Wellicht voor sommigen wat ouderwets: koken op de elektrische kookplaat, maar voor velen is het nog altijd heel gewoon: Zwarte ronde schijven waar je een pan op zet. De temperatuur van de pannen die je gebruikt op een elektrische kookplaat is niet zo direct te regelen waardoor koken op elektriciteit even wennen is. Voordeel van de elektrische kookplaat is dat ze goedkoop zijn en geschikt voor de meeste pannen. Ook is het mogelijk de elektrische kookplaat schoon te borstelen zonder veel gedoe. Maar welke pannen zijn geschikt voor de elektrische kookplaat?
Pannen voor Elektrische Kookplaat – De Populairste Modellen
In het overzicht hieronder vind je de populairste Pannen voor de Elektrische Kookplaat van dit moment. Je kunt de actuele prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de knop met de naam van de webshop te klikken.
BK Q-linair Classic Pannenset - 5 delig - RVS
Tefal A705A834 Duetto Pannenset, 7-Delig, Geschikt Voor Inductie
Le Creuset Faitout Braadpan - 6,6 l - Ø 32 cm - Kersenrood
GreenPan Mayflower Keramische Pannenset - 5-Delig + 5 Accessoires
BK Karaat+ Pannenset - 5-Delig - RVS
Direct naar: Pannensets voor Elektrisch Koken – Gietijzeren Pan voor Elektrisch Koken – Poffertjespan voor Elektrisch Koken
Gerelateerd: Inductie – Keramisch – Halogeen – Gas – Elektrisch
Pannen geschikt voor het koken op een elektrische kookplaat
Gebruik zo veel mogelijk pannen met een vlakke, dikke bodem voor het koken op een elektrische kookplaat, zodat de warmte goed overgebracht wordt van de plaatjes op de pan en deze warmte in de pan egaal verdeeld wordt. Pannen die eerder op gas zijn gebruikt kunnen een licht vervormde bodem hebben en daardoor geleiden ze de warmte vanaf de kookplaat minder goed. Dit is de reden dat mensen die overgaan van gas naar elektrisch koken vaak nieuwe pannen kopen. Het hierboven getoonde symbool geeft aan dat een pan geschikt is voor gebruik op een elektrische kookplaat, het zal echter niet bij alle pannen en door alle fabrikanten getoond worden omdat het overgrote merendeel van de pannen geschikt is voor het koken op elektriciteit, het zal daarom eerder zo zijn dat het bij de uitleg over de pan zal worden aangegeven als de pan er juist niet geschikt voor is. Een overzicht van pannen die geschikt zijn voor electrisch koken vind je hier. Hieronder vind je overzichten van soorten pannen die geschikt zijn voor koken op de elektrische kookplaat:
Veel gebruikte pannen in Nederland zijn de BK pannen – BK is een Nederlandse fabrikant en maakt zeer degelijke pannen. Bekijk hier een overzicht en reviews van BK pannen.
Een overzicht van alle grillpannen vind je hier.
Een overzicht van alle koekenpannen vind je hier.

kunnen inductiepannen ook gebruikt worden op electrische kookplaten?
Ik vind inductie geweldig, maar door verhuizing krijg ik gewone electrische platen.
Inductiepannen kunnen heel goed gebruikt worden op een electrische kookplaat, in feite is er geen verschil, het is echter wel mogelijk dat gebruikte (oudere) pannen minder goed presteren op een electrische kookplaat. Zeker als ze iets vervormd zijn dan is er minder goed contact tussen de electrische kookplaat en de pan, waardoor de warmte van de electrische kookplaat niet optimaal wordt overgedragen op de pan.
Als het koken op de electrische kookplaat slechts tijdelijk is dan zou ik gewoon mijn ‘oude’ pannen blijven gebruiken, duurt het langer of merk je dat de pannen langzaam opwarmen, overweeg dan eens een nieuwe pan en kijk of dat verschil maakt.
Hallo, ik heb een pannenset bank pas nieuw 1 keer gebruikt op gas kan ik deze nu nog voor een elektrische kookplaat gebruiken?
Jahoor, dat is geen enkel probleem. In theorie vervormd een gasvlam het metaal doordat het niet overal dezelfde temperatuur heeft, dit probleem treedt echter pas na langere tijd op en is in jouw geval zeker niet van toepassing na eenmalig gebruik.
Hallo,
Kan ik een camping pannenset gebruiken op een elektrische kookplaat?
vr.groet
Ja hoor, dat kan prima.
Kan in e en fonduepan geemaileerd gebruiken on te ponen opinar eléctrica kookplaat?
Ik weet niet precies wat je bedoelt maar ik gok:”kan ik een geemailleerde fonduepan gebruiken op een elektrische kookplaat?”
Ik zou even de handleiding van de fonduepan erbij pakken, meestal zijn fonduepannen gemaakt om op een brander te verwarmen (klein vlammetje dus). Het lijkt me vrij onschuldig als je dit verwarmen -langzaam- doet op een elektrische kookplaat maar wel op een kookzone die klein is, dus niet veel groter dan de bodem van de fonduepan.
ja ik heb altyd op gas gekookt maar nu ga mijne huisbaas;mijn keuken vernieuwen en zal ik spijtig genoeg op elec moeten koken.maar ik heb gehoord dat pannen en kastrolen van gasvuur zich gaan misvormen is dat zo of is dat maar een fabeltje.graag een antw terug aub.
