Lees verder over:

Over Florian

Sinds 2011 schrijf ik artikelen over koken, eten en drinken voor Plezier in de Keuken. Ik heb ook de naam van de website bedacht en altijd bezig geweest met het beheer (de technische kant) van deze website.

Ik kook graag en eet het liefst voedsel met veel smaak - het liefst gemaakt van verse kruiden uit eigen tuin, want ik heb niet zo veel met planten als je ze niet kunt opeten.

Ik heb een achtergrond in marketing, een sterke interesse in techniek en ben de zoon van een kok, en dat is hoe een website over (keuken-)apparatuur, koken, eten en drinken tot stand komt.

Reacties

 1. W van Tilburg zegt

  Wij koken op een inductieplaat en zijn hier goed over tevreden maar mijn vraag is hoe komt het nou dat de pannen aan de onderkant altijd aanzetten terwijl onze glasplaat altijd brand schoon is.

 2. Dirk zegt

  Kunt u aangeven wat de consequentie is van het feit dat de bodem van een pan niet geheel vlak is (afwijking ca 0,5 tot 1,5 mm) bij koken op een inductieplaat?

  • Marianne zegt

   Als antwoord op uw vraagt:
   De consequentie van het niet geheel vlak zijn van een pan bij het koken op inductie is nihil/verwaarlossbaar.
   Bij het koken op een keramische kookplaat zijn de consequenties groot, en dat is waar vaak de verwarring optreedt, en ook de reden dat ik een sterk voorstander ben van inductiekoken, zeker ten opzichte van koken op een keramische kookplaat.

 3. taks zegt

  wij koken op een gasfles in het buitenland,maar onze pannen worden gitzwart onder,best lastig met schoonmaken,wat is het probleem ,kunt u ons helpen hiermee bvd A Taks

  • Marianne zegt

   De onderkant van de pan kan zwart worden door verschillende oorzaken: de vlam is verontreinigd (de pandragers kunnen bij verhitting wellicht een stof afgeven die verkleuring van de pan veroorzaakt), de pan zelf is niet volledig schoon aan de onderkant en het vuil dat er zit verbrandt (vooral bij vet gebeurt dit heel snel), of het materiaal van de pan verkleurt (afhankelijk van de samenstelling van de pan).

   Ik zou zelf proberen om eens een andere gasfles/brander te proberen, of de onderkant van de pan te ontvetten. Even proberen uit te sluiten wat de oorzaak kan zijn op die manier.

   Succes!

   • Papou zegt

    De “spuiters” van een kooktoestel die butaan/propaan uit de fles gebruikt moeten een kleinere opening hebben dan die voor aardgas. Als je butaan/propaan gebruikt met spuiters voor aardgas dan is de verhouding gas/zuurstof ongunstig. Zo krijgt de gas niet voldoende zuurstof om goed te kunnen branden. Met als gevolg een gele vlam die de pannen vies maakt. Gebruik “G20” spuiters voor aardgas en “G30/G31” voor gas uit de vles.
    Beter is een installateur te raadplegen.

 4. stefien zegt

  Heb juist inductiekookplaat aangeschaft. Heb een grote soeppan ca. 12ltr. nodig. Doorsnede is echter 26cm. en mijn grootste kookplaat heeft doorsnede 21.5-22 cm. Is het verstandig deze grote soeppan aan te schaffen? Zoniet, is er een soeppan in de handel met doosnede bv 24 en minimaal 26 cm. hoog ?
  Hoor graag.

 5. Janny Wolters zegt

  Ik heb een gietijzeren pan van “hack” en er mee gekookt op een keramische plaat mag ik nu met deze pan ook op mijn inductieplaat koken?

  • Marianne zegt

   Jazeker mag dat! :-)

   Gietijzeren pannen werken uitstekend op inductie, en het maakt niet uit of je er eerder mee op gas of een keramische kookplaat hebt gekookt, want inductie werkt ook prima met niet volledig platte pannen (mocht dat hetgene zijn waar je bezorgd over bent).

   Lekker mee gaan koken dus! :-)

  • Marianne zegt

   Hoi Carin,

   De pannenset is waarschijnlijk wel te gebruiken op inductie, je kunt dit zelf even testen door er een magneet (niet een te zwakke magneet!) tegen aan te houden aan de onderkant. Blijft de magneet plakken? Dan is de pan geschikt voor inductie. Blijft de magneet niet kleven? Zoek dan een sterkere magneet, blijft die ook niet kleven? Dan bevat de pan waarschijnlijk een te lage hoeveelheid magnetiseerbaar metaal en zal de pan niet werken op inductie.

   Succes!

 6. Mirjam zegt

  Ik heb nu 3 jaar op van die elektrische plaatjes gekookt (nee, niet voor mijn plezier want het kookt totaal niet prettig!). Nu krijg ik in mijn nieuwe huis inductie. Kunnen mijn pannen daar ook op? Ze hebben nooit op een gaspit gestaan…

  • Marianne zegt

   Hoi Mirjam,

   Goed om te lezen dat je op inductie gaat koken; ik ben het met je eens: koken op electrische plaatjes is niet plezierig. Ik heb dat een aantal weken gedaan in verband met een verbouwing, en voelde me echt bevreid toen het over was, kreeg spontaan weer zin om te kokkerellen :-)

   Antwoord op je vraag: ja, je pannen kunnen gewoon op inductie gebruik worden, MITS ze metaal bevatten dat magnetiseerbaar is. Hoe kom je daar achter? Simpel: houd er een magneetje onder en zie op het aan de bovem van de pan blijft kleven. (Gebruik wel een sterk magneetje, anders kan het lijken of je pannen niet geschikt zijn maar dan komt het gewoon doordat de magneet niet sterk genoeg is).

