Dulse is zweewier. een zogenaamde roodalg dat groeit langs de kusten van de Atlantische en Stille oceaan. Het wordt al eeuwen gegeten, bijvoorbeeld in IJsland, waar men het Söl noemt. Dulse bevat veel vezels en eiwitten, en wordt daarom zowel rauw, gebakken, gedroogd als vermalen gegeten. Ook in Nederland is het te koop, bij natuurvoedingswinkels en bijvoorbeeld bij de visboer. Als je de verse variant hebt kun je deze bakken, het smaakt naar spek. Onderzoekers hebben nu een soort ontwikkeld die nog meer goede eigenschappen heeft.
Zee levert superfood met speksmaak
Dulse is een rode alg die veel voorkomt langs kustlijnen van de Atlantische en Grote Oceaan, en die nu al in gedroogde vorm verkocht wordt als voedingssupplement. Amerikaanse onderzoekers werkten vijftien jaar aan een speciale variant van de alg die uitzonderlijke hoeveelheden mineralen, vitaminen en antioxidanten levert, en in gedroogde vorm 16 procent proteïne bevat.
“Ons doel was eigenlijk een supervoedsel te maken voor abaloneschelpen, omdat exemplaren van hoge kwaliteit erg gegeerd zijn, vooral in Azië”, zegt Chris Langdon van het Hatfield Marine Science Center.
Boerenkool
Maar die doelstelling veranderde toen hij bezoek kreeg van zijn collega Chuck Toombs, die op zoek was naar potentiële projecten voor zijn studenten economie. Toen Toombs de containers met zeewier zag, ging er bij hem een licht op. “Dulse is een ‘superfood’ met tweemaal de voedingswaarde van boerenkool”, zegt hij. “En de Oregon State University had een variant ontwikkeld die geteeld kon worden met het potentieel voor een nieuwe industrie in Oregon.”
In samenwerking met de overheid gingen de wetenschappers op zoek naar mogelijke toepassingen voor het ingrediënt, en zo kwamen ze in contact met verschillende chefs die creatieve toepassingen bedachten.
Lees verder: Zee levert superfood met speksmaak
Reageren op bovenstaand nieuws over Zee levert superfood met speksmaak of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!