Het harsen van beharing is een pijnlijke bezigheid. Naast vrouwen, die al sinds mensenheugenis hun uiterlijk verfraaien door beharing te harsen gaan ook steeds meer mannen dit doen, en dat betekent dat er voor de verkopers van producten voor het harsen van lichaamsbeharing een steeds grotere markt ontstaat; harsproducten zijn prijzig. Daarnaast moet hars heet zijn om goed vloeibaar te worden en deze hitte is pijnlijk op de huid en kan een rode vlek achterlaten die maar langzaam verdwijnt. Harsen is geen pretje en ook nog eens prijzig, dat moet toch anders kunnen?
Zelf harsen met hars die je goedkoop zelf kunt maken in de keuken
Gelukkig is het mogelijk je kookkunsten in te zetten voor het zelf maken van een harsachtige substantie die het zelfde doet als hars, maar die slechts een paar cent kost en die je met een paar basisingredienten zelf kunt maken. Deze hars hoeft niet heet te worden gemaakt voordat je hem kunt gebruiken en je zult je dan ook niet branden aan deze hars.
Zelf hars maken – Suiker hars of Sugar wax
Wat we gaan maken is geen hars zoals deze wordt verkocht in de winkel maar we maken er een van suiker. Je kunt je misschien voorstellen dat zoet snoepgoed zoals toffee erg goed zou werken als een materiaal om mee te harsen: het is zacht en plakt ook zonder dat het heet is, en deze eigenschappen hebben we nodig om beharing te harsen.
Wat heb je nodig om zelf hars te maken:
Ingredienten:
- Een kopje (kristal)suiker
- Citroensap van een halve citroen
- Koud water (een klein beetje)
- Zout
Keukengerei:
- Pan
- Warmtebron
- Lepel (gebruik geen metalen lepel in een pan met anti aanbaklaag!)
- Een aanrechtblad (of een ander groot glad oppervlak dat tegen hitte kan)
Maak je geen zorgen over het schoonmaken achteraf: deze hars is met water oplosbaar dus je veegt je aanrecht zo schoon, en dat geldt ook voor je huid: in tegenstelling tot normale hars is deze suiker hars zo van je huid af te spoelen. Als je hars graag op iets af laat koelen wat je gemakkelijk weg kunt gooeien gebruik dan bakpapier maar let er op dat je het papier met plakband goed vastmaakt zodat je een strak en glad oppervlak hebt.
Hoe maak je suiker wax?
Doe de suiker, water, zout en citroensap in de pan en zet de pan op laag vuur. Roer het mengsel terwijl het langzaam verwarmt. Blijf roeren, ook als het begint te koken en blijft roeren totdat het mengsel een lichtbruine amber kleur heeft. Giet het suikermengsel nu op een koud glad oppervlak (marmer werkt het beste omdat dit hard, koud en glad is) en zorg er met de lepel voor dat je de suikerhars zo veel mogelijk bij elkaar houdt, veeg als het ware de randen steeds op een hoop in het midden.
Let op! De suikerhars is erg heet, als je bang bent jezelf te branden zet dan een bakje water in de buurt waar je je vingers of hand in kunt doen als je wat suikerhars op jezelf morst.
Blijf de suikerhars bij elkaar vegen zodat het langzaam afkoelt en wat dikker wordt van structuur: het begint op honing te lijken en daarna echt op een hars. Zodra de hars zo dik is dat je het tot een bal kunt rollen pak je het op, maar let op: het is nog warm! Maak je handen nat en koud met water, pak dan met je lepel een stuk van de hars op en haal het met je koude natte hand van de lepel af, probeer het tot een bal te maken in je hand. Houd je ene hand even onder de koude kraan terwijl je de hars in je andere hand hebt en wissel dit af totdat de hars verder is afgekoeld doordat je het blijft kneden. Voeg dan meer hars toe in je handen en blijft het kneden totdat het echt een soort toffee is. De kleur van de hars wordt lichter tijdens het kneden.
Als de suikerhars aanvoelt als de hars die je gewend bent voor harsen dan is het klaar, je kunt nu een bolletje van de hars afhalen en de rest op een stukje plastic (een boterhamzakje werkt prima) in de koelkast leggen voor de volgende keer dat je wilt harsen.
Gebruik de hars zoals je dat met normale hars ook doet: breng het aan op de huid tegen de groei-richting van de haartjes in en trek het er af met de groei-richting van de haartjes mee. Na gebruik gooi je de gebruikte hars weg.
Als je de hars uit de koelkast wilt gebruiken doe deze dan een paar seconden in de magnetron om het weer zacht te maken.
In het filmpje hieronder kan je zien hoe je de suikerhars maakt, het filmpje is in het Engels maar het geluid heb je niet nodig om te zien hoe je de hars maakt:
Reageren op bovenstaand artikel over Zelf harsen met hars die je goedkoop zelf kunt maken in de keuken of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Ghislaine Schmidt zegt
Wat een handige tip en duidelijke video! Dit ga ik zeker proberen. Ik vraag me nog wel iets af. Bij methode 1 trek je de strip los tegen de groeirichting van de haren (naar je lies toe) en bij methode 2 trek je ze juist los richting je knie. Kun je uitleggen hoe dat zit?
Alvast heel erg bedankt!
Groetjes, Ghislaine
Florian zegt
Je kunt het beste uitproberen wat voor jou het beste werkt: bij welke richting komen de meeste haartjes mee (dus hoef je het minder vaak te herhalen) en bij welke richting heb je het minste last van pijn, en dan de afweging maken wat voor jou het beste werkt.