Wokken op inductie is mogelijk, maar je kunt niet een (bolvormige) wok plaatsen op een inductiekookplaat en dan gaan wokken zoals je dat gewend bent op een wokbrander te doen. Er zijn wat zaken om op te letten als je wilt gaan wokken op inductie. In dit artikel bekijken we hoe wokken op inductie werkt en waar je op moet letten bij het wokken op inductie.
Best verkochte wokpan met platte bodem
Wokpan met 2 handvaten - Ø 43 cm – Staal - Platte bodem - Traditioneel
Direct naar: Keramische Wokpannen voor Inductie – Gietijzeren Wokpannen voor Inductie – Stalen Wokpannen voor Inductie – BK Wokpan voor Inductie
Wokken
Wokken gebeurt traditioneel op een grote (gas)vlam, op hoge temperatuur (>200 graden Celsius). in een metalen ronde wok. De wok staat op pandragers van metaal, de gasvlam bevindt zich onder de wok en verdeelt zich, door de ronde vorm van de wok, langs de wok en verwarmt op deze manier zowel de onderkant van de pan als de zijkant. Hierdoor wordt de wok rondom zeer heet, verdampt vocht snel en garen de ingrediënten (groente, vlees, vis, gevogelte) zeer snel. vocht verzamelt zich namelijk op de bodem van de wok en de niet-vloeibare ingrediënten van je maaltijd schroeien dicht tegen de zijkant van de wok. Het dichtschroeien van het voedsel en het snelle garen ervan zorgen voor behoud van smaak, textuur en voedingsstoffen. Wokken is dus een hele fijne manier van eten bereiden, en een gezonde bovendien. Dat is dan ook de reden dat het zo populair is, wereldwijd.
Wokken op inductie – Het probleem
Wokken doe je dus op een grote gasvlam, in een grote pan met ronde bodem (de wok). Maar een inductiekookplaat is plat, en werkt op elektriciteit. Een pan die meer dan ~2 cm boven de inductiekookplaat hangt, zal niet verhit worden door de inductiekookplaat. Dus van een ronde wok zal alleen een klein stukje van de bodem verhit worden, en niet de zijkanten. En daarbij: al werd de wok geheel verhit, het is gevaarlijk want een ronde wok blijft niet staan op een vlakke kookplaat.
Hoe kan je dan wokken op de inductie kookplaat?
Wokken op inductie – De oplossingen
Er zijn voor dit probleem vier oplossingen bedacht:
- De wokpan met platte bodem
- De wokring voor inductie
- De inductiekookplaat met wok-kuil
- De inductiekookplaat met wokbrander
De wokpan met platte bodem
Traditioneel heeft een wok een ronde bodem, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Maar er zijn, voor gebruik op een kookplaat, ook wokpannen die aan de buitenkant een vlakke onderkant hebben (hiernaast zie je een model van BK). Deze wokpannen worden dus niet alleen op een groot oppervlak verhit door de kookplaat, maar ze zijn ook gemaakt van gietijzer, plaatstaal of carbon staal waardoor ze werken op een inductiekookplaat. Je hebt dan dus het voordeel van een ronde bodem binnenin de wok, maar ook de voordelen van een platte bodem aan de buitenkant van de wok.
Een ruimer overzicht van wokpannen met platte bodem vind je hier>>
Dit is de meest eenvoudige oplossing van het probleem bij wokken op inductie: schaf een wok aan die aan de buitenkant een platte bodem heeft en wok lekker op inductie. Nadeel blijft dat de zijkant van de wok niet direct wordt verhit door inductie bij dit soort pannen, maar indirect via de bodem. De wok langer laten verhitten zodat de wand ook goed heet wordt en je kunt wokken op inductie.
De wok met platte bodem is de beste optie als je al een inductiekookplaat hebt en nog geen wok.
Bekijk hier meer informatie over gietijzeren wokpannen voor inductie>>
Bekijk hier meer informatie over stalen wokpannen voor inductie>>
De wokring voor inductie
Fabrikanten van inductiekookplaten weten heel goed dat wokken op inductie extra aandacht verdient, van hen als fabrikant. Zij doen er dan ook alles aan om het wokken op hun inductiekookplaten zo eenvoudig mogelijk te maken. Fabrikanten als AEG hebben een wokring bedacht die het mogelijk maakt te wokken op hun platte inductie kookplaten.
