (1-2 centimeter) water in de pan, zet hierin een schaaltje met gaatjes (of een stoommandje, die zijn heel goedkoop en werken erg prettig) en leg in dat stoommandje je gesneden groenten.
Doe het deksel op de pan en breng het water aan de kook (ik zou dit op 101 graden Celsius doen, zodat het water kookt en ook blijft koken, hierdoor stoom je de groenten binnen hele korte tijd gaar.
Doordat je maar weinig water gebruikt is het water heel snel op temperatuur (zuinig), en stoom is veel heter dan kokend water dus je groenten zijn veel sneller gaar. Er blijven ook meer vitamines in de groenten achter (doordat ze niet oplossen in het water), dus je eet ook nog eens gezonder.
ravi zegt
Goedemorgen,
Ik wil graag patat bakken/frituren op inductie, welke stand kan ik het beste gebruiken?
Marianne zegt
Friet bak je in Ossenwit, Arachideolie of Zonnebloemolie op 180 graden Celsius. Zet je inductiekookplaat dus aan op 180 graden en zet hem op deze temperatuur vast. Als je inductiekookplaat niet op temperatuur is in te stellen maar alleen op een ‘stand’ dan zal je even in de handleiding moeten opzoeken welke stand temperatuur van 180 graden geeft.
J.Bregman zegt
Kun je de lege pan voorverwarmen om b.v. pitten of zaden te roosteren?
Marianne zegt
Jahoor, bij inductiekoken wordt de pan verwarmd en niet de inhoud van de pan zoals bij een magnetron, dus ook een pan voorverwarmen om mee te roosteren gaat prima op inductie.
J.Bregman zegt
Mijn interesse in de aanschaf van een inductieplaat wordt groter. Bedankt voor je reactie.
A van Rhee zegt
Als ik nu op gas pannenkoeken bak,til ik vaak de pan even van het vuur om de pannenkoek om te draaien, als ik dit met inductie zou doen, moet ik dan steeds de plaat weer opnieuw aanzetten?
Marianne zegt
Dat ligt er maar net aan hoe gevoelig de plaat staat afgesteld en hoe hoog je de pan optilt, maar inderdaad: dat is een mogelijk nadeel van sommige inductiekookplaten.
Hans zegt
Ik heb net een nieuwe bosch inductie kookplaat. Is het normaal dat de de kookzone nog vrij lang (enige minuten) behoorlijk heet blijft? Ik had namelijk begrepen dat het snel afkoelt nadat de pan eraf wordt gehaald.
Marianne zegt
Afhankelijk van het materiaal van de plaat en de dikte ervan kan het warm (heet) blijven, dit is echter puur restwarmte afkomstig van de pan die erop heeft gestaan. Hoe langer de pan erop staat (warmte kan afgeven) hoe meer warmte er aan de plaat kan worden overgedragen.
De plaat wordt bij inductie echter niet direct verwarmd zoals bij een keramische kookplaat, welke nog langer warm blijft.
jaap prins zegt
ik kook ook panne koeken op inductie maar laat de pan er tijdens het omdraaien met een spatel er gewoon opstaan als ik er de panne koek uithaal doe ik er weer een beetje olie in simpel
Marianne zegt
Ja zo doe ik dat ook: dat gegooi met pannekoeken is wel heel leuk allemaal maar de keuken wordt er niet schoner van en omdraaien met spatel gaat net zo eenvoudig (misschien nog wel eenvoudiger)…
A van Rhee zegt
Nog even over die pannenkoeken…;) onze inductieplaat heeft gewoon een geheugen! Als ik de pan optil gaat hij eventjes ‘uit’ maar als ik de pan weer neerzet gaat hij verder met de stand waar hij op stond, handig!
Marianne zegt
Ah ja natuurlijk, daar is die functie voor :-)
s zegt
de keukenleverancier zegt dat nieuwe pannen nodig zijn omdat er krassen kunnen zitten onder mijn pannen en er dan krassen komen op de inductieplaat. Is dat zo?
Ik vind dat wat vreemd want ook bij nieuwe pannen ontstaat er door gebruik, afwas, stapeling in kast etc toch wel eens een kras op en dan zou je telkens nieuwe pannen moeten. Hoe zit dat???
Marianne zegt
Ik heb dat argument (je moet nieuwe pannen bij een keramische of inductie kookplaat want door krassen onder de pan komen er krassen op een kookplaat) nog nooit gehoord. Wat wel zou kunnen is dat er door bramen onder de pannen (dus bramen in het metaal op de onderkant van de pan) krassen kunnen ontstaan op de kookplaat. Maar een braam is wat anders dan een kras.
Wat je zou kunnen doen is even met een nieuw vezeldoekje over de onderkant van de pan wrijven, blijven er dan vezels achter op de onderkant van de pan doordat ze aan bramen/krassen blijven hangen, tsja dan zou dit ook krassen kunnen geven op de kookplaat zelf.
Maar zoals jij al schrijft: ook de onderkant van de nieuwe pannen kunnen beschadigd raken door gebruik (‘kunnen’? Nee: ‘zullen’!). Maar misschien dat de leverancier/verkoper van de kookplaat bedoelt ‘beschadigingen door gebruik op een pandrager/rooster op een gasfornuis. Die pandragers zijn robuust en ruw, wellicht je de pan daardoor wat ruwer wordt?
Ik denk ook dat als je een knappe pannenset hebt dat deze meer kost dan een kookplaat, en dat je dus eerder de kookplaat vervangt dan de pannen… Maar je zou voor de zekerheid dus even op bramen kunnen controleren, en als je helemaal zeker wilt zijn kan je je pannen aan de onderkant laten polijsten, dat is zeker goedkoper dan nieuwe pannen kopen.
Rien zegt
ik ben een enorme voorstander van inductie-koken en bakken. Koken in RVS pannen gaat perfect. Maar na c.a. 12 keramische bakpannen gekocht te hebben (welke alle geschikt zijn voor inductie zouden zijn) ben ik van mening dat deze aluminium pannen het wel doen maar totaal ongeschikt zijn. In de bodem hebben ze een stalen plaat geplaatst voor het magnetische veld. Deze plaat zet uit en alle bodems trekken krom en komen in het midden omhoog. Daar bakt het vlees en de vis vast aan de bodem. De laatst gekochte (ten einde raad) van Tommy Teleshopping, welke op tv ook vertellen dat ze geschikt zijn voor inductie, zijn net zo slecht als alle andere. Advies bij een specialist leverde niets op, ze weten het wel maar willen er niet aan doen omdat het niet goed en moeilijk voor de verkoop is. Ik heb het probleem aan de consumentenbond voor gelegd welke hopelijk hier een onderzoek aan gaat wijden. Oplossing : kies altijd een gietijzeren pan voor het bakken. Helaas zwaarder maar deze voldoet uitstekend als oplossing 2 kies een GOEDE RVS pan. Vul deze met laagje water warm deze op, dan kan precies de ingesloten stalen ring bepaald worden en de verhitting omdat daar de luchtbellen te voorschijn komen. Een aangeschafte goedkope RVS pan van een grote supermarkt had een te kleine stalen ring waardoor de verwarming in de bodem zeer ongelijk was. Als oplossing 1000 als er niets anders in de wereld is kies dan aluminium. Ik pleit voor een inductie certificaat om de consument tegen deze “rommel” te beschermen. De aluminium pannen op een gaspit kennen dit probleem niet.
Marianne zegt
Je bent zeker niet de eerste die dit probleem aankaart. Inderdaad: om pannen geschikt te maken voor gebruik op inducite wordt door de fabrikanten metaal in de bodem verwerkt, omdat niet elk materiaal geschikt is voor gebruik op inductie. Een pan van gietijzer of RVS werkt gewoon, maar een pan van aluminium moet worden aangepast door de fabrikant en een stalen ring in de bodem is dan de oplossing. En dan kan het probleem van een ongelijkmatige verdeling van de warmte ontstaan.
Een certificaat dat een goede werking (warmteverdeling gelijkmaatig) op indictie zou een oplossing kunnen zijn, maar dan wel door een onafhankelijk orgaan getoetst en niet door de branche zelf, als je het mij vraagt.
Je test met water zodat de belletjes laten zien hoe groot de ring is in de bodem is een goed alternatief voor het gebruik van bloem: om te zien hoe de warmteverdeling van een pan is wordt meestal een laagje bloem droog in de pan gestrooid, dan verhitten en aan het bruin worden van het laagje bloem kan je dan zien waar de warmte zit.
Graag zou ik ‘alle’ pannen testen op hun bruikbaarheid op een inductiekookplaat, maar dit is financieel gezien niet haalbaar helaas, en het is ook niet te verwachten dan de fabrikanten van matig werkende pannen hun product kosteloos aan mij gaan toesturen zodat ik kan aantonen dat hun product matig werkt. Een keurmerk dus, laten we het hopen.
Maria zegt
Ik heb recent een nieuwe inductieplaat waarbij als ik bv water aan de kook heb gebracht op een hoge stand en hem in een lage stand stand zet het apparaat telkens aan en na sec weer uit slaat… dus water kookt dan even niet dan weer wel… erg irritant als je een eitje kookt. Is dit normaal? Mijn vorige deed dit niet…. grt
Marianne zegt
Hoi, zou het zo kunnen zijn dat je de kookzone instelt op een temperatuur in plaats van op een vermogensstand?
Als je hem op een temperatuur zet, en hij merkt dat hij de temperatuur heeft bereikt (100 graden denk ik) dan slaat hij af. Wellicht even de handleiding erbij pakken en bekijken hoe je in plaats van in temperaturen in standen kunt schakelen, want dit is natuurlijk niet prettig koken.
