Geachte Plezierindekeuken.nl,
Recent is bekend geworden dat de anti-aanbaklaag van Tefal niet zo onfeilbaar is als eerder gedacht en mag sinds dit jaar 2015 niet meer verkocht worden.
Vraag is hoe dat zit met broodbakmachines…. Worden apparaten als deze met zulke laag nu vervangen door iets anders of worden ze nog gewoon verkocht?
Zijn er (betaalbare) alternatieven (keramisch bijvoorbeeld) mbt broodbakmachines?
Bij voorbaat dank voor uw reactie
Arjan
Beste Arjan,
Dat is een goeie vraag: de meeste broodbakmachines hebben inderdaad een anti-aanbaklaag van Teflon (het product dat Tefal groot heeft gemaakt).
Tefal is een fabrikant van pannen die de licentie voor het gebruiken van Teflon op pannen en andere keukenaccessoires van uitvinder Dupont heeft verworven. Dupont was al van mening dat het geen goed idee was om Teflon (PTFE is de afkorting van de chemische naam) te gebruiken in de keuken maar onder de Europeese regels was daar op dat moment (rond 1945) geen bezwaar tegen dus mocht Teflon het gebruiken voor het maken van pannen.
Volgens de huidige Europese regels mag het ‘oude’ Teflon inderdaad niet meer worden gebruikt voor het maken van een anti-aanbaklaag op pannen en ander keukengerei, omdat dit oude Teflon PFOA bevat: een stof die bij verhitting boven 350 graden Celsius giftig is voor mensen en dodelijk voor vogels. (Lees hier meer over Teflon bij Wikipedia).
De fabrikanten zitten echter niet stil en hebben dit verbod al zien aankomen: tegenwoordig bevat Teflon geen PFOA meer en zijn deze stoffen vervangen door andere materialen die wel zijn toegestaan. Zie bijvoorbeeld deze BK Wokpan met Teflon zonder PFOA.
Anti-aanbaklagen met Teflon die je nu koopt bevatten dus wel Teflon, maar niet de verboden stof die men PFOA noemt. Dit geldt dus ook voor broodbakmachines. (Lees hier meer over Teflon en de fabrikant).
Maar al zou je een broodbakmachine hebben met een Teflon anti-aanbaklaag waar wel PFOA’s in zitten: pas bij temperaturen boven de 350 graden Celsius vormen deze een mogelijk gevaar, en deze broodbakmachines zijn er niet, geen enkele broodbakmachine haalt die temperatuur, en ik mag ook hopen dat je je pan nooit zo heet laat worden op je fornuis, want dan verbrandt alles dat je er in doet binnen korte tijd…
Conclusie:
Broodbakmachines bevatten vaak Teflon, maar dit is niet het Teflon waar PFOA, de verboden stof, in zit. En als dit er wel in zit, dan kan het geen kwaad omdat je broodbakmachine de 350 graden Celsius niet bereikt.
Maar het zou mooi zijn als er fabrikanten zouden zijn die broodbakmachines met een keramische anti-aanbak op de markt brengen om toch de schijn van onveiligheid die Teflon nu toch heeft, weg te nemen. Naar mijn weten zijn deze broodbakmachines er echter nog niet, helaas.
De Beem broodbakmachine en Kenwood hebben een bakblik zonder teflon.
Kijk, daar heb ik wat aan. Moet eerst nog wat centjes hebben maar ik wil geen ding van de kringloop met teflon.
Michelle,
Zeer bedankt voor je opmerking. Enig speurwerk maakt duidelijk dat Beem B7.001 een keramische laag heeft.
Lijkt mij een prima keuze.