Bij inductie koken horen inductie pannen; zonder goede pannen is koken op inductie een stuk minder snel, efficiënt en zuinig (en soms zelfs niet mogelijk). Daarom bekijken we in dit artikel wat de beste pannen voor inductie zijn, waarom dit goede pannen zijn, en waar je op kunt letten als je inductie pannen wilt gaan kopen. We bespreken verschillende soorten pannen: van pannensets tot koekenpannen, van grillpannen tot braadpannen. Lees dit artikel en je hoeft je nooit meer af te vragen: wat zijn goede inductiepannen?
Inductie Pannen: Het hoe en waarom
Inductiekoken werkt met magnetisme: de spoelen in de inductiekookplaat creëren een magnetisch veld dat wordt gesloten door magnetiseerbaar metaal. Als dit gebeurt dan kan warmte worden opgewekt in dat metaal. Om die warmte te kunnen gebruiken om mee te koken is het nodig dat de bodem van de pan die we gebruiken voorzien is van magnetiseerbaar metaal.
Inductiepannen zijn dus pannen die zijn voorzien van magnetiseerbaar metaal of zelfs zijn gemaakt van magnetiseerbaar metaal. Hoe meer magnetiseerbaar metaal – hoe beter de pannen werken op inductie.
We zien dat in 2023 bij de Nederlandse webwinkels 99% van alle pannen geschikt is voor gebruik op inductie (bron: eigen onderzoek), dat is veel maar helaas zitten er grote verschillen in de prestaties tussen pannen voor inductie. Lees verder en ontdek waar je op moet letten bij het kopen van pannen voor inductie.
Inductie Pannen: De verschillende soorten
Het maken van de juiste keuze voor inductie pannen is niet altijd eenvoudig. Hieronder lees je direct meer over de beste inductie pannen per type pan:
Pannensets voor inductie
Als we kijken naar pannensets voor inductie dan kiezen we voor pannen van goede kwaliteit met een sandwich-bodem; een bodem opgebouwd uit meerdere lagen metaal, waaronder magnetiseerbaar metaal. Dit zorgt voor efficiënte warmte-opwekking en snelle en gelijkmatige warmteverdeling. En natuurlijk kunnen deze pannen ook voorzien zijn van stevige (koude) handgrepen, deksels met afgietsysteem, en andere luxe. De beste keuze voor een pannenset voor inductie is:
BK Q-linair Master Glas pannenset - 4-delig - glazen deksel - veilig afgietsysteem - inductie
Bekijk hier de top 4 pannensets voor inductie koken>>
Koekenpannen voor inductie
Bij koekenpannen voor inductie kijken we naar de materialen van de hele pan. Plaatstaal en gietijzer zijn favoriet omdat deze materialen van zichzelf zeer goed werken op inductie. Maar ook koekenpannen met een speciaal voor inductie geoptimaliseerde bodem werken goed, en zijn vaak voorzien van een anti-aanbaklaag, wat erg handig is bij het bakken van pannenkoeken en eieren, bijvoorbeeld. De beste koekenpan voor inductie is:
DeBuyer Mineral B Element Koekenpan - Zilver - Rond - Ø 28 cm
Bekijk hier de 5 beste koekenpannen voor inductie>>
Braadpannen voor inductie
Bij braadpannen voor inductie kijken we naar het materiaal dat zowel geschikt is voor gebruik op inductie als het materiaal dat zich goed leent voor braden: langzaam op gelijkmatige temperatuur garen. Gietijzer en staal zijn de meest voor de hand liggende keuzes, maar er zijn alternatieven.
Le Creuset Braadpan Signature - Kersenrood - ø 28 cm / 6.7 liter
Bekijk hier de top 4 braadpannen voor inductie>>
Grillpannen voor inductie
Bij grillpannen voor inductie kijken we eigenlijk alleen naar gietijzeren grillpannen, omdat gietijzer zowel voor grillen als voor inductie de beste eigenschappen heeft. Gietijzer is zeer goed magnetiseerbaar, kan tot zeer hoge temperaturen worden verhit en houdt warmte goed vast; allemaal eigenschappen die we bij grillen en bij inductiekoken goed kunnen gebruiken.
Bekijk hier de beste grillpannen voor inductie>>
Hapjespannen voor inductie
Bij hapjespannen voor inductie is het aanbod zeer divers en ook hier vinden we populaire merken terug. De meest populaire modellen zijn speciaal voor inductiekoken ontworpen hapjespannen van bekende Europese fabrikanten.
GreenPan Cambridge hapjespan met deksel 28cm - brons - inductie - PFAS-vrij
Bekijk hier de top 5 hapjespannen voor inductie>>
Wokpannen voor inductie
Bij wokpannen voor inductie hebben we twee keuzes: wokpannen van gietijzer en wokpannen van staal. Beide materialen werken uitstekend op inductie, maar hebben specifieke eigenschappen die tijdens het gebruik van invloed zijn: Gietijzer is zwaar maar daardoor wel heel stabiel op de kookplaat en houdt temperatuur lang vast, staal is lichter en warmt zeer snel op maar minder stabiel. Gietijzer heeft voor de meeste mensen de voorkeur als het gaat om wokken op inductie.
Relance Wadjan Wok-Set - Wokpan - Gietijzer - 36 cm - Zwart
Bekijk hier de beste Stalen wokpannen voor inductie of hier de beste Gietijzeren wokpannen voor inductie.
Braadsledes voor inductie
Bij braadsledes voor inductie kijken we naar het materiaal van de braadslede maar ook naar de afmetingen, vorm en accessoires zoals braadrek en deksel. Heeft je indutiekookplaat een braadzone, combizone of flexzone? Dan is een braadslee heel erg gemakkelijk in gebruik op de kookplaat. Na het aanbraden schuif je hem zo de oven in.
Le Creuset Gietijzeren Braadslede 33 x 25 x 7,5 cm Kersenrood
Bekijk hier de braadsledes geschikt voor inductie>>
Direct naar: Pannensets voor inductie – Koekenpannen voor Inductie – Braadpannen voor inductie – Grillpannen voor inductie – Hapjespannen voor Inductie –Wokpannen voor inductie – Braadsledes voor inductie – Zwarte pannensets voor Inductie
Hoe werkt inductiekoken?
Inductie werd al in 1880 uitgevonden door William Stanley Jr., met zijn uitvinding heeft hij mede bepaald hoe wij nu communiceren, koken en leven. Je leest meer over William Stanley Jr. op Wikipedia. Lees hier meer informatie over inductiekoken en inductie kookplaten. Over misverstanden over inductiekoken lees je hier meer.
Welke pannen voor koken op Inductie?
Voor het koken op inductie hebben we dus goede pannen nodig, pannen die magnetiseerbaar zijn en dan vooral pannen met een dikke bodem waarin de warmte die wordt opgewekt goed verdeeld kan worden. Pannen van meerdere lagen materiaal, de zogenaamde ’tri-ply’ pannen of pannen met een sandwich-bodem, zijn zeer geschikt voor koken op inductie doordat zij de warmte goed geleiden over de gehele pan en omdat ze (bijna altijd) gemaakt zijn van lagen metaal die magnetiseerbaar zijn en zo zijn opgebouwd dat een optimale warmtegeleiding wordt bereikt. Inductie pannen dus. Je kunt inductie pannen herkennen aan een speciaal symbool of logo (zoals hieronder afgebeeld), dit inductie teken vind je op de onderkant van de pan of op de verpakking, maar niet altijd: bij oudere pannen staat dit er vaak niet op – maar dat betekent niet dat ze niet geschikt zijn voor gebruik op inductie. Ook is het eenvoudig om het materiaal van de (oude) pannen te testen of het gebruikt kan worden voor koken op inductie (zie verderop dit artikel). Naast pannen met een bodem van meerdere lagen metaal zijn bijvoorbeeld gietijzeren pannen ook zeer geschikt voor koken op inductie, gietijzeren pannen hebben altijd dikke bodems en wanden, vandaar ook het gewicht: gietijzeren pannen zijn zwaar, gaan lang mee (veel oudere pannen zijn gemaakt van gietijzer) en zeer geschikt voor gebruik op inductie. Bij de keuze voor inductie pannen let je dus op het materiaal van de bodem (magnetiseerbaar metaal), de dikte van de bodem (hoe dikker – hoe beter) en op een vermelding van de fabrikant: inductie teken = geschikt voor inductie (zie de afbeelding hiernaast). Tegenwoordig is het zo dat de meeste pannen werken op inductie, je wilt echter niet dat je pannen alleen warmte opwekken op de inductiekookplaat (‘werken’), je wilt vooral dat de opgewekte warmte goed wordt verdeeld over de gehele pan (inductie pannen die goed werken), en daarom kies je voor inductie pannen van goede kwaliteit, zoals kookpannen van het Nederlandse BK of van het iets duurdere Duitse WMF. Pannensets voor inductie vind je hier, de pannensets van BK zijn zeer geschikt maar ook van de andere grote merken. Voor een grillpan of grillplaat kijk je naar de modellen van Ronneby Bruk of Le Creuset en goede gietijzeren braadpannen voor inductie hebben ze ook bij Le Creuset. Voor goede koekenpannen zijn de merken DeBuyer, Fissler en Ronneby Bruk interessant.
