Kleurenpsychologie is eigenlijk heel logisch. Weinig mensen houden van de winter, omdat het zo grauw is. Het is niet voor niets dat mensen in dit seizoen lichttherapie ondergaan. Wij hebben licht nodig, want zonder licht geen leven. Iedereen wordt blij van licht en licht bevat delen die kleurrijk zijn. Dit is niet alleen een oppervlakkige liefde voor kleur, maar het heeft ook een functie. Kleurenpsychologie werkt zowel lichamelijk, als geestelijk. Als je blij bent doe je kleding aan dat kleurrijk is, en als je aan het rouwen bent zwart. Kleur zegt iets over jou. Marketeers gebruiken al lange tijd, kleurmarketing. Je onthoudt namelijk het eerst de kleur van bijvoorbeeld een logo of verpakking, en daarna pas dingen als vormgeving. Ik roep nu KLM, en ik weet zeker dat je gelijk de kleur blauw ziet. Of niet? Maar het roept ook allerlei associaties en emoties op, en hier spelen ze op in. Ik zal je hieronder eerst vertellen hoe kleur ‘werkt’. Vervolgens vertel ik wat een kleur vertelt over voedingseigenschappen en welke symboliek wordt verbonden aan deze kleuren in de kleurenpsychologie. Is hier een verband?
Kleurenpsychologie: Kleurrijk eten voor lichaam en geest
Ik ben een vrouw van emoties en voor mij geldt: Voeding vult niet alleen je buik, maar ‘voedt’ ook je geest. Hoe? Licht bevat kleur, en deze kunnen we waarnemen door de frequentie ervan. Kleurtrillingen komen voor 80% binnen door je zicht. De overige 20% door je huid en voeding. Je huid pikt als een soort antenne de trillingen op en leidt het naar binnen tot in je cellen. Zelfs als je ze niet kunt zien. De frequenties geven impulsen aan de stimulering van al je lichaamsfuncties. Dat kleuren en kleureffecten helende krachten hebben, weten ze in Oosterse culturen al eeuwen. Kleurenpsychologie in de dop. Ze merkten namelijk al lange tijd geleden op dat zon/licht de stemming bepaalt van het collectieve gedrag. En ook met kleurbrillen zijn er onderzoeken gedaan, waaruit blijkt dat kleuren je stemming veranderen. Nu blijkt dat onze cellen ook levenslicht uitstralen, namelijk biofotonen. De natuur is ook kleurrijk; Fruit- en groentesoorten met dezelfde kleur hebben dezelfde overheersende vitamines en mineralen. Maar nog belangrijker, voedsel slaat ook (zon)licht op en dit komt weer vrij bij het verteringsproces.
Soms kunnen zwangere vrouwen of kleine kinderen, trek krijgen in aarde of klei. Dit wordt veroorzaakt door een ernstig ijzertekort. Trekken bepaalde kleur categorieën in groente en fruit je dan als je zit in een bepaalde psychologische ontwikkeling in je leven? Laten we even kijken naar de synergie van kleurenpsychologie en kleurrijk voedsel:
ROOD
Roodkleurig fruit- en groentesoorten zijn goed voor je bloed en hart. De psychologische functie is, het bewust worden van de eigen-IK. Je ‘ik’ zit spreekwoordelijk in je hart. Je bent nooit af of uitgeleerd. Net zoals je lichaam continue je bloed zuivert en nieuw bloed aanmaakt, zo gaat het ook met je geest. Elke dag brengt een nieuwe wijsheid.
ORANJE/GEEL
Oranje fruit- en groentesoorten zijn goed voor je bloeddruk. De psychologische functie is, streven van vereniging van uitersten tot een harmonisch evenwicht. De uitersten kun je hier onderbrengen in een te lage of te hoge bloeddruk. Het staat ook symbool voor energie, en van geen een uiterste krijg je energie.
GROEN
Groene fruit- en groentesoorten zijn goed voor je gezichtsvermogen. De psychologische functie is, emotionele en instinctieve verwerking van het waargenomene. Het staat symbool voor intellectueel inzicht, liefde creëren. Volgens mij is dit zo klaar als een klontje…
BLAUW/PAARS
Blauw/paarse fruit- en groentesoorten zijn goed voor je geheugen. De psychologische functie is, het behoud van het bestaande en bewaring van het verleden. Hierbij is een goed geheugen hebben, geen detail. Symbolisch staat het voor het creëren van vertrouwen. Vertrouwen in wat is, en wat was.
Elke dag een nieuwe kleur geven aan je huis al naar gelang je mood, is lichtelijk onhaalbaar. Een kleurrijk bordje eten gaat makkelijker en ziet er nog aantrekkelijk uit ook! Heel eerlijk toegegeven is het een zelfverzonnen theorie, maar toch geloof ik er in dat de menselijke geest en de natuur op elkaar zijn afgestemd. Ok, misschien ben ik een beetje een zweverig type, maar dat is tegenwoordig best hip geloof ik. Toch is er ook wetenschappelijk bewijs. Net zoals geuren, kunnen ook kleuren bepaalde herinneringen of emoties naar boven halen. Ze hebben namelijk een effect op het limbisch systeem in je hersenen, en daar slaan we onze stemmingen en gevoelens op. Er is een tak dat kleurenpsychologie wordt genoemd, maar is moeilijk wetenschappelijk te onderbouwen. Omdat de betekenis van verschillende factoren afhangt, zoals: land, leeftijd, geslacht. In het westen draagt een bruid bijvoorbeeld wit, terwijl dit in Oosterse landen staat voor rouw.
Kleurenpsycholigie in de medische wereld
Dat kleuren iets doen met je lichaam staat vast. Zelfs in ziekenhuizen word er nu rekening mee gehouden. Na langdurig onderzoek bleek bijvoorbeeld, dat kinderen die hun temperatuur niet op peil kunnen houden, de temperatuur met 0.2 graden omhoog gaat in een magenta omgeving. Terwijl het in een blauwe ruimte afneemt. En ook in de decoratie en verf op de muren gebruiken ze het. Van de ouderwetse grauwe kleuren wordt niemand blij. Op een afdeling met dementerende patiënten wordt bijvoorbeeld smaragdgroen gebruikt voor meer helderheid. Niet voor niets werkt de psychische en medische wereld steeds meer met kleurenpsychologie. Het doet wat met je! Let er eens op of je in een bepaalde stemming, voorkeur geeft aan bepaalde kleuren eten. Misschien kunnen we mijn theorie dan ook wetenschappelijk onderbouwen op emperische basis.

Reageren op bovenstaand artikel over Kleurenpsychologie: Kleurrijk eten voor lichaam en geest of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!