De meeste mensen kieperen een vast aantal schepjes koffie in een filterzakje en gieten dan ‘water tot aan het streepje’ in het koffiezetapparaat, klep dicht, knopje op ‘aan’, (brandt het lampje?) en de koffie wordt gezet. Of nog makkelijker: een cupje in je Nespressomachine of pad in een padapparaat, waterpeil controleren, kopje eronder, knop indrukken en de koffie is gezet. Het is vaak een van de eerste dingen die we ’s ochtends doen en daarom is routine wel zo prettig. Toch denk ik dat je jezelf een groot plezier doet als je een paar kleine stapjes toevoegt aan de routine van het koffie zetten, het kost niks extra en dat maakt het extra genieten. Het verschil tussen goede koffie en goede lekkere koffie is als het verschil tussen brood en vers brood: het is echt anders.
Koffie zetten – Tips: Hoe zet je betere koffie
Koffie is het lekkerst als ze vers, heet en vol van smaak is, deze tips zijn er op gericht om die drie zaken zo optimaal mogelijk te krijgen. Ik beschrijf hieronder mijn routine van koffie zetten met een filter in een (druppel) koffiezetapparaat.
Als eerste spoel ik de koffiekan waar de koffie straks in druppelt – uit, waardoor de smaak van oude koffie zo min mogelijk achterblijft. Het water uit de kraan is nu ook ‘vers’ omdat ik het restant dat nog in de kraan zat heb gebruikt om te spoelen. Nu vul ik de kan met de hoeveelheid water die ik (ongeveer) nodig heb en giet dit in het koffiezetapparaat, tot aan het gewenste niveau. Ik giet nu het overtollige water uit de koffiekan en plaats deze in het koffiezetapparaat.
Nu pak ik het koffiekopje waar ik straks uit ga drinken en vul dit met heet water tot aan de rand van het kopje, ik zet het nu klaar op het aanrecht.
Nu doe ik een filterzakje in de houder van het koffiezetapparaat en doe verse koffiebonen in de koffiebonenmaler en zet de koffiebonenmaler aan op de timer, genoeg voor de hoeveelheid koffie die ik wil zetten. Als de koffiebonenmaler klaar is kiep ik de vers gemalen koffie in het filterzakje en zet het koffiezetapparaat aan.
Als de koffie begint aan het druppelen is en het einde nadert dan kiep ik het hete water uit het koffiekopje en droog het kopje af. Nu kan ik direct de hete koffie in het warme koffiekopje gieten zonder dat het direct een aantal graden afkoelt (immers: de koffie hoeft het kopje nu niet te verwarmen en behoudt zijn temperatuur langer).
Mijn koffie is nu goed heet (en blijft dat langer) doordat het kopje voorverwarmd is, de smaak van versgemalen koffie is echt een stuk rijker dan (maanden geleden) gemalen koffie en koffiebonen zijn niet duurder dan voorgemalen koffie. De geur die vrijkomt bij het malen van koffiebonen is al een feest op zich, je zult merken dat de koffie je beter smaakt doordat de aroma’s van de bonen niet al weken geleden is vervlogen maar pas vrijkomt na het malen en je koffie daardoor echt goed vers is.
Als de koffiekan leeg is spoel ik deze uit om de oude-koffiesmaak in de kan te voorkomen. Ook spoel ik de houder van het filterzakje uit nadat ik het filter heb weggegooid, om dezelfde reden.
Uiteraard is het nodig je koffiezetapparaat af en toe schoon te maken. Lees hier hoe je dat eenvoudig zelf kunt doen.
Verse koffiebonen, waarom zou ik?
In tegenstelling tot wijn wordt koffie niet lekkerder als je het langer laat liggen. In tegendeel: koffie verliest smaak en geur en wordt zuur. Dit klinkt logisch maar toch is dit lang niet voor iedereen het geval. Vraag maar eens in de supermarkt naar de branddatum van de koffie die daar staat, ook op de verpakkingen van koffiebonen vind je geen branddatum. En zelfs in speciale koffie-winkels (ik noem geen namen maar het lijkt erg op de naam van een supermarktketen met een ‘K’ er voor) staat op de zakjes koffiebonen geen branddatum (overigens tot ongenoegen van de medewerkers zelf).
Blijkbaar is het niet nodig deze branddatum te vermelden en kan je gerust zes maanden oude koffie kopen, want je weet niet wanneer het gebrand is en dan is het maar hopen dat die 500 gram bonen een beetje lekker zijn.
Er is een manier om wel te weten wanneer de koffiebonen zijn gebrand: koop ze bij een koffiebrander die dagelijks vers brandt en die ook de branddatum op de verpakking vermeldt.

Reageren op bovenstaand artikel over Koffie zetten – Tips: Hoe zet je betere koffie of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!