De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen: het aantal mensen met diabetes type 2, het type dat voorkomen kan worden door een gezond voedingspatroon aan te houden, blijft maar stijgen. Maar hoe help je diabetes type 2 voorkomen? Met andere woorden: wat is een gezond voedingspatroon volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, en waar vind je die voedingspatronen?
Diabetes Type 1 is een auto-immuunziekte die vaak erfelijk is. De meest voorkomende vorm, Type 2, kan daarentegen veroorzaakt worden door factoren als leeftijd en overgewicht, waarbij de alvleesklier niet genoeg insuline meer produceert om de suiker te verwerken. Het eten van de juiste voeding kan dus een groot hulpmiddel zijn om de chronische ziekte tegen te gaan.
Waar je dan het gezondst kunt eten? Dat lees je hieronder.
Middellandse Zeegebied
Het mediterraanse dieet staat bekend als ’s werelds gezondste keuken met vaste ingrediënten als verse groenten en fruit, volkoren granen, noten, vis, zuivel, en olijfolie als de belangrijkste bron van vet.
Vele studies hebben de voordelen aangetoond van het eten van deze magische combinatie van voedingsmiddelen. Niet alleen zorgt een mediterraans bord voor een betere algemene gezondheid, het vermindert ook chronische aandoeningen zoals hart-en vaatziekten, beroertes, diabetes type 2 en dementie.
“Het mediterraanse dieet is een van de meest onderbouwde diëten voor een goede gezondheid van het hart en een lange levensduur”, zegt Anna Daniels, woordvoerder van de British Dietetic Association. Ze voegt eraan toe dat extra vierge olijfolie rijk is aan enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren. Die verhogen de goede cholesterol, die op zijn beurt het hart beschermt.
Japan
De bevolking in Japan heeft de hoogste levensverwachting ter wereld. De Japanse overheid bracht een voedselgids uit in 2005, waarin de bevolking aangespoord wordt om een dieet te volgen dat rijk is aan koolhydraten afkomstig uit rijst en groenten, en arm is aan verzadigde vetten en bewerkte voedingsmiddelen.
Uit onderzoek bleek dat de Japanners die de voedselgids nauw volgden, een betere bloedtoevoer naar de hersenen ontwikkelden en na verloop van tijd een stertecijfer hadden dat 15% lager kwam te liggen.
“Voor mensen die denken dat witte rijst slecht voedsel is, vormt de gezondheidstoestand van de Japanners het tegenbewijs”, reageert Daniels. Ze benadrukt ook dat thee en water regelmatig gedronken worden in Japan in plaats van frisdrank.
Lees verder: Welke landen hebben het gezondste voedingspatroon?
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!