Volgens de Nederlandse hoogleraar schildklierziekten Robin Peeters loop je kans op gezondheidsproblemen als je geen brood eet. En dat is opvallend, want de trend is nu juist dat brood juist slecht voor de gezondheid zou zijn, zoals er regelmatig een voedingsstof of product opduikt dat in een boek van een of andere goeroe als slecht, giftig of zelfs dodelijk wordt omshreven. Vaak komt het er op neer dat als je te veel van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgt dat dat ongezond is, en daarom is variatie cruciaal. Elke dag alleen brood eten is niet gezond, maar elke dag aardappelen eten is dat ook niet: varieer, dan komt het allemaal op z’n pootjes terecht, maar laat geen dingen weg, zeker niet als je daarmee essentiele voedingsstoffen niet of te weinig binnen krijgt. Maar wat zit er dan in brood dat onmisbaar is?
Brood zou dik maken en erg ongezond zijn, dat is toch wat heel wat dieetgoeroes ons doen geloven. Een foute boodschap, klinkt het bij de hoogleraar in een interview metAD. Volgens Peeters krijgen we veel te weinig jodium binnen als we brood links laten liggen. Zeker voor zwangere vrouwen kan dit gevolgen hebben.
‘Nu we een steeds duidelijker trend zien om minder brood te eten, ligt een jodiumtekort op de loer. Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen leiden tot een lager IQ bij het kind. Hier maak ik mij grote zorgen over’, vertelt Peeters. Of we nu een witte of bruine boterham verorberen, maakt volgens de hoogleraar niet uit. ‘Het gaat om het bakkerszout waar jodium inzit.’
Lees verder: ‘Wie geen brood eet, loopt meer kans op gezondheidsproblemen’

Geef een reactie