Binnenshuis kan je koken op gas of op elektra. Bij de keuze voor elektra heb je meerdere opties: inductie, keramisch, halogeen of de ouderwetse elektrische kookplaatjes. De meest voorkomende keuze is die tussen inductie, keramische of gas. Bij de keuze voor het koken op inductie, keramisch of ouderwets op gas spelen slechts enkele factoren een rol maar de verandering lijkt voor veel mensen heel groot, daarom besteden we in dit artikel aandacht aan deze keuze.
Inductie, keramisch of koken op gas
De factoren die een rol spelen bij de keuze tussen inductie, keramisch of gas zijn:
- Kosten – Wat kost het me in aanschaf en gebruik?
- Gemak – Hoe eenvoudig is het in gebruik?
- Hygiëne – Wat is gemakkelijk en goed schoon te houden?
- Veiligheid – Hoe veilig wil en kan ik koken?
Er bestaat echter veel onduidelijkheid over de voor- en nadelen van koken op de verschillende warmtebronnen. De reden dat er zoveel misverstanden bestaan is dat er veel onjuistheden worden geschreven en verteld over de verschillende vormen van koken. In dit artikel is bijvoorbeeld te lezen dat een inductiekookplaat heel snel afkoelt en dat koken op gas efficiënt is omdat de warmte heel goed instelbaar is. Het eerste is irrelevant: de kookplaat wordt bij inductiekoken amper warm, doordat de bodem van de pan en niet de plaat wordt verwarmd. Dat de kookplaat dan snel afkoelt na gebruik is alleen maar prettig voor het schoonmaken en de veiligheid. Het tweede (direct temperatuur regelen) is bij inductiekoken nog meer van toepassing dan bij koken op gas, dus ook dat is een vreemd argument voor koken op gas. Koken op gas is juist de minst efficiënte vorm van koken doordat veel warmte verloren gaat; houd je hand maar eens naast een pan die op een gasvlam staat, alle warmte die je daar voelt gaat niet in de pan maar gewoon de afzuiging in. Bij een keramische kookplaat is dit al veel minder het geval, en bij inductie koken nog eens minder. Maar misschien lopen we te hard van stapel – lees hieronder de voor- en nadelen van de verschillende warmtebronnen en besluit zelf waarop je wilt koken.
Binnenshuis kan je koken op gas of op elektra. Bij de keuze voor elektra heb je meerdere opties: inductie, keramisch, halogeen of de ouderwetse elektrische kookplaatjes. De meest voorkomende keuze is die tussen inductie, keramische of gas. Bij de keuze voor het koken op inductie, keramisch of ouderwets op gas spelen slechts enkele factoren een rol:
- Kosten – Wat kost het me in aanschaf en gebruik?
- Gemak – Hoe eenvoudig is het in gebruik?
- Hygiëne – Wat is gemakkelijk en goed schoon te houden?
- Veiligheid – Hoe veilig wil en kan ik koken?
Er bestaat echter veel onduidelijkheid over de voor- en nadelen van koken op de verschillende warmtebronnen. De reden dat er zoveel misverstanden bestaan is dat er veel onjuistheden worden geschreven en verteld over de verschillende vormen van koken. In dit artikel is bijvoorbeeld te lezen dat een inductiekookplaat heel snel afkoelt en dat koken op gas efficiënt is omdat de warmte heel goed instelbaar is. Het eerste is irrelevant: de kookplaat wordt bij inductiekoken amper warm, doordat de bodem van de pan en niet de plaat wordt verwarmd. Dat de kookplaat dan snel afkoelt na gebruik is alleen maar prettig voor het schoonmaken en de veiligheid. Het tweede (direct temperatuur regelen) is bij inductiekoken nog meer van toepassing dan bij koken op gas, dus ook dat is een vreemd argument voor koken op gas. Koken op gas is juist de minst efficiënte vorm van koken doordat veel warmte verloren gaat; houd je hand maar eens naast een pan die op een gasvlam staat, alle warmte die je daar voelt gaat niet in de pan maar gewoon de afzuiging in. Bij een keramische kookplaat is dit al veel minder het geval, en bij inductie koken nog eens minder. Maar misschien lopen we te hard van stapel – lees hieronder de voor- en nadelen van de verschillende warmtebronnen en besluit zelf waarop je wilt koken.
Koken op gas: voordelen en nadelen
Laten we eerst het oude, vertrouwde koken op gas een nader bekijken.
Kosten
Bij het koken op gas zijn de kosten van aanschaf vaak lager dan bij keramisch of inductie: de meeste bestaande woningen hebben een gasaansluiting en gasfornuizen of gaskookplaten hoeven niet duur te zijn, je kunt ze goed tweedehands vinden, of zelfs gratis afhalen bij mensen die overstappen op een andere warmtebron. Alle pannen werken op gas en gas is in verbruik vaak goedkoper dan elektriciteit: het koken van 1 liter water op gas kost ongeveer de helft van het koken van dezelfde liter water op elektra (lees hier hoe dit komt). Gas is goedkoop bij aanvang: je hoeft niets aan te laten leggen (een nieuwe gasslang is vaak al voldoende) en de pannen zijn goedkoop en als je al wat hebt kan je dat gewoon blijven gebruiken. Echter is koken op gas wel minder efficënt (in energieverbruik) dan koken op inductie omdat er energie verspild wordt in de vorm van warmte die naast de pan verdwijnt, het rendement van de energie die gebruikt wordt voor koken op gas ligt rond de 50% (bron), (een precies getal is lastig te geven omdat de efficiency afhankelijk is van heel veel factoren), dat betekent dat bij koken op gas ~50% van de energie niet gebruikt wordt voor het verwarmen van de pan en daarmee het eten. Daarnaast is de prijs van gas gekoppeld aan die van olie en daarmee onderhevig aan prijsschommelingen: je weet niet wat er in de toekomst betaald zal moeten worden voor gas (en de afgelopen jaren is gas flink in prijs gestegen). Elektriciteit wordt tegenwoordig in grote hoeveelheden opgewekt middels wind- en zonne-energie en is daarmee mogelijk ’toekomstbestendiger’ dan gas; een grondstof die schaarser wordt. Doordat een deel van de warmte langs de pan verdwijnt duurt koken op gas ook langer dan op een inductie- of keramische kookplaat, met andere woorden: het duurt langer om een liter water te koken op gas dan op een inductiekookplaat.
Gemak
Koken op gas is eenvoudig: je draait het gas open, steekt het aan en zet je pannetje erop; we kunnen het bijna allemaal. Je kunt zien, horen en voelen of de gasvlam hoog of laag staat. We zijn er mee opgegroeid. Wij nog wel – de volgende generatie (en als ik dat schrijf voel ik mezelf oud) veel minder. Als je al je hele leven kookt op gas dan wil je vaak liever niet anders, want nieuwe dingen zijn niet altijd leuk. Als je echter went aan een andere warmtebron, zoals de keramische- of inductiekookplaat, is ook dat gemakkelijk. Het is een kwestie van wennen; het directe van de gasvlam (laag draaien is direct minder warmte) is ook bij inductiekoken aan de orde. De keramische kookplaat reageert trager, maar ook dat is een kwestie van wennen. Gas is en blijft echter voor velen dé meest intuïtieve manier van koken: het sissen van de vlam is een geluid dat je leert gebruiken bij het koken, een geluid dat ontbreekt als je kookt op elektra.
Hygiëne
Een ander nadeel van koken op gas is dat gaskookplaten over het algemeen lastig schoon te houden zijn, met alle kronkels en uitstekende delen zijn vooral de roosters van een gaskookplaat of gasfornuis een echt karwei om schoon te maken, al zijn er tegenwoordig moderne gaskookplaten die efficiënter in gebruik en onderhoud zijn, bekijk hier een overzicht van gaskookplaten.
De vele hoeken en kieren maken de gaskookplaat en het gasfornuis minder hygiënisch dan een volledig vlakke inductie- of keramische kookplaat.
Veiligheid

Pannen voor koken op gas
Doordat vooral de gaspitten en roosters van een gasfornuis lang heet blijven en je bij het koken op een gasfornuis een grotere kans hebt op vlam in de pan is koken op gas niet de meest veilige manier van koken. Je kunt de hete pandragers van een gasfornuis per ongeluk aanraken en je branden, maar ook kan het gebeuren dat je bij het optillen van een pan je aan de vlam brandt, of dat een pannenlap in de brand vliegt als hij te dicht bij het fornuis ligt. Dit is de reden dat door zelfstandige ouderen vaak wordt overgestapt op inductiekoken en het gasfornuis wordt weggedaan – simpelweg omdat open vuur (koken op gas) risicovoller is dan koken op elektra.
Samengevat
Koken op gas is vaak in eerste instantie de meest eenvoudige en goedkope keuze, echter is het op de lange termijn minder zuinig, meer werk met schoonmaken en kan het gevaarlijker zijn in gebruik. Nieuwe gewoontes aanleren en dus ook op een andere manier koken is niet voor iedereen een leuke uitdaging, en daarom zullen er nog heel veel mensen op gas blijven koken en zullen er nog heel lang nieuwe pannen worden gemaakt die het ook op gas goed doen.
Keramisch koken: voordelen en nadelen
De keramische kookplaat is al jaren zeer populair, laten we eens kijken hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn.
Kosten

Een keramische kookplaat
Bij keramisch koken wordt de pan verwarmd door een warme keramische plaat. Deze plaat wordt weer verwarmd door metalen spiralen die middels elektriciteit worden verwarmd. Deze spiralen bevinden zich onder de keramische plaat. Keramisch koken is de duurste van de drie vormen van koken: er moeten vaak aparte groepen in de meterkast worden geplaatst en ook leidingen en (Perilex-)stopcontacten worden gemaakt in de keuken voor de keramische kookplaat, deze moet namelijk een aparte groep hebben omdat veel stroom wordt gebruikt bij het koken op een keramische kookplaat. Immers: de spiralen moeten gaan gloeien om de plaat en daarna de pannen te verwarmen. Daarnaast komen de kosten voor aanschaf van de keramische kookplaat zelf, hoewel die zeer schappelijk geprijsd zijn tegenwoordig. En als laatste de pannen, want het is van belang dat de pannen voor koken op een keramische kookplaat zo vlak en glad mogelijk zijn. Pannen die eerder op een gasfornuis zijn gebruikt zijn (licht) vervormd doordat een gasvlam niet overal een gelijke temperatuur heeft en zijn daardoor niet goed bruikbaar op een keramische kookplaat. Er kan met ‘oude pannen’ nog meer energie in de vorm van warmte verloren gaan aangezien bij het koken op een keramische kookplaat de plaat wordt verwarmd en deze plaat moet de warmte dan doorgeven aan de bodem van de pan, is deze niet volledig vlak dan is de warmtegeleiding niet optimaal en zal het langer duren voordat de pan op de gewenste temperatuur is en meer energie kosten. Het rendement van de energie bij het koken op een keramische kookplaat ligt rond de 60%, dat wil zeggen dat 60% van de energie die de kookplaat verbruikt gebruikt wordt om de pan te verwarmen. Er is ook sprake van verlies van energie ná het koken omdat de keramische kookplaat warm blijft, deze energie gaat verloren zodra je de pan van de plaat haalt, net als bij koken op gas. Keramisch koken heeft dus een gedeelte van de nadelen van koken op gas (inefficiënt) en de hoge aanschafkosten die we bij inductiekoken ook tegenkomen. De keramische kookplaat is vaak wel goedkoper in aanschaf dan de inductiekookplaat, en wordt daarom toch vaak gekozen als methode van koken. Ook hoeven de pannen niet aan speciale voorwaarden te voldoen, zoals bij inductiekoken. Je hoeft dus geen speciale ‘keramische pannen’ te kopen voor gebruik op de keramische kookplaat.
