Wortels: ik vind ze heerlijk. Je kunt ze het hele jaar door kopen en natuurlijk eten, het is lekker knagen zo tussendoor en een stuk gezonder dan de alternatieven (al is een stengel bleekselderij een goed alternatief. Met een beetje pindakaas leerde ik dit weekend). Wortels koken is lekker maar doet me toch altijd een beetje aan de maaltijd van oma denken, en hoewel ik wortels het lekkerst vind uit de oven met een beetje kaneel en cayennepeper smaken ze in een soep ook heerlijk, zeker met gember als tegenhanger. Een wortelsoep dus vandaag, met gember.
Wortelsoep met gember recept
Ingrediënten
- 4 winterwortels of ~8 bospeen*
- 2 grote uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 bouillonblokje
- ~50 gram gember (vers geschild, stemgember of sushi-gember smaakt allemaal prima)
- 1 liter water
- Beetje olie of boter
Wortels en peen?
*De wortelen die wij in Nederland kennen zijn te verdelen in drie soorten:
Bospeen -lange dunne oranje wortels met het groene bosje, het loof, er nog aan. Ze smaken zoet en lekker fris
Waspeen -korte dorker oranje worteltje, er zit geen loof meer aan en smaakt minder fris dan de andere twee en wordt vaak in zakken verkocht
Winterpeen -grote grove vlezige wortel met felle oranje kleur, de binnenkant is lichter en smaakt nog zoeter dan de buitenkant en gelukkig is de winterpeen het hele jaar door te koop, niet alleen in de winter dus
Bereiding
- Zet een pan op middelhoog vuur en doe er wat boter of olie in
- Schil de ui en snijd deze in grove stukken
- Doe de gesneden ui in de pan en roer even door zodat ze kunnen fruiten
- Was en snijd de wortels in grove stukken en voeg ze toen aan de uien in de pan als deze glazig zijn geworden
- Pel en pers de knoflook en voeg dit toe aan de ui en wortel in de pan, roer even kort door zodat de knoflook kort meebakt, voeg nu een liter water toe samen met het bouillonblokje.
- Breng het geheel aan de kook en zodra het kookt zet je het laag met deksel op de pan en laat je het rustig doorkoken totdat de wortel zacht is.
- Voeg nu ~50 gram gember toe en een lepeltje sambal en vermaal alles in de pan met een staafmixer tot een stevige soep.
Je kunt de wortelsoep warm houden op een laag vuurtje maar let er op dat het een stevige gebonden soep is die snel aan de bodem van de pan vastkoekt.
Serveren met een takje peterselie of iets anders groens, dat kleurt leuk. Maar je kunt ook gewoon lekker gaan eten :-)
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!