Hoop dat kunt uitvinden hoe het moet, anders even contact met de fabrikant, die weten uiteindelijk altijd raad want het is hun apparaat :-)
Succes!
John Geers zegt
Wij hebben dat pulseren ook dus de fabrikant gebeld die stuurden een monteur hij kwam binnen mijn vrouw vertelde hem wat er was,we hadden het ook opgenomen dus liet ze hem dit zien.zijn commentaar was dit is gewoon en weg ging hij
Florian zegt
Ja een beetje een pulserend geluid is normaal, maar als het te gek wordt dan zou het wel opgelost moeten kunnen worden. De ene fabrikant hecht wat meer waarde aan het comfort van haar klanten dan de andere fabrikant, zullen we maar zeggen…
Mieke zegt
Toch even een reactie op gevaar. Ook bij inductie kan de vlam in de pan komen, net ervaren.
Het ligt dan niet aan de inductie kookplaat, maar aan het te heet worden van, in dit geval, vloeibare bakboter, die dan ontbrandt.
Het blijft dus opletten, ook bij inductie
Marianne zegt
Hoi Mieke,
Vervelend dat je (ongewild) de vlam in de pan hebt gehad, zelfs op inductie.
Traditioneel wordt met ‘de vlam in de pan’ bedoeld dat verhit vet door open vuur (gasvlam) wordt aangestoken en daardoor vuur in de pan ontstaat. Dit is met inductie koken niet mogelijk omdat er geen sprake is van open vuur.
Maar natuurlijk is het altijd mogelijk om vet zo ver te verhitten (op welke manier dan ook) dat het spontaan ontbrandt (de zelfontbrandingstemperatuur van de stof wordt bereikt). Waar hitte is in combinatie met brandstof (vet) kan vuur ontstaan. Hitte is een vereiste voor het garen van voedsel, dus in dat opzicht is er geen enkele manier van koken waarbij je nooit een vlam in de pan zou kunnen krijgen.
Maar als het bij jou zo is dat het vet zo warm is geworden dat het spontaan ontbrandde, dan is dat geen goede zaak, ik zou daar echt goed op letten in het vervolg. Het rookpunt van boter ligt op 177°C, voorbij deze temperatuur gaat boter ontbinden en ontstaan giftige stoffen. Nog verder verhitten kan dus zelfontbranding optreden, dit punt moet je echt niet willen bereiken.
Lees anders even verder op Wikipedia hoe dit in de toekomst te voorkomen en ook hoe te blussen, een blusdeken in de keuken is echt geen overbodige luxe.
peter houwen zegt
Mijn vraag: ik ga binnenkort over van gas op inductie. Daarnaast gebruik ik natuurlijk ook de magnetron, met name om diepgevroren producten te ontdooien en op te warmen. Is er iets bekend over de verhouding energieverbruik tussen inductie en magnetron?
Marian zegt
Het energieverbruik van een magnetron is hoog maar dit is bij inductiekoken oo khet geval. Ik denk dat met name de efficiency relevant is, en die is bij inductiekoken hoger dan bij gebruik van de magnetron. Dat zit zo:
Bij inductiekoken wordt de hitte opgewekt in de bodem van de pan, er wordt verder niets verhit (energie wordt efficiënt gebruikt), de efficiency bij een inductiekookplaat ligt rond de 80%, mits de bodem van de pan bedekt is met voedsel/vloeistof. Bij een magnetron is de efficiency afhankelijk van de belading van de magnetron. Als de magnetron optimaal wordt beladen voor het vermogen dan kan een 75% efficiency worden behaald (bij consumenten-modellen), maar bij slechte belading kan de efficiency teruglopen tot 50% (bron – in het Engels).
Bij verwarmen van voedsel in een pan heb je natuurlijk wel restwarmte (de pan is warm, ook nadat je het eten eruit hebt gehaald), dit is bij een magnetron niet het geval, die warmte (=energie) komt dan niet ten goede aan de verwarming van het voedsel (maar wel van je keuken), dat is dan weer minder efficient, dus dat spreekt dan weer in het voordeel van de magnetron.
Je kunt bij opwarmen in een magnetron overigens de efficiency verhogen door het voedsel over een bord te verdelen en een kuiltje te maken in het midden, zo wordt het voedsel gelijkmatiger verwarmd.
Interessante materie, dat zeker! :-)
tineke zegt
Hallo Marian, zijn er tabellen die potentie in watt omzet in maximale temperatuur?
Marian zegt
Oef, dat zou ik niet weten. Je bedoelt in feite hoeveel watt vermogen nodig is om middels inductie een pan tot een bepaalde temperatuur te verhitten?
Ik heb me daar nooit in verdiept, wel kwam ik in mijn zoektocht naar informatie het volgende tegen: je kunt vermogen van een kookplaat gelijk beschouwen als dat van een gasfornuis. Dus een gaspitje van X watt vermogen staat gelijk aan een inductie kookzone van X watt.
Maar ik weet niet in hoeverre dat waar is, helaas.
Olivier zegt
Ik probeerde te frituren op mijn inductie kookplaat, maar als het vet de 140 graden celsius benaderde ging de plaat een par secondes uit en weer aan weer uit en weer aan. alsof de plaat de hitte niet aankon. Dit was op maximale stand die normaal constant verhit maar nu dus aan en uit ging.
Is dit normaal?
zijn er inductiekookplaten waar je wel op kan frituren?
heb je misschien een oplossing?
Marian zegt
Het lijkt er voor mij op dat de plaat uitgaat omdat hij ‘denkt’ de te bereiken temperatuur bereikt te hebben. De plaat meet hoe heet de pan is die er op staat. Als je geen doel-temperatuur hebt ingesteld maar een stand dan zou de plaat dit niet moeten doen, maar dat kan net in jouw geval anders zijn, afhankelijk van het merk en type inductiekookplaat.
Ik zou je willen aanraden de gebruiksaanwijzing er even op na te slaan, daar zou het antwoord (of dit normaal is en of je het kunt omzeilen/uitzetten) in moeten staan. Zo niet dan contact opnemen met de fabrikant, die weet uiteindelijk het antwoord.
Er bestaan zeker inductiekookplaten waar je wel op kunt frituren, er wordt in restaurants ook gebruik gemaakt van inductie en daar wordt ook gefrituurd/heet gebakken in een wok etc.
Een alternatief (mocht al het andere falen) zou een aparte frituurpan zijn, maar ik denk niet dat je dat als echte oplossing van het probleem ervaart. Contact met de fabrikant/leverancier is zeker mijn eerste suggestie.
Ronald Kinneging zegt
IK ben laaiend enthousiast over inductiekoken
Vraagje: Moet ik bij eerste gebruik van mijn wok nog iets doen voordat ik hem kan gebruiken.
Water in koken of zo gedurende een bepaalde tijd? Er stond niets in de gebruiksaanwijzing.
Marian zegt
Hoi Ronald,
Vreemd dat er bij de wok geen instructies waren bijgevoegd over gebruik, want afhankelijk van het materiaal is het toch wel handig als je de wok goed inbrandt. Voor plaatstaal geldt in ieder geval dat je moet inbranden, lees er meer over bij deze uitleg over wokken op inductie of meer specifiek deze uitleg over de stalen wok voor inductie.
Als het een wok met anti-aanbaklaag is dan lijkt me even kort afwassen nodig maar verder niets.
yolanda zegt
hallo allemaal,
Over enige tijd wordt bij ons de nieuwe keuken mét inductieplaat (2 delen, waarvan 1 flexible) geplaatst.
Ik heb alleen ervaring in koken op gas. In het experience center heb ik een kleine workshop gevolgd, waarbij een gerecht met een stap-voor-staphandleiding werd geleverd. Erg handig omdat daar precies in werd vermeld welke stand ingesteld moest worden etc..
Nu zoek ik regelmatig in boekwinkels en op internet naar koekboeken waarin op een dergelijke manier uitgelegd wordt hoe je gerechten op inductie kunt bereiken (dus stap-voor-stap).
Heeft een van jullie een tip/aanrader?
Marian zegt
Hoi Yolanda,
Leuk dat je een nieuwe keuken krijgt! :-)
Ik ken zelf geen kookboeken speciaal voor inductie-koken, en kan ze ook niet zo snel vinden. De reden hiervoor is, denk ik, dat het gewoon een kwestie is van even doen/wennen, en dat het koken op inductie snel hetzelfde is als koken op gas of een andere kookplaat.
Voorbeeld: als je eieren gaat koken, dan zet je bij gas de vlam zo hoog mogelijk (ervan uitgaande dat de pan past op de gasvlam), zodat je eieren snel koken. Als het water eenmaal kookt, dan zet je het gas laag, maar niet te laag: het water moet blijven koken.
Bij inductie doe je hetzelfde: zet het maximale vermogen aan, als het water kookt laat je het vermogen zakken tot net boven het kookpunt. Voordeel bij induictie: je krijgt dan een stand die je voortaan direct weet (bijvoorbeeld stand 2 waarop je water net blijft koken).
Bij gas moet je de stand van de draaiknop onthouden, bij inductie enkel het getal, of, als je weergave van temperatuur hebt, zet je hem gewoon op 101 graden Celsius.
Een voordeel van inductiekoken is dat het heel direct werkt, net als bij gas: als je de gasvlam laag zet is de warmte direct lager, zo ook bij inductie (in tegenstelling tot een andere soort kookplaat, waarbij de warmte in de plaat zit en veel langer de pan blijft verhitten).
