Een ei koken kan iedereen, maar een ei zacht koken zodat het eiwit volledig gestold is en het eigeel nog vloebaar maar wel warm, dat leek altijd een kwestie van geluk hebben. Tot nu. Want er blijkt een manier te zijn om altijd een perfect zacht gekookt ei te maken. Hieronder lees je hoe je dit doet.
Zacht gekookt ei maken – Zo lukt het altijd
Allereerst heb je nodig:
- Een pan met deksel (een steelpan werkt het beste vind ik)
- Een beetje water
- Zoveel eieren als je zacht wilt koken
- Warmtebron (gasfornuis, inductiekookplaat, keramische kookplaat, kampvuur…)
Bereiding van een zacht gekookt ei:
- Doe 1,27 centimeter water in het pannetje (ja echt waar, niet meer)
- Breng het water aan de kook
- Als het water kookt leg je zo veel eieren als je wilt in het pannetje (natuurlijk moet het wel passen in de pan)
- Doe het deksel op de pan
- Laat de eieren 6,5 minuten koken
- Houd de eieren nu 30 seconden onder de koude kraan
Je hebt nu perfect zacht gekookte eieren: het eiwit is gestold, het eigeel is warm maar vloebaar. De eieren beschadigen niet tijdens het stomen (want dat is in feite wat je doet) doordat ze niet op-en-neer stuiteren in het water.
Het gereedschap dat wordt gebruikt om de top van het zachtgekookte ei netjes in één stuk af te snijden is een ‘egg topper’, of eiertikker. Leuk hebbeding!






Reageren op bovenstaand artikel over Zacht gekookt ei maken – Zo lukt het altijd of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
mijn manier werkt ook altijd:
eieren net onder water uit laten komen
dan koken zonder deksel totdat het water gaat borrelen
dan 2 minuten op het laagste vuur door laten koken ;-)
Ja zo heb ik het ook geleerd, en dan voor bijna-hard houd je 5 minuten aan. Ik zal eens 2 minuten proberen, bedankt!