De rasp, voor de (hobby)kok is dit een onmisbaar gerei in de keuken. Altijd al geweest, maar niet iedereen weet dat nog. Je kunt een keukenspecialist zonder dit keukengerei vergelijken met een timmerman zonder hamer. Toch weten veel keukenprins(es)jes opvallend weinig over de verschillende soorten en merken raspen die er bestaan, en sommigen weten wellicht niet eens dat dit wonderbaarlijke keukengerei ècht bestaat. En waarvoor je het gebruikt, en hoe veel meer smaak je ermee aan je gerechten kunt toevoegen, en hoe eenvoudig het is in gebruik… Kortom: de rasp verdient meer liefde. Van ons allemaal!
Best verkochte rasp
nootmuskaatrasp 13 x 3 cm rvs zilver
Direct naar: Blokraspen – Kaasraspen – Citrusraspen – Nootmuskaatraspen
Het doet me denken aan mijn onhandige zusje die eens mijn moeder wilde helpen met het maken van een pizza á la Mamma (of beter gezegd: een pizza á la onhandig). Ze werd eens voor het eerst als een duiker die niet kan zwemmen alleen achtergelaten in het holst van de keuken. Daar stond ze dan, de pizza te dressen en te toppen totdat ze bij de kaas aankwam. Mijn moeder had een groot stuk kaas klaargezet omdat ze altijd gewoon was om dat zelf tot kleine, fijne stukjes te schaven. Aldus pakte het arme kind, niet wetend dat er voor zulke klusjes een keukenrasp bestaat, een schaar en begon ze in de kaas te knippen en te knippen totdat ze een ons woog. Met rode pijnlijke handjes en een boze moeder als gevolg.
Waar houd ik rekening mee bij het aanschaffen van een keukenrasp?
Een keukenrasp is eigenlijk simpelweg een keukengerei met veel snijtandjes, waarmee je bepaalde etenswaren tot vlokken of zelfs poeder kunt omtoveren. Als je van plan bent een rasp te kopen moet je natuurlijk wel weten waar je het beste voor kan kiezen. Er bestaan namelijk verschillende soorten keukenraspen en niet elke keukenrasp is geschikt voor elk willekeurig etenswaar. Let ook op de fijnheid van een keukenrasp. Als je voedingsmiddelen meestal tot vlokken snijdt, dan kun je het beste een grove keukenrasp halen. Als je echter over het algemeen alleen maar fijn gemalen voedingsmiddelen wilt hebben, dan kun je beter een rasp kopen die wat fijner is.
Welke rasp moet in mijn keuken ongetwijfeld aanwezig zijn?
Laat je vooral nooit wijs maken dat er zoiets bestaat als “dé perfecte keukenrasp” die in elke keuken hoort te staan. Ervaring leert namelijk dat dit van persoon tot persoon, en van keuken tot keuken verschilt. Bekijk hieronder een overzicht van verschillende raspen voor in de keuken.
De nootmuskaatrasp
Handig ding, klein van formaat maar groot van invloed op je gerechten. Je kunt in de nootmuskaatrasp je nootmuskaat opbergen, dus rasp een beetje en doe de nootmuskaat terug in de rasp voor volgend gebruik. Klepje dicht en terug in de kast. Vers geraspte nootmuskaat is veel smaakvoller dan voorgemalen en de kans dat je per ongeluk de inhoud van je hele potje nootmuskaat over je eten strooit (het gebeurt!) en daarmee je maaltijd verpest (want je kunt het niet meer eten – nootmuskaat kan een hallucinerende werking hebben) is nul, bij gebruik van de nootmuskaatrasp. Alleen maar voordelen dus!
- Meestal half cilindrisch oftewel ovaal
- Zeer fijn
- Geschikt voor harde etenswaren zoals: nootmuskaat, gember en kokosnoot maar ook fijn raspen van bijvoorbeeld knoflook en gember
Populaire modellen:
Een ruimer overzicht van nootmuskaatraspen vind je hier>>
De Zesteur
Je komt ze niet vaak tegen in de doorsnee keukenlade, maar liefhebbers van taart, cake en gebak weten waarom ze er eentje hebben: de zesteur of citroenrasp. Ideaal voor het in repen schillen van citrusvruchten om te verwerken in je gebak.
Een rasp met handvat dus eigenlijk, maar wel een specialistisch stukje gereedschap waar je nooit meer afscheid van neemt omdat het de smaak en structuur van je creaties ten goede komt.
- Klein en meestal voorzien van vier tot zes ‘oogjes’
- Snijdt fijne en mooie reepjes
- Ideaal voor het decoreren van een taart met de schil van citrusvruchten.
Populaire modellen:
Een ruimer overzicht van zesteuren vind je hier>>
De Blokrasp
De blokrasp: zo’n ding dat je wel eens hebt overwogen weg te doen (wegens onhandig op te bergen) maar dat toch altijd weer van pas komt en altijd gewoon werkt: de blokrasp. Als je er géén hebt dan doe je jezelf tekort, want je kunt met een blokrasp alles raspen van wortel tot kaas, van gember tot chocola. Handige tip: zet de blokrasp op je werkblad en schuif na het raspen een deegschraper onder de rasp. Til de blokrasp op met daaronder de deegschraper en haal de deegschraper weg boven de pan/mengkom waar je het geraspte in wilt hebben. Zo heb je alles in één keer op de juiste plek.
- De naam zegt het al, in de vorm van een blok met snijtanden aan meerdere zijden
- De vorm zorgt voor goede stabiliteit en meestal verschilt elke zijde van de blokrasp in fijnheid
- Handig voor bijvoorbeeld kaas, parmezaanse kaas, en chocolade.
- Aan te raden merken: Weis, JosephJoseph, Banquet.
Populaire modellen:
Een ruimer overzicht van blokraspen vind je hier>>
De Raspmolen
Alleskunner. Zelfs aan tafel een handig ding: de raspmolen. Geen kans je vingers mee te raspen (wel eens gedaan? Sterk af te raden…) en toch volledig door raspen tot er niets meer over is. Gericht raspen op de plek die je wilt met behoud van schone handen. Reinigen in de vaatwasser en klaar voor het volgende gebruik. Een beetje een ouderwets ding eigenlijk, wordt onterecht vaak een kaasmolen genoemd; je kunt er veel meer mee raspen dan alleen kaas, want gember gaat ook prima, chocola is ook geen probleem en met dat voordeel: de chocola smelt niet tussen je vingers als je het raspt.
- Fijn tot grof
- Handig voor bijv. overgebleven resten die je niet met de handrasp kunt afmaken
- Voor alle resten geschikt
Populaire modellen:
Een ruimer overzicht van kaasraspen vind je hier>>
Doe mij maar een rasp met een bakje!
Het klinkt misschien gek maar zelf heb ik niet echt een favoriete keukenrasp, ik gebruik keukenraspen in meerdere soorten en maten, want ik kan ècht niet bij het snijden van elke etenswaar met dezelfde keukenrasp overweg. Wat ik wel heel belangrijk vind, en misschien ligt het ook aan mijn luie aard; een rasp met een bakje zodat al het geraspte lekkernij daarin opgevangen wordt. Zo hoef ik lekker minder schoon te maken en af te wassen, geen geraspte stukken meer die alle kanten op vliegen en geen drang meer om meerdere borden en kommetjes erbij te pakken. Een overzicht van uitvoeringen ‘rasp met bakje’ vind je hieronder.
Populaire modellen:
Een ruimer overzicht van raspen met bakje vind je hier>>
Een totaaloverzicht van raspen vind je hieronder:
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!