Ik denk dat dit de reden is dat kookboeken voor inductie niet in grote aantallen worden aangeboden: het is simpelweg niet nodig om opnieuw te leren koken, enkel even de bediening verkennen en de temperaturen herkennen (wat is laag/sudderen, wat is middelhoog en wat is hoog).
Nog een voorbeeld: als je op gas je koekenpan met boter op het vuur zette zodat je biefstuk kan gaan bakken, dan zette je het vuur waarschijnlijk middelhoog om de pan op te warmen, als de boter gesmolten is en de belletjes weg dan legde je de biefstuk in de pan, liet ze even dichtschroeien. Gas iets lager en dan omdraaien, daarna de biefstuk uit de pan en laten rusten (beetje tijm en wat rode wijn in de pan voor een sausje…). Daarna het gas uit.
Op inductie doe je hetzelfde: zet de pan neer, zet de warmte aan op middelhoog (zeg maar 5 als er een schaal 0-10 is) en dan het zelfde ritueel.
Je zult mogelijk even moeten aanvoelen hoe hoog de standen zijn, je kunt dit mooi testen met water in een pan, of bak een paar eieren en voel het even aan. Je weet hoe hard de eieren normaal bakken op gas, probeer dat eens op inductie te doen en leer hoe dat gaat. Het hoeft niet direct perfect, het is heel normaal als je even moet wennen.
Wat ook bepaalt welke standen je op de inductiekookplaat moet instellen zijn de pannen die je gebruikt: gebruik je gietijzeren pannen die volledig gebruik maken van de inductie-verhitting of gebruik je een aluminium pan waar ijzer in is verwerkt, zodat hij geschikt is voor inductie? Dat zal ook een verschil uitmaken.
Kortom: ik zou je willen aanraden niet op zoek te gaan naar een kookboek voor inductie, maar een dagje lekker te gaan koken in je nieuwe keuken en uit te vinden hoe het werkt. Haal wat lekkere dingen in huis, iets om te sudderen, iets om kort te bakken, iets om te roerbakken wellicht, en ga lekker aan de slag om even te wennen aan de nieuwe manier van koken en belangrijker: er lekker van te genieten!
Ik wens je veel Plezier in de Keuken! :-)
Truus zegt
Hallo, wij zijn met een nieuw huis en dus nieuwe keuken bezig. We willen graag gasloos en dus inductie. Mijn enige zorg is of je ook goed kunt wokken op inductie. We hebben nu een wokbrander met extra groot vermogen en die bevalt erg goed
Marian zegt
Hallo Truus,
Wokken op een kookplaat (welk type dan ook) werkt minder goed dan op een gas-wokbrander. De reden hiervoor is dat een wok voornamelijk aan de zijkant moet worden verhit, een wok heeft namelijk een ronde bodem en de gasvlam krult om de wok heen, waardoor een groot verhit oppervlak ontstaat, wat inherent is aan het wokken.
Een kookplaat is vlak, ook een inductie-kookplaat, en wokken zal daarom veel minder goed gaan op inductie. Wel is het zo dat warmte bij een inductiekookplaat tot ~2cm boven de plaat kan worden opgewekt, dit is hoger dan bij andere kookplaten waarbij de warmte door de plaat zelf wordt doorgegeven middels direct contact (bij inductie wordt de warmte in de pan opgewekt middels magnetisme).
Wat een oplossing zou kunnen zijn is een kookplaat met een kuiltje, maar beter nog is een aparte wokbrander op gas. Jij geeft aan gasloos te willen gaan koken, ik vrees dat wokken dan een stuk minder kans maakt in jouw keuken. Je zou wel voor een gietijzeren wok met platte bodem kunnen kiezen (gietijzer wordt uitstekend verhit op inductie) maar het resultaat zal minder zijn dan wat je nu gewend bent.
In mijn ideale keuken (als ik zou mogen kiezen) bevindt zich een inductiekookplaat met daarnaast een wokbrander op gas. Ik weet dat ik daarmee geen gas-loos huis kan realiseren, maar voor echt wokken is nu eenmaal gas nodig. De vraag is of je een alternatief (een wok met platte bodem) acceptabel vindt of kiest voor een aparte wokbrander. Hoe vaak wok je en is het de extra investering waard…
Jolanda zegt
Beste Marianne
Ik ga straks van keramische koken naar inductie,kan ik mijn oude pannenset gebruiken de set is geschikt voor alle bronnen.
Want ik kan nergens een reactie vinden alleen van gas naar alle andere mogelijkheden en dan weet ik uit ervaring dat dat niet altijd goed gaat. Maar van keramische naar inductie vind ik niets misschien kunt u mij helpen
Marian zegt
Hoi Jolanda,
Van keramisch naar inductie is geen enkel probleem: als de pannen geschikt zijn dan gaat dat werken. De reden dat je er niets over kunt vinden is omdat het geen probleem is. De enige combinatie die niet verstandig is is van gas naar keramisch/elektrisch/halogeen. Dat komt doordat de gasvlam niet overal even warm is, en het materiaal van de pan daardoor licht kan vervormen. Doordat bij een keramische/elektrische/halogeen kookplaat de warmte van de plaat wordt overgebracht op de pan is het van belang dat de bodem van de pan vlak is, zodat er goed contact is tussen de panbodem en de kookplaat. Dus gas→keramische, gas→elektrisch en gas→halogeen kookplaat geeft enig verlies in effectiviteit van de warmte-overdracht. Inductie is dus nooit een probleem, en van welke warmtebrond dan ook naar gas is ook nooit een probleem.
Ik hoop dat het helder is en wens je veel plezier in de (nieuwe?) keuken!
J.Bregman zegt
Van keramisch naar inductie werkt niet altijd per definitie goed. Blijft een magneet aan de nodem van de pan kleven, dan is de pan geschikt voor inductie.
Marian zegt
Hoi Jeannette,
Zou je kunnen uitleggen wat de keramische kookplaat doet met de pan waardoor hij niet meer zou werken op inductie als de pan voor het gebruik op die kookplaat nog wel werkte op inductie? Ik ben daar heel erg benieuwd naar :-)
Marianne zegt
Hoi Marian,
Ik ben onlangs overgestapt van gas naar inductie en dat gaat allemaal goed, even wennen maar geen gekke dingen meegemaakt.
Waar ik naar op zoek ben is de hoeveelheid water waarin je bijvoorbeeld je aardappelen kookt. Mijn moeder heeft altijd op electrisch gekookt en de hoeveelheid water die je daarbij gebruikt is aanzienlijk minder dan bij koken op gas.
Is daar een hoeveelheid voor aan te geven?
Alvast bedankt en vriendelijke groeten, Marianne
Marian zegt
Hoi Marianne,
Ik probeer te begrijpen waarom je voor koken op gas meer water zou gebruiken bij het koken van aardappelen dan als je kookt op een andere warmtebron (zoals elektrisch of inductie)… Ik kan me niet bedenken waarom de hoeveelheid water zou verschillen.
Ik kook (ongeacht welke warmtebron) aardappelen in een klein laagje water: hoe minder water je aan de kook hoeft te brengen hoe zuiniger, en je aardappelen worden niet lekkerder als je ze in ruim water kookt, dus dit zou ik dan ook niet doen.
Bovendien duurt het langer als je veel water moet koken, dus zonde van tijd en energie.
Ongeacht welke warmtebron zou ik een hoeveelheid water aanhouden die voldoende is, dat wil zeggen: als er na het koken nog water over is in de pan en de aardappelen zijn gaar, dan wat het genoeg water. Zeker als je het deksel op de pan houdt dan verdampt er weinig water (afhankelijk van het soort aardappel wordt er wat water opgenomen door de aardappelen maar dit zal niet heel veel verschillen).
Een centimeter of 3 water zou genoeg moeten zijn, mijn grootmoeder zette de aardappelen altijd ‘net onder water’ maar dit is echt niet nodig: ze koken niet droog als je gewoon het deksel op de pan doet.
Voor andere groenten geldt hetzelfde: hoe minder water hoe beter. Bij rijst is het een ander verhaal: rijst absorbeert water en dan heb je vaak ruim water nodig. Bij pasta geldt dat ruim water plakken voorkomt, dus dan is het ook handig ruim water te gebruiken.
Voor groenten zou je zelfs een kunnen proberen te stomen met een stoommandje: klein laagje water in de pan, stoommandje erin en deksel op de pan. Het water kookt en stoomt de groenten gaar. Zo gebruik je echt heel weinig water en verlies je veel minder vitamines (C vooral, dat is een in water oplosbare vitamine).
Hoop dat je er verder mee komt!
Ricks Wuts zegt
We hebben nu ongeveer een jaar inductie en voorheen keramisch , maar we hebben een probleem met pannenkoeken bakken.
de pan koekt aan en word zwart wat heel moeilijk er uit is te halen.
hoe moet je nu bakken , moet je eerst de pan verhitten op hoog vuur en dan terug zetten of moet je laag beginnen om de kans op aanbranden te verminderen.
Dit probleem hadden we namelijk niet met keramisch.
Marian zegt
Het is lastig te zeggen wat de oorzaak is van het aanbranden bij het bakken van pannekoeken. Het soort pan dat gebruikt wordt is namelijk het meest relevante stukje informatie, en dat ontbreekt helaas in je bericht.
De warmtebron (keramisch of inductie) maakt niet zo veel uit MITS een pan wordt gebruikt die volledig geschikt is voor gebruik op inductie.
Dat zit zo: een keramische kookplaat wordt warm. Een inductiekookplaat wordt niet warm maar de inductie verhit het metaal in de bodem van de pan.
