Het zelf maken van pasta is eigenlijk heel makkelijk, maar het kost wel veel tijd. Reken ongeveer een uur voor het maken van 500 gram verse pasta (genoeg voor 4 personen), dit is inclusief mengen, kneden, uitrollen, snijden en laten rusten van het deeg in de koelkast (als je een pastamachine hebt dan ben je sneller klaar). Het verschil in smaak met gedroogde pasta is echter heel groot, en je kunt de verse pasta ook makkelijk bewaren door het in te vriezen. Dus maak zelf pasta, vries in wat je niet direct gebruikt en geniet de volgende keer weer van verse lasagne, spaghetti, ravioli of welke variant je ook bedenkt.
Zelf pasta maken
De ingrediënten voor zelf pasta maken zijn eenvoudig en al eeuwen lang gelijk. Je kunt, als je dat echt graag wilt, wat kleurstof toevoegen aan de pasta, zo wordt zwarte pasta gemaakt met inkt van de inktvis, en oranje pasta met tomaten sap. Maar voor de gewone blanke pasta gebruik je onderstaande ingrediënten.
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 5 eieren
- Snufje zout
- Scheutje olijfolie (hoeft niet, mag wel)
Bereding
- Meng het zout en de olie door de bloem, dan de eieren één voor één door de bloem roeren met een vork. Ik deel het deeg nu meestal in vijf stukken zodat het makkelijker te kneden is.
- Elke bal deeg nu goed kneden, het lijkt vaak alsof je niet genoeg vocht hebt, maar als je lang genoeg kneedt dan ontstaat een leer-achtige bal van soepel deeg. Je kunt het deeg vergelijken met kauwgum, zo elastisch en egaal.
- Leg het deeg nu in een plastic zak (niet helemaal dicht) een half uurtje in de koelkast om te rusten, hierna kun je het uitrollen met een deegroller of in kleine stukken snijden en door de pastamachine heen halen.
- Als je er lange dunne plakken van hebt gemaakt heb je lasagne, leg je twee plakken op elkaar en doe je er een vulling tussen dan heb je ravioli, draai je de plakken door een spaghetti-roller heen dan heb je spaghetti, leg je de plakken op een pastagitaar dan heb je lasagna (met een ‘a’ het einde: pastaslierten).
- Kook de verse pasta in ruim kokend water met zout. Het makkelijkst houd je het water kokend in een pastapan met vergiet of inzet, hiermee is het ook eenvoudig om de pasta uit het water te halen (link opent in een nieuw venster).
Kort koken, blijven proeven. Als je denkt dat hij bijna goed is (stevig, toch gaar) dan is hij klaar. - Afgieten en serveren, als je wat in de pan laat dan even wat olijfolie toevoegen en roeren om plakken te voorkomen.






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!