
Sambal is met veel gerechten lekker. Hoeveel je ervan gebruikt, is echt afhankelijk van je smaak. Dit is een verse sambal-tomaat die je binnen twee dagen op zou moeten eten. Rauwe tomaten kun je namelijk niet lang bewaren. Om het te conserveren, kan je op het eind het geheel 20 minuten bakken. Dit reduceert het vocht van de tomaten. En in een steriele pot kun je het vrij lang bewaren.
Ingrediënten
- 100 milliliter zonnebloemolie
- 2 centimeter gember
- 1 hele knoflook bol (of 12 teentjes)
- 3 ajuma pepers
- 2 grote uien
- 100 gram rietsuiker
- 1 eetlepel zout
- 8 trostomaten
[soliloquy slug=”zelf-sambal-maken-met-mijn-sambal-recept”]
Bereiding
- Je pelt en snijdt de uien, knoflook en gember in stukjes
- Verwijder de zaadjes uit de pepers en snijd het in stukjes*
- Verwarm de olie en bak de knoflook, ui, gember en pepers ongeveer 5 minuten op een half hoog vuurtje
- Doe 100 gram rietsuiker en 1 eetlepel zout erbij
- Laat de suiker al roerend 2 minuten karameliseren
- Zet het vuur uit en mix het met de staafmixer fijn en laat het een beetje afkoelen
- Snijd de tomaten in hele kleine stukjes en meng het met de rest
* Was je handen heel goed na dit werkje. Was ze daarna nog een keer en kom niet aan je ogen of aan kinderen.
Wat is nou het verschil tussen al die sambals?
Vraag jij je ook wel eens af wat nou het verschil is tussen al die verschillende soorten sambal?
Gangbaar om tegen te komen in de supermarkt is Sambal Oelek. Hierbij worden de pepers, zout en een beetje suiker gestampt met een ulek.
Sambal badjak is een gebakken en kruidige sambal.
Sambal Padang is een zeer milde sambal.
Sambal Trassi is een zachte sambal van gefermenteerde garnalen, lekker in de nassi!
Samenvatting

Recept naam 



Based on 2 Review(s)
Zelf sambal maken met mijn sambal recept
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Waardering





Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!