Wie, net als ik, graag TV-series kijkt, heeft wellicht wel eens de serie The Americans gezien. Deze serie (2013) speelt zich af in de jaren tachtig, rond de tijd van de Koude Oorlog. Het verhaal speelt zich af in Amerika (en gedeeltelijk in de USSR), waar de FBI jacht maakt op Russische spionnen, en deze spionnen vormen de hoofdpersonen in “The Americans”. We zien een typisch Amerikaans gezin (man, vrouw, twee kinderen) dat in een typisch Amerikaanse buitenwijk woont. Naast hen komt een FBI-agent wonen en… Ik vind het een erg leuke serie en vind het jammer dat hij is afgelopen. Maar: in het laatste seizoen maakt men Zharkoye (Жаркое); een typisch Russische stoofpot van aardappel en rundvlees. Hieronder het recept!
Zharkoye slowcooker recept
Omdat de slowcooker zo typisch Amerikaans is en dit gerecht zo typisch Russisch leek het me leuk dit gerecht te maken in de slowcooker (natuurlijk ook omdat je in een slowcooker heel erg makkelijk een stoofpot kunt maken).
Er zijn veel verschillende recepten te vinden voor deze stoofpot – ik heb geen familie, vrienden of kennissen met een Russische achtergrond, dus ik kan niet verifiëren wat het ‘echte’ recept is. Onderstaande is dan ook mijn interpretatie van dit gerecht.
Ingrediënten
- 500 gram sukadelappen (in grove stukken gesneden)
- 5 aardappelen (geschild en in blokjes gesneden)
- 5 uiten (geschild en grof gesneden)
- 5 wortelen (geschild en in grove stukken gesneden)
- 5 tenen knoflook (gepeld en gesnipperd)
- 5 stengels bleekselderij (gewassen en ik grove stukken gesneden)
- 2 pastinaak (geschild en grof gesneden)
- 1 bosje peterselie (fijngemalen)
- 1 handvol dille (fijngemalen)
- 250 ml runderbouillon
- Versgemalen zwarte peper (naar smaak)
- Zout naar smaak
- Boter om in te bakken
- Klein bakje zure room (ter garnering)
Bereiding
- Schil, snijd (blokjes) en was de aardappelen, bak ze daarna in boter tot ze goudbruin zijn
- Snijd de uien, wortels, selderij en pastinaak en bak ze aan in boter
- Snijd het vlees in grove stukken (snijd een lap vlees door in de lengte en dan 3-4 keer in de breedte), strooi er wat zout en peper over en bestuif dan met bloem. Rol het vlees even door het bloem heen zodat alle kanten van het vlees voorzien zijn van een witte waas (van de bloem). Bak het vlees nu in boter tot het lichtbruin is
- Pel en snipper de knoflook en bak dit even mee met het vlees
- Doe nu het vlees met knoflook in de binnenpan van je slowcooker, maal er wat zwarte peper overheen, doe daarna alle andere gebakken ingrediënten er bovenop en giet de bouillon erover
- Zet de slowcooker aan voor 6,5 uur op laag/low
- Doe 15 minuten voor het opdienen (dus na 6 uur en 15 minuten in de slowcooker) de zure room en de fijngehakte dille en peterselie in de slowcooker en roer alles even door, daarna weer het deksel op de pan
Je kunt er een salade van verse groenten, augurk en/of zuurkool bij eten, maar aan groenten geen gebrek in dit gerecht.
Een voorproefje van The Americans:
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!