   Dat je pannen nog nooit op gas zijn gebruikt heeft geen invloed op het feit dat ze op inductie werken of niet: inductiekoken werkt met magnetisme, en je pannen hoeven dus niet perfect plat te zijn, wat anders is het als je op een keramische kookplaat gaat koken, dan moeten je pannen volledig vlak zijn om er goed mee te kunnen koken, want anders wordt de warmte niet goed van de plaat doorgegeven aan de pan-bodem.

   Tip: als je een oude koelkast hebt die weg gaat, trek dan de magneetstrips uit de deur (in de rand), deze kan je eenvoudig in stukjes knippen en op je pannen testen. Bij mijn pannen blijven deze magneten mooi plakken aan de bodem en dus werken mijn pannen op inductie.

 7. Nathalie zegt

  Ik ben opzoek naar een goede braadpan en hapjespan, ik heb er diverse gebruikt maar heb er nog steeds geen gevonden waar ik echt tevreden over ben. Vaak bakken de pannen na ongeveer twee jaar gebruik aan en zijn aan vervanging toe. Ik heb al wat rond geïnformeerd en hoorde dat de pannen van sola en Ikea ook fijn zijn. Ik zou graag advies krijgen welke pannen van goede kwaliteit zijn.

  • Marianne zegt

   Ik kan je enkel advies geven op basis van eigen ervaring, en dat is dat je eigenlijk twee keuzes hebt:
   1. koop goedkope pannen en vervang ze na 2-3 jaar
   2. Koop goede (duurdere) pannen en behandel ze goed, en vervang ze na 5-20 jaar
   Ik heb zelf een goedkope hapjespan met keramische anti-aanbaklaag. Die pan gaat waarschijnlijk over 1-2 jaar weg en dan komt er een nieuwe goedkope.
   Wel heb ik een goede (duurdere) braadpan van gietijzeren (Le Creuset), deze braadpan was ik direct af na gebruik, met de hand, NOOIT in de vaatwasser. Ik droog hem direct met een schone doek, vet hem een beetje in met olie en zet hem dan weer op het fornuis voor de volgende dag, want ik gebruik de braadpan dagelijks.
   De hapjespan gebruik ik voor eieren, pannekoeken, dingen opbakken, etc. Gaat ook niet in de vaatwasser maar was ik niet direct af na gebruik, krijgt gewoon minder ‘liefde’.

   Ik heb ook een goeie (dure) koekenpan die ik na 2 maanden eigenlijk niet meer goed kan gebruiken, doordat ik hem verkeerd heb gebruikt: te weinig vet in de pan en iets laten aanbranden. Daardoor is de anti-aanbaklaag heel ruw geworden en daardoor is de pan nu eigenlijk afgeschreven. Ik vind het zo zonde dat ik hem dus ook niet wegdoe, maar baal er wel van elke keer als ik die pan ga gebruiken: waarom heb ik hem zo mishandeld?

   Als je je pannen lang goed wilt houden, was ze dan direct na gebruik af, droog ze direct goed af, gebruik geen schuurspons voor het schoonmaken, laat er niets in aanbranden en gebruik genoeg vet om te bakken. Zo kunnen pannen 20 jaar meegaan.
   Wil je deze tijd en energie niet besteden aan het behoud van je pannen dan is het zonde om dure pannen te kopen, koop goedkope pannen, vervang ze regelmatig en denk aan het milieu: metaal kan heel goed worden gerecycled, dus gooi ze niet in de afvalbak.

  • Marianne zegt

   Hoi Annika,
   Je kunt de pannen die je eerst op een elektrische kookplaat hebt gebruikt gewoon op een inductiekookplaat gebruiken, of ze het (goed) doen op inductie hangt af van of ze geschikt zijn voor inductiekoken, maar hieraan verandert het gebruik op een elektrische kookplaat niets.

   Ik zou de pannen gewoon testen op de inductiekookplaat; als ze het doen dan is alles goed, als ze het niet doen dan waren ze al niet geschikt voor inductiekoken. Maar de kans is klein dat ze niet geschikt zijn voor koken op inductie, de meeste pannen werken gewoon op inductie.
   Als ze toch niet werken dan is het vroeg genoeg om nieuwe pannen aan te schaffen denk ik :-)

 8. Anoeska zegt

  Hallo, graag wil ik weten of ik mijn pannen die ik op mijn keramischeplaat heb gebruikt ook nog op mijn nieuwe inductieplaat kan gaan gebruiken?

  • Marianne zegt

   Hoi Anoeska,

   Bedankt voor je bericht.

   Het is geen enkel probleem om pannen die eerst op een keramische kookplaat zijn gebruikt daarna op een inductiekookplaat te gebruiken. Het enige probleem is met pannen die eerst op gas zijn gebruikt en daarna op een keramische kookplaat, dat werkt niet zo goed, maar daarvan is in jouw geval geen sprake.

