Inductie – Keramisch – Halogeen – Gas – Elektrisch
Een keramische kookplaat is eigenlijk het zelfde principe als de ouderwetse zwarte ronde kookplaatjes die op elektriciteit werken, echter is er nu een glazen of keramieken plaat overheen gelegd en zijn er nieuwe technieken toegepast waardoor de kookplaat efficiënter en hygiënischer is. Onder een keramische kookplaat bevinden zich verwarmingsspiralen van metaal. Deze spiralen worden warm doordat er elektriciteit doorheen gaat, hoe meer stroom hoe warmer de spiraal en daarmee de keramische plaat – wordt. Nu de keramische kookplaat warm is kan deze de warmte doorgeven aan de pannen die op de plaat staan. Dit gebeurt middels contact: doordat de panbodem de plaat raakt (hij staat op de plaat), wordt warmte overgedragen van de plaat op de panbodem, en vervolgens wordt de pan warm en hierdoor ook het eten dat in de pan ligt. Goede pannen zijn dan ook belangrijk bij het koken op een keramische kookplaat. Maar welke pannen gebruik je op een keramische kookplaat?
Best verkochte pannen voor keramische kookplaat
BK Conical Cool Glas Pannenset - 4 delig + deksels - RVS
Direct naar: Pannensets voor keramisch koken – Braadpannen voor Keramisch koken – Grillpannen voor Keramisch koken
Pannenset voor keramisch koken – Bij pannensets voor koken op de keramische kookplaat kijken we naar pannen met goede warmtegeleiding, een vlakke bodem en natuurlijk eigenschappen die het kookgemak bevorderen, zoals deksels met afgietsysteem en maatverdeling in de pan. Maar ook uiterlijk speelt een rol, want glazen deksels zijn niet alleen praktisch maar zien er ook mooi uit, en pannen met gekleurde coating geven de pannen een luxe uitstraling. Bekijk hier direct de top 4 pannensets voor keramisch koken>>
Braadpannen voor keramisch koken – Een braadpan voor keramisch koken kan elk materiaal bevatten dat warmte goed geleidt en gelijkmatig verdeelt, zodat het braden en stoven in de pan gelijkmatig gaat. Metalen als gietijzer, aluminium en plaatstaal zijn materialen die geschikt zijn voor braden op de keramische kookplaat en goede braadpannen zijn dan ook van die materialen gemaakt, met daar omheen een coating om aanbranden tegen te gaan en de pan gemakkelijk te kunnen reinigen. Lees hier over de beste braadpannen voor keramisch koken>>
Grillpannen voor keramisch koken – Bij grillpannen voor koken op de keramische kookplaat kijken we natuurlijk naar de vlakke bodem maar ook naar het materiaal van de grillpan, want elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Aluminium warmt snel op en is licht van gewicht, gietijzer blijft lang warm en is zwaar, wat schuiven op de kookplaat tegen gaat. En natuurlijk: de anti-aanbaklaag, of juist geen anti-aanbaklaag? Alles is mogelijk. Bekijk hier de vijf beste grillpannen voor koken op een keramische kookplaat>>
Nieuwe pannen voor het koken op een keramische kookplaat
Keramisch koken heeft vele voordelen ten opzichte van koken op gas: De temperatuur van de meeste keramische kookplaten is traploos in te stellen en van koud naar kook-temperatuur kan binnen zeer korte tijd, afhankelijk van de kwaliteit van de warmtespiralen in de keramische kookplaat en de pannen. Keramische kookplaten die verwarmd worden middels infrarood hebben dezelfde kook-kwaliteiten als keramische kookplaten met een spiraal. In tegenstelling tot de inductie kookplaat wordt de plaat bij keramisch koken wel warm en is deze ook niet direct na het weghalen van de pan afgekoeld, er gaat dus energie in de vorm van warmte verloren, er wordt dus meer energie verbruikt dan nodig is, het koken op een keramische kookplaat is dan ook minder zuinig dan het koken op inductie, echter is een keramische kookplaat wel zuiniger in gebruik dan koken op gas en vaak goedkoper in aanschaf dan een inductie-kookplaat. Ook heeft de keramische kookplaat het zelfde voordeel als de inductie kookplaat op het gebied van schoonmaken: een doekje over de afgekoelde kookplaat halen na gebruik is voldoende voor een schoon resultaat.