Gemak
Het koken op een keramische kookplaat is vaak even wennen, zeker als je koken op gas gewend bent. Bij koken op gas draai je het gas open en steek je het aan: direct heb je warmte. Je hoort dan ook of de gasvlam open staat en kunt het direct hoog of laag zetten, met direct resultaat. Bij de keramische kookplaat is het net even anders: je zet de kookplaat aan (vaak door even je vinger te leggen op een icoontje op het bedieningspaneel) en dan stel je voor de juiste kookzone de gewenste stand in, ook weer door je vinger op het bedieningspaneel te leggen, vaak op het ‘+’ symbool. Nu zet je de pan op de kookzone en begint de kookzone op te warme. In het begin zal het even wennen zijn hoe hoog je de kookzone instelt en hoe lang het vervolgens duurt voordat het water in de pan kookt, bijvoorbeeld. Je leert dit snel, zeker als je regelmatig dezelfde pan gebruikt voor hetzelfde gerecht (aardappelen koken, bijvoorbeeld), dan weet je: ik zet de pan op de achterste kookzone, en zet deze aan op stand 4. Net zoals je dat deed met de gasvlam: niet direct op vol vermogen, maar gewoon gemiddeld. Uiteraard het deksel er op zodat alles sneller gaat en minder energie kost. Bij het lager zetten gaat het niet zo direct als bij gas: je moet het vermogen (de ‘stand’) van de kookzone lager zetten en dan gaat de temperatuur omlaag onder de pan, maar dat duurt een paar seconden. Ook dit is heel even wennen in het begin. Het is in feite gelijk aan hoe het werkt met de ouderwetse kookplaatjes – als je dat kent, dan is de werking van de keramische kookplaat geen verrassing, maar zeker een verbetering.
Hygiëne
Keramisch koken heeft ook enkele voordelen die we bij inductiekoken zien op het gebied van hygiëne, zoals het feit dat de keramische kookplaat eenvoudig schoon te maken is: de keramische plaat heeft een glad oppervlak en is daardoor met een doekje eenvoudig af te nemen. Overkoken is dan ook veel minder een probleem dan bij een gasfornuis, omdat er geen pandragers en gasbranders zijn die vies worden. Je moet wel wachten tot de keramische kookplaat goed is afgekoeld anders kan je je flink branden aan de hete kookplaat. Veruit de meeste kookplaten hebben een indicatielampje om aan te geven of de plaat voldoende is afgekoeld, zo voorkom je vervelende verrassingen. Ook kan er meer hygiënisch worden gekookt op een keramische kookplaat dan op gas doordat er geen kieren, bochten en gaten zijn waar vuil zich kan ophopen.
Veiligheid

Pannen voor keramische kookplaat
Keramisch koken is niet de meest veilige vorm van koken maar wel veiliger dan koken op gas omdat de vlam in de pan krijgen veel lastiger is (er is geen open vuur – uiteraard kan je olie verhitten totdat deze ontvlamt, ook op een keramische kookplaat). Keramische kookplaten worden, net als inductiekookplaten, meestal voorzien van beveiligingen tegen oververhitting en kleine kinderhandjes (kinderslot). Ook zijn de kookplaten voorzien van kookwekkers (soms zelfs per kookzone) en overkookbeveiliging. Dit zijn allemaal functies die het koken op een keramische kookplaat veiliger en gemakkelijker maken.
Samengevat
De keramische kookplaat is een veel gebruikte warmtebron omdat hij enkele voordelen van de inductiekookplaat heeft, zoals het gemak van schoonmaken en de veiligheid van het niet hebben van open vuur (geen gasvlam). Het heeft ook enkel van de voordelen van het gasfornuis, namelijk de relatief lage aanschafkosten van de kookplaat. Echter zijn nieuwe pannen meestal een must, al hoeven die dan weer niet te voldoen aan bepaalde voorwaarden zoals bij de inductiekookplaat – als ze vlak zijn aan de onderkant dan is het al snel goed.
Kies je voor koken op een keramische kookplaat bekijk dan eens dit overzicht van keramische kookplaten. Lees hier meer over welke pannen geschikt zijn voor keramisch koken of bekijk hieronder de pannen soorten die geschikt zijn voor koken op een keramische kookplaat:
Inductie koken: voordelen en nadelen
Als laatste bekijken we het populaire inductie koken.
Kosten

Een inductie kookplaat
Het grote voordeel van koken op een inductie kookplaat is dat er weinig energie verloren gaat bij het koken; de bodem van de pan wordt verhit en niet de plaat waar de pannen op staan. Alle (80-90%) energie gaat naar het verwarmen van de pan en niet, zoals bij gas, gedeeltelijk langs de pan of, zoals bij een keramische kookplaat, naar het verwarmen van de plaat zelf. De energie die gebruikt wordt bij het koken op inductie heeft een rendement van ongeveer 80-90% (bron: ATAG), afhankelijk van de kwaliteit van de pannen en de kookplaat. Dat betekent dat slechts 10-20% van de energie verloren gaat, dit is een enorm verschil met koken op gas waar ~50% van de verbruikte energie verloren gaat. Zodra de pan van de inductie kookplaat wordt afgehaald zal het energieverbruik stoppen en het afkoelen van de kookplaat beginnen – dit zal snel gaan want er zit relatief weinig warmte in de kookplaat zelf, omdat de warmte opgewekt werd in de pan en niet in de plaat. Zo gaat er weinig energie verloren zoals de energie die bij een keramische kookplaat in de plaat zit in de vorm van warmte. De nadelen van koken op inductie zijn dat er net als bij keramisch koken een aparte elektriciteitsgroep aangelegd moet worden in de meterkast voor de keuken omdat de inductie kookplaat een eigen groep nodig heeft om veilig te kunnen werken: er wordt bij het koken op inductie veel energie gebruikt in de vorm van elektriciteit. Hiervoor moet in de keuken vaak een zogenaamde Perilex-aansluiting worden gemonteerd. Dit brengt kosten met zich mee (in nieuwe woningen zit tegenwoordig vrijwel altijd een Perilex-aansluiting in de keuken, en er zijn ook inductiekookplaten die werken op een normale stekker).

Pannen voor inductie
Een ander nadeel van koken op inductie is dat er soms nieuwe pannen nodig zijn, de pannen moeten geschikt zijn voor koken op inductie, zonder deze pannen zal het inductie kooktoestel simpelweg niet werken. De bodem van een pan moet magnetiseerbaar metaal bevatten om te kunnen werken op inductie (Welke pannen zijn geschikt voor koken op inductie? Link opent in nieuw tabblad). En net zoals bij koken op gas en keramisch koken geldt ook bij inductiekoken: hoe beter de kwaliteit van de pannen hoe hoger het rendement van het kooktoestel, dus hoe zuiniger je kookt. Een goede pan verdient zichzelf dus terug, zo is een goede gietijzeren pan niet alleen erg prettig om mee te koken maar gietijzer is bovendien zeer geschikt voor koken op inductie: een goede gietijzeren pan vergroot het rendement van de inductiekookplaat. De eerste investering voor koken op inductie bestaat dus uit een extra elektriciteitsgroep in de meterkast (wat een investering is in de woning), een inductiekookplaat en (soms) nieuwe pannen en is dus groter dan bij gas of keramisch koken (de inductiekookplaat is over het algemeen duurder dan een gaskookplaat of keramische kookplaat, hoewel de prijzen van inductie kookplaten sterk dalen). Een overzicht van inductiekookplaten vind je hier.
Uiteindelijk zijn de besparingen op gebied van energie en tijd van koken en schoonmaken groot: vrijwel alle energie die wordt gebruikt gaat naar de verwarming van de pan en het eten en daardoor gaat weinig energie en tijd verloren.
Gemak
Koken op inductie heeft de gemaksvoordelen van het gasfornuis: aanzetten is verwarmen, heel direct en heel snel. Het heeft ook de gemaksvoordelen van de keramische kookplaat: tiptoetsen voor bediening, wekkertjes, automatische uitschakeling, automatisch vermogen verlagen als een bepaalde temperatuur is bereikt en natuurlijk het gemak van schoonmaken omdat het een vlakke plaat is. Koken op inductie vergt veel minder ‘leervermogen’ dan de keramische kookplaat en lijkt, wat directe bediening betreft, heel erg op koken op gas, want aanzetten is direct verwarmen, lager zetten is direct lagere warmte.
Een ander uniek gemak van inductiekoken is de mogelijkheid om de pan overal op de kookplaat te gebruiken, dus niet op bepaalde plekken (zoals bij koken op gas of keramisch) maar overal op de plaat. Deze techniek vinden we terug bij de duurdere inductiekookplaten, maar een variant erop, de braadzone of flexzone, vinden we ook bij de gemiddeld geprijsde inductiekookplaten. Met de braad- of flexone kan je twee kookzones aan elkaar koppelen en er dus één grote kookzone van maken. Zo kan je meerdere kleine of één grote pan gebruiken op dezelfde plek. Meer informatie over inductiekookplaten met flexzone vind je hier.
Hygiëne
De inductiekookplaat is vlak en heeft geen pandragers of gasbranders die vies worden en lastig schoon te maken zijn. Bovendien wordt de plaat niet verhit dus bij overkoken brandt het vocht niet in de plaat, zoals we bij de keramische kookplaat nog wel eens zien gebeuren. De inductiekookplaat is snel afgekoeld, er is vrijwel altijd een indicator die aangeeft of het veilig is de plaat met een doekje te reinigen en je hebt dit dus zo gedaan: na het koken een schone vochtige doek over de plaat en klaar ben je. Doordat er geen hoeken en randen zijn waar vuil zich in kan ophopen kan je de inductiekookplaat goed schoonhouden, en dat is voor de hygiëne natuurlijk erg prettig.