   Lekker blijven gebruiken die pannen dus, en veel plezier in de keuken! :-)

 9. Ed Vischschraper zegt

  Ik heb onlangs een grote gietijzeren geemailleerde grillpan van Staub aangeschaft (30/30cm) nu blijkt dat deze bij het gebruik van inductie alleen in het midden warm wordt en dat na een tijdje de inductieplaat zelf oververhit raakt en ermee stopt terwijl de pan nog niet overal heet is. Ik heb dezelfde pan ook getest op een professionele inductieplaat (Metos) met hetzelfde resultaat. Is deze pan te groot voor inductie?

  • Marianne zegt

   Ik vrees dat deze pan een te kleine metalen plaat heeft meegekregen in de fabriek waardoor hij dan wel wordt verwarmd door inductie, maar niet gelijkmatig en duidelijk ook niet voldoende.
   Ik zou durven stellen, op basis van de gegeven informatie, dat deze pan niet voldoet aan de door de gebruikte gestelde verwachtingen en dus geretourneerd zou moeten worden.

   Het probleem is dat enkele fabrikanten van pannen menen dat ze met een ‘plaatje metaal’ in de bodem de pan geschikt hebben gemaakt voor gebruik op inductie. Een echt goede pan bevat echter geen plaatje metaal maar heeft een bodem waarin dusdanig veel metaal gelijkmatig is verwerkt dat inductie de pan voldoende en gelijkmatig kan verhitten.
   Lees meer over dit probleem hier.

   Mocht je op zoek gaan naar een alternatief: neem een gietijzeren grillpan, gietijzer is het perfecte materiaal voor gebruik op inductie (want volledig megnetiseerbaar) en gietijzeren is ook nog eens het perfecte materiaal voor een grillpan. Daarnaast gaat een gietijzeren pan bij goed gebruik een leven lang mee. Tel uit je winst, zou ik zeggen. Een Ronneby Bruk gietijzeren grillpan zou mijn voorkeur hebben, mocht je dat willen weten.

 10. Jacqueline Wolsky zegt

  Binnenkort ga ik verhuizen en van op gas koken over op inductie koken.
  Een geëmailleerde gietijzeren wok met een basis van 13cm diameter die op gas gebruikt is gedurende enkele jaren, kan deze gebruikt worden op een inductie kookplaat?
  Dank voor je antwoord.

  • Marian zegt

   Ja hoor, geen enkel probleem: je kunt alle pannen die je eerder op een andere warmtebron hebt gebruikt probleemloos op inductie gebruiken. Het probleem van vervorming duur gas heeft enkel een nadeleig effect op een keramische kookplaat, maar bij inductie speelt dit totaal niet. Lekker gaan gebruiken dus die wok! :-)

 11. Henry zegt

  Wil graag overstappen van keramisch naar inductie koken, maar het grootste bezwaar is dat de pannen voor inductie zo zwaar zijn. Zijn er voor inductie koken geen normale pannen qua gewicht verkrijgbaar? Zo ja welke?

  • Marian zegt

   De lichte pannen zijn gemaakt van aluminium, en aluminium is een niet (voldoende) magnetiseerbaar metaal, waardoor het niet werkt op inductie.
   Een pan zal altijd magnetiseerbaar metaal moeten bevatten om verwarmd te kunnen worden op inductie, immers: inductie werkt middels magnetisme. Dus een pan zonder (zwaarder) magnetiseerbaar metaal zal niet werken op inductie.

   Hoe minder metaal in de pan hoe minder goed de pan werkt op inductie, er zijn wel lichte pannen die werken op inductie, maar die bevatten weinig metaal en daardoor is de kans dat ze krom gaan trekken (want ze worden niet overal gelijkmatig verwarmd). Ze bestaan wel degelijk en je vindt ze door te zoeken op goedkope pannen waarbij de fabrikant aangeeft dat ze werken op inductie. Die pannen zullen het wel doen, maar je zult er mogelijk na verloop van tijd minder prettig mee koken, omdat ze vervormen.

   Het beste werkt gietijzer en plaatstaal. Dat zijn inderdaad zwaardere pannen, maar ze werken fantastisch op inductie. Kies je een lichte pan wees je er dan van bewust dat die mogelijk minder goed presteert op je inductie-kookplaat.

 12. Van der Maeren zegt

  Ik heb een kleine percolator voor inductie gekocht, maar het oppervlakte van de koffiepot is te klein voor mijn kookplaat, de indicator van de kookplaat blijft dan knipperen en de pot warmt nauwelijks op. Bestaat er iets (ik denk bvb aan een iets groter metalen plaatje) om onder m’n percolator zetten om het raakvlak te vergroten, of zou dit niet werken of onveilig worden ?

