Bij het koken op halogeen wordt de glazen plaat waar je de pannen op plaatst verwarmd door een halogeenlamp die zeer fel brandt en hierdoor de plaat, en daarmee de pannen, snel verwarmt, sneller nog dan bij een keramische kookplaat, ze hebben beiden hetzelfde nadeel van het lang warm blijven van de plaat en het verlies van energie doordat de plaat wordt verhit en niet de pan direct.
Inductie – Keramisch – Halogeen – Gas – Elektrisch
Pannen voor het koken op een halogeen kookplaat
Voor een optimale warmtegeleiding is het van belang dat de pannen die je gebruikt op een halogeen kookplaat een zo glad en vlak mogelijke onderkant hebben. Gebruik van pannen die eerder op gas zijn gebruikt kunnen dan ook een tegenvallend resultaat geven. Een dikke bodem zorgt voor goede warmtegeleiding over de gehele pan en is daarom ook aan te raden. De meeste pannen zijn geschikt voor koken op een halogeen kookplaat, het gaat er om een pannenset te vinden die een dikke gladde vlakke bodem heeft en verder voldoet aan je persoonlijke wensen. Een pannenset van de Nederlandse fabrikant BK is een goede keuze, de BK Living pannenset is zeer betaalbaar en uitermate geschikt voor koken op halogeen, een review van de BK Living pannenset lees je hier.. Als je zeker wilt zijn van je zaak let dan op het symbool dat hier staat, dit geeft aan dat de pan geschikt is voor een keramische kookplaat. Een compleet overzicht van pannen geschikt voor halogeen vind je hier (Externe link), of hieronder per soort pan:
In het filmpje hieronder wordt de werking van een halogeen kookplaat uitgelegd (Engelstalig):

Ik heb een set pannen overgenomen van mijn schoonmoeder, deze zijn in 2000 aangeschaft en nooit gebruikt. Het gaat om het merk Superstar-Belly. Op de verpakking staat dat ze geschikt zijn voor, gas, elektro, keramik en halogen. Kan ik deze pannen ook gebruiken op een inductieplaat?
Alvast bedankt voor de beantwoording.
Hartelijke groeten,
C. Bisschop.
Ik ken deze pannen niet en kan er helaas niet zo veel over vinden. Je kunt ervan uitgaan dat als halogeen en keramisch koken wordt vermeld op de verpakking maar Indet uctie niet, dat ze dan niet of niet goed werken op inductie. Je kunt dit zelf testen door met een -sterke- magneet de onderkant van de pan te testen: blijft de magneet plakken aan de bodem van de pan? Dan zal de pan werken op inductie. Blijft de magneet niet plakken dan werkt de pan niet op inductie. Let op dat hoe beter de magneet blijft plakken hoe beter de pan zal werken op inductie. Bevat de pan weinig magnetiseerbaar materiaal en is de magneet zwak dan zal de zwakke magneet niet blijven plakken maar zou het toch kunnen zijn dat de pan (matig) werkt op inductie.
Inductiekoken werkt namelijk met magnetisme, en is heel krachtig, dus waar een zwakke magneet zal falen kan een inductiekookplaat de pan wel magnetiseren, echter zal het nooit optimaal werken.
Test je magneet anders eerst even op een gietijzeren pan, daar zou hij goed aan moeten blijven plakken. Je weet dan hoe sterk je magneet is.
Succes!