Dus als er maar een klein beetje magnetiseerbaar metaal in de bodem van de pan zit, en de inductiekookplaat verhit dit kleine beetje metaal met volle kracht, dan zal een gedeelte van de bodem van de pan heel heet worden en de rest van de pan daarna indirect ook opwarmen. Dus dan kan het gebeuren dat er in een gedeelte van de pan veel meer hitte is dus kan het aanbranden.
Je kunt nu twee dingen doen als je een pan hebt die niet gemaakt is van gietijzer of plaatstaal (want die zijn volledig magnetiseerbaar en dus worden ze op inductie gelijkmatig verhit), waarvan ik vermoed dat er hier sprake is:
Verhit de pan langzaam op middelhoog vuur, zodat de pan gelijkmatig warm wordt. Verhit dan boter in de pan en zet de warmte lager (afhankelijk van merk en type kookplaat is dit anders dus ik kan geen stand noemen). Bak nu je pannekoeken en zet de warmte niet hoger. Je kunt proberen het vermogen te verhogen (sneller bakken) maar dan in kleine stapjes.
De warmtebron is dus niet het probleem, het is de kwaliteit van de pan. De kwaliteit is met een inductiekookplaat meer van belang dan met een keramische kookplaat, al is vervorming van de bodem van de pan bij een keramische kookplaat weer heel erg belangrijk (dat het niet gebeurt) dus eigenlijk zou je wel kunnen stellen dat de kwaliteit van de pan breed beschouwd altijd relevant is.
Ricks zegt
Hallo Marian,
Bedankt voor je antwoord en wat betreft de pannen hebben we allemaal nieuwe gekocht.Hier hebben we wel opgelet of ze geschikt voor inductie waren. De koekepan die we hebben heeft een witte binnenkant en zou ceramic zijn. Hier hadden we tot afgelopen week geen problemen mee. De pannekoekpan die we hebben was in de aanbieding bij de Lidl geloof ik. Dus als ik het goed begrijp kan het zijn dat in het midden meer metaal zit dan in de rest en dat het dan aankoekt. Weet jij wellicht wat goede pannen zijn voor op inductie.
groetjes,
Ricks
Marian zegt
Goede pannen voor inductie zijn gemaakt van magnetiseerbaar metaal, zoals gietijzer of plaatstaal. Je kunt er hier alles over lezen.
Je kunt ook een pan kiezen die een bodem heeft waarin dit materiaal is verwerkt, maar dan niet een stukje maar de gehele bodem. En helaas is niet te achterhalen voordat je koopt bij welke pannen de gehele bodem is voorzien van magnetiseerbaar metaal of alleen een gedeelte. Je kunt het wel testen met een magneet of door er water in de koken (waar de bubbeltjes komen daar komt de hitte vandaan). Lees er hier meer over.
Ik zou zelf voor gebruik op inductie een gietijzeren of plaatstalen koekenpan kopen, maar je kunt ook op zoek gaan naar een lichtere aluminium koekenpan (wellicht met anti-aanbaklaag) waarbij de bodem volledig is voorzien van magnetiseerbaar metaal.
Vergeet ook niet voldoende vet te gebruiken in een pan, ook bij het bakken van pannekoeken en zeker ook als de pan een anti-aanbaklaag heeft: vet is altijd nodig om te bakken.
Lilian van Mansom zegt
Wat is het voordeel van en inductiekookplaat met flexzone tov. een inductieplaat met bijv. 4 pitten? Al veel gelezen op internet maar voor ons nog niet duidelijk genoeg. Dus waarom zou ik een inductiekookplaat met flexzone aanschaffen?
Alvast dank voor uw reactie.
Marian zegt
Een inductiekookplaat met flexzone heeft als voordeel dat je zowel een grote pan als een kleine pan op die zone kunt gebruiken. Het is eigenlijk een zelf-aanpassende zone, aanpassend aan de grootte van de pan die er op staat. Je kunt dan dus ook een ovale pan gebruiken op die plek (er bestaan ovale braadpannen), of een braadslede (die zijn vaak rechthoekig).
Dit is een techniek die dus de flexibiliteit van inductiekoken benadrukt: alleen verwrmen daar waar het nodig is.
Er zijn ook inductiekookplaten die uit één grote flexzone bestaan: dan is de gehele kookplaat te gebruiken om op te koken, dus er zijn dan geen vaste plekken voor pannen (‘pitten’) maar je kunt de pannen overal neerzetten op de kookplaat waar je wilt: de plaat detecteert de pan(nen) en verwarmt daar waar de pan staat. Dit zorgt ervoor dat je niet in de knoop komt met je pannen als je meerdere tegelijk gebruikt. Waar je op een andere kookplaat of fornuis vaak moet kiezen tussen verschillende afmetingen van kookzones of pitten, en dat niet altijd de beste uitkomst biedt, heb je hier met een volledig zelf in te delen inductiekookplaat geen last van.
Een voorbeeld van een dergelijke inductiekookplaat vind je in het filmpje op deze pagina.
Klaas zegt
Mag je een pan na het koken op de inductieplaat laten staan om af te koelen?
Marian zegt
Het ‘mag’ natuurlijk best, maar de meeste fabrikanten raden het af. Ik zou gewoon even een onderzettertje pakken en de pan daarop laten afkoeken.
Inductiekookplaten zullen de pan ook detecteren en wellicht een signaal geven dat er een pan op de kookplaat staat, en dat signaal kan storend zijn.
Liselore zegt
Hoi, ik ben echt een leek betreft de inductie en werking.
Ik ben mij pas sinds vanavond aan het verdiepen in inductie en was op zoek naar het effect van inductie op vitamines ed, maar die vraag is nu wel beantwoord door jullie artikel.
ik kwam alleen onderstaande website tegen en vraag me af wat hier nu van waar is:
Ik zie graag uw reactie,
Hartelijke groet Liselore
Marian zegt
Hoi Liselore,
“Wat hier van waar is”, tsja… Het is maar wat je gelooft. Sommigen geloven dat je jezelf moet wassen in een bepaalde rivier om in de hemel te komen, anderen geloven dat je het eten van bepaalde dieren je in de hel zal brengen. Weer anderen geloven dat vaccinaties leiden tot autisme, dat de aarde plat of pas 6000 jaar oud is en we zetten met z’n alleen een boom in ons huis als we richting het einde van het jaar gaan om hem daarna weer weg te gooien een paar weken later.
Eigenlijk is alles waar, als je er zelf in gelooft. Of het wetenschappelijk is aangetoond is vaak een heel andere kwestie.
Ik kan je niet vertellen wat waar is en wat niet waar is. Ik kan je wel vertellen dat je voor elke gedachte die je hebt een gehoor zult vinden op het internet. Voor elke technische vernieuwing zal er iemand opstaan die zegt dat het gevaarlijk is, dat er een samenzwering is tussen de wetenschap en het bedrijfsleven en dat ze wel weten dat het schadelijk is maar dat lekker niet aan het domme volk vertellen omdat ze.
Inductie werkt met een magnetisch veld. Als je ervan overtuigd bent dat een magnetisch veld je ziek maakt dan zou ik zeker niet gaan koken op inductie. Als een arts of wetenschapper je adviseert niet op inductie te gaan koken dan zou ik dat ook zeker niet doen. En voor de rest: geloof vooral in wat je wilt geloven, lees wat je wilt lezen en doe wat je wilt doen. We leven in een vrij land waar je bijna alles mag zeggen en schrijven dat je wilt. Dat is fantastisch, maar het heeft ook nadelen: je zult zelf moeten blijven nadenken over wat waar is en wat niet waar is, wat goed voor je is en wat niet goed voor je is en waarin je wilt geloven.
Ik heb de linkjes even weggehaald want ik link liever naar feiten dan naar fabels.
Ik hoop toch dat ik je heb kunnen helpen ;-)
Michel zegt
Hallo, ik kook op inductie en dat gaat echt heel fijn zou Niet anders meer willen. Wel even een vraag, mijn pannen staan direct onder de plaat en deze worden soms ook warm. Geen probleem maar heb ik nu ook energie verlies naar de pan die op de plaat staat? Met vriendelijke groet
Marian zegt
Ik denk dat je alleen energieverlies hebt naar de pannen die onder de plaat staan, immers: als deze warm worden dan gaat daar energie naartoe. Er gaat niet minder energie naar de pan die op de plaat staat, er is nog voldoende vermogen over om die te verhitten, maar er is dus wel verlies in het algemeen.
a.gerritsma zegt
op welke stand maak ik een goede omelette die nog een beetje zacht van binnen is?
Marian zegt
Ik zou zeggen: probeer een lage stand. Het hangt van zoveel factoren af dat ik hier echt geen zinnig antwoord op kan geven.
Martina zegt
Weet iemand of het kwaad kan of gevaarlijk is om een pan op de inductieplaat te laten staan na het koken? Bijvoorbeeld met de resterende soep erin, net als je ook een pan op je fornuis kunt laten staan?
Marian zegt
Hoi Martina,
Je kunt de pan gewoon op de kookplaat (welke kookplaat dan ook!) laten staan na het koken. Daar is de plaat voor gemaakt: om pannen op te zetten.
Veel inductiekookplaten (en ook keramische kookplaten, halogeen kookplaten, etc.) geven een indicatie dat er een pan (of ander voorwerp) op de plaat ligt/staat als deze niet aan staat, maar dit is niet omdat het gevaarlijk is om de pan op de plaat te hebben staan.