  • Marian zegt

   Ah dat is vervelend. De indicator geeft mogelijk aan dat een te kleine ‘pan’ wordt gebruikt. Sommige inductiekookplaten hebben een sensor die de pangrootte (in dit geval gaat het niet om een pan uiteraard) detecteert en het vermogen daar op aanpast, ik denk dat hier in jouw geval geen sprake van is en dat de kookzone zich niet aanpast aan de grootte van het te verwarmen oppervlak.
   Wat je zou kunnen overwegen is de aanschaf van een inductie-adapter plaatje, dit is in feite een metalen plaatje met een steel, die je op de inductiekookplaat plaatst. De plaat zelf wordt verhit door de inductiekookplaat, en wat je er op zet wordt dan verwarmd. Deze plaatjes zijn bedoeld om pannen die niet geschikt zijn voor inductie (dus pannen waar geen magnetiseerbaar metaal in verwerkt is) toch op inductie te kunnen gebruiken.
   In het geval van een percolator zou een zo klein mogelijke adapter (of ‘tussenplaat’ genoemd) kunnen werken als deze niet (vee) groter is dan de bodem van de percolator. Deze tussenplaatjes zijn er vanaf 12 cm doorsnede, het plaatje wordt dus heet op inductie en geeft de warmte door aan de percolator.
   Ik vind het zelf niet de meest elegante oplossing en ik vraag me af of je niet beter contact met de fabrikant van de percolator op kunt nemen, immers: als het product niet voldoet (in dit geval werkt hij niet op inductie) dan is het misschien mogelijk dat de fabrikant/leverancier een passende oplossing kan bieden.

 13. Coppes zegt

  Op jullie site staat dat je bij inductie liever geen pannen moet gebruiken waarmee op gas is gekookt in verband met lichte vervorming door de gasvlam. Ik heb echter begrepen dat dat waar is voor koken op halogeen e.d. maar dat het bij inductie niet uit maakt. Inductie wekt een magnetisch veld op van maar liefst 3 cm. Dus je pan moet wel enorm vervormd zijn om niet te werken op inductie.

  • Marian zegt

   Je hebt helemaal gelijk: pannen waarmee je eerst op gas kookt kan je daarna nog prima op een inductiekookplaat gebruiken. Het is echter niet ideaal, en als je de keuze hebt doe het dan niet, want de lichte vervorming van de bodem kan de pan iets minder efficient maken en bovendien iets minder stabiel op de kookplaat laten staan.
   Het probleem gas->andere kookplaat speelt voornamelijk bij halogeen, elektrische en keramische kookplaten omdat daar de warmte middels direct contact wordt overgedragen, bij inductie is hiervan geen sprake; de hitte wordt immers pas in de bodem van de pan opgewekt, dus is er geen sprake van warmte-overdracht middels direct contact tussen kookplaat en pan-bodem.

  • Marian zegt

   Hoi Irma,

   Goeie vraag! Het zou zo moeten zijn dat de inductiekookplaat is afgeschermd aan de zijkanten en dat dus een stalen werkblad geen problemen geeft, maar ik zou toch de fabrikant van de inductiekookplaat raadplegen. Als de fabrikant groen licht geeft dan kan je weinig gebeuren, maar raden zij het af dan zou ik op zoek gaan naar een andere fabrikant, raden ze het allemaal af dan zou ik de gok niet nemen.

 14. Claudia zegt

  Goedemiddag, ik heb een vraag over een merk, nml. Cook’s Professional. Dit zouden gietijzeren pannen zijn. Wij gaan voor het eerst inductie gebruiken en nu las ik op de site van deze pannen, dat je eerst na moet gaan of jouw inductie plaat samen gaat met de pannen. Maar zouden niet alle gietijzeren pannen moeten werken? En moet de doorsnede van een pan precies overeenkomen met ‘zo’n rondje op de inductie plaat ‘weg’? Wij zijn geen kookfanaten, dus een pan die gewoon voldoet vinden we al prima!

  • Marian zegt

   Hoi Claudia,

   Ja, als een pan gemaakt is van gietijzer dan zou hij gewoon moeten werken op inductie, maar ik denk dat de fabrikant zichzelf indekt, dat is wel normaal hoor. Als de pan volledig van gietijzer is gemaakt (eventueel met een coating) dan werkt hij gewoon op inductie. Je kunt het testen door een magneet tegen de bodem van de pan te houden, blijft de magneet plakken? Dan werkt de pan op inductie.

   De pan mag best groter zijn dan de kookzone, en kleiner ook, want inductie verwarmt alleen de bodem van de pan. Steekt de pan ‘uit’, dus komt hij over de ring van de zone heen, dan zal de bodem van de pan alleen verwarmd worden daar waar de zone zich bevindt, dus zal het mogelijk langer duren met opwarmen. Het is natuurlijk de bedoeling dat je pannen gebruikt die passen op de kookzone, maar het geeft bij inductie geen problemen als je dat niet doet.

   Wellicht dat je jouw pannen mee kunt nemen naar de keukenwinkel waar jij je keuken gaat kopen, om de kookplaat te testen met jouw pannen? Is niet raar hoor, laat ze maar even een demonstratie geven voor het geld dat je er uitgeeft, toch?

   • Jürgen Joherl zegt

    Beste Marian…leuk om deze website te hebben gevonden! :-)…heel handig voor allerlei vragen rond koken, spullen, enz…

    Ik ben net van plan om een vrijstaande inductieplaat te kopen…helaas zijn daarvan maar 2 (van Etna & Inventum) te vinden? :-)
    en nu twijfel ik, want de pan diameters zijn niet zo standaard…vrees ik….het ene model heeft 2×18 + 2×14 cm kookzones…en het andere
    heeft 1×20 + 1×18 + 2×16 cm…ik vind het nu best moeilijk om zomaar de passende koeken, hapjes, etc. pannen te vinden..maar jij geeft hier aan,
    dat grotere pan diameters niet zo erg zijn en ook nog goed verwarmen, al zal de opwarm tijd wat langer duren…dus voor op bv. een 18 + 14 cm dia kook-
    zone zou ’n pan met 20 + 16 cm dia pan bodem ook nog kunnen en voldoende opwarmen?…is dit echt zo & ook je eigen ervaring?