Veiligheid
Daar komt bij dat je bij inductiekoken geen risico hebt van vlam in de pan (er is geen open vuur) en is de kans dat je je brandt aan een inductiekookplaat minimaal omdat niet de plaat maar de pan wordt verhit (in tegenstelling tot koken op een keramische kookplaat), en de pandragers worden ook niet heet, want die zijn er niet. Bovendien heeft vrijwel elke inductiekookplaat kinderbeveiliging, oververhittingsbeveiliging en een overkookbeveiliging. Al deze voordelen op het gebied van veiligheid zorgen ervoor dat mensen met een beperking en ouderen vaak overstappen op inductiekoken. Maar ook voor alle andere mensen is inductiekoken een aantrekkelijk alternatief, want je iedereen heeft zich wel eens gebrand aan een hete gasvlam of pandrager. En velen van ons hebben wel eens een theedoek of pannenlap te dicht bij het gasfornuis gelegd waardoor hij vlam vatte – dit is met een inductiekookplaat verleden tijd.
Samengevat
Dit alles maakt inductiekoken de meest veilige, snelle, efficiënte en hygiënische manier van koken en op de lange termijn ook de meest voordelige (afhankelijk van de prijzen van gas en electra). De keuze voor pannen is ook geen enkele reden om niet te kiezen voor inductiekoken: er zijn inmiddels zeer veel pannen die geschikt zijn voor het koken op inductie, waaronder pannensets, grillpannen en braadpannen. Lees hier welke pannen geschikt zijn voor inductiekoken. Een overzicht van inductie kookplaten vind je hier. Hieronder vind je overzichten van soorten pannen die geschikt zijn voor koken op inductie:
Hoe werkt inductie koken?
In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe inductie koken werkt en wat de voordelen zijn op gebied van kosten, snelheid, hygiëne, veiligheid en kookgemak:
Schoonmaken inductiekookplaat of keramische kookplaat
Het grote gemakvoordeel van koken op inductie of keramisch koken is het eenvoudig schoonmaken van de glasplaat waarop wordt gekookt. In dit filmpje is te zien hoe eenvoudig het is en hoe het goedkoop kan met eenvoudige middelen:
De verschillen tussen koken op gas, inductie en keramisch naast elkaar
Conclusies
Als je in je (nieuwe) keuken kunt kiezen tussen inductie, keramisch of gas dan is inductie de beste keuze als je bereid bent om te wennen aan deze vorm van koken en ruimte in je budget hebt voor de investering in de woning. Inductie is veiliger, sneller, hygiënischer en goedkoper in gebruik dan zowel keramisch koken als op gas en heeft als voordeel dat je exact op de juiste temperatuur kunt koken en de inductiekookplaat direct snel afkoelt na gebruik waardoor de kans op verwonding zeer klein is. Een inductiekookplaat is veel eenvoudiger te reinigen dan een gasfornuis en dat scheelt een hoop tijd. Tel daarbij op de immer stijgende prijs van gas en de verwachte daling van de prijs van elektriciteit (met de opkomst van efficiëntere zonnecellen en de grote investeringen in windenergie die worden gedaan) en koken op inductie is zo gek nog niet. Maak je ook niet druk om de beschikbare pannen die gebruikt kunnen worden voor koken op inductie: de meeste pannen zijn geschikt, zelfs oude en nieuwe gietijzeren grillpannen en braadpannen werken prima op inductie.
Heb je al een Perilex-aansluiting in de keuken en wil je de investering zo laag mogelijk houden, dan kan je ook kiezen voor een keramische kookplaat, maar houd daarbij rekening dat het gebruik van nieuwe pannen dan wel belangrijk is voor efficiënt gebruik van de keramische kookplaat. De aanschafprijs van de keramische kookplaat ligt lager dan die van de inductiekookplaat en als je goedkope pannen kiest dan ben je met de keramische kookplaat goedkoper uit. Koken op de keramische kookplaat vergt wel de meeste aanpassing van jezelf: je moet even leren koken op een keramische kookplaat, vooral omdat het aanpassen van de temperatuur minder direct is dan bij gas en inductie.
Heb je alleen een gasaansluiting in de keuken en kan/wil je de investering in elektra niet doen, dan ben je aangewezen op het koken op gas – een manier van koken die al vele jaren zijn waarde heeft bewezen. Een nieuwe gasslang en een degelijk gasfornuis of gaskookplaat zijn voldoende, je oude pannen kan je prima blijven gebruiken dus koken op gas vergt in eerste instantie de minste investering. Op de langere termijn is het de minst efficiënte manier van koken maar misschien is de lange termijn op dit moment niet waar je mee bezig bent, en dan is koken op gas prettig en vertrouwd.
Ben je benieuwd welke pannen geschikt zijn voor koken op inductie lees dan hier aandachtspunten en reviews. Meer tips een aandachtspunten bij het kiezen en ontwerpen van een nieuwe keuken vind je in de keukenplanner. Bekijk hier overzichten van kookplaten op gas, keramisch en inductie.
Meer informatie over inductiekookplaten:
- Op zoek naar een indcutiekookplaat met 1-fase aansluiting? Lees dan hier verder>>
- Ben je geïnteresseerd in inductiekookplaten zonder krachtstroom (1 of 2 fasen)? Lees dan hier verder>>
- Wil je meer lezen over inductiekoken, inductiekookplaten en de verschillende functies? Lees dan hier verder>>
- Ben je op zoek naar een losstaande 4-pits inductiekookplaat? Lees dan hier verder>>
- Ben je op zoek naar informatie over alle losstaande inductiekookplaten? Lees dan hier verder>>
- Op zoek naar een inductiekookplaat met 5 kookzones? Lees dan hier verder>>
- Meer weten over inductiekookplaten met flex zones? Lees dan hier verder>>
- Benieuwd naar inductiekookplaten met ingebouwde afzuiging? Lees dan hier verder>>
- Benieuwd naar de beste koop inductiekookplaten? Lees dan hier verder>>
- Wil je meer weten over het gebruik van pannen op inductie? Lees dan hier verder>>
- Ben je benieuwd naar de misverstanden die bestaan over inductiekoken? Lees dan hier verder>>

Ook met inductie koken kan je vlam in de pan krijgen,
met olie in de pan op de turbo stand duurt het 3 minuten
weet ik uit eigen ervaring.
dus zorg voor een passend deksel in de buurt
en de pan kan naar het oude ijzer.
Ja het kan, maar niet door de vlam van je warmtebron. Je zou dit met inductiekoken kunnen voorkomen door:
A. Te kijken wat de temperatuur is waarop de olie die je gebruikt ontvlamt
B. Je inductiekookplaat in te stellen op die temperatuur minus 10 graden.
Vlam in de pan met inductiekoken kan echt alleen door het vet in de pan te heet te laten worden, maar niet zoals bij koken op gas doordat er open vuur blakbij het vet aanwezig is.
Wel heel vervelend dat het bij jou toch is ‘gelukt’, ik hoop alleen de pan naar het oud ijzer en niet ook de afzuigkap? Of zelf naar het brandwondencentrum of erger…?
Zeker als je de pan heel snel laat opwarmen. Of als je een pan vergeet, bij droogkoken kan bijna alles vlam vatten. Gebruik de kookduurbegrenzer of als je draaiknoppen hebt veilige fornuisknoppen. Stovebug levert die sinds kort. Daarmee wordt een veiliger kookgedrag gestimuleerd en wordt voorkomen dat je een pan op een kookpit vergeet.
Mijn vraag is wij hebben keramisch koken kunnen de pannen ook op gas
Ja, pannen die je op een keramische kookplaat kunt gebruiken die kan je ook op gas gebruiken. Een keramische kookplaat is in feite gelijk aan een electrische kookplaat (ouderwets met vnn die zwarte ronde schijven om je pan op te zetten) met dat verschil dat een keramische kookplaat wat moderner oogt en de voordelen heeft totaal vlak te zijn (eenvoudig schoonmaken etc).
Kan ik de pannen die op het gasfornuis hebt gebruikt ook op keramische of moet ik nieuwe kopen
Ik heb gehoort dat je een metalen plaat kan krijgen die je onder de pan doet dan hoeft je geen andere pannen tekopen
Hoi Sylvia,
Ik vrees dat je één en ander door elkaar haalt: een metalen plaat onder de pan wordt gebruikt als je op inductie kookt en de pan is niet geschikt voor inductie (er zit dan geen magnetiseerbaar metaal in de bodem en dan wordt deze niet warm, dus leg je er een metalen plaat onder die wel warm wordt en zo de pan verwarmt).
Bij een keramische kookplaat hoeft de pan niet geschikt te zijn voor de kookplaat: een keramische kookplaat wordt zelf warm en zal die warmte overdragen op de pan als de pan vlak op de kookplaat staat.
Als je je pannen op gas hebt gebruikt is het zo dat de bodem een beetje zal vervormen (doordat een gasvlam niet overal even warm is), dit heeft verder geen effect als je op gas blijft koken, maar als je er daarna mee op een keramische kookplaat wilt koken dan zal de warmte van de kookplaat niet efficient overgedragen kunnen worden op de bodem van de pan, immers: deze zijn niet meer helemaal vlak en dus kan de warmte niet goed worden getransporteerd van de plaat naar de pan.
Om die reden wordt aangeraden pannen die je eerst op gas hebt gebruikt niet te blijven gebruiken op een keramische kookplaat: de efficiency is lager en dus zal er warmte (energie) verloren gaan, meer nog dan dat al het geval is bij koken.
Overigens gaat er bij koken op gas ook veel warmte verloren doordat deze langs de pan gaat, dus zal het op de energierekening niet zo veel schelen, maar als je ooit nieuwe pannen nodig hebt en je kookt op een keramische kookplaat, gebruik die pannen dan niet op gas tussendoor.
Kortom: je kunt je pannen nog best gebruiken op de keramische kookplaat, ze zullen gewoon wat minder efficient zijn (minder snel opwarmen en er zal iets meer energie verloren gaan).
Als de bodem van je pannen beschadigd is door de pandragers van je gasfornuis dan is het een ander verhaal: bramen onderop de bodem kunnen de kookplaat beschadigen (krassen maken), dus controleer je pannen op uitsteeksels/bramen in het metaal voordat je ze op de (nieuwe) kookplaat gaat gebruiken.