Gebruik de pannen waarmee je wilt gaan koken op inductie liever niet op een gaskookplaat, ze zullen dan iets minder stabiel staan op de inductiekookplaat door de vervorming die optreedt bij het koken op gas (een gasvlam geeft geen gelijkmatige warmte en daardoor vervormen pannen heel licht, maar net genoeg om niet meer glad te zijn en dus geen optimale omstandigheden voor koken op een gladde kookplaat). Het is niet zo dat licht vervormde pannen niet werken op inductie; ze zullen wel degelijk warm worden, maar ze zullen iets minder efficiënt werken en bovendien bestaat de kans dat ze niet volledig stabiel staan op de vlakke kookplaat.
Inductie pannen – Materialen
Lees verder over metalen als je meer (wetenschappelijke) informatie wilt hebben over de reden dat sommige pannen niet werken op inductie en de materialen waarvan pannen moeten zijn gemaakt om te werken op inductie.
Voordelen van inductiekoken
Een groot voordeel van het koken op inductie is dat de vlam nooit in de pan zal slaan (als je iets maar heet genoeg laat worden zal het vanzelf verbranden, uiteraard) en dat de temperatuur van de pan zeer goed en direct regelbaar is, bijna tot op de graad nauwkeurig, wat zorgt voor zeer grote controle over je bereiding. De extra zuinigheid (er gaat veel minder energie verloren) is moeilijk in geld uit te drukken omdat het verschil in de gas- en elektriciteitsprijzen constant schommelt, feit blijft dat je minder energie verspilt als je kookt op inductie dan op gas.
Na het koken veeg je de inductie-kookplaat schoon en klaar is de plaat weer voor de volgende keer. Koken op inductie is snel, schoon, efficiënt en veilig. Het enige nadeel is dat je pannen nodig hebt die geschikt zijn voor inductie en die bij voorkeur niet op een gasfornuis gebruikt zijn. Ben je toch al van plan nieuwe pannen te kopen dan is het overgaan op inductie koken een goede investering. De meeste grote pannen-fabrikanten maken inductie pannen, zo heeft het Nederlandse BK een aantal mooie pannensets die zeer geschikt zijn voor koken op inductie, lees meer informatie, review en vergelijkingen van de BK pannensets voor inductie koken of bekijk hier een overzicht en prijzen van alle BK pannensets. Voor een compleet overzicht van pannen voor het koken op inductie klik je hier (Externe link).
In dit filmpje wordt uitgelegd hoe inductie werkt, waarom koken op inductie zuiniger, hygiënischer, efficiënter, sneller en veiliger is dan koken op gas, halogeen of keramisch en is te zien hoe de warmte wordt opgewekt in een pan bij het koken op een inductiekookplaat (de test met het magazine tussen de pan en de kookplaat is erg leuk om te bekijken):
Is mijn pan geschikt voor inductie? – De inductie test
Om te weten of de pannen die je al hebt geschikt zijn voor inductie gebruik je een magneet: blijft deze aan de onderkant van de pan kleven dan is de pan geschikt voor inductie. Gebruik hiervoor wel een sterke magneet, en houd er rekening mee dat een pan waar weinig magnetiseerbaar metaal in verwerkt is vrijwel geen reactie zal geven met een kleine magneet maar wel warm zou kunnen worden op inductie omdat dit een veel groter en sterker magnetisch veld is. Blijft de magneet dus aan de bodem van de pan kleven dan weet je zeker dat hij magnetiseerbaar is en dus werkt op inductie. Blijft de magneet niet kleven dan zou het kunnen dat de pan werkt op inductie maar dit zal niet de beste resultaten geven bij het koken, immers: er zal niet optimaal warmte worden opgewekt omdat er weinig ijzer in de pan verwerkt is. Het spiraal symbool op de pan (inductie teken) geeft natuurlijk ook uitsluitsel. Uiteraard mag de pan liever niet te veel vervormd zijn (dit zorgt voor een lager rendement en instabiliteit op de kookplaat) en geldt nog steeds: hoe dikker de bodem – hoe beter de pan kookt op een inductie kookplaat.
Heb je nog geen pannenset of wil je een nieuwe pannenset kopen voor het koken op inductie? Lees dan eens de reviews van de BK pannensets voor inductie, behalve voor inductie kunnen ze ook in de oven worden gebruikt, kortom: zeer veelzijdig en toch zeer betaalbare pannen.
Meer informatie over soorten pannen voor inductie:
- Een overzicht van alle pannensets geschikt voor inductie vind je hier (externe link).
- Bekijk hier het overzicht van alle grillpannen die werken op inductie.
- Hier vind je een overzicht van alle koekenpannen die werken op inductie.
- Informatie over wokken op inductie lees je hier.
- Bekijk hier het overzicht en prijzen van alle BK pannensets, allen geschikt voor inductie.
Meer informatie over inductiekookplaten:
- Op zoek naar een indcutiekookplaat met 1-fase aansluiting? Lees dan hier verder>>
- Ben je geïnteresseerd in inductiekookplaten zonder krachtstroom (1 of 2 fasen)? Lees dan hier verder>>
- Wil je meer lezen over inductiekoken, inductiekookplaten en de verschillende functies? Lees dan hier verder>>
- Ben je op zoek naar een losstaande 4-pits inductiekookplaat? Lees dan hier verder>>
- Ben je op zoek naar informatie over alle losstaande inductiekookplaten? Lees dan hier verder>>
- Op zoek naar een inductiekookplaat met 5 kookzones? Lees dan hier verder>>
- Meer weten over inductiekookplaten met flex zones? Lees dan hier verder>>
- Benieuwd naar inductiekookplaten met ingebouwde afzuiging? Lees dan hier verder>>
- Benieuwd naar de beste koop inductiekookplaten? Lees dan hier verder>>
- Ben je benieuwd naar de misverstanden die bestaan over inductiekoken? Lees dan hier verder>>
Vragen over inductie pannen beantwoord
Een inductie pan is een pan die geschikt is voor gebruik op een inductie kookplaat of inductie fornuis.
Een inductie pan moet voldoen aan de eis dat de bodem van deze pan genoeg magnetiseerbaar metaal bevat, metaal dat door een magneet aangetrokken kan worden.
Ten tijde van de opkomst van de kookplaat (vroeger gebruikten we voornamelijk gasfornuizen) werd naast de keramische kookplaat ook de inductiekookplaat geïntroduceerd. Voor koken op een inductie kookplaat zijn pannen nodig die een bodem hebben die magnetiseerbaar metaal bevat – anders wordt de pan niet warm. Omdat vrijwel nooit op de verpakking van pannen wordt vermeld welke materialen in de bodem van een pan zijn verwerkt was het onduidelijk of deze pannen wel zouden werken op inductie. Daarom gingen verkopers en fabrikanten van pannen vermelden voor welke warmtebronnen een pan geschikt is, maar vaak laat men de warmtebron waarop een pan niet werkt – weg. Hierdoor ontstond onduidelijkheid en de consument wil graag duidelijkheid. Daarom gingen fabrikanten van pannen en verkopers van pannen hun pannen steeds vaker als ‘geschikt voor inductie’ aanduiden. En zelfs pannen speciaal voor inductie ontwikkelen naarmate inductiekoken verder in populariteit toenam. Veruit de meeste pannen die nu worden verkocht zijn geschikt voor koken op inductie; een kort onderzoekje bij de populairste webshops van Nederland leert dat ~90% van alle pannen daar als ‘geschikt voor inductie’ wordt aangeduid. Je zou dus kunnen stellen dat ‘inductie pannen’ momenteel gewoon ‘pannen’ kunnen worden genoemd, en enkel de uitzindering (niet geschikt voor inductie) apart aangeduid zou hoeven worden.
