Van mijn Italian connection (niet te verwarren met de pizza connection) ontvang ik traditioneel rond kerst een pakketje, met daarin leuke of lekkere dingen. Dit jaar: een terracotta stoofpan voor het maken van ribollita en in de pan een in as gerijpte pecorino en een jonge pecorino. (Er zaten ook twee stukken worst in, maar dat is voer voor een ander verhaal). De in as gerijpte pecorino was een ronde schijf, duidelijk een gerijpte kaas, maar de jonge pecorino leek wel brie, zo zacht, en toen bedacht ik me dat ik eigenlijk niet zo veel weet van pecorino, dus ben er eens ingedoken (nadat ik de kazen had gesneden en gegeten natuurlijk; prioriteiten stellen is belangrijk!)
Pecorino – Italiaanse schapenkaas
Pecorino is een kaas gemaakt van schapenmelk. De naam pecorino komt van het Italiaanse woord voor schaap: pecora. Je kunt pecorino, net als Hollandse kaas, eten als jonge of gerijpte kaas.
Je hebt, net als bij Hollandse kaas, verschillende soorten uit verschillende delen van het land. De bekendste zijn:
Pecorino Romano – Pecorino Romano is een pecorino uit de Lazio-streek (midden Italië) en Sardinië. Hij werd veel geïmporteerd in Rome en kreeg zo zijn naam. De pecorino romano is zouter dan andere pecorino doordat de kazen tijdens de bereiding worden gewassen met zeewater. Dit geeft een smaak die ongeveer overeenkomt met die van Parmezaanse kaas (zie hieronder) en ook zo gebruikt kan worden: door pastagerechten met een sterke saus, zoals tomatensaus of, één van mijn favorieten: pasta all’Amatriciana (pasta met een saus van knoflook, ui en wangspek).
Pecorino Lucano – Dit is een minder harde en zoetere pecorino-variant, afkomstig uit het zuidelijke Basilicata of Lucanië-gebied (vandaar de naam) in de provincie Potenza. De bekendste pecorino Lucano is de pecorino uit Filiano (een gemeente in de provincie Potenza).
Pecorino Sardo – Dit is de meest populaire variant in Toscane, Umbrië en Sardinië (noord-Italië) en krijgt zijn naam vanuit Sardinië. Dit is een pecorino die in Toscane wordt gegeten met wat peper, vaak na de maaltijd. Vooral de zachte (jonge) variant is hiervoor zeer geschikt.
Bijzondere pecorino kaas
Pecorino die Pienza – Dit is een typisch Toscaanse pecorino uit Pienza, die als bijnaam pecorino die fossa heeft, wat ‘pecorino uit de goot’ betekent. Hoe dat zo? Deze kaas wordt gerijpt in gaten in de grond. Uiteraard is dit volgens de dames en heren in Brussel (de EU) niet verstandig en wordt er gewerkt aan een verbod op deze pecorino.
Casu marzu is een typische pecorino uit Sardinië, het betekent letterlijk rotte kaas en deze kaas bevat maden die de kaas zijn typische smaak geven. Deze kaas is door de EU verboden maar als je goed zoekt schijn je hem nog wel ergens te kunnen vinden… Bekijk hieronder een filmpje over deze bijzondere kaas.
Is pecorino het zelfde als Parmezaanse kaas?
Nee, Parmezaanse kaas, ook wel Parmigiano Reggiano genoemd, is een koemelkse kaas, en dus niet niet, zoals pecorino, een schapenkaas. Parmezaanse kaas komt oorspronkelijk uit Parma en lijkt qua smaak het meest op pecorino romano.
Pecorino eet je met…
Kaas is lekker als hapje maar er is lekker en lekker, en voor echt lekker combineer je kaas met iets anders zodat je de snaak op verschillende manier kunt ervaren. Zo eet je pecorino met rode wijn (Chianti), witte wijn, marmelade/jam (van vijgen bijvoorbeeld) of honing (aanrader!). Natuurlijk lekker met pasta en pizza. De jonge pecorino eet je ook los met wat gemalen peper of met jonge tuinbonen, of gewoon zonder iets anders.
Reageren op bovenstaand artikel over Pecorino – Italiaanse schapenkaas of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!