Voor je gezondheid is koken op gas of hout het beste. Als mensen zijn wij ingesteld op het aardmagnetisch veld. In de oertijd liepen wij in ons berevelletje met blote voeten of dun schoeisel over de aarde en dan werd je opgeladen door het magnetische veld van de aarde en je spanningen kon je laten afvloeien naar de aarde. Tegenwoordig leven we op asfalt en beton en is de werking daardoor minder. Al die elektrische apparaten verstoren je eigen magnetische veld. Je krijgt te maken met spin-inversie, dwz dat de electronen in je lijf andersom gaan draaien en de hele boel in je lijf raakt verstoord. Liever dus wat natuurlijker, op allerlei fronten trouwens.
Beste Maria,
Hartelijk dank voor je reactie. Ik ben als persoon iemand die meningen van anderen heel erg waardeert, je kunt het van mij zo gek maken als je wilt: ik vind het leuk om meningen te lezen/horen.
Echter, als mensen beweren dat het ene “beter” is dan het andere, maar dit verder niet baseren op wetenschappelijke onderbouwing dan word ik toch een beetje fel.
Over inductiekoken doen heel veel spookverhalen de ronde, en dat is logisch want van nieuwe technologie wordt niet iedereen blij. Meestal is er weerstand, zo was er felle weerstand tegen de auto, tegen de computer, tegen telefonie, tegen televisie, tegen electriciteit, et cetera.
Er is echter geen enkele wetenschappelijke basis voor de argumenten die je noemt: “Voor je gezondheid is koken op gas of hout het beste.” Koken op hout is het beste? Heb je enig idee hoeveel roetdeeltjes je naar binnen krijgt als je op hout gegaard eten eet? En is op zonne-energie gegaard eten niet nog beter dan eten bereid op gas of hout?
“Als mensen zijn wij ingesteld op het aardmagnetisch veld.” Want dit zou blijken uit..?
“In de oertijd liepen wij in ons berevelletje met blote voeten of dun schoeisel over de aarde en dan werd je opgeladen door het magnetische veld van de aarde en je spanningen kon je laten afvloeien naar de aarde.” Dus op dun schoeisel op de aarde lopen zorgt ervoor dat ik kan worden opgeladen door het magnetisch veld van de aarde? En doordat ik word opgeladen vloeien spanningen weg in de aarde? En waaruit zou dit blijken? Ik loop regelmatig op blote voeten over het strand, dus niet op beton of asfalt, dus ik zou behoorlijk opgeladen moeten zijn.
“Tegenwoordig leven we op asfalt en beton en is de werking daardoor minder.”
Ik heb het even opgezocht: beton en asfalt hebben als materiaal geen anti-magnetische werking, dus ook daar zou het magnetisch veld van de aarde wel doorheen moeten komen lijkt me. Het zou natuurlijk ook raar zijn: het magnetisch veld van de aarde komt wel door de kilometers dikke aardkorst heen, maar niet door een paar centimeter asfalt of beton? Daarbij komt nog: het magnetisch veld van de aarde zit niet alleen in de aarde, het zit er ook omheen, dus lopen op asfalt of beton of niet: dat magnetisch veld is altijd aanwezig.
“Al die elektrische apparaten verstoren je eigen magnetische veld. Je krijgt te maken met spin-inversie, dwz dat de electronen in je lijf andersom gaan draaien en de hele boel in je lijf raakt verstoord.”
Er is, wederom, geen enkele wetenschappelijk basis voor deze bewering.
“Liever dus wat natuurlijker, op allerlei fronten trouwens.”
Minder op allerlei fronten lijkt me een heel goed uitgangspunt, vooral minder pseudo-wetenschappelijke beweringen van mensen die graag zelf beter willen worden van de onwetendheid en angst van anderen, zoals wichelroede-lopers, horoscoop-lezers, waarzeggers, tarotkaart-leggers, handlezers en spiritueel zieners.
Ik raad je aan het volgende eens te lezen: Vaak gehoorde misverstanden over inductiekoken.
Nogmaals: meningen heeft iedereen en dat is maar goed ook. Alleen is het verstandig om als het om feiten gaat toch eerst eens naar de wetenschap te kijken voordat beweringen waarheid worden. Als het aan sommige ‘wijzen’ ligt is de aarde nog plat en kunnen we het beste mensen die in een ander omnipotent wezen geloven van onze planeet verdrijven.
Geachte Marianne,
ik heb dit kunnen vinden. Heb jij dan een reactie hierover?
Bedankt.
Vr gr Vincent
Beste Vincent,
Bedankt voor je bericht. Ik heb de gekopieerde tekst en de link verwijderd, omdat de maker van de tekst het niet op prijs zal stellen als deze 1:1 op dit blog wordt overgenomen en omdat de link vrij regelmatig hier wordt geplaatst (deze bron is voor velen hét wetenschappelijke bewijs waar ik naar op zoek zou zijn).
Ik zal je een reactie geven op dit artikel en alle teksten die er bestaan als je zoekt op “gevaren van XYZ op de gezondheid” (niet alleen inductiekoken lijkt gevaarlijk, ook de hoge snelheid van voertuigen, vitamines en het internet zelf blijkt een gevaar voor de mensheid. Ook is de aarde plat volgens tienduizenden mensen, zoek maar eens naar ‘wetenschappelijk bewijs’ daarvan, je zult het vinden als je de juiste zoekwoorden intikt bij een zoekmachine). Mijn reactie is deze:
Doe het jezelf niet aan: stress is aantoonbaar slecht voor de gezondheid. Dus alles dat jou potentieel stress oplevert is ongezond. Als je gelooft dat koken op inductie je ziek maakt, en je gaat toch koken op inductie, dan zal je altijd stress hebben van de gedachte dat je er ziek van kunt worden. En als je ziek wordt (of dit nu een verkoudheid of veel ernstiger is), dan zal je altijd de schuld leggen bij de inductiekookplaat. Doe dit jezelf niet aan en ga vooral niet op inductie koken als je gelooft dat het je ziek maakt of op een andere manier schadelijk is voor de gezondheid. Waarom zou je jezelf dat aandoen?
Kies liever voor een andere vorm van koken zoals op een keramische kookplaat, halogeen of gewoon ouderwetse de elektrische kookplaat. Ook de slowcooker is een goed alternatief (hier ben ik zelf een groot fan van) maar de elektrische oven is natuurlijk ook nog altijd een goede optie.
Is koken op elektra niet mogelijk of geloof je dat koken op elke vorm van elektriciteit ongezond is, dan is koken op gas natuurlijk nog altijd een uitstekende keuze.
Is koken op gas niet mogelijk (of geloof je juist dat aardgas je ziek maakt (daar weten ze in Groningen alles van…)) dan kan je altijd nog kijken naar koken op zonnewarmte, dit is bijvoorbeeld onder ‘preppers’ populair en ik vind dit zelf zeer interessant en ga het absoluut een keer proberen – milieuvriendelijk is het zeker! (werkt vooral in de zomermaanden in ons koude kikkerlandje, helaas).
Iemand anders suggereerde een poos geleden dat koken op een houtvuurtje het beste is, en dat kan: als je de roetdeeltjes (slecht voor luchtwegen en maag/darmen) voor lief neemt en de onevenredige belasting voor het milieu dan is koken op een houtvuur ook gewoon mogelijk en wordt dat veel gedaan (in de vorm van houtskool barbecue – we zijn er met z’n allen gek op – als het mooi weer lijkt te gaan worden trekken we massaal de goedkope stukken vlees uit de schappen van de supermarkten om dit boven houtskool te garen).
Kortom: we leven in een vrij land waar me mogen denken, geloven en vaak ook zeggen wat we willen. Dat is fantastisch en laten we er daarom gebruik van maken. Geloof je dat iets je ziek of ongelukkig maakt? Ga dat ‘iets’ dan niet in je leven introduceren. Dat ‘iets’ kan heel goed inductiekoken zijn. Doe het jezelf niet aan en kies een andere vomr van koken/leven.
Ik hoop dat je iets hebt aan deze reactie en wens je heel veel geluk, gezondheid en plezier in de keuken!
Koken op gas of hout, hmmm, doe dit dan wel buiten of in een goed geventileerde ruimte, voor de verbranding is namelijk zuurstof nodig en pas op voor koolmoonoxidevergiftiging … dus wat dat betreft, in ons hedendaagse, energiezuinige, hermetisch gesloten woningen kan je beter keramisch/inductie koken.
Op hout het beste!? Heel veel vrouwen in 3e wereld landen krijgen kanker van koken op hout……
Maria, is het dan niet zo dat het aardmagnetisch veld, dat volgens jou verstoord wordt door beton en asfalt, juist niet wordt hersteld, door het opgewekte magnetisme van de inductiekookplaat? Dat is toch rechtsdraaiend en niet linksdraaiend? Door het koken op gas wordt het magnetisch veld in de provincie Groningen daar sterk vergroot, dat zie je ook terug in allerlei cijfers dat de mensen daar op allerlei gebied gezondheidsklachten hebben en achterblijven in hun ontwikkeling. Volgens mij moet je je huiswerk nog eens overdoen, en ik zou die griepvaccinatie als ik jou was dit jaar maar niet overslaan.
Je mag geloven wat je wil, ook in wetenschap. Alleen is die wetenschap juist van de platte aarde. Wat niet bewezen is bestaat niet…
Vraag: pannen die op gas zijn gebruikt , liever niet gebruiken op inductie begrijp ik vanwege de vervorming door gas en daarmee het verlies aan rendement. Geldt dat ook voor gietijzerenpannen?
Gietijzer vervormd veel minder, ik zou mijn gietijzeren pan nooit wegdoen, het verlies in rendement voor gietijzer op inductie is minimaal, dus nee, die gietijzeren pan kan je nog prima gebruiken op inductie. Het vervormen gebeurt vooral met plaatstaal en aluminium, en combinaties daarvan.
kun je op inductiekookplaat goed suddervlees maken; moet je bij de aanschaf dan op iets letten?
Je kunt op een inductiekookplaat misschien nog wel beter suddervlees maken dan op gas, immers: je kunt de temperatuur exact bepalen waarop je het vlees laat sudderen als je op inductie kookt.
Als je een inductiekookplaat wilt aanschaffen en je wilt alle vrijheid hebben van pannen (formaat) kies dan voor een inductiekookplaat waarbij je je niet hoeft te houden an zones, dus de plaat detecteert de pan en de afmetingen van de pan, onafhankelijk van waar je de pan neerzet. Als je een inductiekookplaat met vaste zones kiest, let er dan op dat je zowel een hele kleine als een hele grote zone hebt, zodat je grote en kleine pannen kunt gebruiken (dit geldt voor alle soorte warmtebronnen overigens).