Pannen zijn geschikt voor inductie indien de bodem van de pan genoeg magnetiseerbaar metaal bevat om het elektromagnetisch veld dat door de spoelen van de kookplaat wordt opgewekt, te sluiten. Hoe meer magnetiseerbaar metaal in de bodem van de pan, hoe beter de pan zal werken op de inductie kookplaat.
Een pan kan op inductie indien de bodem van de pan genoeg magnetiseerbaar metaal bevat om het elektromagnetisch veld dat door de spoelen van de kookplaat wordt opgewekt, te sluiten. Hoe meer magnetiseerbaar metaal in de bodem van de pan, hoe beter de pan zal werken op de inductie kookplaat. Het maakt dus niet uit of de pan eerder al op een andere warmtebron is gebruikt. Wel is het voor de veiligheid en efficiency verstandig om een sterk vervormde pan niet op een kookplaat te gebruiken.
Inductie pannen kosten meestal hetzelfde als ‘gewone pannen’, en dat is ook wel logisch als je bedenkt dat ~90% van alle pannen die op dit moment verkocht worden in Nederland pannen zijn die geschikt zijn voor gebruik op inductie. Er zijn wel gevallen waarbij een fabrikant een pan op de markt brengt in twee varianten: de ‘gewone variant’ en de ‘inductie variant’, waarbij de ‘inductie variant’ dan een paar euro duurder is dan de ‘gewone variant’, maar het komt niet zo veel meer voor.
Een goede inductie pan is een pan die voorzien is van veel magnetiseerbaar metaal in de bodem. Afhankelijk van het type pan zoek je naar een pan met dikke bodem zodat de pan egaal opwarmt, de warmte gelijkmatig verdeelt en de temperatuur lang in de pan stabiel blijft. Het beste (en dan gaat het om koekenpannnen, braadpannen en grillpannen) is om een pan te kiezen die gemaakt is van metaal dat magnetiseerbaar is, zoals gietijzer of plaatstaal, want dan weet je zeker dat de gehele bodem goed wordt opgewarmd door de inductie kookplaat. Bij kookpannen is RVS de norm maar dan wel modellen met een dikke bodem waarin voldoende magnetiseerbaar metaal is verwerkt. ‘Goedkoop is duurkoop’ is ook op pannen van toepassing.
Een pan kan niet op inductie indien de bodem van deze pan geen magnetiseerbaar metaal bevat (testen: houd een sterke magneet tegen de onderkant van de pan, blijft deze kleven? Dan bevat de bodem van de pan magnetiseerbaar metaal en zal hij werken op inductie). Materialen die niet (voldoende) magnetiseerbaar zijn zijn aluminium, koper en RVS, maar ook materialen als keramiek, glas en hout werken niet op inductie.
Ja, dat kan gewoon. Een pan waarvan de bodem magnetiseerbaar metaal bevat zal gewoon werken op inductie wanneer deze eerder op gas is gebruikt. Er verandert aan de pan vrij weinig indien je deze op gas gebruikt, hij zal alleen een beetje vies worden, wellicht wat krasjes krijgen en een klein deukje her en der, maar de bodem blijft magnetiseerbaar. Waar je wel mee op moet passen zijn bramen door plaatsing op pandragers van een fornuis of kookplaat. Bramen (scherpe putjes en krasjes) onderop de pan kunnen de inductie kookplaat beschadigen. Ook als de pan bodem duidelijk niet meer vlak is kun je deze pan het beste niet op een kookplaat gebruiken omdat hij dan kan wankelen en minder efficient werkt.
Het is geen probleem op eerder op inductie gebruikte pannen daarna op gas te gebruiken.
Veel pannen zijn zowel geschikt voor gebruik op inductie als in de oven. De oven wordt vaak ook bij warmtebronnen vermeld, als je bij webshops kijkt bij ‘geschikt voor’ dan staat daar vaak naast inductie ook de oven bij. Pannen met houten of kunststof handvatten zijn meestal niet geschikt voor gebruik in de oven. Het gebruik van pannen op zowel inductie als in de oven vormt geen probleem indien de pan door de fabrikant als geschikt voor beiden wordt aangeboden.
Er is geen reden om aan te nemen dat je inductie pannen niet kunt reinigen in de vaatwasser. Een pan kan als ‘inductie pan’ worden aangemerkt indien de bodem van de pan magnetiseerbaar metaal bevat, en de vaatwasser gaat hier niets aan veranderen. Wel is het zo dat je over het algemeen pannen (en dan met name pannen met een coating/anti-aanbaklaag) beter niet in de vaatwasser kunt reinigen omdat de coating hierdoor ruw wordt en eerder slijt – exact dat wat je wilt voorkomen met een coating of anti-aanbaklaag. Maar dit geldt voor alle pannen, niet specifiek voor inductie pannen.
Bij koken op inductie wordt de bodem van de pan verwarmt door elektromagnetische straling, de bodem wordt warm en daardoor wordt het eten ook warm. Er is dus geen sprake van ‘inductie in de pan’. Soms wordt inductie vergeleken met de magnetron, waarbij het eten direct wordt verwarmd, maar bij inductie wordt dus de pan verwarmd en niet het eten zelf direct.
Het verschil tussen inductie pannen en gewone pannen is dat inductie pannen moeten kunnen werken op een inductie kookplaat of inductie fornuis, en gewonen pannen niet. Inductie pannen bevatten een bepaalde hoeveelheid magnetiseerbaar metaal om te kunnen werken op inductie, gewone pannen niet. Maar in de praktijk is ~90% van de op dit moment verkochte pannen geschikt voor inductie, dus het verschil tussen inductie pannen en gewonen pannen is snel aan het verdwijnen.
Aluminium is een materiaal dat onvoldoende magnetiseerbaar is voor gebruik op inductie. Daarom worden aluminium pannen voorzien van een hoeveelheid magnetiseerbaar metaal in de bodem zodat ze toch warm worden op de inductie kookplaat. Pannen van volledig aluminium zullen op de inductie kookplaat niet werken.
Het is niet mogelijk om pannen aan te passen zodat ze gaan werken op inductie – je zou hiervoor de bodem van de pan moeten kunnen openen en er magnetiseerbaar metaal in doen, en dat is vrij lastig. Wat wel bestaat zijn inductie adapter platen; dit zijn platen die je op een inductie kookzone plaatst en daarop zet je een pan die van zichzelf niet werkt op inductie. De inductie adapter plaat zal opwarmen en daarmee de pan opwarmen. Zo kan je toch koken op inductie met pannen die eigenlijk niet geschikt zijn voor gebruik op inductie.
Inductie pan beschermers zijn kunststof matjes die je op inductie kookzones legt, en op deze beschermers kun je dan je pan plaatsen. De matjes beschermen de kookplaat tegen krassen van de pannen. Doordat inductie alleen magnetiseerbaar metaal opwarmt zullen de matjes niet smelten, immers: die zijn niet gemaakt van metaal, maar van een speciaal materiaal dat hoge temperaturen aankan.
W van Tilburg zegt
Wij koken op een inductieplaat en zijn hier goed over tevreden maar mijn vraag is hoe komt het nou dat de pannen aan de onderkant altijd aanzetten terwijl onze glasplaat altijd brand schoon is.
Marianne zegt
Wat bedoel je precies met “aanzetten”? Worden de pannen zwart aan de onderkant?
Dirk zegt
Kunt u aangeven wat de consequentie is van het feit dat de bodem van een pan niet geheel vlak is (afwijking ca 0,5 tot 1,5 mm) bij koken op een inductieplaat?
Marianne zegt
Als antwoord op uw vraagt:
De consequentie van het niet geheel vlak zijn van een pan bij het koken op inductie is nihil/verwaarlossbaar.
