Pannen voor inductie

Welke pannen zijn geschikt voor inductiekoken? Informatie over de juiste pannen.

InductieKeramisch HalogeenGasElektrisch

Koken op inductie

BK Pannenset Living 5-delig
Pannen voor inductie

Als je een pan op een inductie-kookplaat zet wordt de bodem van de pan verwarmd door elektromagnetische straling, de inductiekookplaat zelf blijft koud, enkel de pan wordt warm en het verwarmingsproces zal ook stoppen zodra de pan van de inductie-kookplaat wordt gehaald (als er dus geen elektromagnetisch veld meer gemaakt wordt). Bij inductiekoken werken de pan en de inductiekookplaat samen, er ontstaat geen warmte zonder pan, wat bij alle andere vormen van koken wel het geval is. Het voordeel van koken op inductie is dat alleen de bodem van de pan wordt verwarmd en niet de kookplaat, zo gaat er vrijwel geen energie verloren zoals bij koken op andere warmtebronnen zoals op gas. Bij koken op gas gaat er relatief veel warmte van de gasvlam langs de pan heen, bij koken op inductie is dit niet het geval. Het nadeel van deze manier van koken is dat door het gebruik van magnetisme niet alle pannen geschikt zijn voor koken op inductie, de pan moet namelijk contact maken en het magnetisch veld sluiten, gebeurt dit niet dan zal er geen warmte worden opgewekt en kan er niet worden gekookt. Het is daarom verstandig goede pannen te gebruiken bij het koken op inductie, meer dan bij andere warmtebronnen is de kwaliteit van de pan essentieel voor een goede kookervaring.

Hoe werkt inductiekoken?

Inductie werd al in de jaren 1880 uitgevonden door William Stanley Jr., met zijn uitvinding heeft hij mede bepaald hoe wij nu communiceren, koken en leven. Je leest meer over William Stanley Jr. op wikipedia. Lees hier meer informatie over inductiekoken en inductie kookplaten.

Welke pannen voor koken op inductie

Voor het koken op inductie hebben we dus goede pannen nodig, pannen die magnetisch zijn en dan vooral pannen met een dikke bodem waarin de warmte die wordt opgewekt goed verdeeld kan worden.Pannen van meerdere lagen materiaal, de zogenaamde ‘tri-ply pannen, zijn zeer geschikt voor koken op inductie doordat zij de warmte goed geleiden over de gehele pan en omdat ze (bijna altijd) gemaakt zijn van lagen metaal die magnetisch zijn en zo zijn opgebouwd dat een optimale warmtegeleiding wordt bereikt. Je kunt pannen die geschikt zijn voor koken op inductie herkennen aan een speciaal symbool of logo (zoals hieronder afgebeeld), ook is het eenvoudig om het materiaal te testen of het gebruikt kan worden voor koken op inductie (zie verderop). Naast pannen met een bodem van meerdere lagen metaal zijn bijvoorbeeld gietijzeren pannen ook zeer geschikt voor koken op inductie, gietijzeren pannen hebben altijd dikke bodems en wanden, vandaar ook het gewicht: gietijzeren pannen zijn zwaar. Bij de keuze voor pannen voor koken op inductie let je dus op het materiaal van de bodem (magnetisch), de dikte van de bodem en op een vermelding van de fabrikant: geschikt voor inductie. Tegenwoordig is het zo dat de meeste pannen werken op inductie, je wilt eSymbool voor pannen die werken op inductiechter niet dat je pannen alleen warmte opwekken op de inductiekookplaat (‘werken’), je wilt vooral dat de opgewekte warmte goed wordt verdeeld over de gehele pan, en daarom kies je voor pannen van goede kwaliteit, zoals kookpannen van het Nederlandse BK of van het iets duurdere WMF. Pannensets voor inductie vind je hier, de pannensets van BK zijn zeer geschikt maar ook van de andere grote merken. Voor een grillpan of grillplaat kijk je naar de modellen van Ronneby Bruk of Le Creuset en goede gietijzeren braadpannen voor inductie hebben ze ook bij Le Creuset. Voor goede koekenpannen zijn de merken DeBuyer, Fissler en Ronneby Bruk interessant.