Één van de grote voordelen van inductiekoken is dat je de temperatuur exact kunt bepalen en heel direct kunt regelen, en dat is bij sudderen erg handig. Ook zijn er inductiekookplaten die een timer hebben, je kunt dan instellen hoe lang je het vlees wilt laten sudderen en op welke temperatuur. Vergeet je dan dat je je vlees op hebt staan dan is dat niet erg, want de kookplaat schakelt vanzelf uit. Een timer-functie is dan iets om op te letten bij de aanschaf van een inductiekookplaat.
Veel plezier in de keuken!
Ik kook al jaren tot grote tevredenheid op inductie. Nu gaan we binnenkort verhuizen en onze nieuwe keuken heeft een keramische kookplaat. Kan ik zonder problemen mijn pannen blijven gebruiken, ook als we t,z,t, weer een inductiekookplaat willen aanschaffen? Of kan ik beter tijdelijk andere pannen gebruiken?
De keramische kookplaat zal de pannen niet of nauwelijks vervormen, en al zou dat gebeuren: ze werken daarna nog uitstekend op inductie, omdat het voor inductiekoken niet uitmaakt hoe de pan gevormd is.
Mocht je bij het koken op de keramische kookplaat merken dat de pannen die je hebt niet goed presteren, dan kan het handig zijn een nieuwe pan aan te schaffen. Immers: bij een keramische kookplaat is het van belang dat de pannen zo nauwkeurig mogelijk aansluiten op de plaat (lees: vlak op vlak), want dan wordt de warmte optimaal doorgegeven.
Merk je echter dat je huidige pannen het prima doen op de keramische kookplaat, blijf ze dan gewoon gebruiken en ze zullen naderhand ook prima werken op inductie.
Veel plezier met koken!
Is inductiekoken wel veilig voor mensen met een pacemaker?
Zij moeten uit het bereik van magneten blijven.
Beste Dick,
Dat is een hele goeie vraag waar ik je geen antwoord op durf te geven.
Ik heb even gekeken op fora, zoals hier, maar daar lijkt geen eenduidig beleid te zijn.
Inductie werkt met magnetisme, dat is zeker, en als je daar met een pacemaker bij uit de buurt moet blijven, dan zou ik dat zeker niet riskeren wel te doen, tenzij de cardioloog (of andere deskundige) dit geen probleem vindt.
Pas als het magnetisch veld wordt ‘gemaakt’ ontstaat er een magnetisch veld, en als er geen pan op de plaat staat is er ook werkelijk niets, maar ook een ander stuk metaal (zoals een vork) op de inductieplaat kan het veld maken en daarmee zichzelf verhitten. Ik wil me niet indenken wat er kan gebeuren als een drager van de pacemaker zich te dicht bij dit veld begeeft (moet wel echt op de plaat liggen, maar toch).
Ik zou je willen aanraden het met een deskundige op het gebied van pacemakers te overleggen, normaalgesproken durf ik wel wat aan op het gebied van stellingen en adviezen, maar in dit geval vind ik dat niet mijn plaats, zelfs al zou ik een idee hebben over of het wel of niet kan.
Je vraag is echt heel goed, en mijn antwoord wellicht niet waarop je gehoopt had, het spijt me dat ik je hiermee niet kan helpen.
Als je een antwoord hebt van een deskundige, dan zou ik het heel graag willen weten, dus ik nodig je van harte uit hier nog eens terug te komen en ons te vertellen wat het antwoord van de deskundige is op je vraag!
Groet,
Marian
ik heb een inductieplaat van aeg .nu is de plaat spontaan gescheurd en moet ik een nieuwe hebben wat is dan de beste keus met een glasplaat of glas/keramishe bovenkant
Vervelend dat de inductiekookplaat is gescheurd, als de plaat relatief nieuw is kan garantie wellicht een oplossing zijn. Zo niet dan is een nieuwe aan de orde.
De meeste inductiekookplaten hebben een glas-keramische plaat, dus de combinatie. Enkele alleen glas. Voor zover ik kan nagaan is de glas-keramische plaat de meest geschikte optie omdat het sterker is en dus potentieel langer meegaat.
Beste Marianne,
Wij hebben een huis gekocht en gaan heel de boel verbouwen, Nu moet ik gaan nadenken of ik inductie of gas wil gaan koken.
Ik weet wat de voordelen zijn van inductie en deze spreken mij ook erg aan, maar mijn ervaring met inductie is tot nu nog niet zo heel goed. Ik kook nu op een inductie kookplaat en deze gaat continu in de error. Twee van de vier kookpunten doen het niet en gaan continu uit. Ook trekt de kookplaat het niet als ik alle pitten gebruik op een hogere tempratuur. De kookplaat is van een goed merk en heb ook al voor veel geld een montuur laten komen, maar het probleem is nog niet verholpen. Heb je hier ook ervaring mee gehad?
Mocht ik voor Inductie gaan in ons nieuwe huis, welk merk raad je dan aan?
Groet,
Jolanda
Hoi Jolanda,
Vervelend te horen dat je problemen hebt met je inductiekookplaat.
Wat me opvalt is dat je schrijft dat er een monteur is langsgeweest voor veel geld en dat het probleem nog niet is opgelost. Waarom heb je de monteur dan betaald? En waarom stuurde de fabrikant geen monteur als service?
Als de kookplaat steeds in error gaat dan is er iets goed mis, en dit zou de fabrikant moeten verhelpen, kosteloos (mits binnen de garantie, uiteraard).
Ook zouden alle pitten (kookzones) het moeten blijven doen op hoog vermogen, of is het vermogen van de groep waar de inductiekookplaat op zit niet toereikend?
Ik heb geen ervaring met storingen op de inductiekookplaat, gelukkig, maar het is natuurlijk altijd mogelijk dat dit wel zal gaan gebeuren.
Als je toch gaat verbouwen, zorg dan voor een aparte groep (electra) voor de inductiekookplaat, en ook een aparte groep voor de rest van de keuken, dit voorkomt problemen en is ook veiliger (en een toegevoegde waarde voor je woning). Laat de electra door een gerenommeerd bedrijf aanleggen, je wilt een nette meterkast met garantie op de automaat en een veilig gevoel.
Daarnaast is het van belang een inductiekookplaat te nemen die misschien niet de goedkoopste is, maar die qua specificaties wel voldoet aan je eisen, dus vraag de fabrikant of alle kookzones op vol vermogen tegelijkertijd aankunnen, krijg je daarop een ‘ja’? Dan weet je zeker dat het goedkomt op dat gebied, want als dat niet zo is dan laat je de fabrikant elke dag van de week langskomen, gewoon net zo lang tot het werkt. En aan je electra zal het niet liggen, want die heb je netjes laten aanleggen.
Hier lees je wat tips voor het kopen van een inductiekookplaat.
Laat ook de inductiekookplaat plaatsen door vakmensen, zodat hij geaard is en goed aangesloten. Uiteraard laat je bij de verbouwing aan de aannemer weten dat je op inductie gaat koken en dat je een Perilex aansluiting wilt hebben, laat eventueel zien welke kookplaat je gaat laten plaatsen, dan maakt de aannemer alle voorbereidingen in orde (spreek dit ook vantevoren af).
Als ik nu een nieuwe inductiekookplaat zou mogen kopen dan zou ik mijn huidige problemen opschrijven en daarmee naar een producent toestappen (mailen) en deze voorleggen: hebben zij een kookplaat die deze problemen niet heeft en aan al jouw eisen (die je ook meestuurt) voldoet? Dan wil je graag weten welke modellen dat zijn.
Vraag dit op bij 4-5 fabrikanten, kijk dan naar hun prijzen en hoe je te woord wordt gestaan, besluit dan wie jouw volgende inductiekookplaat mag leveren. Jij betaalt, dus jij bepaalt. Dit is een serieus apparaat waar je jaren mee gaat koken, en waar je goed voor betaalt, dus beschouw het als het kopen van een auto: doe goed je huiswerk en stel je eisen en wensen op, laat je niet met mooie praatjes het bos in sturen. Voel je je door de fabrikant van je huidige kookplaat niet serieus genomen, ook nu je een nieuwe wilt kopen? Negeer ze dan, dat is het beste middel om een bedrijf te laten weten dat ze je als klant niet goed geholpen hebben, door er niets meer te kopen.
Een ‘goed merk’ adviseren voor kookplaten kan ik niet, omdat ik niet genoeg ervaring heb met de verschillende merken en kookplaten, maar ik denk dat je met bovenstaande informatie wel een goed beeld kunt krijgen van hoe je de keuze voor de juiste kookplaat zelf kunt maken.
Heel veel succes en plezier in de nieuwe keuken!
Mijn ervaring met het gebruik van inductiekoken is dat het m.i.
meer tijd kost om een ei halfzacht te bereiden t.o.v. een gascomfort. Het water gaat echter wel sneller aan de kook dan bij gascomfort. Altijd al vreemd gevonden.
Hallo Henri,
Ik denk dat ik weet hoe het komt dat een ei langer moet koken voordat je hem halfzacht hebt op inductie:
Zoals je al aangeeft kookt het water sneller doordat inductie efficienter met de energie omgaat. hierdoor warmt het ei niet volledig mee met het water (zoals bij langzamer verwarmen op gas). Als het water eenmaal kookt op inductie dan moet het ei nog op dezelfde temperatuur komen, bij gas heeft het ei meer tijd om mee te warmen met het water.
Vandaar dat het ei bij inductie langer in kokend water moet liggen voordat het halfzacht is.
Gemeten vanaf het moment dat het water kookt moet het ei dus langer koken om halfzacht te worden, maar in z’n totaliteit gemeten zal het ei eerder halfzacht gekookt zijn op inductie dan op gas omdat het water sneller opwarmt en eerder aan de kook is.
Daarbij is het goedkoper om een ei te koken op inductie dan op gas, zeker als je ook nog eens energie opwekt met zonnepanelen of op een andere manier, maargoed dat spreekt voor zich.
Ik heb altijd op gas gekookt (ik kook zeer frequent) en overweeg nu over te gaan op inductie. Reden: esthetisch. Bovendien de toekomst, zo verwacht ik. Vraag/zorg: vraagt het veel tijd om te wennen? Wat ga ik missen? Is het echt opnieuw leren koken? Waarop koken de echte koks?
Jeroen,
Goeie vragen :-)
Wat je mist, in het begin is het geluid van het gas/de vlam. De bevestiging dat hij aan staat en je pan opwarmt.
Ik zet bijvoorbeeld mijn gietijzeren braadpan altijd aan op de grootste gasvlam op het laagste ‘volume’, en in plaats van een zacht sissen van het gas hoor ik op inductie niets, maar ik weet wel precies op welke temeperatuur hij komt, bij gas was het meer een gevoel-ding, bij inductie is het veel exacter.
