Abdelkader Benali & Alexandra Gaba-van Dongen hebben een tentoonstelling samengesteld die gaat over keukengeheimen van Rotterdam, en dat is spannender dan dat het misschien klinkt. Want Holland is dan misschien een klein stipje op de wereldkaart, als land van ontdekkingsreizigers hebben we een voedselcultuur die sterk beïnvloed is door de keuken uit verre oorden. Zo schreef Erasmus in 1530 een boekje over tafelmanier en hiervoor haalde hij zijn inspiratie niet alleen uit Holland, en vind je op schilderijen uit de Gouden Eeuw bijvoorbeeld een Tajine, die uit de Noord-Afrikaanse keuken komt. Een interessante tentoonstelling dus voor iedereen die graag kookt en eet en zich graag dingen afvraagt op culinair gebied.
De tentoonstelling onthult een rijkdom aan culinaire voorwerpen en verhalen die eetculturen, van de vroegste mens tot nu, in de wereld en de stad, van Indonesië tot Zuid-Amerika, en van Rotterdam tot Almería met elkaar verbinden. Als een bijzondere vertelling presenteert de tentoonstelling de cultuur van het koken, de rol van voedsel in ons bestaan, wereldwijde en Rotterdamse keukengeheimen, de sociale betekenis van het samen eten, oftewel: het verhaal van de menselijke beschaving.De omgang met voedsel is omgeven met sociale conventies, rituelen, taboes en voorschriften, die voortleven in onze hedendaagse kookcultuur en tafelmanieren. Een van de topstukken van de tentoonstelling is het yamhuis, afkomstig van de Trobriand-eilanden (Papoea Nieuw-Guinea), een speciale voorraadkast voor de ceremoniële verdeling van de oogst van de yam, een eetbare wortelknol.Volgens de befaamde antropoloog Claude Lévi-Strauss transformeert de mens van natuur naar cultuur op het moment dat hij voedsel begint te koken. Eeuwenoude handels- en specerijenroutes brengen in kaart hoe culturen met elkaar in contact zijn gekomen en culinaire innovaties teweeg hebben gebracht. Vincent van Gogh schilderde aardappeleters, maar waar komt de aardappel eigenlijk oorspronkelijk vandaan?Gastconservator Abdelkader Benali en conservator Alexandra Gaba-van Dongen presenteren de culinaire collectie van het Wereldmuseum in Keukengeheimen van Rotterdam in samenwerking met Verhalenhuis Belvédère. Voor deze tentoonstelling wordt de museumverzameling aangevuld met een aantal bruiklenen, zoals voorwerpen, kookboeken en kunstwerken, afkomstig van andere Rotterdamse museale en archeologische collecties, de Rijksuniversiteit Leiden (Faculteit Archeologie), Universiteit van Amsterdam (Bijzondere Collecties) en werkt het Wereldmuseum samen met Yale University (Yale Babylonian Collection), New Haven, CT, Verenigde Staten.Aan de hand van oeroude recepten, universele keukengeheimen, de allernieuwste culinaire trends, haute cuisine en street food kun je in de museumkeuken speciale workshops volgen. Zo leer je meer over de herkomst van specerijen en gezonde maaltijden, en kun je met je buurvrouw eigen keukengeheimen delen. Een bijzonder educatief programma leidt kinderen door de tentoonstelling, onder een pakkend motto: zien eten, doet eten!Marokkaanse couscous, Ethiopische injera, Surinaamse pom, Franse choucroute of Hollandse hutspot: het Wereldmuseum nodigt alle Rotterdammers uit om met Abdelkader Benali op wereldreis te gaan.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!