Wokken op inductie heeft een haast mythische status: kan het wel, en hoe dan? Vaak hoor ik het ook als argument om niet op inductie te gaan koken: je kunt niet wokken op inductie (ik hoor ook wel eens dat je niet op inductie kunt grillen, of stoven/braden; “gekker moet het niet worden”, denk ik dan). Feit is: je kunt prima wokken op inductie, maar je moet even weten hoe het werkt. Over hoe je kunt wokken op inductie schreef ik eerder al, in het artikel hieronder leg ik uit welke gietijzeren wokpan geschikt is voor inductie, en waarom.
Welke wokpan voor inductie?
Inductie werkt met magnetisme: de wokpan wordt verhit doordat de richting van het magneetveld inde inductiekookplaat zeer snel wisselt. Om het magneetveld zijn werk te kunnen laten doen dient in ieder geval de bodem van de wokpan van magnetiseerbaar metaal te zijn gemaakt. We denken dan voor een wokpan aan:
- Gietijzer
- Staal
Maar we hebben nog een eis voor de inductie wokpan: hij moet een platte bodem hebben óf we moeten een wokring hebben, anders valt de wok van de inductiekookplaat af. Dus: ronde bodem met wokring óf wokpan met platte bodem.
Inductie wok met platte bodem
Laten we beginnen met de wokpan met platte bodem: deze kan op elke kookplaat gebruikt worden, dus behalve inductie ook op een keramische kookplaat of elektrische kookplaat, maar ook halogeen en andere exoten. We bekijken in dit atikel wokpannen met platte bodem die gemaakt zijn van gietijzer. (Een artikel over wokpannen van staal vind je hier).
Gietijzer
Doordat gietijzer gegoten kan worden (ja echt…) kan het in vrijwel elke vorm gemaakt worden, dus ook in de vorm van een ronde wok met een platte bodem. Gietijzer is bovendien een uitstekend materiaal voor gebruik op inductie; doordat het goed magnetiseerbaar is maar ook de warmte goed geleidt. Hieronder vind je een overzicht van gietijzeren wokpannen, met platte bodem, voor gebruik op een inductie kookplaat:
Relance Wok
Het voor mij onbekende Relance maakt een stevige, grote gietijzeren wokpan met, voor mij, klein ogende handvatten. De handvatten zijn tijdens het wokken niet nodig en worden ook goed warm, maar wellicht hadden ze groter gekund. Geen deksel meegeleverd bij deze wokpan die verder vooral uitblinkt in formaat: met 37 cm aan de ruime kant: precies wat je nodig hebt bij het wokken. Een schappelijk prijs ook, in het midden-segment.
- Merk: Relance
- Type: Wok/wadjan
- Maat: Ø 37 cm
- Deksel: Geen
- Gewicht: 5,1 kg
- Inhoud: 4,5 liter
- Dikte bodem: ?
De Relance Wok Ø 37 cm is verkrijgbaar bij:
Sürel Gietijzeren wok
Sürel maakt een mooie rode geëmailleerde gietijzeren wok met mooi grote handvatten. Door de vorm heeft deze wokpan een inhoud van 7 liter, wat ruim is, en daardoor heel prettig. Ook deze wok is zwaar zodat je hem tijdens het wokken niet hoeft vast te houden. De geëmailleerde rode buitenkant zien we bij andere merken ook terug, er is echter ook een zwarte variant van dit model beschikbaar. De prijs van deze wok ligt in het midden-segment. Het merk is voor mij onbekend, helaas.
- Merk: Sürel
- Type: Wok
- Maat: Ø 35 cm
- Deksel: Geen
- Gewicht: 4 kg
- Inhoud: 7 liter
- Dikte bodem: 4 mm
- Prijs: €79,- bij Bol.com (ook verkrijgbaar in het zwart).
Cuisinova Wokpan
Dit is de goedkoopste gietijzeren wokpan van het stel, eentje van het merk Cuisinova.Deze wokpan is relatief licht van gewicht en ook de kleinste wok van het stel. De bodem van deze wok is met 2 cm dunner dan die van de andere gietijzerne wokpannen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar ik geef toch de voorkeur aan een dikke panbodem, zeker bij inductie en bij het wokken in een pan als deze.