    Bedankt voor je reactie/tip!

    Mfg,
    Jürgen

    • Marian zegt

     Hoi Jürgen,

     Ja, een pan mag best groter zijn dan de kookzone, of zelfs kleiner dan de kookzone (afhankelijk van hoe ‘slim’ de kookzone is). Er zijn ook inductiekookplaten die geen vaste kookzones hebben maar waar je overal je pan kunt neerzetten, dus dan ‘past’ elke pan, als het ware.

     Ik kon overigens toch wel een mooi aantal vrijstaande inductiekookplaten vinden, zoals hier bij Coolblue, fonQ en Bol.com. Of bedoel je echt een inductie-fornuis?

     • Jürgen zegt

      Hoi Marian,

      Bedankt voor je reactie!…nee, ik wil alleen ’n inductie kookplaat met 4 zones :-)…inderdaad, kon ik die reeds op Coolblue & FonQ zien..en ze hebben ook aardig wat pannen in aanbod…maar voor ’n plaat met 4 zones en max. 60 cm breedte is er echt niet veel te vinden hoor?…hooguit 2-3 stuks? :-)…met de pannen kom ik er wel uit denk ik…moet alleen goed opletten/achterhalen wat de eigenlijke diameter van pan bodem is, want die is vaak niet aangegeven…

     • Marian zegt

      Aah vrijstand, compact met 4 zones… Ja dat is lastig.

      Wat betreft pannen: inderdaad wordt de diameter gegeven voor de bovenkant van de pan, zelden voor de bodem. Je kunt er echter vanuit gaan dat het slechts ~3 cm scheelt, indien de wand van de pan recht is, dus de bodem is vaak ~3 cm kleiner dan de diameter van de bovenkant van de pan.

 15. Elisa zegt

  Hallo!

  Ik heb een vraag over inductiekoken. Kan ik met mijn tefalpannen ook op inductie koken? De magneetproef werkt niet, maar ik heb dan ook geen hele sterke magneet (gewoon een koelkast magneetje). Op de website van tefal kan ik alleen maar vinden dat elektrisch kan, maar of ze daar dan inductie mee bedoelen, wordt mij niet duidelijk…

  Ik hoor het graag!

  Hartelijke groet,
  Elisa

  • Marian zegt

   Hoi Elisa,

   Als een fabrikant niet vermeldt dat de pannen geschikt zijn voor inductie (en ze vermelden wel de geschiktheid voor andere warmtebronnen), dan kan je ervan uitgaan dat de pannen niet geschikt zijn voor gebruik op inductie.

   Ik vrees dat het dan ook niet ligt aan de sterkte van je magneet maar dat er simpelweg geen magnetiseerbaar metaal in de bodem van je pannen zit. De reden dat er staat ‘gebruik een sterke magneet’ is dat sommige mensen een wel hele zwakke magneet gebruiken (een kleintje die je in kinderspeelgoed kunt vinden) en daarmee hun pannen testen. Dan blijft de magneet niet kleven aan de pan maar blijkt de pan wel te werken op inductie, en dan lijkt het alsof de magneetproef niet deugt. Als je een beetje een grote magneet hebt (voor op de koelkast is prima) dan moet je het daarmee echt wel kunnen merken. Zelf gebruik ik altijd een stukje magneet dat in de afsluitstrip van de koelkastdeur zit, die zijn ook niet zo sterk maar daarmee werkt de magneetproef prima.

   Je kunt, om echt zeker te weten of je pannen werken op inductie of niet, altijd de pannen gewoon testen op de inductiekookplaat. Doe er wat water in en zet de kookplaat aan. Wordt het water warm? Dan werken de pannen. Geeft de kookplaat een foutmelding of gaat hij simpelweg niet aan? Dan is de kans groot dat de pannen niet werken.

   Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel plezier in de keuken!

 16. Simone zegt

  Hoi,
  ik kook al een jaar inductie met veel plezier. alle pannen die ik heb zijn geschikt (symbooltje) , en toch zit er erg veel verschil tussen de pannen. een dure Hindle pan, een mooie Brabantia, pannen van Ikea. Ik merk dat vooral met water opzetten. zelfs op de P stand kan ik rustig een 5 minuten wachten voordat de eerste belletjes zichtbaar zijn. ik heb ook nog een oudere steelpan, en dat is in no-time kokend, precies wat ik van inductie verwacht.
  de laatste pan heeft een 3 lagen bodem (staal, aluminium en staal) en is ook weer zo traag, de steelpannen van Ikea fluiten. heb je tips voor me?

  • Marian zegt

   Hoi Simone,

   Het probleem met sommige pannen die door de fabrikant geschikt zijn gemaakt voor inductie is dat ze maar gedeeltelijk zijn voorzien van magnetiseerbaar metaal. Hierdoor wordt maar een gedeelte van de pan verwarmd door het magnetisch veld. De inductiekookplaat kan zijn energie dus maar op een relatief klein gedeelte van de pan kwijt. Bij een pan die volledig is gemaakt van magnetiseerbaar metaal, zoals een gietijzeren pan, kan de kookplaat zijn energie op de volledige bodem van de pan kwijt en meer energie betekent meer warmte in de pan dus gaat het water sneller koken.

   Natuurlijk: water koken in een gietijzeren pan is niet gebruikelijk maar het is even om aan te geven wat de reden kan zijn dat sommige van jouw pannen langzaam opwarmen op inductie.

   Wat je zou kunnen overwegen is een inductie-adapterplaatje aanschaffen en deze op de kookzone leggen en daarop de pan zetten. Deze adapterplaatjes zijn ontworpen om pannen die niet geschikt zijn voor inductie toch te kunnen gebruiken op een inductiekookplaat. Je zou kunnen stellen dat het verschil tussen pannen die niet geschikt zijn voor inductie en pannen die maar weinig magnetiseerbaar metaal bevatten en dus eigenlijk maar net aan geschikt zijn voor gebruik op inductie niet zo groot is.

   Je kunt hier verder lezen over pannen materialen die geschikt zijn voor gebruik op inductie. Je kunt hier lezen over mijn inductie pannen-test. En hier vind je meer informatie over inductie-adapter platen.

   Je vraagt je misschien af: hoe kan ik nou zien hoe goed een pan werkt op inductie voordat ik hem koop? Het antwoord is teleurstellend: dat kan je niet. Fabrikanten hoeven niet aan te geven hoe groot het magnetiseerbare oppervlak in de bodem van de pan is, dus dat doen ze ook niet. Als je zeker wilt weten dat een pan zeer goed werkt op inductie gebruik dan gietijzer (braadpan, grillpan, wok, koekenpan) of plaatstaal (koekenpan, grillpan, wok). En voor kookpannen geldt dat het een kwestie is van óf de fabrikant vragen om uitleg, óf afgaan op reviews.

 17. B. Herrewijnen zegt

  Ik ga over op inductie koken. Nu heb ik een pannenset die ik altijd gebruikt heb op het keramisch koken. Het laatste jaar gebruik ik ze voor koken op gas. De pannenset is ongeveer 10 jaar oud. Zijn ze dan nog geschikt voor het koken op inductie?
  Alvast dank voor uw reactie

  • Marian zegt

   Alle pannen die ooit geschikt waren voor inductie zijn dat nog steeds, wat je er ook mee hebt gedaan (koken op gas, keramisch, etc,). Het koken op een andere warmtebron verandert niets aan de materialen van de pan: bevat de pan magnetiseerbaar metaal? Dan zal hij werken op inductie, ongeacht of je er mee hebt gekookt op gas of een keramische kookplaat.
   Bevat de pan geen magnetiseerbaar metaal? Dan zal hij niet werken op inductie.

   Een pan eerst op gas gebruiken en daarna op een keramische kookplaat is niet verstandig (want inefficiënt), maar inductie heeft hier niets mee te maken. Ook een kromme pan werkt op inductie omdat de warmte in de panbodem wordt opgewekt en niet, zoals bij een keramische kookplaat, onder de pan.

   Ik zou de pannen even testen met een magneetje: blijft de pagneet aan de bodem kleven? Dan zijn de pannen geschikt voor gebruik op inductie.

   Veel plezier in de keuken!

 18. Tetsje zegt

  Beste Marian, dank voor alle informatie op deze website!! Toch voor de zekerheid een vraag over geëmailleerde kookpannen; zover ik weet zijn geëmailleerde pannen gemaakt van ofwel ijzer ofwel staal met een laag emaille (glas). Maar deze pannen hebben een dunne bodem. Zijn ze geschikt voor inductie koken?
  Ik twijfel dus vanwege de dunne bodem.

  • Marian zegt

   Hoi Tetsje,

   Ik heb ook een geëmailleerde pan met dunne bodem, het is een oude pan, gemaakt van plaatstaal met dus een laag van email eroverheen.
   Een goede pan heeft een dikke bodem (er zijn uitzonderingen: pannen met een speciale kooktechniek of bepaalde bereidingwijze) en ik snap dat je je afvraagt of jouw pan wel geschikt is voor inductie, maar ik kan je geruststellen: je kunt dit zelf veilig testen!

   Hoe? Plak een magneetje tegen de bodem van je pan. Blijft het magneetje plakken? Dan zal de pan werken op inductie. Valt het magneetje eraf? Dan bevat de pan geen magnetiseerbaar metaal en zal hij dus ook niet werken op inductie.

   Je kunt de pan, als hij niet geschikt blijkt te zijn, altijd nog gebruiken op een inductie adapterplaat, als je wilt, deze plaat verwarmt de pan die er op staat doordat de plaat zelf wordt verhit door inductie.

   Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel plezier in de keuken!

 19. Anja Niemeijer zegt

  Beste Marian,

  Ik heb onlangs een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging gekocht van Küppersbusch. Het probleem is nu dat alle pannen die ik tot nu toe geprobeerd heb, een vervelend trillend/hoog fluitend geluid maken. Ik heb zeker al 10 verschillende merken geprobeerd, waaronder IKEA 365, Sola en BK Conical. De enige pan waarbij het geluid nauwelijks te horen is, is een zware gietijzeren pan. Heb je misschien een advies over welke pannen geschikt zouden zijn? Alvast bedankt.

  • Marian zegt

   Hoi Anja,

   Je vraagt mij welke pannen geschikt zijn voor inductie, maar dat ik denk dat je dat al weet: elke pan die warm wordt op de inductiekookplaat is geschikt, maar zeker gietijzer is uitstekend geschikt voor koken op inductie: een gietijzeren pan is volledig magnetiseerbaar en dus uitermate geschikt voor inductie-koken. Je kunt niet beter krijgen dan gietijzer als het op inductiekoken aankomt.

   Het probleem dat je beschrijft, het geluid dat de pannen maken, heb ik nog nooit eerder gehoord of ergens gelezen. Omdat je aangeeft al 10 verschillende soorten pannen te hebben gebruikt vermoed ik dat het niet aan de pannen ligt maar aan de kookplaat.

   Wat je zou kunnen doen, of liever: wat ik zou doen in jouw geval, is 2-3 van jouw pannen (zeker de gietijzeren) die dat geluid maken op jouw kookplaat, meenemen naar een vriend/kennis die ook een inductiekookplaat heeft, en daar de pannen even testen. Maken ze daar ook dat geluid? Dan is er iets vreemds aan de hand met de pannen, maar ik vermoed dat ze het op een andere inductiekookplaat gewoon zonder geluid doen, en dan ligt het dus aan de kookplaat bij jou thuis.

   Als je de pannen hebt uitgesloten kan je de klacht neerleggen bij de leverancier/fabrikant van de kookplaat en hen om een oplossing vragen.
   Mochten zij vinden dat het aan je pannen ligt, vraag ze dan eens langs te komen met een paar pannen om dat aan te tonen. Als jouw pannen allemaal dat geluid maken, dan doen andere pannen dat waarschijnlijk ook, en zo niet: dan weet je gelijk welke pannen je dan zou moeten gebruiken.

   Ik vermoed dat de spoel van de kookplaat het geluid maakt, maar dit is echt een vermoeden. Het zou ook een ander onderdeel kunnen zijn natuurlijk, ik heb hiervoor te weinig technische kennis, maar de leverancier/fabrikant van de kookplaat moet je hier zeker mee kunnen helpen.

   Veel succes!

 20. L. Smits zegt

  Hallo, Ik heb sinds een week een inductie kookplaat. Nu heb ik pannen van BK, geschikt voor inductie. Echter na het gebruik, zijn al 2 pannen blauw/zwart uitgeslagen aan de bodem en 1 is plotst niet meer magnetisch.
  Heeft iemand dit ook al eens gehad of weet iemand hoe dit zou kunnen?

  • Marian zegt

   Hoi,

   Zijn de pannen blauw/zwart uitgeslagen op de bodem in de pan of onder de pan?
   En met “niet meer magnetisch” bedoel je dan dat ze niet meer magnetiseerbaar zijn (als in: er kan geen magneet meer aan blijven kleven)? Want ik vermoed dat je pannen niet magnetisch waren, ik heb in ieder geval nog nooit een pan gezien waarin een magneet in de bodem is verwerkt…

 21. Ron Jansen zegt

  Aangezien het vaak over magneetjes gaat hier wat anders. Volgens de media moet iedereen van het gas af. Ik heb mijn woningbouw vereniging, mijn energieleverancier en de netwerkbeheerder benaderd om twee fase van voor de meterkast door te trekken naar de keuken voor een inductiekookplaat wat dan zeven KW kan gebruiken. Geen van alle zijn bereid om daar kosten voor te maken. En voor mij, waarom zou een huurder geld uittrekken voor het verhogen van de verhuurwaarde van de woning. Dus ik kook nu inductie met maximaal 3,6 KW. Oh, sorry het moest over pannen gaan. Voorkom het aankopen van ijzeren emaille braadpannen met minimale dikte. Omdat inductie kookplaten pulseren oftewel aan en uit gaan bepaald de dikte van de panbodem, de gemiddelde temperatuur.

  • Marian zegt

   Het ‘moet’ niet over pannen gaan hoor, mag overal over gaan…

   En inderdaad: als huurder ben je vaak overgeleverd aan het plan van de verhuurder, immers: het is zijn woning/bezit. Ik heb wel eens van iemand gehoord, die zijn keuken op eigen kosten heeft laten verbouwen, dat zijn huur omhoog ging omdat de woning nu meer ‘punten’ had en dus was een hogere huurprijs gerechtvaardigd. Het is me wat…

   Uiteindelijk zal de overheid (financiele) prikkels moeten geven om de huursector te stimuleren hun woningen aan te passen, maar dat kan lang duren. Ik heb me wel eens afgevraagd waarom de overheid woningbouwverenigingen niet verplicht op alle geschikte woningen zonnepanelen te plaatsen, dat zou de overgang op duurzamere energie een impuls geven. En zo zijn er vele andere aanpassingen te bedenken om ‘van het gas’ af te komen.

 22. Koosje Keizer zegt

  Op een inductiekookplaat zijn soms dubbele ringen en enkele ringen (kookzone’s) aangegeven. Mijn vraag is of een kleine pan in een enkele grote kookzone ring, die groter is dan de kleine pan, dan nog steeds optimaal verwarmt wordt?