Voor een optimale warmtegeleiding van de kookplaat naar de pannen is het van belang dat de pannen die je gebruikt op een keramische kookplaat een zo glad en zo vlak mogelijke onderkant hebben zodat de warmte van de kookplaat zo efficiënt en effectief mogelijk wordt doorgegeven aan de pan. Pannen die eerder op gas zijn gebruikt kunnen dan ook een tegenvallend resultaat geven: ze zijn iets vervormd door een (ongelijk verdeelde warmte van de) gasvlam en daardoor niet meer volledig vlak en glad. Het is duidelijk dat twee vlakke oppervlakken elkaars warmte beter kunnen doorgeven dan vlakken die elkaar niet perfect raken, en daarom zijn nieuwe pannen bij het overgaan van gas naar keramisch koken een must.
Welke pannen voor keramische kookplaat?
Een pan met dikke bodem zorgt voor goede warmtegeleiding over de gehele pan en is daarom ook aan te raden voor koken op een keramische kookplaat, denk daarbij bijvoorbeeld aan pannensets van het Nederlandse BK, die een bodem hebben welke gemaakt is van meerdere lagen metaal (Tri-ply, wat staat voor 3-voudig, of meerdere lagen, de zgn. ‘sandwich bodem’). Een goed voorbeeld is de BK Profiline pannenset, deze pannenset is zeer betaalbaar, van Nederlandse makelij en deze BK pannen gaan generaties mee (grootmoeder kent de BK pannen vast nog wel) en verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, of wat luxere versies met bijvoorbeeld glazen deksels en afgietsysteem van BK. De meeste pannen zijn ‘geschikt’ voor koken op een keramische kookplaat, dat wil zeggen: ze worden warm en je kunt ermee koken. Wat je echter wilt is pannen die niet alleen geschikt zijn maar die ook echt goed werken op een keramische kookplaat, kies daarom voor pannen met een dikke gladde bodem van gietijzer (bijvoorbeeld voor braadpannen), plaatstaal (bijvoorbeeld voor koekenpannen) of samengesteld uit meerdere lagen metaal voor pannensets (Tri-ply of sandwich bodem). Bekijk hier alle pannensets die geschikt zijn voor koken op een keramische kookplaat.
Bekijk hier een overzicht van alle soorten pannen die geschikt zijn voor koken op een keramische kookplaat. of lees hieronder verder over de verschillende soorten pannen.
Braadpannen
Een goed voorbeeld van braadpannen die goed werken op een keramische kookplaat zijn de gietijzeren pannen van Le Creuset, dit zijn zeer zware robuuste pannen met een vlakke dikke bodem, ideaal voor het lang stoven op relatief lage temperatuur. Gietijzer heeft van zichzelf de positieve eigenschap dat het warmte goed geleidt, echter zijn gietijzeren pannen wel zwaarder dan pannen van bijvoorbeeld RVS. De positieve eigenschappen van gietijzer wegen zeer zeker op tegen het gewicht van een gietijzeren pan, zeker bij een braadpan.
Bekijk hier alle braadpannen geschikt voor koken op een keramische kookplaat.
Koekenpannen
Met koekenpannen is het een kwestie van meerdere pannen voor weinig geld (aluminium) of iets meer betalen voor een stevigere pan die jaren meegaat. Een goed voorbeeld van koekenpannen die zeer goed werken op een keramische kookplaat en die jaren meegaan zijn plaatstalen koekenpannen van DeBuyer, zeer betaalbare pannen van topkwaliteit. Een overzicht van alle koekenpannen die geschikt zijn voor een keramische kookplaat vind je hier.
Grillpannen
Over grillpannen heb ik een uitgebreid stuk geschreven, gietijzeren grillpannen zijn echt een ‘vriend in de keuken’ en onmisbaar voor een vetarm dieet en voor het kort maar stevig bakken van bijvoorbeeld vis en vlees. Uniek in z’n soort zijn de grillpannen van Ronneby Bruk, zeker ook zeer geschikt voor een keramische kookplaat.