Bij het koken op een keramische kookplaat zijn de consequenties groot, en dat is waar vaak de verwarring optreedt, en ook de reden dat ik een sterk voorstander ben van inductiekoken, zeker ten opzichte van koken op een keramische kookplaat.
taks zegt
wij koken op een gasfles in het buitenland,maar onze pannen worden gitzwart onder,best lastig met schoonmaken,wat is het probleem ,kunt u ons helpen hiermee bvd A Taks
Marianne zegt
De onderkant van de pan kan zwart worden door verschillende oorzaken: de vlam is verontreinigd (de pandragers kunnen bij verhitting wellicht een stof afgeven die verkleuring van de pan veroorzaakt), de pan zelf is niet volledig schoon aan de onderkant en het vuil dat er zit verbrandt (vooral bij vet gebeurt dit heel snel), of het materiaal van de pan verkleurt (afhankelijk van de samenstelling van de pan).
Ik zou zelf proberen om eens een andere gasfles/brander te proberen, of de onderkant van de pan te ontvetten. Even proberen uit te sluiten wat de oorzaak kan zijn op die manier.
Succes!
Papou zegt
De “spuiters” van een kooktoestel die butaan/propaan uit de fles gebruikt moeten een kleinere opening hebben dan die voor aardgas. Als je butaan/propaan gebruikt met spuiters voor aardgas dan is de verhouding gas/zuurstof ongunstig. Zo krijgt de gas niet voldoende zuurstof om goed te kunnen branden. Met als gevolg een gele vlam die de pannen vies maakt. Gebruik “G20” spuiters voor aardgas en “G30/G31” voor gas uit de vles.
Beter is een installateur te raadplegen.
stefien zegt
Heb juist inductiekookplaat aangeschaft. Heb een grote soeppan ca. 12ltr. nodig. Doorsnede is echter 26cm. en mijn grootste kookplaat heeft doorsnede 21.5-22 cm. Is het verstandig deze grote soeppan aan te schaffen? Zoniet, is er een soeppan in de handel met doosnede bv 24 en minimaal 26 cm. hoog ?
Hoor graag.
Marianne zegt
Het is geen probleem om een grotere pan op een kleinere inductiekookzone te plaatsen, de kookzone zal de pan gewoon verwarmen, maar ik begrijp dat je graag een pan met andere afmetingen wilt gebruiken.
Een overzicht van soeppannen met doorsnede 24 cm geschikt voor inductie vind je hier. Een ander overzicht vind je hier. De inhoud verschilt per pan, en de prijs verschilt ook sterk per merk. Je zou even kunnen kijken naar de pannen in jouw prijssegment om te zien of daar iets bijzit met de inhoud die je wilt. Je kunt altijd nog kiezen voor een bredere pan, omdat dit geen probleem is op inductie.
Ga je soep maken met kerst? :-)
Gina zegt
Bij mijn inductie koekenpan brand de omelet aan een ook de pannenkoeken. Wat nu?
Florian zegt
Ik zou het vermogen van de kookzone wat temperen en wst meer vet gebruiken bij het bakken (precies zoals dat gaat bij koken op een andere warmtebron).
Janny Wolters zegt
Ik heb een gietijzeren pan van “hack” en er mee gekookt op een keramische plaat mag ik nu met deze pan ook op mijn inductieplaat koken?
Marianne zegt
Jazeker mag dat! :-)
Gietijzeren pannen werken uitstekend op inductie, en het maakt niet uit of je er eerder mee op gas of een keramische kookplaat hebt gekookt, want inductie werkt ook prima met niet volledig platte pannen (mocht dat hetgene zijn waar je bezorgd over bent).
Lekker mee gaan koken dus! :-)
Carin janssen zegt
Ik heb nog een panneset van1975 het merk is rewa kan ik die gebruiken op introductie plaat
Marianne zegt
Hoi Carin,
De pannenset is waarschijnlijk wel te gebruiken op inductie, je kunt dit zelf even testen door er een magneet (niet een te zwakke magneet!) tegen aan te houden aan de onderkant. Blijft de magneet plakken? Dan is de pan geschikt voor inductie. Blijft de magneet niet kleven? Zoek dan een sterkere magneet, blijft die ook niet kleven? Dan bevat de pan waarschijnlijk een te lage hoeveelheid magnetiseerbaar metaal en zal de pan niet werken op inductie.
Succes!
Mirjam zegt
Ik heb nu 3 jaar op van die elektrische plaatjes gekookt (nee, niet voor mijn plezier want het kookt totaal niet prettig!). Nu krijg ik in mijn nieuwe huis inductie. Kunnen mijn pannen daar ook op? Ze hebben nooit op een gaspit gestaan…
Marianne zegt
Hoi Mirjam,
Goed om te lezen dat je op inductie gaat koken; ik ben het met je eens: koken op electrische plaatjes is niet plezierig. Ik heb dat een aantal weken gedaan in verband met een verbouwing, en voelde me echt bevreid toen het over was, kreeg spontaan weer zin om te kokkerellen :-)
Antwoord op je vraag: ja, je pannen kunnen gewoon op inductie gebruik worden, MITS ze metaal bevatten dat magnetiseerbaar is. Hoe kom je daar achter? Simpel: houd er een magneetje onder en zie op het aan de bovem van de pan blijft kleven. (Gebruik wel een sterk magneetje, anders kan het lijken of je pannen niet geschikt zijn maar dan komt het gewoon doordat de magneet niet sterk genoeg is).
Dat je pannen nog nooit op gas zijn gebruikt heeft geen invloed op het feit dat ze op inductie werken of niet: inductiekoken werkt met magnetisme, en je pannen hoeven dus niet perfect plat te zijn, wat anders is het als je op een keramische kookplaat gaat koken, dan moeten je pannen volledig vlak zijn om er goed mee te kunnen koken, want anders wordt de warmte niet goed van de plaat doorgegeven aan de pan-bodem.
Tip: als je een oude koelkast hebt die weg gaat, trek dan de magneetstrips uit de deur (in de rand), deze kan je eenvoudig in stukjes knippen en op je pannen testen. Bij mijn pannen blijven deze magneten mooi plakken aan de bodem en dus werken mijn pannen op inductie.
Nathalie zegt
Ik ben opzoek naar een goede braadpan en hapjespan, ik heb er diverse gebruikt maar heb er nog steeds geen gevonden waar ik echt tevreden over ben. Vaak bakken de pannen na ongeveer twee jaar gebruik aan en zijn aan vervanging toe. Ik heb al wat rond geïnformeerd en hoorde dat de pannen van sola en Ikea ook fijn zijn. Ik zou graag advies krijgen welke pannen van goede kwaliteit zijn.
Marianne zegt
Ik kan je enkel advies geven op basis van eigen ervaring, en dat is dat je eigenlijk twee keuzes hebt:
1. koop goedkope pannen en vervang ze na 2-3 jaar
2. Koop goede (duurdere) pannen en behandel ze goed, en vervang ze na 5-20 jaar
Ik heb zelf een goedkope hapjespan met keramische anti-aanbaklaag. Die pan gaat waarschijnlijk over 1-2 jaar weg en dan komt er een nieuwe goedkope.
Wel heb ik een goede (duurdere) braadpan van gietijzeren (Le Creuset), deze braadpan was ik direct af na gebruik, met de hand, NOOIT in de vaatwasser. Ik droog hem direct met een schone doek, vet hem een beetje in met olie en zet hem dan weer op het fornuis voor de volgende dag, want ik gebruik de braadpan dagelijks.
De hapjespan gebruik ik voor eieren, pannekoeken, dingen opbakken, etc. Gaat ook niet in de vaatwasser maar was ik niet direct af na gebruik, krijgt gewoon minder ‘liefde’.
Ik heb ook een goeie (dure) koekenpan die ik na 2 maanden eigenlijk niet meer goed kan gebruiken, doordat ik hem verkeerd heb gebruikt: te weinig vet in de pan en iets laten aanbranden. Daardoor is de anti-aanbaklaag heel ruw geworden en daardoor is de pan nu eigenlijk afgeschreven. Ik vind het zo zonde dat ik hem dus ook niet wegdoe, maar baal er wel van elke keer als ik die pan ga gebruiken: waarom heb ik hem zo mishandeld?
Als je je pannen lang goed wilt houden, was ze dan direct na gebruik af, droog ze direct goed af, gebruik geen schuurspons voor het schoonmaken, laat er niets in aanbranden en gebruik genoeg vet om te bakken. Zo kunnen pannen 20 jaar meegaan.