Het klopt dat de bodem van pannen iets vervormen door de ongelijke warmte van een gasvlam. Dit kan variëren van minimale vervorming tot zichtbare vervorming. Indien de bodem van potten en pannen vervormd is heeft dit effect op de warmteoverdracht van elektrische kookplaten waarbij sprake is van overdracht middels contact. Immers: als twee oppervlakken vlak zijn kan warmte-overdracht efficiënter plaatsvinden dan als de oppervlakken elkaar niet volledig raken (door bijvoorbeeld vervorming).
Echter, indien wordt gekookt op een inductiekookplaat, waarbij GEEN sprake is van warmte-overdracht middels contact, dan speelt dit probleem niet. Bij inductie wordt warmte opgewekt IN de bodem van de pot/pan dus of deze vervormd is of niet speelt geen enkele rol.
Wat wel iets is om op te letten bij het koken op welke vlakke kookplaat dan ook is wiebelen van potten en pannen door vervorming – dit kan vervelend zijn of mogelijk zelfs gevaarlijk, indien de pot/pan instabiel staat. Maar dan moet de bodem wel dusdanig vervormd zijn dat dit tot instabiliteit leidt – en als u zich afvraagt of de bodem van potten/pannen kunnen vervormen, dan is het dus niet zo dat de vervorming waarneembaar is voor u, dus denk ik niet dat uw potten en pannen instabiel zullen staan.
Dus: krijgt u een inductiekookplaat dan speelt lichte vervorming van de bodem van potten en pannen geen rol. Gaat u op een keramische kookplaat of andere vorm van elektrische kookplaat koken (halogeen bijvoorbeeld) dan speelt vervorming van de bodem van potten en pannen wel degelijk een rol.
Elektrisch koken is een breed begrip, en omdat u niet specificeert op welke vorm van elketra u gaat koken kan ik hier verder geen aanwijzingen geven helaas.
als metaal hoe dan ook woord verwarmd zal het gaan vervormen dit komt door het uitzetten en het krimpen een pan is dus altijd iets hol
Ik heb geruime tijd op inductie gekookt met de daarvoor geschikte pannen. Nu moet ik tijdelijk elektrisch gaan koken. Kan ik daarna weer met dezelfde pannen weer op inductie koken?
Ja, dat kan zonder problemen omdat de magnetiseerbaarheid van pannen niet verandert door het type kookplaat waarom je ze gebruikt.
Ik heb een simpele vraag. Voor jou zal dat waarschijnlijk een simpele vraag zijn. Ik heb sinds kort naast mijn gasstel een tweepits elektrische kookplaat. Mijn vraag is, kun je de pannen die je op gas gebruikt ook op de elektrische kookplaat gebruiken?
Dan schiet mij toch nog een andere vraag te binnen. Sommige pannen hebben zo’n hotspot (of hoe dat ook wordt genoemd) die aangeeft dat de pan op temperatuur is. Zijn die op een elektrische kookplaat net zo geschikt als op gas?
Hoi Rob,
Goede vragen! :-)
Als je met ‘elektrische kookplaat’ een inductiekookplaat bedoelt dan is het antwoord: Ja, je kunt pannen van gas naar inductie en andersom gewoon gebruiken, want inductie werkt met magnetisme dus als er magnetiseerbaar metaal in de panbodem is verwerkt dan werkt het gewoon op inducite, ook na gebruik op gas. Als je een keramische kookplaat of een (ouderwetse) elektrische kookplaat (met van die zwarte plaatjes) bedoelt dan is het antwoord: liever niet. Pannen vervormen iets bij gebruik op gas, hierdoor maken ze minder goed contact met het oppervlak waarop ze staan en daardoor is warmteoverdracht bij keramische en ouderwets elektrisch koken minder goed, dus vandaar dat het wordt afgeraden ze na gas te gebruiken op keramische of elektrische kookplaten.
Pannen met zo’n hotspot ‘weten’ niet hoe ze worden verhit, dus er zal geen verschil zijn tussen gebruik op een gasfornuis of een kookplaat als het gaat om deze thermo-indicator (want dat is het: de kleur van het materiaal verandert bij een bepaalde temperatuur, het heeft met de bron van deze temperatuur niets te maken).
Ik had mijn vraag iets beter kunnen formuleren. Ik bedoelde met de vraag niet zozeer of ik mijn gebruikte pannen op de elektrische kookplaat kan gebruiken maar of in het algemeen pannen, die geschikt zijn voor gebruik op gas, ook geschikt zijn voor gebruik op de elektrische kookplaat. Ik heb in gedachten om er een paar te kopen. Ik heb echter altijd alleen maar gas gebruikt en wil duidelijk hebben of ik voor elektrisch dezelfde pannen kan aanschaffen als voor gas of dat ik een ander soort pannen moet kopen. Ik heb geen inductie, ik heb deze gekocht: https://is.gd/pBfx7l
Aah zo. Nou het is vrij simpel:
Je kunt alle pannen voor alle soorten kookplaten gebruiken, maar sommige niet voor inductie.
Een pan moet magnetiseerbaar metaal bevatten om gebruikt te kunnen worden op inductie (dus een pan van keramiek werkt dan bijvoorbeeld niet), maar voor de rest werkt alles op elke kookplaat. Het is immers warmte wat wordt opgewekt, of dat nu via gasvlam, warmtespiraal of hete plaatjes is, dat maakt niets uit.
Dus tenzij door de fabrikant anders wordt vermeld is elke pan geschikt voor elektrisch koken.
Inderdaad vrij simpel. Je moet het alleen net even weten. En anders even vragen als je het niet weet. Helemaal duidelijk. Bedankt.