Kerstbrood
Elk jaar rond kerst (en daardoor dus ook na kerst) vind je overal waar je komt kerstbrood. Ik kan me niet herinneren het ooit zelf gebakken te hebben omdat ik het eigenlijk niet zo heel lekker vind, en zeker de moeite van het bakken niet waard. Dit kan komen juist doordat ik het zelf nooit gebakken heb, maar ik denk eerder doordat ik het te zoet vind, zeker met al die spijs erin. Toch heb ik elk jaar een kerstbrood in huis, op de één of andere manier vindt het zich elk jaar een weg naar mijn keuken. En dit jaar bedacht ik: kan ik er niet iets mee?
Wentelteefjes van kerstbrood
Wentelteefjes, ook wel ‘verloren brood’ of ‘gewonnen brood’ genoemd in Nederland en klakaards of klakors (West-Vlaanderen) of gebakken bokes (Antwerpen) (bron), is een manier om oud brood weer eetbaar te maken. Men mengt eieren met melk, kaneel en suiker en legt in dit mengsel sneetjes van het oude brood. Daarna bakt men het brood in een koekenpan tot zoete sneetje brood ontstaan. Erg lekker vind ik, maar kan het ook met kerstbrood gemaakt worden?
Ingredienten
Per persoon
- 3 sneedjes kerstbrood (let op: het vult erg snel, 3 sneetjes is snel te veel)
- 2 eieren
- Flinke scheut melk
- Kaneel
- Peper
- Zout
- Olie of boter om in te bakken
- Poedersuiker (optioneel)
Bereiding
- Zet een koekenpan op laag vuur en voeg olie of boter toe
- Haal de spijs uit het brood en bewaar dit
- Klop de eieren met de melk tot een egaal mengsel
- Voeg peper en zout toe en roer goed door
- Leg één sneetje kerstbrood in het melk-ei-mengsel en draai om met een vork
- Leg het sneetje kerstbrood nu in de hete pan en bak aan elke kant bruin
- Haal het kerstbrood uit de pan en leg het op een bord
- Bestrijk het kerstbrood nu met de spijs of bestrooi met poedersuiker, of beiden
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!