We hebben suiker nodig, het is een belangrijke voedingsstof, maar we eten tegenwoordig zo veel suiker dat het onze gezondheid in gevaar brengt. Niet alleen direct zichtbare problemen zoals overgewicht zijn direct toe te schrijven aan de consumptie van te veel suiker, uit onderzoek blijkt ook dat het suikkerrijke eten dat wij naar binnen werken de kans op borstkanker en uitzaaien naar de longen verhoogt. Het onderzoek werd gedaan aan de University of Texas en The Telegraph schreef er over.
In suikerrijke drankjes als cola of producten als ketchup, granenrepenen en koekjes komt relatief veel suiker voor. De wetenschappers ontdekten dat muizen die voedsel met sacharose kregen sneller groeiende tumoren hadden en dat er bij deze muizen meer uitzaaiingen optraden. Uit het onderzoek bleek ook dat fructose in tafelsuiker en glucose-fructosestroop, die in veel voedselproducten zitten, mogelijk de drijvende kracht achter de ziekte zijn.
De muizen kregen van de wetenschappers, verbonden aan de Universiteit van Texas, vier verschillende diëten. Na zes maanden had 30 procent van de muizen die een zetmeelrijk dieet kreten, tumoren. Bij liefst 50 tot 58 procent van de muizen die een suikerrijk dieet kregen werd borstkanker geconstateerd. Ook ontdekte de wetenschappers dat muizen die voedsel kregen dat rijk was aan sacharose of fructose meer uitzaaiingen hadden dan de muizen met alleen zetmeelrijke voeding.
Een van de auteurs van de studie, professor Lorenzo Cohen zegt tegen de Britse krant: ‘We hebben vastgesteld dat fructose, dat in tafelsuiker en glucose-fructosestroop zit en alomtegenwoordig is in ons voedselsysteem, verantwoordelijk was voor longuitzaaiingen en de aanmaak van 12-HETE in borsttumoren.’
Lees verder: Wetenschappers: ‘Meer kans op borstkanker en uitzaaiingen door suikerrijk eten’

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!