Gebruik de pannen waarmee je wilt gaan koken op inductie liever niet op een gaskookplaat, ze zullen dan minder goed werken (minder warmte leveren voor de gebruikte energie: lager rendement) op inductie door de vervorming die optreedt bij het koken op gas (een gasvlam geeft geen gelijkmatige warmte en daardoor vervormen pannen heel licht, maar net genoeg om niet meer glad te zijn en dus geen optimale omstandigheden voor inductie). Het is niet zo dat licht vervormde pannen niet werken op inductie, ze zullen wel degelijk warm worden.

Inductie pannen – Welke pannen materialen werken op inductieLees hier verder over metalen als je meer (wetenschappelijke) informatie wilt hebben over de reden dat sommige pannen niet werken op inductie en de materialen waarvan pannen moeten zijn gemaakt om te werken op inductie.

 

 

Voordelen van inductiekoken

Een groot voordeel van het koken op inductie is dat de vlam nooit in de pan zal slaan en dat de temperatuur van de pan zeer goed en direct regelbaar is, bijna tot op de graad nauwkeurig, wat zorgt voor zeer grote controle over je bereiding. De extra zuinigheid (er gaat geen energie verloren) is moeilijk in geld uit te drukken omdat het verschil in de gas- en elektriciteitsprijzen constant schommelt, feit blijft dat je minder energie verspilt als je kookt op inductie dan op gas.
Na het koken veeg je de inductie-kookplaat schoon en klaar is de plaat weer voor de volgende keer. Koken op inductie is snel, schoon en veilig. Het enige nadeel is dat je pannen nodig hebt die geschikt zijn voor inductie en die niet op een gasfornuis gebruikt zijn. Ben je toch al van plan nieuwe pannen te kopen dan is het overgaan op inductie koken een goede investering. De meeste grote pannen-fabrikanten maken pannen die geschikt zijn voor inductie, zo heeft het Nederlandse BK een aantal mooie pannensets die zeer geschikt zijn voor koken op inductie, lees hier een review van de BK Living pannenset of bekijk hier een overzicht en prijzen van alle BK pannensets Voor een compleet overzicht van pannen voor het koken op inductie klik je hier (Externe link).

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe inductie werkt, waarom koken op inductie zuiniger, hygienischer, sneller en veiliger is dan koken op gas, halogeen of keramisch en is te zien hoe de warmte wordt opgewekt in een pan bij het koken op een inductiekookplaat (de test met de doorgezaagde pan is erg leuk om te zien):

Is mijn pan geschikt voor inductie?

Om te weten of de pannen die je al hebt geschikt zijn voor inductie gebruik je een magneet: blijft deze aan de onderkant van de pan kleven dan is de pan geschikt voor inductie. Gebruik hiervoor wel een sterke magneet, en houd er rekening mee dat een pan waar weinig ijzer in verwerkt is vrijwel geen reactie zal geven met een kleine magneet maar wel warm zou kunnen worden op inductie omdat dit een veel groter en sterker magnetisch veld is. Blijft de magneet dus aan de bodem van de pan kleven dan weet je zeker dat hij magnetiseerbaar is en dus werkt op inductie. Blijft de magneet niet kleven dan zou het kunnen dat de pan werkt op inductie maar dit zal niet de beste resultaten geven bij het koken, immers: er zal niet optimaal warmte worden opgewekt omdat er weinig ijzer in de pan verwerkt is. Het spiraal symbool op de pan (zoals hierboven getoond) geeft natuurlijk ook uitsluitsel. Uiteraard mag de pan liever niet te veel vervormd zijn (dit zorgt voor een lager rendement) en geldt nog steeds: hoe dikker de bodem hoe beter de pan kookt op een inductie kookplaat.

BK Pannenset Living reviewHeb je nog geen pannenset of wil je een nieuwe pannenset kopen voor het koken op inductie? Lees dan eens de review van de BK pannensets en dan vooral die van de BK Living pannenset, deze set is zeer betaalbaar en uitermate geschikt voor gebruik op inductie, daarnaast kunnen ze ook in de oven worden gebruikt, kortom: zeer veelzijdig en toch zeer betaalbaar.

