Onderstaande vraag over Broodbakmachines werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Broodbakmachines of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Zelf brood bakken – Kan het zonder suiker?
Heb een Panasonic broodbakmachine en gebruik voor 1 brood 250 gram volkoren spelt en 250 gram wit speltmeel. Hierbij gaat 320 water, 2 kleine schepjes suiker, 15 gram verse gist en 1 1/2 schepje zout en scheutje olijfolie. Gebruik een programma van 3 uur.
Kan ik i.v.m. diabetes de suiker evt. weglaten en ook minder zout, dus 1 schepje en geen suiker meer?
Vraag me af of het dan nog genoeg rijzen zal aangezien speltmeel moeilijk rijst.
Vast bedankt voor Uw antwoord.
Vriendelijke groet,
Tom
Beste Tom,
Ik begrijp uw vraag, en zou u graag aanraden de suiker weg te laten uit het brood, maar ik vermoed inderdaad dat het brood minder goed zal rijzen. Echter is het belangrijk u af te vragen: is het rijzen van het brood belangrijker dan de mogelijke gezondheidsvoordelen die het weglaten van de suiker tot gevolg zou kunnen hebben?
De meeste suikers die u via het eten van het door u gebakken brood binnen krijgt zitten echter in de speltbloem (witte speltmeel), in feite bakt u een half wit/half bruin brood, en wit brood heeft nu eenmaal een hogere netto glucose-opbrengst dan bruin brood, en spelt is hierop geen uitzondering. Echter rijst het brood wel beter door deze extra suikers.
Als u zout weglaat dan zal het brood anders smaken, echter is dit een kwestie van wennen, en bijkomend voordeel: het weglaten van het zout kan een positief effect hebben op het rijzen.
In veel delen van de wereld voegt men geen zout toe aan het brood, en daar wordt dat niet gemist, in tegendeel: in een groot deel van Italië (Toscane) eet men zoutloos brood, en dat brood is wereldberoemd, dus het is zeker het proberen waard en ook echt niet ‘vreemd’.
Wat ik u wil adviseren is het recept van het brood, zoals u dit bakt, voor te leggen aan de diëtist, hij/zij kan u advies geven op basis van medische scholing, welke ik niet heb genoten.
Ik hoop dat ik u heb kunnen helpen en wens u veel bakplezier!
Bovenstaande vraag over Broodbakmachines werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!