Natuurlijk hoor je daarna aan het bakken van de ui in het vet wel hoe hard het gaat, en je kunt gewoon de temperatuur instellen dus ken je je kookplaat en je pannen na een tijdje, dan is het vanzelfsprekend, net als eerst op gas.
Wat je ook gaat missen is het robuuste rooster/de pandragers, waar je lekker met je pan op kunt ‘smijten’ als het ware, beetje je aardappeltjes schudden in de pan en dan druk neerzetten, op de inductiekookplaat ben je in eerste instantie voorzichtiger.
Mijn zwager is een ‘echte kok’, in een restaurant. Hij liet mij weten dat zijn baas er serieus over nadacht de gaspitten te gaan vervangen door inductieplaten, omdat het veel goedkoper kookt (efficiency van 80-90% ten opzichte van de ~50% bij gas), goedkoper in onderhoud is (de gaspitten moeten regelmatig worden vervangen blijkt), eenvoudiger schoon te maken is (hygiëne – tijd is geld), en veel praktischer want bij de duurdere inductiekookplaten heb je geen kookzones maar is de hele plaat een kookzone, dus je kunt met je pannen schuiven zoals jij dat wilt, net wat er past: overal werkt het. Bij de gasvlam moet de pan op die ene plek staan voor dat vermogen/vlam-omvang.
En als grootste voordeel: veel minder hitte in de keuken, dus veel minder koeling vereist, minder zweet, airco, kosten van koeling, vermoede koks, etc. Geen open vuur dus minder kans op ongevallen.
Thuis kookt mijn zwager op gas. Waarom? Kosten van aanschaf, vrouwlief die er niet aan wilde (xenofobie?), aansluiting van gas zat er al… het bekende.
Test het eens ergens, fabrikanten bieden dit soort dingen aan, dat is de beste manier om erachter te komen of inductiekoken bevalt.
Ik heb 2 inductiekookpitten gekocht maar ik heb geen idee hoe ik alles moet instellen. Ik kan de temperatuur instellen, het aantal watt en een timer. Hoe moet ik alles instellen voor welk gerecht. Heb je een paar beginnersregels?
Je kunt het beste even een eitje koken, op de volgende manier:
Zet een pan met water op een van de zones, doe daarin een paar eieren (lekker eiersalade maken!) en zet de temperatuur op 101 graden (kan ook 100 maar misschien kookt het water dan net niet, dat is even afwachten). Als het goed is gaat de plaat nu de pan verwarmen tot ~100 graden, waardoor het water zal gaan koken.
Als het water kookt zet je de timer op 5 minuten. Na die 5 minuten slaat de plaat af en kan jij je eieren afgieten en heb je hardgekookte eieren.
Wat je ook kunt doen: de pan vullen met water en eieren en dan het vermogen op maximaal zetten (dus XXX Watt), en dan als het water kookt zet je hem op 100 graden en dan de timer op 5 minuten.
Nu heb je even kunnen ervaren hoe het werkt.
Bekijk het zo: als je voorheen op gas kookte zette je een pan op het vuur met water en aardappelen. Ik neem aan dat je het gas op de hoogste stand zette totdat het water kookte en dan laag zodat het net blijft koken, een beetje op de gok.
Op inductie kan je het veel specifieker doen: je zet het vermogen op maximaal, en als het water kookt zet je het op 100 graden. En dan de timer, als je weet hoe lang je je aardappelen wilt koken. Weet je het nog niet dan zet je geen timer maar laat je hem gewoon de pan op 100 graden houden. Dan af en toe prikken, en als de aardappelen gaar zijn dan zet je de plaat uit.
Ik hoop dat je hiermee verder kunt. Succes!
vraag
ik wil graag smart inductie gaan kopen.
Moet ik dan ook nieuwe groepen in de meterkast
laten installeren.
Volgens Bosch is het Smart-inductie systeem juist bedoeld om te werken op één groep.
Bij Smart-inductie wordt het maximum vermogen op een andere manier verdeeld dan bij een conventionele inductiekookplaat. Er is een groep nodig van 16 ampère.
Als je ook je koelkast, vriezer, afwasmachine, keukenmachine, magnetron/oven en misschien zelfs wasmachine op dezelfde groep aansluit dan gaat het onherroepelijk mis: je kunt dan niet koken terwijl één van de andere apparaten aanstaan.
Laatst kwam ik bij iemand thuis die zijn oven niet aan kon zetten omdat de afwasmachine op dat moment draaide en als de koelkast dan zou aanslaan dan sloeg de stop door; alles zat op dezelfde groep, niet zo handig dus.
Als de fabrikant van de smart-inductiekookplaat aangeeft dat je de plaat op dezelfde groep kunt gebruiken als de andere apparaten in je keuken dan zou dat moeten kunnen, maar het lijkt mij niet verstandig. Een aparte groep voor de inductiekookplaat is de meest verstandige keuze. Een extra groep (of meerdere) laten aanleggen in de meterkast is niet duur en snel geregeld door een deskundige, en het vormt een meerwaarde voor de woning en belangrijkste: het is veiliger.
Ga je bijvoorbeeld ooit zonnepanelen laten plaatsen op je woning dan heb je ook daarvoor een aparte groep nodig, zo ook voor een traplift in de meeste gevallen (ik noem maar wat).
Ik zou zelf geen inductiekookplaat laten aansluiten zonder dat deze een eigen groep heeft, maar als de fabrikant zegt dat de plaat geen eigen groep nodig heeft dan zou het niet nodig hoeven zijn. Maar navraag bij een installatiebedrijf/electriciën lijkt mij de meest veilige optie, die mensen hebben er verstand van en geven ongetwijfeld gratis advies en een offerte voor het aanleggen van de extra groepen.
Ben wel geïnteresseerd maar lees echter niets over de mogelijkheid van WOKKEN….
of dit überhaupt ook kan….
Goed punt.
Wokken op inductie kan alleen indien:
-De inductiekookplaat een holle uitsparing bevat waarin een wok geplaatst kan worden, of
-Je een wok gebruik voor inductie met platte bodem, bijvoorbeeld deze.
In mijn ideale keuken zit een inductiekookplaat en een aparte wokbrander op gas, maargoed, mijn ideale keuken hoeft ook nooit te worden schoongemaakt, alle gerechten die je er in maakt zijn altijd een groot succes en er is nooit een gebrek aan ruimte… (kortom: die bestaat niet).
Ik hoor dat van vriendinnen dat zij niet kiezen voor inductie om twee redenen:
1. Bij inductie kan je de pan niet “schudden” omdat de brander dan gelijk uit gaat bv. bij pannenkoeken
2. Als je bij inductie de brander laag zet omdat het water kookt, dan gaat het toch nog te hard omdat de afkoeling (en dat is dan van de pan denk ik) niet snel genoeg gaat, zodat e.e.a. steeds over kookt.
Zou je hierop willen reageren?
Goeie vragen! :-)
1. Een inductiekookplaat detecteert een pan (metaal) en heeft als beveiliging ingebouwd dat als er geen voldoende hoeveelheid metaal aanwezig is boven de kookzone (een kleine vork is bijvoorbeeld vaak onvoldoende), dat dan de toevoer van vermogen (energie) wordt uitgeschakeld. Dus haal je de pan van de kookzone, dan schakelt de kookzone uit. En de kookplaat ‘weet’ niet of jij de pan weghaalt omdat je klaar bent met koken of omdat je de pan wilt schudden (om de pannenkoek om te draaien), dus zal de zone inderdaad worden uitgeschakeld. Echter… Een inductiekookplaat heeft een marge van tijd en van afstand, dus als jij de pan niet te hoog optilt en niet te lang weghoudt van de kookzone, dan zal deze niet uitschakelen. Het is zelfs zo dat je op een inductiekookplaat een paar suikerklontjes kunt neerleggen en daarop je pan neerzetten, dan zal de pan nog opwarmen, ook al staat de pan niet direct op de plaat (want er zitten suikerklontjes tussen). Maar het klopt dus, afhankelijk van merk en type: een pan echt optillen van een inductiekookplaat zal de beveiliging doen inschakelen en de kookzone uitschakelen. Afhankelijk van merk en type? Ja, afhankelijk van het merk en type inductiekookplaat, want inductiekoken wordt ook in professionele keukens toegepast, en denk je dat daar de pannen niet worden opgetild? Het is dus een kwestie van goed onderzoeken wat je wilt hebben voordat je iets koopt, en dat geldt zeker ook voor kookplaten. Als je bij een fabrikant aangeeft dat jij de beveiliging wilt kunnen uitzetten, dan zal men je kunnen vertellen welke modellen die optie hebben, en dan kan je dit probleem dus letterlijk uitzetten :-)
2. Dit is een mooi voorbeeld van een fabeltje, want het tegenovergestelde is waar:
Bij een gasvlam wordt de pan door vuur verwarmd, maar worden ook de pandragers en de vlamverdelers verwarmd. Zet je de gasvlam uit, dan is het vuur weg maar de pandragers (die dingen die zo lastig zijn schoon te maken) en vlamverdelers geven nog warmte af aan de pan,en natuurlijk is ook de panbodem nog warm. Bij een keramische kookplaat wordt de plaat verwarmd door warmtespiralen, zet je de warmtespiraal uit dan zal de plaat nog vrij lang warmte afgeven, en ook de bodem van de pan zal lang warm blijven (overkookgevaar). Bij een inductiekookplaat wordt enkel de bodem van de pan verwarmd door een magnetisch veld. Zet je het magnetisch veld uit dan is de enige warmte die nog aanwezig is in de bodem van de pan opgeslagen. Natuurlijk is de plaat ook warm maar enkel als gevolg van de warmte die uit de bodem van de pan komt. Dus bij alle vormen van koken heb je restwarmte en dus overkookgevaar, maar bij inductiekoken is daar het minste sprake van, want alleen de pan wordt verwarmd en niet, zoals bij gas de pandragers (en de vlamverdeler) en bij een keramische kookplaat de gehele kookplaat. Zou het zo kunnen zijn dat jouw vriendinnen een keramische kookplaat verwarren met een inductiekookplaat, in het geval van vraag 2? Want dit probleem van restwarmte (risico op overkoken) speelt het meest bij een keramische kookplaat (of halogeen, of electrische kookplaat) en minder bij koken op gas en het minste bij inductiekoken…
ik heb gekookt op een keramische kookplaat maar ik ga verhuizen en daar is een inductie kookplaat.
Kan ik mijn pannen gewoon blijven gebruiken of moet ik andere pannen kopen?