Als je zeker wilt weten of de pan geschikt is voor koken op een keramische kookplaat let dan op het getoonde symbool hierboven aan het begin van het artikel, dit geeft aan dat de pan geschikt is. Niet alle fabrikanten gebruiken dit symbool omdat eigenlijk bijna alle pannen geschikt zijn voor koken op een keramische kookplaat en er zal dan ook eerder worden aangegeven dat de pan niet geschikt is.
Keramische pannen voor een keramische kookplaat?
Keramiek is een materiaal waar je heel veel dingen van kunt maken, zoals potten (dat wordt al duizenden jaren gedaan) maar het kan ook worden verwerkt in glas, zoals we zien bij de keramische kookplaat, of in een anti-aanbaklaag op pannen, zoals we zien bij pannen met een keramische anti-aanbaklaag, ook wel ‘keramische pannen’ genoemd. Keramische pannen zijn niet speciaal gemaakt voor gebruik op de keramische kookplaat, maar het zijn (meestal koeken-)pannen met een type anti-aanbaklaag. De kookplaat en de pannen hebben dus geen relatie met elkaar anders dan dat ze met elkaar gebruikt kunnen worden, maar dit hoeft absoluut niet: ook pannen zonder ‘keramisch’ in de naam werken gewoon op de keramische kookplaat. Als je meer wilt lezen over keramische pannen dan kan dat hier.
In het filmpje hieronder zie je een keramische kookplaat in gebruik:
De enige eis waaraan een pan moet voldoen om goed te werken op een keramische kookplaat is dat de bodem van de pan zo vlak mogelijk is (dit is belangrijk voor een efficiënte overdracht van de warmte van de kookplaat naar de bodem van de pan). Pannen die eerder gebruikt zijn op gas kunnen vervormd zijn en daardoor minder goed werken op de keramische kookplaat. Pannen met een dikke bodem hebben vrijwel altijd de voorkeur boven pannen met een dunnen bodem.
Let op: zogenaamde ‘Keramische Pannen’ heten zo omdat ze voorzien zijn van een laag keramiek of een variant ervan – ze heten niet zo omdat ze specifiek gemaakt zijn voor gebruik op een keramische kookplaat (maar ze werken er natuurlijk wel gewoon op).
Je kunt pannen die je eerst gebruikt hebt op een keramische kookplaat prima gebruiken op inductie – mits ze geschikt zijn voor gebruik op inductie (de bodem van de pan moet magnetiseerbaar metaal bevatten – testen doe je door een sterke magneet tegen de bodem van de pan te houden, blijft deze kleven? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie (ook als deze eerder op een keramische kookplaat is gebruikt)).

ik heb een vraagje: hoelang gaan kook-en bakpannen mee die alleen op een keramische kookplaat worden gebruikt?
ik heb ze 18 jaar geleden duur gekocht en ze zijn aan de onderkant niet meer glad/recht. alleen de buitenkant raakt de kookplaat.
Beste Rita,
18 jaar is een lange tijd, en ook goede kwaliteit pannen slijten.
De meeste fabrikanten noemen de levensduur van hun pannen ‘lang’ of ‘levenslang’, maar dit betekent niet ‘een mensenleven lang’. Vrijwel nergens wordt een aantal jaren genoemd.
Bij koekenpannen ga ik er zelf vanuit dat ik er hooguit 3 jaar mee zal doen (pan met anti-aanbaklaag), bij een pan van RVS ga ik uit van minimaal 10 jaar, mijn RVS pannenset gaat nu 5 jaar mee en het enige dat eraan vervormd is is de rand van één van de deksels van de pannen, omdat ik dit heb laten vallen. De bodems van de pannen (tri-ply) zijn allen nog vlak, en ik verwacht zeker in totaal 10 jaar met deze pannenset te doen.
Een gietijzeren pan gaat zeker 30 jaar mee als je hem goed behandelt (schoon houdt, goed droogt en niet laten vallen…)
Ik denk dat 15 jaar voor een pannenset heel redelijk is, natuurlijk is dit afhankelijk van de prijs en daarmee de ‘redelijkerwijs te verwachten levensduur’, zoals de juristen het ongetwijfeld noemen.
Jij kookt nu 18 jaar met de pannen, en als ik het zo lees dan denk ik dat ze aan het einde zijn van hun leven, zeker voor koken op een keramische kookplaat (of Halogeen, electrisch). Wat je zou kunnen doen is de pannen bewaren voor bijvoorbeeld op de camping (koken op gas), voor iemand die op gas of inductie gaat koken (daar maakt vervorming van de bodem niet uit) of een ander goed doel.
Heel veel succes met het uitzoeken van nieuwe pannen!
dank je wel voor dit duidelijke antwoord, ik ga op pad voor nieuwe en mijn oude kan ik wel iemand kado geven.
Mag je een pan geschikt voor inductie, gebruiken op een keramische kookplaat?
Hoi Eva,
Ja hoor dat gaat prima. Een pan die geschikt is voor inductie bevat metaal, waardoor hij magnetiseerbaar is en dus warm wordt op een inductiekookplaat.
Deze pan is prima te gebruiken op een keramische kookplaat.
Heel veel pannen die je tegenwoordig nieuw in de winkel wilt kopen hebben een bodem buitenrand die iets lager is, 1 mm of minder, dan de binnenkant van de bodem. Hierdoor raakt de binnenkant niet de keramische kookplaat… De pannen zijn misschien goed voor inductie, maar niet voor keramische kookplaat. Kom het vaak tegen… Houdt de nieuwe pan tegen een rechte lat en je ziet dat je er onderdoor kan kijken.
Inderdaad, het lijkt erop dat veel pannen-fabrikanten het belangrijker vinden dat hun logo mooi in de bodem van de pan staat dan dat de pan efficient gebruikt kan worden op een keramische kookplaat.
Een volledig vlakke pan-bodem is cruciaal voor efficient gebruik op een keramische kookplaat, maar veel pannen hebben een uitgebreid schouwspel op de bodem waardoor deze niet vlak is.
ben 5 jaar in bezit van een BERKENDORF pannenset fabrikant garandeerd 30 jaar pannenset is mooi en fijn in gebruik nu gaan alle thermosstaat grepen op de deksel stuk en kan de ketels alleen nog zonder deksel gebruiken niet ideaal kan iemand mij een adres aangeven zodat ik nieuwe knoppen kan kopen adres van de fabrikant zou ook welkom zijn gr l martens
Hallo, ik ben even op zoek gegaan naar de fabrikant van BERKENDORF-pannen en kom niet zo veel tegen, maar het merk BERKENDORF bestaat wel degelijk. Wie het maakt en hoe er contact kan worden opgenomen weet ik niet, helaas.
Wellicht dat een ander merk u handvatten kan leveren voor de deksels van de pannen, maar meestal is dit niet zo’n succes…
Het spijt me, het spoor loopt hier niet verder, ik wens u veel succes met de zoektocht!
Hoi,
Je hebt gelijk volgens mij: de BK Home pannenset is gelijk aan de BK Conical Cool Kookpannenset. Maar de Home set is een stuk goedkoper… :-)
Voor zover ik kan nagaan is het materiaal van de pannen en handgrepen gelijk, de maten zijn gelijk en beiden hebben maatverdeling in de pannen.
Goed gespot!
Hoi,
Indien ik pannen op een keramische kookplaat heb gebruikt, kan ik deze daarna bij een inductiekookplaat ook gebruiken? (de pannen zijn ook geschikt voor inductie)
Hoi Linda,
Ja hoor geen probleem: je kunt pannen die je eerder op een keramische kookplaat hebt gebruikt prima op inductie gebruiken. Andersom ook trouwens. Het enige dat problemen kan geven is als je pannen van een gasfornuis gebruikt op een keramische kookplaat, in verband met vervorming van de bodem. Bij koken op inductie is er geen enkel bezwaar tegen niet volledig vlakke panbodems, immers: inductie werkt met magnetisme, en magnetisme werkt ook op pannen die niet volledig vlak zijn.
Lekker blijven gebruiken dus die pannen. Veel plezier in de keuken! :-)
wie kan mij iets vertellen over de inbouw van de keramische kookplaat straalt het veel warmte uit naar beneden ? omdat ik daar een koelkast wil plaatsen ben ik daar wel angstig over voor brand o.i.d.
Een keramische kookplaat werkt met warmtespiralen, dit zijn ‘opgerolde’ stukken metaal die letterlijk gloeiend heet worden. Er straalt zeer zeker warmte naar beneden, maar natuurlijk vooral naar boven.
Als de keramische kookplaat wordt geplaatst zal er materiaal worden aangebracht onderaan de kookplaat om warmte-afgifte naar beneden te voorkomen, maar er zal altijd warmte zijn.
De koelkast moet ook zijn warmte kwijt kunnen uiteraard, maar het zal hoogstwaarschijnlijk allemaal geen probleem zijn om deze combinatie te laten installeren.
Een inductiekookplaat zou mijn voorkeur hebben maar ik denk niet dat het een probleem hoeft te zijn om de keramische kookplaat boven de koelkast te laten monteren. Laat het door een vakman doen, en laat je ook door een vakman adviseren, dan heb je niet alleen garantie maar dan slaap je ook wat rustiger, denk ik.
Is het mogelijk om met een aardewerken tajine en een tajine INDUCTIE adapter op een KERAMISCHE kookplaat te koken? Er zijn inmiddels 2 tajines gebarsten, maar zou graag er mee willen koken. Is de inductie adapter de oplossing?
Een inductie-adapter is niets anders dan een metalen plaat die magnetiseerbaar is (plaatstaal of gietijzeren, of iets dergelijks). Deze plaat wordt warm op inductie maar ook op een keramische kookplaat. Hij wordt net zo goed warm als dat een keramische kookplaat warm wordt, dus of dit het probleem met een gebarsten tajine zal oplossen betwijfel ik. Ik zou eerder denken dat de tajine te heet is geworden of dat de tajine niet nat genoeg was, of beiden.
De inductie-adapter kan net zo heet worden als de keramische kookplaat zelf, dus ik kan me niet voorstellen dat dat iets zou veranderen aan de situatie van een gebarsten tajine (aardewerk). Ik zou eerder kijken naar hoe hoog (hard/heet) je de kookplaat laat worden: aardewerk is geen metaal, dus verwarm het langzaam en maak het niet te heet!
Lees ook de gebruiksaanwijzing van de tajine, en als je toch iets onder de tajine wilt leggen, leg er dan een vlamverdeler onder, deze kan de warmte wat egaliseren (ook al is er geen vlam aanwezig).
Het meeste is me wel bekend over pannen op een keramische kookplaat. Maar ik kreeg van iemand een steelpannetje met koperen onderzijde. Mag ik dit ook op de keramische plaat gebruiken?
Ja hoor, geen enkel probleem. Koper werkt niet op inductie, maar dat heeft met een keramische kookplaat niets te maken. Doordat de kookplaten veel op elkaar lijken wat uiterlijk betreft is er veel verwarring over inductiekookplaten en keramische kookplaten, maar de techniek is totaal verschillend:
Een keramische kookplaat is gewoon een warmtespiraal onder een keramieken plaat. Dus alles dat je op die plaat zet zal verhit worden.
Een inductie kookplaat is een glasplaat bovenop een spoel waarmee een magnetisch veld wordt opgewekt. Alleen magnetiseerbaar metaal dat op de kookplaat ligt wordt verwarmd.
Koper werkt dus niet op inductie, maar op een keramische kookplaat is dat geen enkel probleem.
Kan een boska kaasfondue pan [aardewerk] op een keramische plaat gebruikt worden?
Dat hangt er maar net vanaf of deze pan gemaakt is voor gebruik op een kookplaat emn niet specifiek voor bijvoorbeeld verhitting boven een brander. Het is lastig dit zonder deze informatie te beoordelen. Wellicht dat een berichtje aan de fabrikant uitsluitsel geeft?
Ik heb net 2 dagen ern inducikookplaat
Nee nog nier gebruikt..
Aan de pannen zitten hele scherpen randen dus even mee terug.
Nog een vraag .stel ik ben bezig met brood en er komt iets op de plaat een mik brood ofzo andere boodschappen
Of ander dingen er op is die er op terecht komen
Mijn vraag dus mag er wat op de plaat liggen?
Ja hoor je kunt best wat op een kookplaat neerleggen als deze niet aan staat.