Diego zegt
Bij een inductie kunnen alle platen op de hoogste stand ? Want als ik de ene op 9 doe kan de andere niet hoger als 7.. en als ik de pan eraf haal blijft de plaat nog warm terwijl die normaal toch meteen koud hoort te zijn of hoort het nog wel even warm te zijn ik heb een pelgrim induction?
Marian zegt
Bedoel je dat alle kookzones op de hoogste stand kunnen? Ja, dat kan, maar afhankelijk van het vermogen van de aansluiting zullen niet alle zones tegelijkertijd ook daadwerkelijk vol vermogen kunnen leveren – er vindt dan een verdeling plaats. Dus als op jouw kookplaat bij het instellen van stand 9 op de ene zone de andere zone niet hoger kan dan stand 7, dan is er sprake van een verdeler die het vermogen verdeelt tussen de kookzones. Een inductiekookplaat met een hoger aansluitvermogen heeft hier geen ‘last’ van.
Er is altijd sprake van restwarmte, immers: de hete pan staat op de plaat, dus die plaat wordt ook warm, zeker bij langere tijd koken.
Veruit de meeste inductiekookplaten hebben een restwarmte-indicator, die aangeeft welke kookzones warm zijn. Ik kan niet beoordelen of dat met jouw kookplaat ook het geval is, maar dat zou je kunnen opzoeken in de handleiding (je geeft alleen een merk en Pelgrim maakt meerdere modellen inductiekookplaten dus kan ik niet zeggen of jouw kookplaat restwarmteindicatie heeft).
Berend J. van den Berg zegt
Met verschillende kookdisciplines heb ik mijn onlangs aangeschafte inductie kookplaat (2-pits, Tristar) getest. Ondanks alle jubelbetuigingen in voorgaande berichten gesteld: inductie koken vind ik persoonlijk een grote tegenvaller. Met betrekking tot tegenovergestelde beweringen: bouillon trekken (“af en toe een ‘blub’) is NIET mogelijk; sausjes worden te snel dik en kunnen verbranden. Voor de burgerlijke pot (aardappelen, vlees, groenten) zal de plaat prima werken, maar culinaire hoogstandjes zijn er NIET mee te bereiken – bevestigd door haute cuisine koks. V.w.b. mijn Tristar inductie kookplaat: de temperatuur is niet lager in te stellen dan 60 graden Celsius. Véél te hoog. Daarbij het – wellicht nodige – geluid van de ventilatoren: lijkt wel een stofzuiger in werking. Ik ga terug naar mijn reguliere elektrisch koken: alle tempersturen instelbaar, geen enkel irritant grluid en met de nodige discipline qua energie goedkoop in gebruik. Mijn mening is dat inductie koken louter voordeel biedt aan de snelle koker die in een korte tijd iets op tafel wil zetten en geen zin heeft culinair de tijd er voor te nemen.
Marian zegt
Bedankt voor je uitgebreide bericht.
Je stelt een aantal feiten die, naar mijn mening, slechts gelden voor de kookplaat die je in gebruik hebt, en dat is wellicht niet de meest geavanceerde die er verkrijgbaar is, om het maar even zo te noemen.
Zelf gebruik ik dagelijks een inductiekookplaat (naast gas) en ben van mening dat zeker de snelheid voor velen een voordeel is, en dat snel koken vaak niet de voorkeur heeft. Maar bij het verhitten van water voor het koken van rijst, aardappelen, pasta etc. komt de snelheid toch goed van pas. Bij het braden is het prettig een kookplaat te hebben die ook op lage temperatuur kan worden ingesteld, het feit dat de Tristar dat blijkbaar niet kan zegt natuurlijk niet zo veel over andere kookplaten. Zo kan mijn inductiekookplaat worden ingesteld op een temperatuur én op een stand, dus ik weet precies hoe heet mijn pan wordt.
Toegegeven: veel van de inductiekookplaten in de lagere prijsklasse hebben een ’te hoge laagste stand’, en starten op een te hoge stand op. Dit is zeker een nadeel, maar vooral een nadeel van de kookplaten in de lagere prijsklasse. Net zoals heel veel producten in lagere prijsklassen veelal meer nadelen hebben dan modellen uit hogere prijsklassen.
Maar het is ook een persoonlijke kwestie en velen moeten wennen aan koken op inductie, omdat het echt wel even anders werkt. Natuurlijk: als de pan te heet wordt dan wordt het langzaam garen van een gerecht of het maken van een saus erg lastig, maar dat ligt niet aan de techniek van inductiekoken, dat ligt aan hoe de fabrikanten die techniek in hun producten hebben verwerkt, en om dan de techniek als inferieur te bestempelen vind ik wat kort door de bocht.
Het geluid dat de ventilator in de inductiekookplaat produceert is inderdaad hoorbaar, en zeker bij vrijstaande modellen goed hoorbaar, en bij goedkope modellen is wellicht niet de meeste aandacht besteed aan het dempen van dit geluid, maar mijn afzuigkap maakt ook veel geluid, en mijn gasfornuis maakt ook veel geluid (niet als een stofzuiger, maar toch: geluid) dus geluid is er hoe dan ook.
Ik ben wel blij dat je terug kunt naar een manier van koken die je bevalt, want dat is uiteindelijk toch het belangrijkste. Als iedereen plezier zou ervaren van hetzelfde dan wordt het maar een saaie boel en valt er op den duur weinig te kiezen.
De Vleeschouwer zegt
Hallo,
Is het veilig om een inductiekookplaat boven een afwasmachine te installeren? Moet er een bepaalde tussenruimte gerespecteerd worden om te voorkomen dat de bovenplaat van de vaatwasser smelt? Ik las dat iemand zijn aluminium pannen onder het vuur ook warm worden. Vandaar mijn vraag.
Marian zegt
Hallo,
Dat is een goede vraag, en het antwoord is helaas ‘afhankelijk van het merk en model inductiekookplaat’. Dat zit zo: een opbouw inductiekookplaat (vrijstaand model) kan geplaatst worden boven een vaatwasser. Bij inbouwmodellen hangt het ervan af hoe goed de kookplaat wordt gekoeld door de ingebouwde ventilator en hoe goed de kookplaat is geïsoleerd aan de onderzijde. Elk merk/model heeft inbouwvoorschriften, die zou je kunnen bekijken en op basis daarvan een keuze maken.
Voor de duidelijkheid: er wordt geen warmte opgewekt in de inductiekookplaat, enkel in de bodem van de pan. Het is niet zoals bij een keramische kookplaat dat er warmte-elementen in de kookplaat zitten, er zitten bij een inductiekookplaat spoelen in die een magnetisch veld opwekken, dus een inductiekookplaat warmt zelf niet zo ver op als een keramische kookplaat doet.
Aluminium pannen kunnen per definitie niet worden verhit middels inductie, dus het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat iemand heeft ervaren dat zijn/haar aluminium pannen warm worden middels verhitting door inductie. Het kan natuurlijk zijn dat het pannen waren die gedeeltelijk van aluminium zijn gemaakt, maar dat wordt niet vermeld.
Wellicht dat de volgende informatie wat meer licht kan schijnen over de werking van inductie en de keuze voor een inductiekookplaat:
Inductie, keramisch of toch gewoon koken op gas?
Inductie kookplaat – Wat kost een inductie kookplaat en wat is een goede koop?
Inductie kookplaat losstaand – informatie en vergelijking
Welke pannen zijn geschikt voor inductiekoken?
Heleen zegt
Doordat onze (ouderwetse) frituurpan ook aan de buitenkant vettig is, is er vet ingebrand op de inductiekookplaat. Twee vragen:
– hoe kan ik dit verwijderen zonder de kookplaat te beschadigen?
– hoe kan ik dit in de toekomst voorkomen, wat zou ik tussen de kookplaat en de pan kunnen leggen?
Marian zegt
Je kunt het beste kookplaatreiniger proberen, tenzij de fabrikant iets anders voorschrijft, het is altijd het beste om de voorschriften van de fabrikant op te volgen.
Je kunt een houten snijplank onder de frituurpan leggen als je gaat frituren, maar ik zou zelf liever geen frituurpan plaatsen op een kookplaat, vanwege allerlei redenen.
Of is het echt een pan die op de kookplaat verwarmd moet worden? In dat geval: wellicht de pan goed schoonmaken aan de buitenkant. Je kunt altijd iets tussen de pan en de kookplaat leggen dat tegen temperaturen tot 250 graden kan, bijvoorbeeld bakpapier.
Hans Luijckx zegt
Ik heb een vraag. Hoe kan het als ik kook de achterwand nat wordt. ik heb een afzuigkap van 800 kubeke meter afzuiging en een pijp lengte van plus minus 3,50 meter
Marian zegt
Vocht/waterdamp dat niet voldoende wordt afgezogen, dat is het enige dat ik kan bedenken. De ene afzuigkap is de andere niet, ook kan het schelen de filters regelmatig te reinigen of zelfs te vervangen. Ik zou proberen de filters onder handen te nemen en dan testen met pannetjes kokend water: wordt de achterwand dan nog vochtig dan licht het misschien aan de plaatsing van de afzuigkap (te hoog? Te ver naar voren? Etc.)
Liliane zegt
Kook inductie met potten van demeyere heb deze al jaren. ..voorheen op gas hoe komt het dat mijn aardappelen &stoofvlees enzovoort droog smaken ook pannen bakken aan op gas was dit niet!
Marian zegt
Een aantal inductiekookplaten heeft een ‘te hoge lage stand’, dus de laagste stand, waarop men braadt en zachtjes laat koken, geeft dan eigenlijk te veel vermogen om zachtjes te kunnen braden en bakken.
Het is afhankelijk van merk en model inductiekookplaat, maar het is een bekend probleem dat we vaak zien bij goedkope inductiekookplaten of verouderde modellen.
Zelf kook ik zowel op gas als inductie maar voor het braden/zachtjes garen gebruik ik het liefste een slowcooker (of de slowcooker-stand op mijn multicooker) omdat ik ook op gas (kleinste pitje, laag vuur) wel eens iets laat aanbranden.
Mieke Bot zegt
Dag, ik wil weten of de elektrische lading bij inductie veilig genoeg is voor iedereen. Bij healthylife adviseren ze als je gevoelig bent voor die lading (dat weet ik van mij zelf niet) je beter keramisch kan nemen. Of op de achterste platen kan gaan koken en 30 cm afstand houden. Zijn hier gegevens over bekend. De consumentenbond gaat denk ik niet zo ver voor mensen die gevoeliger zijn. Wat is die lading dan? Is dat echt zo veel?
Marian zegt
Hoi Mieke,
Ik vrees dat ik niet weet wat ‘healthylife’ is, dus kan geen mening geven over wat men daar beweert. Ik weet ook niet precies wat je met ‘elektrische lading’ bedoelt, omdat we bij inductiekoken spreken over een magnetisch veld, en magnetisme is, zoals je weet, iets dat we overal om ons heen hebben, namelijk het magnetisch veld dat we op aarde hebben – gelukkig maar, want het beschermt ons tegen straling van buitenaf.
Je schrijft dat als je gevoelig bent voor die ‘elektrische lading’ je beter niet kunt koken op inductie, maar je schrijft ook dat je van jezelf niet weet of je daar gevoelig voor bent. Het is voor mij dus niet duidelijk wat deze ‘elektrische lading’ is, dus ik kan je daar niets over zeggen, en ook niet of dit voor jou relevant is. Als een medisch professional jou heeft onderzocht en adviseert dat je beter niet op inductie kunt koken dan zou ik je absoluut willen adviseren dit medisch advies op te volgen.
Als je graag wilt uitvinden of je gevoelig bent voor die ‘elektrische lading’ dan kan je eens bij iemand gaan eten die op inductie kookt. Vraag of je tijdens het koken mag helpen in de keuken, en ervaar of je er hinder van ondervindt. Doe hetzelfde eens bij iemand met een keramische kookplaat, en het beste is natuurlijk om niet te weten wie de inductiekookplaat heeft en wie de keramische kookplaat, immers: zo kan je echt ontdekken of je gevoelig bent voor ‘elektrische lading’ van één van de twee.
Heb je na deze test het idee dat je last hebt van de ‘elektrische lading’ van de kookplaat/platen, laat je dan eens onderzoeken door een medisch professional – wellicht dat je inderdaad gevoelig bent voor iets, dan kan hij/zij je daar heel goed bij helpen en adviseren hoe je je leven kunt inrichten op een manier die je helpt om te gaan met deze gevoeligheid.
Ik zou je, kortom, willen adviseren nooit medisch advies in te winnen bij een partij anders dan een medisch professional. Net zoals je je auto niet laat repareren door een bakker, laat je je over je gezondheid niet adviseren door … (je mag hier zelf iets invullen).
Ik hoop van harte dat je de voor jou juiste kookplaat vindt en zonder problemen nog heel lang veel plezier kunt beleven in de keuken!
ina346Ins de Jonge zegt
Bij een eitje koken ben ik nog steeds tevreden over een eitje koken, als het water kookt, doen we de eitjes er in 5 min, dan is het geel goed tot te gaar, maar het eiwit drilt nog, dus niet goed gaar, wat doen we verkeerd?
Florian zegt
Probeer eens het eitje direct in het pannetje te doen als het water nog koud is, dan, als het water kookt, 5 minuten laten koken. Dan zou hij precies goed moeten zijn. Als het eitje dan nog niet hard genoeg is maak je er 5:30 (vijf minuten en 30 seconden) van, niemand verplicht je om een eitje slechts 5 minuten te koken, dus kook het gewoon zo lang als jij dat wilt.
Succes!
richard Hadderingh zegt
koken op inductie mag dan de minst gevaarlijke manier van koken zijn maar is alsnog niet zonder gevaar. Van het weekend heb ik circa 3 uur gekookt op mijn inductie kookplaat. Vervolgens de kookplaat uitgeschakeld, alle pannen en mijn keuken weer netjes opgeruimd. Dik uur later loop ik de keuken in en rook een ‘plastic lucht’. Ik kon niet snel achterhalen waar het vandaag kwam en dacht ‘ach, zal wel van buiten komen’. Vervolgens deed de bestek la onder de kookplaat open. Een enorme rookwalm kwam uit de bestek la en hoorde de kookplaat smeulen aan de onderzijde. Als een gek de bestek la eruit gehaald, stekker van de plaat losgehaald, de kookplaat eruit getild en via de achterdeur de tuin ingegooid. De kookplaat stond serieus lichtjes in brand.
Kortom, ja koken op inductie is het meest veilige manier van koken maar niet volledig ongevaarlijk. Stel je voor dat ik na het koken meteen buitenhuis een afspraak had. Was ik dan later op de avond thuis gekomen bij een compleet afgebrand huis? Had gekund als je het mij vraagt….
Florian zegt
Inderdaad; koken op inductie is niet volledig ongevaarlijk, net zoals elke vorm van koken niet volledig ongevaarlijk is en koken op zich de nr. 2 oorzaak van woningbranden in ons land (Bron: Brandweer.nl). En net zoals elk elektronisch apparaat niet volledig ongevaarlijk is, denk maar eens aan oververhitting van TV toestellen (nr. 6 oorzaak van woningbranden in Nederland).
Wat ik in jouw geval zou controleren is hoe de inductiekookplaat was aangesloten (professioneel gedaan? Klussen in huis is nr. 3 oorzaak van woningbranden) en of er bescherming was aangebracht onder de kookplaat zodat metalen voorwerpen (bestek, pannen) geplaatst konden worden onder de kookplaat (indien de kookplaat zelf niet was voorzien van isolatie).
Als alles in orde was dan contact met de fabrikant van de kookplaat, en uiteraard met de verzekeraar.
Het komt voor dat inductiekookplaten van minder goede kwaliteit niet voldoende zijn geïsoleerd waardoor metalen voorwerpen die onder de inductiekookplaat liggen (pannen, bestek) worden verhit door de inductiespoelen. Uiteraard zou dit niet zo moeten zijn, maar het komt voor. Net zoals oververhitting van keramische kookplaten voorkomt, en gaslekken (en explosies) bij gasfornuizen.
Helaas schuilt in heel veel dingen in onze woning een potentiëel gevaar, dus ook in inductiekookplaten.
Sascha Nikolic zegt
Kun je zelf de plaat afstellen?ivm met die pannenkoeken,heb inventum
Florian zegt
Dit is één van de meest cryptische reacties die ik in jaren heb gelezen, maar ik ga me wagen aan een antwoord op je vraag:
Ja, je kunt een inductiekookplaat afstellen in de zin dat je kunt bepalen hoe heet een pan wordt, net zoals je dat kan doen met een gasfornuis op andere kookplaat. Je kunt het vermogen instellen of de temperatuur, en soms beiden (afhankelijk van het merk en model kookplaat dat je hebt).
Inventum maakt meerdere soorten inductiekookplaten dus ik kan aan de hand van het merk niet zeggen of je jouw kookplaat op temperatuur, vermogen of beiden in kunt stellen.
Roland zegt
Inductie werkt door met een elektromagnetisch veld de pannen op te warmen. Nergens maar ook echt nergens kan ik iets vinden over de risico’s van dat veld in de nabijheid van andere elektronika. Wel veel over open vlammen, wat idioot is omdat die dat niet heeft…
Florian zegt
Bedoel je dat je op deze websites daar niets over kunt vinden of in het algemeen?
Voor zover ik weet is er wel degelijk onderzoek naar gedaan en is advies van een medisch specialist ook noodzakelijk als het gaat om bijvoorbeeld het gebruik van inductie in combinatie met een pacemaker. Heb je ook niet-Nederlandstalige bronnen geraadpleegd?
Lidy Torfs zegt
Ben voor de eerste keer in m’n leven (74j) verplicht om te koken op inductieplaat van Beko, met stand tot max 9.
Heb overal op website’s gezocht naar welke standen ik moet of kan gebruiken waarvoor, al m’n pogingen zijn tot nu toe mislukt, zelfs een eitje koken. Is overgelopen. Staat ook niks op de gebruiksaanwijzing van Beko.
Florian zegt
Beste Lidy,
De standen op een inductiekookplaat werken net als de standen op een gasfornuis: hoe hoger de stand, hoe harder het gaat. Dus als je een pannetje water op stand 1 opzet dan duurt het langer voordat het water in dat pannnetje kookt dan als je het op stand 9 aan zou zetten – net zoals op een gasfornuis.
Ik zou een pannetje water met eieren op stand 4 aanzetten, en zodra het kookt direct op stand 1 zetten, dan de tijd instellen (4,5 minuut doe ik meestal voor middelgrote eieren voor ‘net niet hard gekookt’).
Er zijn dus geen ‘standen voor gerechten’ met een inductiekookplaat, het is gewoon ‘hoog is hard, laag is zacht’. Even uitproberen dus hoe hard het gaat, het is in het begin soms lastig om in te schatten, zeker omdat je het gas niet meer hoort, maar als je op gas een pan op hoog vuur zou zetten dan kan je dat op inductie ook doen (dus stand 9), maar houd het dan wel goed in de gaten, net als op gas, dat je het direct laag zet als het kookt!
Begin gewoon met stand 4, gaat het te traag doe dan volgende poging met stand 5, dan is dat een mooie uitgangspositie om verder te onderzoeken welke standen prettig werken voor welke pannen en gerechten.
Veel succes!
S. van den Heuvel zegt
Ik heb nu een gas kookplaat met 5 pitten (die ik ook gebruik), formaat 70 x 50 CM. Echter zoek ik iets vergelijkbaars in inductie, dan kan ik het niet vinden. Ze zijn of breder, of hebben minder kookzones. Waarom zijn er geen inductie platen in dit formaat?
Florian zegt
Ze zijn er wel (~70 breed), maar niet met vijf kookzones – al is het slechts een enkel model her en der.
De meeste kookplaten zijn of 50 breed of 75 breed, dit is simpelweg de standaard geworden, waarom dit zo is weet ik niet, wellicht omdat de meeste mensen het prettig vinden en dus kopen en dus wordt het geproduceerd. Zo ontstaan standaarden meestal nu eenmaal.
Je zou kunnen kijken of je de nis kunt (laten) vergroten tot 75 cm, dan is de keuze enorm, ook met vijf kookzones.
J.A.Hofman zegt
Duidelijk verhaal hierboven, merci !
Toch een vraag : Kan je een hete ovenschaal op een koude inductieplaat zetten, óf een pan uit de oven ?
Florian zegt
Ja hoor dat kan*, kookplaten kunnen goed omgaan met hete pannen en schalen.
*Sla voor de zekerheid de handleiding er even op na – ik ben nog nooit een kookplaat tegengekomen waarbij het plaatsen van een hete pan of schaal niet kon, maar wellicht is er een uitzondering die de regel bevestigt…
Marcel Berends zegt
Hallo, ik ben geïnteresseerd in een overkookbeveiliging bij een inductiekookplaat. Ik zag dat sommige platen van Bosch en Siemens dit hebben (met een sensor die op de pan bevestigd moet worden).
Kunt u mij zeggen of dit in de praktijk goed werkt?
Ook ben ik benieuwd of andere merken ook zoiets aanbieden (heb ik nog niet ontdekt).
Graag uw reactie.
Florian zegt
De kookplaten van Bosch en Siemens zijn in feite gelijk aan elkaar (lees: gebruiken dezelfde technieken uit dezelfde fabriek). De techniek is dus alleen van toepassing op de kookplaten van die merken, voor zover ik weet.
De techniek werkt goed, dwz: ik ben er nog geen klachten over tegengekomen.
Michelle zegt
Goedendag, ik moet helaas na mijn hele leven op gas te hebben gekookt, sinds 6 weken op inductie koken omdat onze nieuwe woning geen gas heeft. Ik vind het echt 4 keer niets. Op 1 of andere manier wordt eten niet bruin. Het is wel gaar maar dat bruine gebakken kleurtje is er niet. Zo ook met frituren. (Ik frituur in een wok, ik weet niet beter) Het is gaar maar het wordt niet “goud geel/krokant”
E. Eversen zegt
Goedemiddag, sinds kort zijn mijn ouders overgegaan naar het koken op inductie na altijd op gas te hebben gekookt.
Mijn moeder vindt het erg lastig en heeft een beetje spijt dat ze is overgegaan op inductie.
Als er namelijk spettertjes op de plaat komen, door boter of vet bij het braden van vlees maar ook bij waterspetters,
schakelt de hele plaat uit, dan moet het eerst schoon en droog gemaakt worden voor er verder gekookt kan worden.
Ik kan hier niets over vinden en vraag me af of hier meer mensen hinder van ondervinden.
Florian zegt
Dat probleem kende ik nog niet, maar hoor het graag als meer mensen hier last van hebben.
m laseur zegt
Zelden zulke verstandige antwoorden gelezen als op deze site die ik als wanhopige raadpleegde, ongelukkig als ik al jaren ben met inductie.
Ik ben tijdens het lezen al drie keer naar de keuken gelopen op te kijken of mijn rundertong nog staat te sudderen op stand 4, maar nee!
Dan maar weer even naar stand 5.
Nu gaat het weer te hard! Op al mijn vragen heb ik inmiddels antwoord gekregen, ook gelezen dat zoiets als een roux maken absoluut niet lukt op inductie, en dus leg ik me er maar bij neer: inductie is heel naar.
ik heb misschien nog een tip: omdat de “pit” altijd uit gaat als je de pan optilt heb ik Indien nodig, een pan met water op een andere pit staan, zodat ik daar in noodgeval naar uit kan wijken als mijn zone die uit is gegaan weer eens moeilijk aan de praat is te krijgen.
Florian zegt
Heeft jouw kookplaat geen ’tussenstanden’ dan? Dat kom je op veel kookplaten toch wel tegen: 9 hele standen en 8 halve standen – maar het probleem is bekend; de ene te laag en de andere te hoog.
Het automatisch afslaan van kookzones (‘pitten’) is ook per merk kookplaat verschillend, zo laat onze plaat met een geluidsignaal weten dat de zone geen pan detecteert, maar hij gaat netjes verder waar hij gebleven was zodra we de pan terugplaatsen (binnen een bepaalde tijd).
Helaas is niet elke fabrikant even goed in het ontwikkelen van goede kookplaten, maar daarmee ben jij niet geholpen natuurlijk. Ik zou je een gietijzeren pan aanraden, die warmt geleidelijker op dan pannen van andere materialen, maar misschien gebruik je dat al en is het probleem echt de kookplaat.
Tanja zegt
Goedemiddag!
Weet iemand hoe ik zou kunnen oplossen dat onze inductieplaat de percolator (geschikt voor inductie, maar kleiner dan de cirkel op de plaat) niet herkent?
Zo’n zin in betere koffie dan oploskoffie!
Groet, Tanja
Florian zegt
Hoi Tanja,
Je kunt:
1. Een inductie-adapterplaatje kopen
2. Een nieuwe kookplaat met kleinere kookzone of flexzone kopen
Optie 1 is de goedkoopste oplossing ;-)
Michelle zegt
Vanwege een nieuwe woning, sinds een jaar op inductie aan het koken. Op zich best te doen. Ook woken. Het enige wat een lastig iets blijft is frituren. Wanneer ik in eerste instantie iets in de frituur gooi, is de olie echt wel heel genoeg maar de temperatuur daalt te snel maar vooral worst niet snel genoeg meer heet dus alles wat ik frituur is gaat maar niet bruin en alles zuigt te veel olie op. Laat ik de inductie op de hoogste stand dan is alles zwart voor het gaat is. Maar dat met het niet bruin worden heb ik ook vaak met vlees. Het lijkt alsof het “pit” mist. Net die oemph. En inductie hoor je sws heel erg aan en uit gaan. Waardoor ik denk dat het dus verwarmt, afkoelt, verwarmt
Florian zegt
Klopt: een inductieplaat is aan of uit, er is geen ‘zacht aan’. De wat luxere modelllen beschikken over 17 standen (9 ‘hele’ en 8 ’tussenstanden’) en dan is het een kwestie van de juiste stand kiezen (even uitvinden/ervaring opdoen) en dan zou ook frituren prima moeten gaan (uiteraard in een pan met dikke bodem die de temperatuur goed vasthoudt). Een electrische frituurpan zou mijn keuze zijn als het op de kookplaat niet fijn werkt, of een thermometer om de temperatuur in de pan in de gaten te houden en bij te sturen.
Gonnie Dhore zegt
Hi Florian ik heb de volgende vraag. Als ik mijn kookplaat schoonmaak dan gaat er altijd wel n signaal af omdat er natuurlijk druk op de kookplaat knoppen komt, Kan dit kwaad?? Ik heb ook sinds kort de foutmelding E06F. Al n paar keer de stekker eruit gehaald, dan doet ie het weer even en vervolgens weer n storing. Zou dit met het schoonmaken van de plaat te maken kunnen hebben??
Florian zegt
Hallo Gonnie,
Ik denk dat je het beste even contact met de fabrikant van je kookplaat op kunt nemen en hen je vragen voorleggen. Je noemt geen merk dus ik kan je niet richting de fabrikant wijzen verder. De handleiding van het apparaat zou ook uitkomst kunnen bieden bij het beantwoorden van je vragen, ik neem aan dat de foutcode wel wordt vermeld in de handleiding en over het schoonmaken zal ook wel het één en ander vermeld staan neem ik aan.
Frans zegt
Ik vind nergens info over hoe de vermogenregeling werkt bij een inductiekookplaat. Bij mij duidelijk volgens het ‘duty cycle’-principe, dus aan- en uit-tijd instelbaar van 1/10 tot 9/10. Als je goed luistert is dat hoorbaar en zelfs zichtbaar bij een bodempje (bijna) kokend water. Ik dacht tot heden dat dit voor àlle inductievuren zo is… Maar er zouden ook ‘modulerende’ kookplaten bestaan (?) Ik veronderstel dat daar rechtstreeks de stroom doorheen de spoelen geregeld wordt?
Ik heb sinds ongeveer 5 jaar een Siemens (=Bosch) kookplaat met voor elke kookcirkel een aparte +/- instelling. Veel handiger dan slechts één set regelknoppen (+/-) waarbij je telkens eerst moet kiezen welke plaat je gaat regelen! En met het ‘aan/uit’ principe heb ik echt geen enkel probleem. Dat werkt even ‘nauwkeurig’ als een gasvuur!