U kunt de pannen gewoon blijven gebruiken, want de keramische kookplaat doet niets met de pannen die ze ongeschikt maakt voor inductiekoken. Het kan zo zijn dat de pannen niet geschikt zijn voor inductie, maar daar heeft gebruik op een keramische kookplaat geen invloed op. U kunt eenvoudig controleren of de pannen geschikt zijn voor inductie door er een magneet tegenaan te houden: blijft de magneet aan de bodem kleven? Dan zal de pan ook werken op inductie (gebruik wel een sterke magneet om te testen, of probeer de pannen gewoon op de inductiekookplaat, dat kost niks en u bent zeker van uw zaak op die manier).
wij gebruiken al jaren een keramische kookplaat en we hebben er nooit nieuwe pannen voor aangeschaft. ookal het wel aan te raden is omdat als ze krom zijn ze het minder goed doen.
Ook is de temperatuur prima te regelen terwijl in het tabel “Laag” word aangegeven. ik heb veel meer moeite om een gas stel te regelen vergeleken met keramisch.
Ook snap ik de “hygiene” uit dezelfde tabel niet helemaal. een keramische plaat ziet er vrijwel hetzelfde uit als inductie.
Ook heb ik zelf erg slechte ervaring met inductie. de plaat zie de pannen als voorbeeld niet en zet de pit weer uit. Ook de helft van de pannen konden we weg gooien omdat de inductie pas gaat verwarmen als er een pan (die hij ziet) er op staat.
Hoe verder ik deze pagina lees hoe meer ik de indruk krijg dat het door een inductie plaat maak bedrijf geschreven word.
Je hoeft ook geen nieuwe pannen aan te schaffen als je op een keramische plaat kookt, het kost alleen wat meer tijd en energie (elektrakosten) als je niet met volledig vlakke pannen kookt op een keramische kookplaat. Pannen gaan iets vervormen als je ze op gas gebruikt, dus daarom is het verstandig om, als je van koken op gas overstapt op keramische je dan nieuwe pannen aanschaft.
De temperatuur op een keramische kookplaat is wel goed te regelen, maar is minder direct dan met gas (vlam uit = warmte weg) of met inductie (electra uit = warmte weg), dit is vrij simpel te verklaren doordat de keramische kookplaat zelf wordt verwarmd en dus warmte vasthoudt, dit is inherent aan de techniek. Dat het voor jouw gevoel heel direct werkt is natuurlijk prettig, houden zo! :-)
De hygiëne van een keramische kookplaat is minder dan die van een inductiekookplaat doordat de keramische plaat veel heter wordt dan de inductiekookplaat, waardoor de kans op inbranden/aanbranden van voedsel dat wordt gemorst op de plaat veel groter is. Aangebrand voedsel op een kookplaat is niet hygiënisch, en hoe groter de kans daarop hoe minder hygiënisch (maar beiden zijn altijd nog stukken beter schoon te houden dan een gasformuis!)
Natuurlijk is het vervelend als niet alle pannen werken op de inductiekookplaat, maar dit is niet de ‘schuld’ van de inductiekookplaat, maar van de pannen :-) Een degelijke pan heeft een bodem die bestaat uit meerdere lagen materiaal (met oa magnetiseerbaar metaal), en die zullen werken op inductie. Een pan van enkel koper of aluminium zal niet werken op inductie, en hoewel dit goede pannen kunnen zijn (koperen pannen zijn erg kostbaar, nooit weggooien!) is het natuurkundig zo bepaald dat enkel magnetiseerbaar metaal in een pan deze geschikt zal maken voor inductie.
Fabrikanten van inductiekookplaten maken ook keramische kookplaten, dus het zou niet van enig economisch inzicht getuigen als “een inductie plaat maak bedrijf” zou schrijven dat een keramische kookplaat inferieur is aan een inductiekookplaat.
Daarbij komt: ik heb dit geschreven, en ik ben geen “inductie plaat maak bedrijf” maar gewoon iemand die houdt van koken en graag onderzoekt hoe dingen werken – zeker als het gaat om alledaagse dingen die over het algemeen maar ‘gewoon’ worden aangeschaft zonder veel onderzoek van de consument. Een warmtebron (kookplaat) is daar een mooi voorbeeld van.
Overigens ken ik genoeg mensen die heel erg blij zijn met hun keramische kookplaat, ik ken er nog meer die blij zijn met het koken op gas, maar ik ken er ook die nooit meer anders willen dan inductie. Het is maar net wat je prettig vindt.
Ik ben een fan van inductiekoken, al 16 jaar. Je hebt geen last van waterdamp in de keuken, wat je met gas wel hebt. En ook heel fijn,, de oren van de pannen worden niet heet. Het is een relaxte manier van koken en zeer makkelijk in onderhoud. Bovendien blijven je pannen veel mooier gedurende vele jaren van inductiekoken. Het brand nergens in of aan.
Kan iemand mij zeggen wat het verschil is tussen keramische fornuizen en vitro keramische fornuizen en wat is beter?
Voor zover ik het kan achterhalen worden de termen ‘keramisch’ en ‘vitrokeramisch’ door elkaar gebruikt, als het om keramische kookplaten/ gasfornuizen gaat. Wel is er een verschil met glas. Dat zit zo:
Een fornuis (of kookplaat) heeft een dekplaat. Bij gasfornuizen/gaskookplaten is dit meestal metaal, al dan niet met een emaillen toplaag, en in die laag zitten gaten waar de gaspitten in zijn verwerkt. Op de dekplaat staan pandragers, waar de pannen op staan. De pannen raken de metalen dekplaat dan niet.
Keramische kookplaten zijn vlak en de pannen staan op de dekplaat, omdat de verwarmingselementen onder de dekplaat zijn gemaakt, de warmte komt dus van onder de plaat naar boven, zo de bodem van de pan in. Het is dus belangrijk dat de plaat de warmte goed doorgeeft.
Vitrokeramiek is een vast materiaal dat gedeeltelijk kristallijn en gedeeltelijk glas is die gevormd wordt door gecontroleerde kristallisatie van glas. Het is een glas met een speciale samenstelling die de weerstand tegen warmte verhoogt. De belangrijkste toepassingen zijn voor beglazing van open haarden, gasfornuizen, kookplaten en kachels.
Een andere naam voor vitro keramiek is glaskeramiek. Het is een unieke glassamenstelling die is gesmolten en gevormd als hittebestendig glas. Het onderwerpen van het materiaal aan een speciale warmtebehandeling resulteert in een fijne kristalstructuur in het gehele materiaal. De kleine kristallen in het amorfe materiaal voorkomen dat scheuren zich voortplanten door het glas.
De kristallijne structuur kan ofwel ondoorzichtig of doorzichtig zijn en geeft de vitro keramiek haar unieke prestatie-eigenschappen. Glaskeramiek is goed bestand tegen thermische schokken. Kookgerei gemaakt van dit materiaal barst niet wanneer het wordt blootgesteld aan temperatuurschommelingen. Door deze eigenschap wordt het ook gebruikt voor neuskegels op raketten.
Vitro keramiek is kristallijn. Daarom is het een betere warmtegeleider dan gewoon glas. Als je dus de keuze hebt uit ‘gewoon glas’ of of een vitrokeramische kookplaat, kies dan voor het laatste want warmtegeleiding is bij een keramische kookplaat heel belangrijk voor efficiency, kookgemak en plezier bij het koken.
Vraag: Bestaan er ook vrijstaande inductie kooktoestellen? Dit in tegenstelling tot inbouw? Het gaat bij ons n.l. om een huurhuis waar niet ingebouwd mag worden.
Hoi Johanna,
Jahoor, die bestaan zeker, ik heb er zelf ook één. Kijk bijvoorbeeld hier in dit overzicht of hier.
Vraag even na bij de verhuurder wat het maximale vermogen mag zijn van de kookplaat, als je op inductie (of een andere manier van elektrisch koken) gaat koken dan is de verhuurder verplicht om de aansluiting voor je in orde te (laten) maken. Zeker als je niet op gas kunt koken dan moet de verhuurder zorgen dat je zonder problemen op een andere manier kunt koken, dus zeker ook het veilige inductie.
Veel plezier in de keuken! :-)
Bij de bewering dat inductie voordelig is, wordt in dit artikel geen rekening gehouden met de aanschaf en levensduur van een inductie kookplaat. Mijn ervaring is helaas dat elektrische apparaten steeds korter mee gaan.
Een gasfornuis heb je zo ongeveer voor het leven, als je er zuinig mee omspringt.
Hoe lang gaat een inductieplaat mee, en wat is zo’n beetje de aanschafprijs?
Hoi Conny,
Goede punten. Ik denk dat elektrische apparaten ‘tegenwoordig’ net zo lang zo niet langer meegaan dan ‘vroeger’ (technische ontwikkeling) maar dat je zou kunnen ervaren dat dit niet het geval is, doordat we tegenwoordig veel meer elektronica in huis hebben. Hoe het ook moge zijn: natuurlijk gaat ook een inductiekookplaat een keertje stuk. Net als een gasfornuis, want gasfornuizen hebben tegenwoordig elektronische ontsteking en vaak ook werkt de oven op elektriciteit, waardoor je dus in feite toch nog een elektrisch apparaat hebt, dat stuk gaat.
Ik heb een vrij prijzig gasfornuis waarvan twee pitten plotseling heel zwak zijn geworden: er komt gewoon veel minder gas uit 95% van de tijd. Soms doen ze het weer gewoon goed, maar dan lijkt het alsof ze dichtgaan. Het is geen kwestie van vuil, want ik heb de leidingen gecontroleerd, dus wat het is? Geen idee. Maar voor mij is de bewering “een gasfornuis gaat een leven lang mee” niet meer zo vanzelfsprekend, in ieder geval.
Het punt van het artikel is dat inductiekoken zuiniger is: er gaat minder energie verloren dan bij de andere manieren van koken. Dat een inductiekookplaat duurder in aanschaf kan zijn dan een gasfornuis (afhankelijk van wat je koopt) en dat een inductiekookplaat misschien minder lang meegaat dan een gasfornuis (opnieuw: afhankelijk van wat je koopt) is zeker iets om rekening mee te houden, maar als je kijkt naar de energie die gebruikt wordt voor het koken, dan is inductiekoken de meest zuinige, zonder twijfel.
De prijzen van inductiekookplaten verschillen sterk, je vindt hier een overzicht van inductiekookplaten en aandachtspunten bij aanschaf. Wat de te verwachten levensduur is van een inductiekookplaat is in feite onbeperkt: de onderdelen zijn te vervangen en relatief goedkoop, maar 10+ jaar is zeker geen ongewone doelstelling.
http://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/fabrikanten-verkorten-bewust-levensduur-van-apparaten/
(Onder andere) in dit artikel kunt u lezen dat die verkorte levensduur geen verzinsel is, maar realiteit.
