Zelfgemaakte pasta is, net als zelfgemaakt brood en zelfgemaakte mayonaise, het allerlekkerst. Maar je bent veel tijd kwijt met het zelf maken van pasta dus meestal eten we gedroogde pasta. Deze hoeven we alleen maar even te koken. Maar hoe moet dat eigenlijk, gedroogde pasta koken?
Pasta koken – Hoe kook je pasta?
Het ‘probleem’ met gedroogde pasta is dat de gebruiksaanwijzing op de verpakking ervan uitgaat dat je je pasta helemaal zacht en gaar wilt koken, zeker pasta voor de Nederlandse markt heeft een kookinstructie die je pasta volledig gaar kookt, en dat is echt niet lekker (vind ik). Je wilt de pasta nog een klein beetje hard hebben, het bekende al dente (letterlijk: op de tand). Ook wil je dat de pasta zelf al lekker is, zelfs zonder saus. En geen aan elkaar geplakte slierten of klonten.
Zo kook je goede pasta
Neem een grote pan en vul deze voor ongeveer 3/4 met water en breng dit aan de kook. Voeg nu zout toe, proef het water even, het mag best lekker zoutig zijn omdat de pasta deze smaak overneemt (het overgrote deel van het zout blijft achter in het water en eet je dus niet op).
Breng het water nu weer aan de kook en zorg dat het goed ‘rollend’ kookt. Doe dan de pasta in de pan en roer dit 1-2 minuten los met het liefst een pastalepel (met van die stekels) of een vork, hierdoor blijft de pasta minder aan elkaar plakken.
Kook de pasta nu zachtjes (maar wel laten koken) tot maximaal minder dan 1 minuut van de op de verpakking vermelde kooktijd. Beter nog: proef na 3-4 minuten even de pasta, is deze zo lekker? Dan is hij klaar. Anders nog een minuutje en dan weer proeven.
Is de pasta zo goed en blijft hij aan je tanden plakken? Haal dan met een kopje of maatbeker wat kookvocht uit de pan en giet de pasta af met een vergiet (of haal de pastaiola uit de pastapan en giet het water weg). Als je een vergiet gebruikt: je kunt het vergiet best in de pan zetten en dit dan in de pan klemmen als je afgiet, zo blijft de pasta in de pan en heb je niet het risico dat er pasta naast het vergiet valt. Ook blijft de pasta warmer omdat het de hete pan niet verlaat.
De pasta zit nu (weer) in de pan, doe hier de pastasaus bij als je alles gebruikt of doe de pasta die je nodig hebt op een bord en doe bij de rest een klein beetje olijfolie om plakken tegen te gaan. Dek de pan af met een deksel.
Je kunt het kopje kookvocht dat je hebt bewaard gebruiken om de pastasaus wat dunner te maken als dat nodig is, het kookvocht smaakt naar de pasta en verdunt de smaak dus niet.
De mevrouw in het filmpje hieronder laat zien hoe zij pasta kookt (zij gebruikt DeCecco pasta, dit is in Italië een van de meest gebruikte gedroogde pasta):
Als je tijd hebt om zelf pasta te maken (écht heel lekker!) probeer dan eens ons pasta recept, denk je dat je vaker zelf pasta gaat maken? Dan is een pastamachine onmisbaar.
Reageren op bovenstaand artikel over Pasta koken – Hoe kook je pasta? of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!