Maar wie weet het antwoord op mijn vraag betreffende de vermogenregeling?
Florian zegt
Voor zover ik weet werken alle (consumenten-) inductiekookplaten middels het ‘duty cycle’-principe, er zijn echter ook modellen die daar bovenop nog een ‘power management’ functie hebben, waarbij de cycle van de ene naar de andere kookzone wordt verplaatst om zo het gebrek aan vermogen te compenseren. Dit zijn dus kookplaten die onvoldoende vermogen ter beschikking hebben om alle (in gebruik zijnde) kookzones elke cycle van vermogen te voorzien, en daarom dus om-en-om de zones van vermogen voorzien. We zien dit bij vrijwel alle 4-pits vrijstaande (=Schuko/Gardy stekker) inductiekookplaten.
Dit ‘wisselen’ van het geven van vermogen aan kookzones wordt in de volksmond ook wel ‘pendelen‘ genoemd.
De modulaire inductiekookplaat is een interessant idee, we kennen het uiteraard van de moderne CV-installaties, dus waarom niet in de keuken? Mijn kennis reikt niet ver genoeg om iets te kunnen zeggen over de haalbaarheid van dit idee, maar interessant is het zeker.
johnvrakking zegt
Mijn pannenkoeken en omeletten verbranden, ook op een lagere stand van het inductie-element. In een koekenpan met alleen een laagje water, zie ik dat er maar een heel klein rondje van de pan echt heet wordt: dat is waar het water het eerst begint te koken. Heb ik een verkeerde plaat gekozen?
Florian zegt
Hoi John,
Ik denk niet dat het aan je inductiekookplaat ligt, maar eerder aan de pan: blijkbaar is er maar een klein stukje magnetiseerbaar metaal verwerkt in de bodem van jouw pan, en alleen dat stukje metaal wordt direct door de kookplaat verwarmd (want alleen dat wat magnetiseerbaar is wordt verwarmd middels inductie). Zie ook dit artikel over inductie en het effect van niet volledig magnetiseerbare pannen.
Om zeker te weten dat het aan de pan ligt en niet aan je kookplaat: gebruik eens een plaatstalen pan of een pan van gietijzeren; ik denk dat je zult merken dat je het probleem dan niet hebt, want die pannen zullen volledig verhit worden door de kookplaat omdat ze volledig van magnetiseerbaar metaal zijn gemaakt. De pan wordt dus egaler warm, daardoor ontstaat niet een soort ‘hitte eiland’ in de pan en dus bakt het veel beter egaal.
Jos zegt
Ik kook al jaren met veel plezier op inductie. En het is zo, er blijken goede en slecht pannen voor inductie koken te zijn.. Zo heb ik twee koekenpannen van de zelfde diameter . In de ene kan ik makkelijk een stuk vlees rondom dichtschroeien, op de hoogste stand en in de ander kan ik nauwelijks een eitje bakken op de hoogste stand. Mijn vraag wat is het verschil in stroom verbruik bij deze twee pannen en dat onder de zelfde condities.
Florian zegt
Dank voor het delen van je ervaringen; als ik mag gokken dan is de pan die niet snel warm wordt een goedkope en het model dat snel opwarmt een duurdere.
Het is voor mij niet na te gaan of en zo ja in hoeverre er verlies van energie optreedtr bij de ene pan ten opzicht van de andere pan, je zou dit zelf het beste kunnen meten aan de hand van het gebruik. In theorie zou het zo moeten zijn dat de kookplaat weinig energie ‘kwijt kan’ in de pan van de ene pan en meer in de andere pan (vandaar dat de eerste langzamer opwarmt en de tweede sneller), dus je zou dan gewoon minder energie verbruiken bij de langzame pan. De langzame pan is zeer waarschijnlijk voorzien van veel minder magnetiseerbaar metaal dan de bodem van de snelle pan, en dit geeft het verschil in snelheid van opwarmen.
Het blijft mij een doorn in het oog dat fabrikanten niet verplicht zijn te vermelden hoeveel magnetiseerbaar metaal zij in de bodem van hun pannen verwerken als ze deze ‘geschikt voor inductie’ maken, want het is nu voor de consument een kwestie van afwachten hoe de pan presteert op de inductiekookplaat. Het is vaak een grote gok die men neemt.
Het zelfde geldt voor de hoeveelheid koper die op de spoelen van de kookplaat is gebruikt: hoe meer koper op de spoelen hoe minder relevant de hoeveelheid magnetiseerbaar metaal in de panbodem (maar dit is eindig).
In een ideale situatie zou je als consument weten hoe krachtig de spoelen van je kookplaat zijn, en dus hoe magnetiseerbaar de pannen die je op die kookplaat gaat gebruiken, zouden moeten zijn, om ze naar wens te kunnen gebruiken.
Omdat deze regelgeving er niet is kun je feitelijk maar twee dingen doen:
1. Een inductiekookplaat of inductiefornuis aanschaffen in de hoop dat het ‘een goeie’ is, en idem voor de pannen.
2. Veel tijd besteden aan het zoeken naar een inductiekookplaat of inductiefornuis dat (op basis van prijs en ervaringen van anderen) goed presteert, en idem voor pannen.
Bij optie 2. kan je het jezelf gemakkelijker maken (lees: kans op een goede match vergroten) door pannen te kiezen (koekenpan, braadpan, grillpan, etc.) die gemaakt zijn van magnetiseerbaar metaal, want die zijn van zichzelf dus al uitermate geschikt voor gebruik op inductie (lees: de fabrikant heeft geen magnetiseerbaar metaal hoeven toevoegen om de pan ‘geschikt voor inductie’ te maken). Als je gietijzer of plaatstaal kiest dan weet je dat het met de pan al goed zit. Dan kies je daarna een inductiekookplaat die zeer populair is maar ook zeer veel goede reviews krijgt en waarbij je geen of weinig vermeldingen van ‘geeft snerpende tonen bij gebruik van sommige pannen‘ of ‘mijn pannen werken niet op de kookplaat’ tegenkomt. Dit zijn vrijwel altijd kookplaten of fornuizen in het hogere prijssegment (fabrikanten besparen graag op zaken die niet direct zichtbaar zijn en waarvan de besparing niet als gebrek kan worden aangemerkt, en dus zijn goedkopere modellen niet altijd de best presterende modellen).
“You get what you pay for” heet dat dan in mooi Nederlands…
Uiteraard zul je niet zo veel kookpannen (potten) van plaatstaal of gietijzer tegenkomen (want dat zou te snel roesten), dus ben je voor die pannen aangewezen op RVS (een niet voldoende magnetiseerbaar metaal). RVS kookpannen zijn dan ook voorzien van magnetiseerbaar metaal om ze geschikt te maken voor inductie. Ook hier geldt: You get what you pay for. 7-delige pannenset voor €50? De kans is groot dat ze niet erg snel opwarmen op jouw inductiekookplaat, want die lage prijs komt ergens vandaan.
Natuurlijk is een hoge prijs geen garantie voor kwaliteit, maar een lage prijs is dat zeker niet.
Een hele lange reactie op een korte vraag, en niet eens het antwoord waar je naar op zoek was, maar ik hoop toch dat je er wat aan hebt.
Jos zegt
Hartelijk dank voor je reactie Florian.
Waar het om gaat in deze tijd dat de energieprijzen de pan uit rijzen, is het netto rendement. Het is te berekenen hoeveel energie er nodig is om een hoeveelheid water aan de kook te brengen, bij een bepaalde druk, (atmosfeer). Nu wil ik het energie verlies weten als ik dat met inductie doe. energie verlies wat afhankelijk is van de kwaliteit van de pan en de inductie kook plaat. M.a.w. wat is het rendement van een pan en een inductie kookplaat. Misschien iets voor de consumenten bond? Zelf kun je het verschil tussen pannen met het zelfde boden oppervlakje meten met een vermogenmeter tussen de stekker inductie plaat en stopcontact te plaatsen.
Florian zegt
Zou inderdaad interessant zijn als een club als de Consumentenbond hier eens in zou duiken, wellicht dat er dan wat meer aandacht voor komt. Het zou mogelijk tot een energielabel voor pannen kunnen leiden, al vermoed ik niet dat er meer energie verloren gaat bij slechte pannen dan bij goede (op inductie), of dat er meer energie nodig is voor het opwarmen van een liter water in een slechte pan dan in een goede. Ik vermoed dat het in een slechte pan simpelweg langer duurt voordat het water opwarmt (doordat er minder energie door de kookplaat kan worden ‘afgegeven’ aan de pan doordat er minder magnetiseerbaar metaal in is verwerkt). Maargoed: meten is weten.
Jos zegt
Ik ga eens meten op een regenachtige dag, dus word vervolgd.
Henk van Dijk zegt
Ik wil mijn nieuwe inductie kookplaat bij geen gebruik afdekken om krassen te voorkomen. Volgens mijn instructie boek staat er de plaat niet afdekken. De afdekplaten die verkocht worden zijn toch wel veilig voor gebruik? Mag hij ook tijdens gebruik worden geplaatst?
Florian zegt
Beste Henk,
Ik zou altijd de instructies van de fabrikant opvolgen, omdat het niet-opvolgen ervan kan leiden tot het vervallen van de garantie.
Dat gezegd hebbende: inductie kookplaat beschermers zijn gemaakt van materiaal dat de kookplaat beschermt tegen beschadigingen door scherpe/zware voorwerpen, vuil en stof, en andere zaken. Je leest meer over het verschil tussen inductie kookplaat beschermers en kookzonematten hier>>