  • Marian zegt

   Beste Koosje,

   Het hangt ervan af of de fabrikant pangrootteherkenning heeft toegepast op de kookzone: een kookzone met pangrootteherkenning past zichzelf aan aan de grootte van de bodem van de pan, en zal zich dus gaan gedragen als een kleinere kookzone als een kleinere pan is geplaatst. Een kookzone die dat niet doet zal ervan uitgaan dat een pan ter grootte van de kookzone is geplaatst en deze als zodanig proberen te verwarmen.
   Het is echter zo dat waar geen pan is geplaatst ook het magneetveld niet gesloten wordt, dus zal daar geen warmte worden opgewekt.
   Of er in dit geval energie verloren gaat en zo ja hoeveel dat is voor mij lastig te zeggen helaas, dit zou met meting moeten worden vastgesteld.

   Wellicht is het artikel over inductiekookplaten met flexzone interessant om te lezen.

 23. Peter zegt

  Hi Florian,

  Ik heb sinds kort een inductiekookplaat, die uitstekend bevalt.
  Ik heb ook een stalen koekenpan, die altijd eerst goed heet moet worden, voordat er olie of boter ingaat, anders bakt alles aan.
  Op een eerdere vraag antwoordde je: “waarom zou je een lege pan opwarmen? ” Nou, hierom dus.
  Is dit slecht voor de kookplaat of voor de pan?

  • Florian zegt

   Hoi Peter,

   Ik kan het citaat zo snel niet vinden maar je hebt gelijk: een pan zonder anti-aanbaklaag kan je verhitten zonder voedsel in de pan, en er dan olie (boter lijkt me te snel te verbranden als je de pan eerst opwarmt) in doen vlak voor gebruik. Dit is niet slecht voor de pan of de kookplaat, maar wel als je hem te lang laat opwarmen natuurlijk, dan zal het vet dat je er in doet mogelijk direct ontbranden als het in contact komt met de pan, maar dat is geen nieuws voor je neem ik aan.

   Het is voor velen lastig te bakken in een pan zonder anti-aanbaklaag, en daarom gaan veruit de meeste vragen hier over pannen met anti-aanbaklaag; de meeste mensen kopen pannen met anti-aanbaklaag.

 24. Jan Verschooren zegt

  Ik heb een heel eenvoudige vraag. Kan het inductievuur stuk gaan door het gebruik van verkeerde pannen ?
  Wij hebben een Miele inductievuur, dat stuk is gegaan.
  Hersteller komt langs en beweert dat de pannen die wij gebruiken verkeerd zijn. Je kan geloven dat dit een hele discussie heeft opgeleverd, zelf met de technische dienst van Miele. Ze blijven bij hun standpunt.
  Wij gebruiken Le Creuset en KitchenAid potten en pannen.
  De magnetische test heb ik uitgevoerd terwijl de technieker hier was. Getelefoneerd met de zgn. Klantendienst die mij doorverwees naar de technische dienst. David tegen Goliath …
  Wel een factuurtje van net geen 600 € … schandalig.
  Ik ben dus op zoek naar ofwel een bevestiging dat dit mogelijks zou kunnen, maar dat betwijfel ik, of liever HET argument om Miele erop te wijzen dat dit niet kan.
  Bedankt voor jullie reactie,
  JAN V.

  • Florian zegt

   Beste Jan,

   Vervelend dat dit zo gaat met de fabrikant van de kookplaat.
   Ik ben benieuwd naar welke pannen zij (Miele) dan aanraden, als één van de grootste fabrikanten van pannen ter wereld (Le Creuset) pannen zou hebben geleverd die een inductiekookplaat beschadigen.

   En hoe had je dit moeten weten? Staat in de handleiding van de kookplaat dat je geen pannen van Le Creuset en KitchenAid mag gebruiken?

   Ik heb eerlijk gezegd nog nooit gehoord van pannen die een inductiekookplaat onklaar zouden kunnen maken. Wel kunnen pannen ongeschikt zijn voor inductie, maar dan werken ze gewoon niet, of ze werken slecht, en dan worden ze niet goed warm en slaat de kookplaat af (te weinig magnetiseerbaar metaal in de pannen en/of te weinig koper op de spoelen van de kookplaat).

   Maar echt de kookplaat beschadigen in de zin dat hij niet meer werkt heb ik nog nooit gehoord.

   Wat ik zou doen in dit geval, als het mijn kookplaat was:

   Miele vragen welke pannen dan wel geschikt zijn voor deze kookplaat, en hoe die geschikte pannen dan verschillen van de pannen die je nu hebt. Laat ze dat maar uitleggen.

   En hoe had je dat moeten weten? Aan pannen kan je niet zien of ze geschikt zijn voor een bepaalde kookplaat, fabrikanten van pannen vertellen niet hoeveel magnetiseerbar metaal er in de bodem van de pannen is verwerkt, en tenzij de fabrikant van de kookplaat aangeeft welke (merken) pannen wel en welke niet op hun kookplaten gebruikt kunnen worden ben je als consument dus aan het toeval overgeleverd.

   Ik denk dat je als consument niet aan het toeval overgeleverd kunt zijn.

 25. ilse willemen zegt

  ik heb een aluminium braadpan in mijn slowcooker.deze kan ik gebruiken om het vlees aan te braden alvorens de slowcooker te gaan gebruiken.echter deze pan mag niet direct op mijn inductiekookplaat omdat hij van aluminium is.Wat voor onderzetplaatje kan ik gebruiken zodat ik zowel mijn inductiekookplaat als mijn binnenpan van aluminium kan gebruiken ?

  hoor t graag

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.