Wil je deze tijd en energie niet besteden aan het behoud van je pannen dan is het zonde om dure pannen te kopen, koop goedkope pannen, vervang ze regelmatig en denk aan het milieu: metaal kan heel goed worden gerecycled, dus gooi ze niet in de afvalbak.
Annika zegt
Wij koken nu elektrisch. Kunnen we deze pannen op ons nieuwe inductieplaat gebruiken of zijn nieuwe pannen beter?
Marianne zegt
Hoi Annika,
Je kunt de pannen die je eerst op een elektrische kookplaat hebt gebruikt gewoon op een inductiekookplaat gebruiken, of ze het (goed) doen op inductie hangt af van of ze geschikt zijn voor inductiekoken, maar hieraan verandert het gebruik op een elektrische kookplaat niets.
Ik zou de pannen gewoon testen op de inductiekookplaat; als ze het doen dan is alles goed, als ze het niet doen dan waren ze al niet geschikt voor inductiekoken. Maar de kans is klein dat ze niet geschikt zijn voor koken op inductie, de meeste pannen werken gewoon op inductie.
Als ze toch niet werken dan is het vroeg genoeg om nieuwe pannen aan te schaffen denk ik :-)
Anoeska zegt
Hallo, graag wil ik weten of ik mijn pannen die ik op mijn keramischeplaat heb gebruikt ook nog op mijn nieuwe inductieplaat kan gaan gebruiken?
Marianne zegt
Hoi Anoeska,
Bedankt voor je bericht.
Het is geen enkel probleem om pannen die eerst op een keramische kookplaat zijn gebruikt daarna op een inductiekookplaat te gebruiken. Het enige probleem is met pannen die eerst op gas zijn gebruikt en daarna op een keramische kookplaat, dat werkt niet zo goed, maar daarvan is in jouw geval geen sprake.
Lekker blijven gebruiken die pannen dus, en veel plezier in de keuken! :-)
Ed Vischschraper zegt
Ik heb onlangs een grote gietijzeren geemailleerde grillpan van Staub aangeschaft (30/30cm) nu blijkt dat deze bij het gebruik van inductie alleen in het midden warm wordt en dat na een tijdje de inductieplaat zelf oververhit raakt en ermee stopt terwijl de pan nog niet overal heet is. Ik heb dezelfde pan ook getest op een professionele inductieplaat (Metos) met hetzelfde resultaat. Is deze pan te groot voor inductie?
Marianne zegt
Ik vrees dat deze pan een te kleine metalen plaat heeft meegekregen in de fabriek waardoor hij dan wel wordt verwarmd door inductie, maar niet gelijkmatig en duidelijk ook niet voldoende.
Ik zou durven stellen, op basis van de gegeven informatie, dat deze pan niet voldoet aan de door de gebruikte gestelde verwachtingen en dus geretourneerd zou moeten worden.
Het probleem is dat enkele fabrikanten van pannen menen dat ze met een ‘plaatje metaal’ in de bodem de pan geschikt hebben gemaakt voor gebruik op inductie. Een echt goede pan bevat echter geen plaatje metaal maar heeft een bodem waarin dusdanig veel metaal gelijkmatig is verwerkt dat inductie de pan voldoende en gelijkmatig kan verhitten.
Lees meer over dit probleem hier.
Mocht je op zoek gaan naar een alternatief: neem een gietijzeren grillpan, gietijzer is het perfecte materiaal voor gebruik op inductie (want volledig megnetiseerbaar) en gietijzeren is ook nog eens het perfecte materiaal voor een grillpan. Daarnaast gaat een gietijzeren pan bij goed gebruik een leven lang mee. Tel uit je winst, zou ik zeggen. Een Ronneby Bruk gietijzeren grillpan zou mijn voorkeur hebben, mocht je dat willen weten.
Jacqueline Wolsky zegt
Binnenkort ga ik verhuizen en van op gas koken over op inductie koken.
Een geëmailleerde gietijzeren wok met een basis van 13cm diameter die op gas gebruikt is gedurende enkele jaren, kan deze gebruikt worden op een inductie kookplaat?
Dank voor je antwoord.
Marian zegt
Ja hoor, geen enkel probleem: je kunt alle pannen die je eerder op een andere warmtebron hebt gebruikt probleemloos op inductie gebruiken. Het probleem van vervorming duur gas heeft enkel een nadeleig effect op een keramische kookplaat, maar bij inductie speelt dit totaal niet. Lekker gaan gebruiken dus die wok! :-)
Henry zegt
Wil graag overstappen van keramisch naar inductie koken, maar het grootste bezwaar is dat de pannen voor inductie zo zwaar zijn. Zijn er voor inductie koken geen normale pannen qua gewicht verkrijgbaar? Zo ja welke?
Marian zegt
De lichte pannen zijn gemaakt van aluminium, en aluminium is een niet (voldoende) magnetiseerbaar metaal, waardoor het niet werkt op inductie.
Een pan zal altijd magnetiseerbaar metaal moeten bevatten om verwarmd te kunnen worden op inductie, immers: inductie werkt middels magnetisme. Dus een pan zonder (zwaarder) magnetiseerbaar metaal zal niet werken op inductie.
Hoe minder metaal in de pan hoe minder goed de pan werkt op inductie, er zijn wel lichte pannen die werken op inductie, maar die bevatten weinig metaal en daardoor is de kans dat ze krom gaan trekken (want ze worden niet overal gelijkmatig verwarmd). Ze bestaan wel degelijk en je vindt ze door te zoeken op goedkope pannen waarbij de fabrikant aangeeft dat ze werken op inductie. Die pannen zullen het wel doen, maar je zult er mogelijk na verloop van tijd minder prettig mee koken, omdat ze vervormen.
Het beste werkt gietijzer en plaatstaal. Dat zijn inderdaad zwaardere pannen, maar ze werken fantastisch op inductie. Kies je een lichte pan wees je er dan van bewust dat die mogelijk minder goed presteert op je inductie-kookplaat.
Van der Maeren zegt
Ik heb een kleine percolator voor inductie gekocht, maar het oppervlakte van de koffiepot is te klein voor mijn kookplaat, de indicator van de kookplaat blijft dan knipperen en de pot warmt nauwelijks op. Bestaat er iets (ik denk bvb aan een iets groter metalen plaatje) om onder m’n percolator zetten om het raakvlak te vergroten, of zou dit niet werken of onveilig worden ?
Marian zegt
Ah dat is vervelend. De indicator geeft mogelijk aan dat een te kleine ‘pan’ wordt gebruikt. Sommige inductiekookplaten hebben een sensor die de pangrootte (in dit geval gaat het niet om een pan uiteraard) detecteert en het vermogen daar op aanpast, ik denk dat hier in jouw geval geen sprake van is en dat de kookzone zich niet aanpast aan de grootte van het te verwarmen oppervlak.
Wat je zou kunnen overwegen is de aanschaf van een inductie-adapter plaatje, dit is in feite een metalen plaatje met een steel, die je op de inductiekookplaat plaatst. De plaat zelf wordt verhit door de inductiekookplaat, en wat je er op zet wordt dan verwarmd. Deze plaatjes zijn bedoeld om pannen die niet geschikt zijn voor inductie (dus pannen waar geen magnetiseerbaar metaal in verwerkt is) toch op inductie te kunnen gebruiken.
In het geval van een percolator zou een zo klein mogelijke adapter (of ‘tussenplaat’ genoemd) kunnen werken als deze niet (vee) groter is dan de bodem van de percolator. Deze tussenplaatjes zijn er vanaf 12 cm doorsnede, het plaatje wordt dus heet op inductie en geeft de warmte door aan de percolator.
Ik vind het zelf niet de meest elegante oplossing en ik vraag me af of je niet beter contact met de fabrikant van de percolator op kunt nemen, immers: als het product niet voldoet (in dit geval werkt hij niet op inductie) dan is het misschien mogelijk dat de fabrikant/leverancier een passende oplossing kan bieden.
Coppes zegt
Op jullie site staat dat je bij inductie liever geen pannen moet gebruiken waarmee op gas is gekookt in verband met lichte vervorming door de gasvlam. Ik heb echter begrepen dat dat waar is voor koken op halogeen e.d. maar dat het bij inductie niet uit maakt. Inductie wekt een magnetisch veld op van maar liefst 3 cm. Dus je pan moet wel enorm vervormd zijn om niet te werken op inductie.