Even googelen en er komt een schat aan informatie over dit zeer ongewenste verschijnsel.
Jammer dat u mijn opmerking niet serieus nam. Verder is het natuurlijk zinvol dat inductie koken minder energie verbruikt, zoiets is ook bij Milieu Centraal te lezen.
Ik neem de opmerking wel serieus, ik vermoed alleen dat apparaten ‘vroeger’ niet langer meegingen dan nu, ik denk dat ze misschien nu bewust beperkt worden in levensduur waar ze vroeger door gebrek aan kwaliteit stuk gingen. Dat maakt ze nu niet eerder defect.
Ook vermoed ik dat dit ‘fenomeen’ niet alleen zal gelden voor elektrische apparaten zoals inductiekookplaten maar net zo goed voor gasfornuizen, waarom zouden de fabrikanten van gasfornuizen niet meedoen in deze bewuste verkorting van de levensduur? De meeste fabrikanten van elektrische kookplaten maken ook gasfornuizen, dan zouden ze dus alleen de elektrische kookplaten in levensduur verkorten, maar niet de gasfornuizen? Waarom zouden ze dat doen?
Overigens is het ‘probleem’ denk ik dat de consument door haar koopgedrag aangeeft apparaten te willen hebben die na verloop van tijd defect raken en niet gemaakt kunnen worden. Denk maar eens aan de Apple Iphone: daar zit een batterij in die niet vervangbaar is, dat wil zeggen: niet door de consument. Is de batterij aan z’n eind, dan is de telefoon waardeloos. Bij andere merken is dit meestal niet het geval, daarbij is de batterij eenvoudig en goedkoop te vervangen. Maar wat zien we: de Iphones vliegen over de toonbank tegen torenhoge prijzen. Dus daarmee geeft de consument aan: fabrikant, maak dat apparaat maar zo dat het een korte levensduur heeft en niet gerepareerd kan worden, zelfs al is het enkel maar de batterij. Als de consument stopt met het kopen van appraten die kunstmatig verkort worden in levensduur, dan houdt dit snel op. Maar Apple verkoopt zijn Iphone nog steeds voor elke prijs die het wil en gaan daar dus ook mee door.
Neemt niet weg dat het mij niet zou verbazen als we in de nabije toekomst een groot schandaal in het nieuws krijgen, a la Volkswagen, waaruit blijkt dat de levensduur van apparaten kunstmatig wordt verkort. Maar dit zal dan voor alle apparaten gelden, dus ook voor gasfornuizen (immers: daarin zit zeker ook elektronica verwerkt).
Ik hoop dat ik mijn standpunt heb kunnen verduidelijken.
Is mijn elektrische aansluiting geschikt voor inductie koken?
Hoi Loe,
Ik heb geen idee :-) Voor de meeste elektrische kookplaten (zoals inductiekookplaten) is een perilex-aansluiting nodig. Dit is een stopcontact voor groot vermogen. Ik raad absoluut aan dit te laten controleren/aansluiten door een specialist (electricien), tenzij je dat zelf bent natuurlijk. Meestal wordt voor keukens minimaal een groep (elektra) apart gehouden, en in de meeste gevallen zelfs meerdere groepen (vaatwasser wil graag een eigen groep). Voor de elektrische kookplaat moet zeker een eigen groep worden gereserveerd.
Kan je ook eerst inductie en daarna op gas en weer terug op inductie koken met dezelfde pannen, ik kook namelijk op beide.
Ja dat kan zeker: het enige dat belangrijk is voor koken op inductie is dat de pannen die je gebruikt metaal bevatten dat magnetiseerbaar is (gietijzer wel, aluminium niet, bijvoorbeeld). Het gebruiken van de pan op een andere warmtebrond, zoals gas, verandert aan het materiaal van de pan niets, dus maakt dat ook niet uit/kan het gewoon.
Ik overweeg van gas over te stappen op inductie. Nu lees ik dat de z.g. stoppengroep moet worden aangepast. Maar deze week ontving ik een aanbieding van een Etna kiv154rvs inductiekookplaat waarbij ik slechts de stekker in het stopcontact hoef te steken. Dus zonder aanpassing van/in mijn meterkast. Klopt dit?
Het klopt dat de Etna kiv154rvs een vrijstaande inductiekookplaat is die op een normaal geaard stopcontact kan worden aangesloten. Volgens de fabrikant doordat er gebruik wordt gemaakt van ‘slimme software’.
Een electriciën zal je echter kunnen vertellen dat apparaten die veel energie verbruiken het beste een eigen groep kunnen hebben. Zo sluit je een wasmachine het beste aan op een eigen groep, en de oven natuurlijk. Stel: je hebt één groep voor al je keukenapparatuur: vaatwasser, oven, koelkast/vriezer en deze inductiekookplaat. Je zet de oven aan voor een taart, de vaatwasser om de afwas te doen en ondertussen ga je zelf op meer dan twee kookzones tegelijk je maaltijd bereiden.
Denk je dat die ene groep in de meterkast dat volhoudt of denk je dat deze ‘springt’?
Het is echt verstandig om de inductiekookplaat zijn eigen groep te geven, en hiervoor hoef je de meterkast niet aan te passen: als je genoeg groepen hebt dan is het een kwestie van het juiste stopcontact gebruiken.
De meest inductiekookplaten maken gebruik van een speciale aansluiting (stekker), de zogenaamde Perilex-aansluiting, deze is bedoeld voor apparaten die een groot vermogen vragen. Je moet dus zorgen dat er een dergelijk stopcontact aanwezig is in dat geval, maar bij de genoemde kookplaat van Etna is dat blijkbaar niet nodig.
Ik zou je echt willen aanraden een specialist te raadplegen: die kan je vertellen hoe verstandig het is om een inductiekookplaat (of welke elektrische kookplaat dan ook) te gebruiken met je huidige elektra-installatie. Advies kost vaak niets als je de eventuele werkzaamheden ook laat uitvoeren. Hooguit ben je een kop koffie kwijt, en je kunt een hoop leren!
Hartelijk dank voor het zinvolle advies !
Als ik iets aan de kook heb is de laagste stand soms nog te veel. Hoe kan ik een kleine hoeveelheid laten doorkoken maar dan dat het niet verbrand. Zag iets over suikerklontjes onder de pan maar is er niet een slimmere of elegante methode hiervoor
Hoi Johan,
Ik ga ervan uit dat je een inductiekookplaat gebruikt en mijn antwoord is dan: gebruik de kleinste kookzone, en stel de laagste warmtestand (of vermogen) in. Is dat niet laag genoeg? Neem dan even contact op met de fabrikant van de kookplaat, de fabrikant kan je vertellen of de kookplaat anders afgesteld kan worden.
De suikerklontjes onder de pan hebben niets met het vermogen te maken. Het feit dat je suikerklontjes (of een tijdschrift, etc.) tussen de pan en de inductiekookplaat kunt leggen en dan toch nog gewoon kunt koken is om aan te tonen dat er geen contact hoeft te zijn tussen de pan en de kookplaat. Hiermee laat men zien dat ook een vervormde pan kan werken op inductie en dat er geen warmteoverdracht plaatsvindt tussen de kookplaat en de pan (maar dat de warmte in de bodem van de pan wordt opgewekt).
De suikerklontjes onder de pan zijn geen oplossing voor een (jouw) probleem, en slechts een gimmick.
Hoi ,zelf altijd op gas gekookt en nogal makkelijk van aard en dus diverse keren zwarte braadworstjes en verbrand vet gehad MAAR gelukkig geen brand in de pan.
Binnen 3 minuten staat bij boost functie vet in de brand bij inductie……zeker niet veiliger dus.
Goedkoper ook zeker niet omdat gas gewoon vele malen goedkoper is .Er wordt gesuggereerd dat elektrisch in de toekomst goedkoper is .Nou misschien wel en misschien ook niet maar zeker niet binnen kort.
NU moet ik ivm verhuizen over op inductie en behalve de duurdere instalatie (honderden euros) moet ik ook ipv 3 maal 25 ampere aansluiting naar 3 x 35 ampere , er is geen gas en als je ook de oven , magnetron ,warmwater ,droger en evt een electrische auto op wilt laden dan wordt 3 x 35 ampere aanbevolen.DAT SCHEELT 700 euro aan extra vastrecht kosten per jaar.!!
Hygiene nou ik geloof niet dat er ooit iemand van een viezig fornuis ziek is geworden ,dat brandt allemaal wel dood.
Alleen het makkelijk schoonmaken blijft eigenlijk over als voordeel en de timers als je die uitgave doet ,gelukkig wel oververhit beveiligingen te krijgen en dat is natuurlijk niet voor niets ,kost ook weer extra btw.
Nouja de waterkoker kan de deur uit begrijp ik en het zal wel wennen maar goedkoper makkelijker of veiliger dan gas ,noway. Het staat wel mooier vindt ik persoonlijk.
Vr groet
Altijd goed om van mening te verschillen, dat houdt het spannend! :-)
De boost-functie is niet bedoeld om vet op te warmen, en zeker niet om er dan vlees in te bakken, eerder voor het snel laten koken van water, bijvoorbeeld.
Over hygiëne worden boeken geschreven en studies gedaan, maar iedereen kookt zoals hij/zij dat wil. Zelf houd ik niet van eten bereiden op een vies gasfornuis, en het schoonmaken is gewoon veel meer werk dan bij een kookplaat. En schoonmaken is, wat mij betreft, noodzakelijk.
Inductiekoken is energie-zuiniger dan koken op gas, dat is een feit: bij koken op gas gaat een groot deel van de warmte (=energie) langs de pan (lees: wordt niet gebruikt om de pan/het voedsel te verhitten), dit is bij inductie vele malen minder. Het feit dat gas (per eenheid energie) -op dit moment- goedkoper is dan elektra is ook een feit, maar we zien bijvoorbeeld in Duitsland dat daar een overschot aan het ontstaan is aan elektriciteit (door massaal opwekken energie via zonnecelen, windmolens, etc.), en de prijs dus daalt. We weten ook dat ons aardgas opraakt, en bij schaarste zal de prijs stijgen. Niet morgen, maar in de toekomst waarschijnlijk wel.
Koken op inductie is op dit moment dus niet goedkoper, maar wel zuiniger, dat zijn twee verschillende dingen.
Over het vastrecht van de aansluitingen: als je volledig zonder gas leeft, dan hoef je over de gas-aansluiting geen transportkosten te betalen, dus dat scheelt dan ook weer…
Ik vind zelf een robuust gasfornuis ook wel erg mooi, maar een strakke inductiekookplaat kan ook zeker mooi zijn, zeker in een moderne keuken.