- Merk: Cuisinova
- Type: Wokpan
- Maat: Ø 28 cm (ook verkrijgbaar in een 35cm uitvoering)
- Deksel: Geen
- Gewicht: 3,7 kg
- Inhoud : 1,8 liter
- Dikte bodem: 2 mm
- Prijs: € 53,11 bij Bol.com
WMF Wadjan
We kennen WMF van de Duitse Degelijkheid, en WMF laat zich ook met deze wadjan van haar beste kant zien: een gietijzeren wadjan met glazen deksel (RVS rand), en meegeleverd rooster, tang en, jaja; eetstokjes. Nou hoeft dat laatste van mij niet zo maar ik vind het deksel voor het smoren een mooie aanwinst. Het rooster kan dienen om voedsel op warm te houden of langzaam te garen, bijvoorbeeld. Deze wadjan is geëmailleerd. Deze wadjan van WMF heeft een prima bodem-dikte, groot formaat en goed gewicht.
- Merk: WMF
- Type: Wadjan
- Maat: Ø 36
- Deksel: Ja, glas
- Gewicht: 6,4 kg
- Inhoud: ?
- Dikte bodem: 4 mm
- Prijs: €98,99 bij Bol.com
Silit Tao Wok-set
Het eerste model boven honderd euro, deze wok-set van Silit. Met glazen deksel en rooster is dit een ‘set’, aldus Silit.
Helaas wordt niet meer informatie gegeven over de bodem (dikte), het gewicht van deze wokpan en de inhoud ervan. We kunnen dus alleen afgaan op de kwaliteit van dit merk. Deze wokpan is voorzien van een coating en de handvatten zijn breed, maar worden wel heet.
- Merk: Silit
- Type: Tao wok-set
- Maat: Ø 30 cm
- Deksel: Ja, glas
- Gewicht: ?
- Inhoud: ?
- Dikte bodem: ?
- Prijs: €109,95 bij Bol.com
Point-Virgule Pan-à-moi Wokpan
Een lichte wokpan, met steel, die is gemaakt van staal. De wok zelf is gemaakt van gietijzer. Door het lage gewicht is de pan een echte wokpan, en vandaar ook één handvat en één steel, die niet te heet wordt tijdes gebruik. Volgens de specificaties een kleine pan (inhoud) maar met grote prestaties; deze pan is voorzien van een Whitford Excalibur antiaanbaklaag waardoor de pan uiterst geschikt is voor het snel op hoge temperatuur dichtschroeien van voedsel.
- Merk: Point-Virgule
- Type: Pan-à-moi Wokpan
- Maat: Ø 30 cm
- Deksel: Geen
- Gewicht: 1,6 kg
- Inhoud: 0,9 liter
- Dikte bodem: ?
- Prijs: €98,99 bij Bol.com
Ronneby Bruk Ultra Light Wokpan
Als het om gietijzeren pannen gaat dan is Ronneby Bruk een begrip; niet alleen staat het merk bekend om het maken van uitstekende kwaliteit gietijzeren pannen, ook geven ze een uitstekende garantie van 30 jaar op deze wokpan. Deze Ultra Light Wokpan is een gietijzeren wok zonder anti-aanbaklaag maar met een in de fabriek aangebrachte olie-laag (koolzaadolie). De wok is voorzien van een metalen handvat en steel, beiden voorzien van hittebestendig silicone (tot 220 graden Celsius). Helaas geeft Ronneby Bruk geen informatie over de dikte van de bodem, de inhoud en het uiteindelijke gewicht van deze ultra light wokpan.
- Merk: Ronneby Bruk
- Type: Ultra Light Wokpan
- Maat: Ø 34 cm
- Deksel: Geen
- Gewicht: ?
- Inhoud: ?
- Dikte bodem: ?
- Prijzen:
Le Creuset Wok met Deksel
We kennen Le Creuset natuurlijk als uitvinder van de gietijzeren braadpan met coating van email, maar ook de gietijzeren wok ontbreekt niet in het assortiment. Wat direct opvalt is de prijs: dit is de duurste gietijzeren wokpan die ik ben tegengekomen. Met een prijs van meer dan twee keer dat van de meeste concurrenten mag je wat verwachten natuurlijk. Er is een deksel meegeleverd, en een rekje, en een houten spatenl. De wokpan is voorzien van een coating van email en heeft een inhoud van 4,5 liter. Helaas wordt de dikte van de bodem van de pan niet genoemd, en ook het gewicht niet.
- Merk: Le Creuset
- Type: Wok met deksel
- Maat: Ø 36 cm
- Deksel: Ja, glas
- Gewicht: ?
- Inhoud: 4,5 liter
- Dikte bodem: ?
- Prijs: €215,- bij fonQ
Skeppshult Traditional Wok
En als laatste een excentriekeling: deze gietijzeren wokpan met steel van walnotenhout en een garantie van 25 jaar heeft, net als het model van Ronneby Bruk, een in de fabriek aangebrachte vetlaag van koolzaadolie. Deze laag kan je zelf opnieuw aanbrengen/onderhouden door de pan te verhitten en een dun laagje koolzaadolie aan te brengen, en hem dan af te laten koelen. Een pan die een leven lang meegaat dus, bij goed gebruik. Helaas wordt het gewicht niet vermeld, maar je zou, gezien de dikte van de bodem, dit model kunnen zien als het zwaardere broertje van het model van Ronneby Bruk.
- Merk: Skeppshult
- Type: Traditional Wok
- Maat: Ø 30 cm (Ook verkrijgbaar in een 32 cm uitvoering)
- Deksel: Geen
- Gewicht: ?
- Inhoud: 3,5 liter
- Dikte bodem: 6 mm
- Prijs: € bij fonQ
Ik heb niet vermeld of de fabrikant aangeeft of de wok in de vaatwasser gereinigd kan worden of niet, omdat het per definitie zo is dat je gietijzer niet reinigt in de vaatwasser: het kan daardoor gaan roesten en wordt ruw. Met de hand afwassen dus.
Wokpan of wadjan?
Je zult het wellicht hebben gemerkt: de fabrikanten gebruiken de term ‘wok’ en ‘wadjan’ door elkaar heen alsof het niet uitmaakt. Maar officieel is het zo dat een wadjan twee handvatten heeft, en een wokpan één handvat en één steel. Het is duidelijk dat je aan een steel op een zware gietijzeren pan niet zo veel hebt (je gaat hem niet husselen) dus hebben de meeste zware modellen hierboven handvatten, en zijn het daarom allemaal ‘wadjans’, en hebben de lichtere modellen een steel, en zijn het ‘wokpannen’. Voor het neerzetten en roeren-gebruik kies je een wadjan, voor het actief koken waarbij de de pan optilt en beweegt kies je de wokpan.
Welke wokpan of wadjan voor inductie?
Je zult een keuze moeten maken tussen de wadjan (met twee handvatten) en de wokpan (met één handvat en één steel), als je gaat wokken op inductie. Daarbij kies je voor een zware wadjan of een lichte wokpan. Wat mij betreft
Grootte
We zien dat de wokpannen variëren in grootte van 28 cm tot 37 cm, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar de grotere wokpannen omdat je er gemakkelijker in kunt wokken dan in de kleinere pannen. Je wilt toch kunnen roeren en bewegen in de pan, dus wat ruimte is dan geen overbodige luxe.
Keuze wadjan voor inductie
Ik denk dat de WMF Wadjan met een formaat van Ø 36 cm gewicht van 6,4 kg een uitstekende keuze is, zeker omdat het glazen deksel is meegeleverd en we toch onder de honderd euro zitten met de prijs, wat ik redelijk vind.
Keuze wokpan voor inductie
Voor de wokpan zoeken we een licht model en komen dan al snel uit bij de Ronneby Bruk Ultra Light Wokpan, vanwege het formaat van Ø 34 cm, het hittebestendige handvat, de uitstekende reviews en de prijs, maar hier speelt ook de reputatie van het merk en de 30 jaar garantie mee.
Actuele prijzen van alle gietijzeren wadjans en wokpannen voor inductie kan je bekijken in de overzichten bij Bol.com, Coolblue of fonQ.
Liever staal dan gietijzer? Lees dan hier verder over stalen wokpannen voor inductie>>
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!