Marian zegt
Je hebt helemaal gelijk: pannen waarmee je eerst op gas kookt kan je daarna nog prima op een inductiekookplaat gebruiken. Het is echter niet ideaal, en als je de keuze hebt doe het dan niet, want de lichte vervorming van de bodem kan de pan iets minder efficient maken en bovendien iets minder stabiel op de kookplaat laten staan.
Het probleem gas->andere kookplaat speelt voornamelijk bij halogeen, elektrische en keramische kookplaten omdat daar de warmte middels direct contact wordt overgedragen, bij inductie is hiervan geen sprake; de hitte wordt immers pas in de bodem van de pan opgewekt, dus is er geen sprake van warmte-overdracht middels direct contact tussen kookplaat en pan-bodem.
Irma zegt
Wij willen een stalen keukenblad maken (geen rvs maar echt staal). Kan dit in combinatie met een inductie kookplaat?
Marian zegt
Hoi Irma,
Goeie vraag! Het zou zo moeten zijn dat de inductiekookplaat is afgeschermd aan de zijkanten en dat dus een stalen werkblad geen problemen geeft, maar ik zou toch de fabrikant van de inductiekookplaat raadplegen. Als de fabrikant groen licht geeft dan kan je weinig gebeuren, maar raden zij het af dan zou ik op zoek gaan naar een andere fabrikant, raden ze het allemaal af dan zou ik de gok niet nemen.
Claudia zegt
Goedemiddag, ik heb een vraag over een merk, nml. Cook’s Professional. Dit zouden gietijzeren pannen zijn. Wij gaan voor het eerst inductie gebruiken en nu las ik op de site van deze pannen, dat je eerst na moet gaan of jouw inductie plaat samen gaat met de pannen. Maar zouden niet alle gietijzeren pannen moeten werken? En moet de doorsnede van een pan precies overeenkomen met ‘zo’n rondje op de inductie plaat ‘weg’? Wij zijn geen kookfanaten, dus een pan die gewoon voldoet vinden we al prima!
Marian zegt
Hoi Claudia,
Ja, als een pan gemaakt is van gietijzer dan zou hij gewoon moeten werken op inductie, maar ik denk dat de fabrikant zichzelf indekt, dat is wel normaal hoor. Als de pan volledig van gietijzer is gemaakt (eventueel met een coating) dan werkt hij gewoon op inductie. Je kunt het testen door een magneet tegen de bodem van de pan te houden, blijft de magneet plakken? Dan werkt de pan op inductie.
De pan mag best groter zijn dan de kookzone, en kleiner ook, want inductie verwarmt alleen de bodem van de pan. Steekt de pan ‘uit’, dus komt hij over de ring van de zone heen, dan zal de bodem van de pan alleen verwarmd worden daar waar de zone zich bevindt, dus zal het mogelijk langer duren met opwarmen. Het is natuurlijk de bedoeling dat je pannen gebruikt die passen op de kookzone, maar het geeft bij inductie geen problemen als je dat niet doet.
Wellicht dat je jouw pannen mee kunt nemen naar de keukenwinkel waar jij je keuken gaat kopen, om de kookplaat te testen met jouw pannen? Is niet raar hoor, laat ze maar even een demonstratie geven voor het geld dat je er uitgeeft, toch?
Jürgen Joherl zegt
Beste Marian…leuk om deze website te hebben gevonden! :-)…heel handig voor allerlei vragen rond koken, spullen, enz…
Ik ben net van plan om een vrijstaande inductieplaat te kopen…helaas zijn daarvan maar 2 (van Etna & Inventum) te vinden? :-)
en nu twijfel ik, want de pan diameters zijn niet zo standaard…vrees ik….het ene model heeft 2×18 + 2×14 cm kookzones…en het andere
heeft 1×20 + 1×18 + 2×16 cm…ik vind het nu best moeilijk om zomaar de passende koeken, hapjes, etc. pannen te vinden..maar jij geeft hier aan,
dat grotere pan diameters niet zo erg zijn en ook nog goed verwarmen, al zal de opwarm tijd wat langer duren…dus voor op bv. een 18 + 14 cm dia kook-
zone zou ’n pan met 20 + 16 cm dia pan bodem ook nog kunnen en voldoende opwarmen?…is dit echt zo & ook je eigen ervaring?
Bedankt voor je reactie/tip!
Mfg,
Jürgen
Marian zegt
Hoi Jürgen,
Ja, een pan mag best groter zijn dan de kookzone, of zelfs kleiner dan de kookzone (afhankelijk van hoe ‘slim’ de kookzone is). Er zijn ook inductiekookplaten die geen vaste kookzones hebben maar waar je overal je pan kunt neerzetten, dus dan ‘past’ elke pan, als het ware.
Ik kon overigens toch wel een mooi aantal vrijstaande inductiekookplaten vinden, zoals hier bij Coolblue, fonQ en Bol.com. Of bedoel je echt een inductie-fornuis?
Jürgen zegt
Hoi Marian,
Bedankt voor je reactie!…nee, ik wil alleen ’n inductie kookplaat met 4 zones :-)…inderdaad, kon ik die reeds op Coolblue & FonQ zien..en ze hebben ook aardig wat pannen in aanbod…maar voor ’n plaat met 4 zones en max. 60 cm breedte is er echt niet veel te vinden hoor?…hooguit 2-3 stuks? :-)…met de pannen kom ik er wel uit denk ik…moet alleen goed opletten/achterhalen wat de eigenlijke diameter van pan bodem is, want die is vaak niet aangegeven…
Marian zegt
Aah vrijstand, compact met 4 zones… Ja dat is lastig.
Wat betreft pannen: inderdaad wordt de diameter gegeven voor de bovenkant van de pan, zelden voor de bodem. Je kunt er echter vanuit gaan dat het slechts ~3 cm scheelt, indien de wand van de pan recht is, dus de bodem is vaak ~3 cm kleiner dan de diameter van de bovenkant van de pan.
Elisa zegt
Hallo!
Ik heb een vraag over inductiekoken. Kan ik met mijn tefalpannen ook op inductie koken? De magneetproef werkt niet, maar ik heb dan ook geen hele sterke magneet (gewoon een koelkast magneetje). Op de website van tefal kan ik alleen maar vinden dat elektrisch kan, maar of ze daar dan inductie mee bedoelen, wordt mij niet duidelijk…
Ik hoor het graag!
Hartelijke groet,
Elisa
Marian zegt
Hoi Elisa,
Als een fabrikant niet vermeldt dat de pannen geschikt zijn voor inductie (en ze vermelden wel de geschiktheid voor andere warmtebronnen), dan kan je ervan uitgaan dat de pannen niet geschikt zijn voor gebruik op inductie.
Ik vrees dat het dan ook niet ligt aan de sterkte van je magneet maar dat er simpelweg geen magnetiseerbaar metaal in de bodem van je pannen zit. De reden dat er staat ‘gebruik een sterke magneet’ is dat sommige mensen een wel hele zwakke magneet gebruiken (een kleintje die je in kinderspeelgoed kunt vinden) en daarmee hun pannen testen. Dan blijft de magneet niet kleven aan de pan maar blijkt de pan wel te werken op inductie, en dan lijkt het alsof de magneetproef niet deugt. Als je een beetje een grote magneet hebt (voor op de koelkast is prima) dan moet je het daarmee echt wel kunnen merken. Zelf gebruik ik altijd een stukje magneet dat in de afsluitstrip van de koelkastdeur zit, die zijn ook niet zo sterk maar daarmee werkt de magneetproef prima.
Je kunt, om echt zeker te weten of je pannen werken op inductie of niet, altijd de pannen gewoon testen op de inductiekookplaat. Doe er wat water in en zet de kookplaat aan. Wordt het water warm? Dan werken de pannen. Geeft de kookplaat een foutmelding of gaat hij simpelweg niet aan? Dan is de kans groot dat de pannen niet werken.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel plezier in de keuken!