Overzichten van pannen geschikt voor koken op inductie

Een overzicht van alle pannensets geschikt voor inductie vind je hier (externe link).
Bekijk hier het overzicht van alle grillpannen die werken op inductie.
Hier vind je een overzicht van alle koekenpannen die werken op inductie.
Bekijk hier het overzicht en prijzen van alle BK pannensets, allen geschikt voor inductie.

Le Creuset Faitout Braad/stoofpan Ø 28 cm
Ronneby Bruk Grillpan Maestro Ø 25 cm
Fissler Ceramic Comfort Koekenpan Ø 24 cm
BK Conical Deluxe Pannenset 5-delig

 

 

Summary
Article Name
Welke pannen zijn geschikt voor inductiekoken?
Author
Description
Pannen die geschikt zijn voor koken op inductie herken je aan dit symbool. Je kunt zelf ook testen of eem pan geschikt is voor koken op inductie door er een magneet onder te houden.

8 gedachten over “Welke pannen zijn geschikt voor inductiekoken? Informatie over de juiste pannen.”

 1. Wij koken op een inductieplaat en zijn hier goed over tevreden maar mijn vraag is hoe komt het nou dat de pannen aan de onderkant altijd aanzetten terwijl onze glasplaat altijd brand schoon is.

 2. Kunt u aangeven wat de consequentie is van het feit dat de bodem van een pan niet geheel vlak is (afwijking ca 0,5 tot 1,5 mm) bij koken op een inductieplaat?

  1. Als antwoord op uw vraagt:
   De consequentie van het niet geheel vlak zijn van een pan bij het koken op inductie is nihil/verwaarlossbaar.
   Bij het koken op een keramische kookplaat zijn de consequenties groot, en dat is waar vaak de verwarring optreedt, en ook de reden dat ik een sterk voorstander ben van inductiekoken, zeker ten opzichte van koken op een keramische kookplaat.

 3. wij koken op een gasfles in het buitenland,maar onze pannen worden gitzwart onder,best lastig met schoonmaken,wat is het probleem ,kunt u ons helpen hiermee bvd A Taks

  1. De onderkant van de pan kan zwart worden door verschillende oorzaken: de vlam is verontreinigd (de pandragers kunnen bij verhitting wellicht een stof afgeven die verkleuring van de pan veroorzaakt), de pan zelf is niet volledig schoon aan de onderkant en het vuil dat er zit verbrandt (vooral bij vet gebeurt dit heel snel), of het materiaal van de pan verkleurt (afhankelijk van de samenstelling van de pan).

   Ik zou zelf proberen om eens een andere gasfles/brander te proberen, of de onderkant van de pan te ontvetten. Even proberen uit te sluiten wat de oorzaak kan zijn op die manier.

   Succes!

 4. Heb juist inductiekookplaat aangeschaft. Heb een grote soeppan ca. 12ltr. nodig. Doorsnede is echter 26cm. en mijn grootste kookplaat heeft doorsnede 21.5-22 cm. Is het verstandig deze grote soeppan aan te schaffen? Zoniet, is er een soeppan in de handel met doosnede bv 24 en minimaal 26 cm. hoog ?
  Hoor graag.

  1. Het is geen probleem om een grotere pan op een kleinere inductiekookzone te plaatsen, de kookzone zal de pan gewoon verwarmen, maar ik begrijp dat je graag een pan met andere afmetingen wilt gebruiken.
   Een overzicht van soeppannen met doorsnede 24 cm geschikt voor inductie vind je hier. Een ander overzicht vind je hier. De inhoud verschilt per pan, en de prijs verschilt ook sterk per merk. Je zou even kunnen kijken naar de pannen in jouw prijssegment om te zien of daar iets bijzit met de inhoud die je wilt. Je kunt altijd nog kiezen voor een bredere pan, omdat dit geen probleem is op inductie.

   Ga je soep maken met kerst? :-)

Vraag of opmerking? Laat gerust een berichtje achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *