Voor de meeste mensen zal koken op gas het meest vertrouwd voelen. De voordelen van het koken op gas zijn directe warmte (gasvlam hoger zetten betekent direct meer warmte), je hebt dus veel controle over je bereiding. Dit is ook de reden dat er in professionele keukens nog steeds voornamelijk op gas wordt gekookt. In bijna elke woning zit ook een aansluiting voor een gasfornuis dus koken op gas zal nog lange tijd de meest gebruikte vorm van koken blijven.
Inductie – Keramisch – Halogeen – Gas – Elektrisch
Pannen voor koken op gas
Pannen die gebruikt worden voor koken op gas hoeven niet aan speciale eisen te voldoen, eigenlijk is elke pan geschikt voor koken op gas, zolang de omtrek van de pan maar niet kleiner is dan die van de gebruikte gasvlam. Door het koken op gas kunnen pannen van vorm veranderen, ze kunnen een beetje kromtrekken of vervormen door de warmteverschillen tussen de vlam en de ruimte waar de vlam niet direct komt. Ook kunnen pannen kromtrekken als je ze afkoelt nadat ze gebruikt zijn, voorkom dus het direct afspoelen van pannen als ze nog heet zijn.
Door de vervorming van pannen bij het koken op gas zijn deze pannen hierna minder geschikt voor koken op electriciteit, inductie of keramische kookplaat, omdat daar juist zo veel mogelijk contact tussen de plaat en de pan moet zijn en als deze vervormd is dan is dit contact niet optimaal. Pannen die de voorkeur hebben voor het koken op gas zijn gietijzeren pannen omdat ze de warmte van de gasvlam goed verdelen en lang een gelijke temperatuur vasthouden. Het getoonde symbool geeft aan dat de pan geschikt is voor koken op gas.
Een overzicht van de vele pannen waarmee je op gas kunt koken vind je hier.
Een overzicht van alle koekenpannen vind je hier.
Een review van de BK Conical pannenset lees je hier.
Een overzicht van alle grillpannen vind je hier.