Simone zegt
Hoi,
ik kook al een jaar inductie met veel plezier. alle pannen die ik heb zijn geschikt (symbooltje) , en toch zit er erg veel verschil tussen de pannen. een dure Hindle pan, een mooie Brabantia, pannen van Ikea. Ik merk dat vooral met water opzetten. zelfs op de P stand kan ik rustig een 5 minuten wachten voordat de eerste belletjes zichtbaar zijn. ik heb ook nog een oudere steelpan, en dat is in no-time kokend, precies wat ik van inductie verwacht.
de laatste pan heeft een 3 lagen bodem (staal, aluminium en staal) en is ook weer zo traag, de steelpannen van Ikea fluiten. heb je tips voor me?
Marian zegt
Hoi Simone,
Het probleem met sommige pannen die door de fabrikant geschikt zijn gemaakt voor inductie is dat ze maar gedeeltelijk zijn voorzien van magnetiseerbaar metaal. Hierdoor wordt maar een gedeelte van de pan verwarmd door het magnetisch veld. De inductiekookplaat kan zijn energie dus maar op een relatief klein gedeelte van de pan kwijt. Bij een pan die volledig is gemaakt van magnetiseerbaar metaal, zoals een gietijzeren pan, kan de kookplaat zijn energie op de volledige bodem van de pan kwijt en meer energie betekent meer warmte in de pan dus gaat het water sneller koken.
Natuurlijk: water koken in een gietijzeren pan is niet gebruikelijk maar het is even om aan te geven wat de reden kan zijn dat sommige van jouw pannen langzaam opwarmen op inductie.
Wat je zou kunnen overwegen is een inductie-adapterplaatje aanschaffen en deze op de kookzone leggen en daarop de pan zetten. Deze adapterplaatjes zijn ontworpen om pannen die niet geschikt zijn voor inductie toch te kunnen gebruiken op een inductiekookplaat. Je zou kunnen stellen dat het verschil tussen pannen die niet geschikt zijn voor inductie en pannen die maar weinig magnetiseerbaar metaal bevatten en dus eigenlijk maar net aan geschikt zijn voor gebruik op inductie niet zo groot is.
Je kunt hier verder lezen over pannen materialen die geschikt zijn voor gebruik op inductie. Je kunt hier lezen over mijn inductie pannen-test. En hier vind je meer informatie over inductie-adapter platen.
Je vraagt je misschien af: hoe kan ik nou zien hoe goed een pan werkt op inductie voordat ik hem koop? Het antwoord is teleurstellend: dat kan je niet. Fabrikanten hoeven niet aan te geven hoe groot het magnetiseerbare oppervlak in de bodem van de pan is, dus dat doen ze ook niet. Als je zeker wilt weten dat een pan zeer goed werkt op inductie gebruik dan gietijzer (braadpan, grillpan, wok, koekenpan) of plaatstaal (koekenpan, grillpan, wok). En voor kookpannen geldt dat het een kwestie is van óf de fabrikant vragen om uitleg, óf afgaan op reviews.
B. Herrewijnen zegt
Ik ga over op inductie koken. Nu heb ik een pannenset die ik altijd gebruikt heb op het keramisch koken. Het laatste jaar gebruik ik ze voor koken op gas. De pannenset is ongeveer 10 jaar oud. Zijn ze dan nog geschikt voor het koken op inductie?
Alvast dank voor uw reactie
Marian zegt
Alle pannen die ooit geschikt waren voor inductie zijn dat nog steeds, wat je er ook mee hebt gedaan (koken op gas, keramisch, etc,). Het koken op een andere warmtebron verandert niets aan de materialen van de pan: bevat de pan magnetiseerbaar metaal? Dan zal hij werken op inductie, ongeacht of je er mee hebt gekookt op gas of een keramische kookplaat.
Bevat de pan geen magnetiseerbaar metaal? Dan zal hij niet werken op inductie.
Een pan eerst op gas gebruiken en daarna op een keramische kookplaat is niet verstandig (want inefficiënt), maar inductie heeft hier niets mee te maken. Ook een kromme pan werkt op inductie omdat de warmte in de panbodem wordt opgewekt en niet, zoals bij een keramische kookplaat, onder de pan.
Ik zou de pannen even testen met een magneetje: blijft de pagneet aan de bodem kleven? Dan zijn de pannen geschikt voor gebruik op inductie.
Veel plezier in de keuken!
Tetsje zegt
Beste Marian, dank voor alle informatie op deze website!! Toch voor de zekerheid een vraag over geëmailleerde kookpannen; zover ik weet zijn geëmailleerde pannen gemaakt van ofwel ijzer ofwel staal met een laag emaille (glas). Maar deze pannen hebben een dunne bodem. Zijn ze geschikt voor inductie koken?
Ik twijfel dus vanwege de dunne bodem.
Marian zegt
Hoi Tetsje,
Ik heb ook een geëmailleerde pan met dunne bodem, het is een oude pan, gemaakt van plaatstaal met dus een laag van email eroverheen.
Een goede pan heeft een dikke bodem (er zijn uitzonderingen: pannen met een speciale kooktechniek of bepaalde bereidingwijze) en ik snap dat je je afvraagt of jouw pan wel geschikt is voor inductie, maar ik kan je geruststellen: je kunt dit zelf veilig testen!
Hoe? Plak een magneetje tegen de bodem van je pan. Blijft het magneetje plakken? Dan zal de pan werken op inductie. Valt het magneetje eraf? Dan bevat de pan geen magnetiseerbaar metaal en zal hij dus ook niet werken op inductie.
Je kunt de pan, als hij niet geschikt blijkt te zijn, altijd nog gebruiken op een inductie adapterplaat, als je wilt, deze plaat verwarmt de pan die er op staat doordat de plaat zelf wordt verhit door inductie.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel plezier in de keuken!
Anja Niemeijer zegt
Beste Marian,
Ik heb onlangs een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging gekocht van Küppersbusch. Het probleem is nu dat alle pannen die ik tot nu toe geprobeerd heb, een vervelend trillend/hoog fluitend geluid maken. Ik heb zeker al 10 verschillende merken geprobeerd, waaronder IKEA 365, Sola en BK Conical. De enige pan waarbij het geluid nauwelijks te horen is, is een zware gietijzeren pan. Heb je misschien een advies over welke pannen geschikt zouden zijn? Alvast bedankt.
Marian zegt
Hoi Anja,
Je vraagt mij welke pannen geschikt zijn voor inductie, maar dat ik denk dat je dat al weet: elke pan die warm wordt op de inductiekookplaat is geschikt, maar zeker gietijzer is uitstekend geschikt voor koken op inductie: een gietijzeren pan is volledig magnetiseerbaar en dus uitermate geschikt voor inductie-koken. Je kunt niet beter krijgen dan gietijzer als het op inductiekoken aankomt.
Het probleem dat je beschrijft, het geluid dat de pannen maken, heb ik nog nooit eerder gehoord of ergens gelezen. Omdat je aangeeft al 10 verschillende soorten pannen te hebben gebruikt vermoed ik dat het niet aan de pannen ligt maar aan de kookplaat.
Wat je zou kunnen doen, of liever: wat ik zou doen in jouw geval, is 2-3 van jouw pannen (zeker de gietijzeren) die dat geluid maken op jouw kookplaat, meenemen naar een vriend/kennis die ook een inductiekookplaat heeft, en daar de pannen even testen. Maken ze daar ook dat geluid? Dan is er iets vreemds aan de hand met de pannen, maar ik vermoed dat ze het op een andere inductiekookplaat gewoon zonder geluid doen, en dan ligt het dus aan de kookplaat bij jou thuis.
Als je de pannen hebt uitgesloten kan je de klacht neerleggen bij de leverancier/fabrikant van de kookplaat en hen om een oplossing vragen.
Mochten zij vinden dat het aan je pannen ligt, vraag ze dan eens langs te komen met een paar pannen om dat aan te tonen. Als jouw pannen allemaal dat geluid maken, dan doen andere pannen dat waarschijnlijk ook, en zo niet: dan weet je gelijk welke pannen je dan zou moeten gebruiken.
Ik vermoed dat de spoel van de kookplaat het geluid maakt, maar dit is echt een vermoeden. Het zou ook een ander onderdeel kunnen zijn natuurlijk, ik heb hiervoor te weinig technische kennis, maar de leverancier/fabrikant van de kookplaat moet je hier zeker mee kunnen helpen.
Veel succes!
L. Smits zegt
Hallo, Ik heb sinds een week een inductie kookplaat. Nu heb ik pannen van BK, geschikt voor inductie. Echter na het gebruik, zijn al 2 pannen blauw/zwart uitgeslagen aan de bodem en 1 is plotst niet meer magnetisch.
Heeft iemand dit ook al eens gehad of weet iemand hoe dit zou kunnen?
Marian zegt
Hoi,
Zijn de pannen blauw/zwart uitgeslagen op de bodem in de pan of onder de pan?
En met “niet meer magnetisch” bedoel je dan dat ze niet meer magnetiseerbaar zijn (als in: er kan geen magneet meer aan blijven kleven)? Want ik vermoed dat je pannen niet magnetisch waren, ik heb in ieder geval nog nooit een pan gezien waarin een magneet in de bodem is verwerkt…
Ron Jansen zegt
Aangezien het vaak over magneetjes gaat hier wat anders. Volgens de media moet iedereen van het gas af. Ik heb mijn woningbouw vereniging, mijn energieleverancier en de netwerkbeheerder benaderd om twee fase van voor de meterkast door te trekken naar de keuken voor een inductiekookplaat wat dan zeven KW kan gebruiken. Geen van alle zijn bereid om daar kosten voor te maken. En voor mij, waarom zou een huurder geld uittrekken voor het verhogen van de verhuurwaarde van de woning. Dus ik kook nu inductie met maximaal 3,6 KW. Oh, sorry het moest over pannen gaan. Voorkom het aankopen van ijzeren emaille braadpannen met minimale dikte. Omdat inductie kookplaten pulseren oftewel aan en uit gaan bepaald de dikte van de panbodem, de gemiddelde temperatuur.
Marian zegt
Het ‘moet’ niet over pannen gaan hoor, mag overal over gaan…
En inderdaad: als huurder ben je vaak overgeleverd aan het plan van de verhuurder, immers: het is zijn woning/bezit. Ik heb wel eens van iemand gehoord, die zijn keuken op eigen kosten heeft laten verbouwen, dat zijn huur omhoog ging omdat de woning nu meer ‘punten’ had en dus was een hogere huurprijs gerechtvaardigd. Het is me wat…
Uiteindelijk zal de overheid (financiele) prikkels moeten geven om de huursector te stimuleren hun woningen aan te passen, maar dat kan lang duren. Ik heb me wel eens afgevraagd waarom de overheid woningbouwverenigingen niet verplicht op alle geschikte woningen zonnepanelen te plaatsen, dat zou de overgang op duurzamere energie een impuls geven. En zo zijn er vele andere aanpassingen te bedenken om ‘van het gas’ af te komen.
Koosje Keizer zegt
Op een inductiekookplaat zijn soms dubbele ringen en enkele ringen (kookzone’s) aangegeven. Mijn vraag is of een kleine pan in een enkele grote kookzone ring, die groter is dan de kleine pan, dan nog steeds optimaal verwarmt wordt?
Marian zegt
Beste Koosje,
Het hangt ervan af of de fabrikant pangrootteherkenning heeft toegepast op de kookzone: een kookzone met pangrootteherkenning past zichzelf aan aan de grootte van de bodem van de pan, en zal zich dus gaan gedragen als een kleinere kookzone als een kleinere pan is geplaatst. Een kookzone die dat niet doet zal ervan uitgaan dat een pan ter grootte van de kookzone is geplaatst en deze als zodanig proberen te verwarmen.
Het is echter zo dat waar geen pan is geplaatst ook het magneetveld niet gesloten wordt, dus zal daar geen warmte worden opgewekt.
Of er in dit geval energie verloren gaat en zo ja hoeveel dat is voor mij lastig te zeggen helaas, dit zou met meting moeten worden vastgesteld.
Wellicht is het artikel over inductiekookplaten met flexzone interessant om te lezen.
Peter zegt
Hi Florian,
Ik heb sinds kort een inductiekookplaat, die uitstekend bevalt.
Ik heb ook een stalen koekenpan, die altijd eerst goed heet moet worden, voordat er olie of boter ingaat, anders bakt alles aan.
Op een eerdere vraag antwoordde je: “waarom zou je een lege pan opwarmen? ” Nou, hierom dus.
Is dit slecht voor de kookplaat of voor de pan?
Florian zegt
Hoi Peter,
Ik kan het citaat zo snel niet vinden maar je hebt gelijk: een pan zonder anti-aanbaklaag kan je verhitten zonder voedsel in de pan, en er dan olie (boter lijkt me te snel te verbranden als je de pan eerst opwarmt) in doen vlak voor gebruik. Dit is niet slecht voor de pan of de kookplaat, maar wel als je hem te lang laat opwarmen natuurlijk, dan zal het vet dat je er in doet mogelijk direct ontbranden als het in contact komt met de pan, maar dat is geen nieuws voor je neem ik aan.
Het is voor velen lastig te bakken in een pan zonder anti-aanbaklaag, en daarom gaan veruit de meeste vragen hier over pannen met anti-aanbaklaag; de meeste mensen kopen pannen met anti-aanbaklaag.
Jan Verschooren zegt
Ik heb een heel eenvoudige vraag. Kan het inductievuur stuk gaan door het gebruik van verkeerde pannen ?
Wij hebben een Miele inductievuur, dat stuk is gegaan.
Hersteller komt langs en beweert dat de pannen die wij gebruiken verkeerd zijn. Je kan geloven dat dit een hele discussie heeft opgeleverd, zelf met de technische dienst van Miele. Ze blijven bij hun standpunt.
Wij gebruiken Le Creuset en KitchenAid potten en pannen.
De magnetische test heb ik uitgevoerd terwijl de technieker hier was. Getelefoneerd met de zgn. Klantendienst die mij doorverwees naar de technische dienst. David tegen Goliath …
Wel een factuurtje van net geen 600 € … schandalig.
Ik ben dus op zoek naar ofwel een bevestiging dat dit mogelijks zou kunnen, maar dat betwijfel ik, of liever HET argument om Miele erop te wijzen dat dit niet kan.
Bedankt voor jullie reactie,
JAN V.
Florian zegt
Beste Jan,
Vervelend dat dit zo gaat met de fabrikant van de kookplaat.
Ik ben benieuwd naar welke pannen zij (Miele) dan aanraden, als één van de grootste fabrikanten van pannen ter wereld (Le Creuset) pannen zou hebben geleverd die een inductiekookplaat beschadigen.
En hoe had je dit moeten weten? Staat in de handleiding van de kookplaat dat je geen pannen van Le Creuset en KitchenAid mag gebruiken?
Ik heb eerlijk gezegd nog nooit gehoord van pannen die een inductiekookplaat onklaar zouden kunnen maken. Wel kunnen pannen ongeschikt zijn voor inductie, maar dan werken ze gewoon niet, of ze werken slecht, en dan worden ze niet goed warm en slaat de kookplaat af (te weinig magnetiseerbaar metaal in de pannen en/of te weinig koper op de spoelen van de kookplaat).
Maar echt de kookplaat beschadigen in de zin dat hij niet meer werkt heb ik nog nooit gehoord.
Wat ik zou doen in dit geval, als het mijn kookplaat was:
Miele vragen welke pannen dan wel geschikt zijn voor deze kookplaat, en hoe die geschikte pannen dan verschillen van de pannen die je nu hebt. Laat ze dat maar uitleggen.
En hoe had je dat moeten weten? Aan pannen kan je niet zien of ze geschikt zijn voor een bepaalde kookplaat, fabrikanten van pannen vertellen niet hoeveel magnetiseerbar metaal er in de bodem van de pannen is verwerkt, en tenzij de fabrikant van de kookplaat aangeeft welke (merken) pannen wel en welke niet op hun kookplaten gebruikt kunnen worden ben je als consument dus aan het toeval overgeleverd.
Ik denk dat je als consument niet aan het toeval overgeleverd kunt zijn.
ilse willemen zegt
ik heb een aluminium braadpan in mijn slowcooker.deze kan ik gebruiken om het vlees aan te braden alvorens de slowcooker te gaan gebruiken.echter deze pan mag niet direct op mijn inductiekookplaat omdat hij van aluminium is.Wat voor onderzetplaatje kan ik gebruiken zodat ik zowel mijn inductiekookplaat als mijn binnenpan van aluminium kan gebruiken ?
hoor t graag
Florian zegt
Je kunt een inductie-adapterplaatje gebruiken.