De wokring verdeelt geen warmte, het is enkel een manier om de wok stabiel te houden op de inductiekookplaat. De warmte zal dus alleen in de bodem van de wok worden opgewekt doordat de magnetische straling van de inductiekookplaat de zijkant van de pan niet kan bereiken. De wanden zullen via de bodem (indirect) worden verhit maar wel op een zeer gelijkmatige manier (via inductie). Iets langer laten verhitten en de wanden zijn ook heet, klaar om te wokken.
De wokring is de beste optie als je al in het bezit bent van zowel een inductiekookplaat als een wok met ronde bodem.
Een ruimer overzicht van wokringen voor inductie vind je hier>>
De inductiekookplaat met wok-kuil
De inductiekookplaat is plat, de wok is rond, en dat werkt dus niet. Maar…stel dat de inductiekookplaat een kuil heeft, waar de wok precies in past: dan kan de kookplaat de wok zowel aan de onderkant als aan de zijkant verhitten: dat zou toch eens wat zijn… Maar bestaat dat? Jazeker, dat bestaat. Verschillende fabrikanten maken inductiekookplaten met een kuil voor de wok erin (de afbeelding toont een model van Gaggenau). Je kunt deze kookzone niet voor iets anders dan de wok gebruiken maar als jij een fanatieke wokker bent dan is dit een uitstekende oplossing, al zijn ze wel wat aan de prijzige kant en ook nog eens moeilijk verkrijgbaar.
De inductiekookplaat met wok-kuil is de beste optie als je alleen op elektra kan/wilt koken en nog een inductiekookplaat moet aanschaffen.
De inductiekookplaat met wokbrander
Wat, volgens mij, de meest elegante oplossing is voor het wokken op inductie is een wokbrander naast de inductiekookplaat, of eentje er in gebouwd (je ziet hier een model van AEG waarbij de wokbrander is ingebouwd in de inductiekookplaat, ATAG heeft er ook een). Feitelijk heb je dan een inductiekookplaat met een wokbrander in één. En ook dat bestaat. Voor mensen die niet op gas willen/kunnen koken (de gasaansluiting is niet aanwezig) is dit geen optie, want er is gas nodig, maar voor diegenen die de voordelen van inductiekoken willen combineren met de voordelen van de traditionele wok is dit, wat mij betreft, dé oplossing. Het is wel wat prijziger dan de eerste twee opties en je hebt, zoals gezegd, nog steeds gas nodig.
Hieronder laat Atag zien hoe hun inducitekookplaat met wokbrander werkt:
Een overzicht van inductiekookplaten met wokbrander vind je bij Coolblue
De inductiekookplaat met wokbrander is de beste optie als je zowel op gas als elektra kunt koken en nog een inductiekookplaat moet aanschaffen.
Wokken op inductie? Het kan!
Anoniem zegt
Inductie met wokbrander op gas DE oplossing? Niet dus. Dat wordt heel duur koken als je overstapt op warmtepomp en je alleen voor je wokbrander het vastrecht blijft betalen om je gasaansluiting in stand te houden.
Florian zegt
Ja, het is financieel niet de meest efficiente oplossing, maar dat is ook niet iets dat voor iedereen de hoogste prioriteit heeft. Er zijn meer situaties te bedenken waarbij iets financieel gezien onlogisch is, maar het toch werkt.
uutelst zegt
De Gaggenau inductie wokkuil leek me een mooie optie om van het gas af te gaan.
Mijn verouderde kok-software vindt een puist van een vermogen van gas (ATAG heeft nu een wokbrander met 9kW vermogen) als je snel iets wilt aanbraden onmisbaar.
De Gaggenau met 5kW+ een mogelijk alternatief.
Kan deze niet meer vinden helaas, enige tips?
Voor de anonieme reageerder met de opmerking over gas: Onder de 500m3 aan gas schijnt er een kleinverbruik vastrecht te zijn waarmee je meteen een CV backup houdt in het geval dat de warmtepomp in storing staat of de elektriciteitsprijs te hoog wordt
Florian zegt
Ik zou de fabrikant even aanschrijven om te zien of het product nog wordt verkocht en zo ja waar, zo nee wat het alternatief is (een nieuwere uitvoering wellicht).