Onlangs zag ik op het nieuws dat Foodwatch de Nederlandse supermarkten had verzocht snoep uit de schappen te halen die schadelijke E-nummers zou bevatten. Vreemd verhaal, dacht ik, want een voedingsstof krijgt pas een E-nummer als het door de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) is goedgekeurd en velig is verklaard voor consumptie. En wat te denken van al die voedingsstoffen die we heel gezond en normaal vinden, zoals de ongeveer 15 E-nummers die we vinden in tomaten, of de lijst met E-nummers in een sinaasappel? Zo heeft vitamine C de code E300 (Ascorbinezuur), dus zo eng zijn E-nummers niet.
Zijn we doorgeslagen in onze angst voor E-nummers?
Quinoa, chia, hennep, lijnzaad, boerenkoolpoeder, spirulina, granola. Een beetje zelfrespecterende gezondheidsfreak heeft deze spullen inmiddels standaard in zijn keukenkastje. Iedereen lijkt tegenwoordig aan de sapjes te zitten en zo gezond mogelijk te willen eten. Hierdoor zijn E-nummers ineens de grote boosdoener geworden.
E-nummers in groenten
Die angst voor E-nummers is alleen helemaal nergens voor nodig, zegt hoogleraar innovatie gezonde voeding Fred Brouns. Stoffen krijgen namelijk pas zo’n nummer als de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft vastgesteld dat ze verantwoord kunnen worden gebruikt. “Als een stof schadelijk was, zou het geen E-nummer mogen heten”, aldus de hoogleraar. “Gevaarlijke E-stoffen bestaan niet.”
Bovendien zijn veel E-nummers gewoon natuurlijke stoffen die ook gewoon in groenten en fruit te zitten. Die sappige, biologische tomaat? Daar zitten al gauw zo’n 15 E-nummers in. Een lekker versgekookt eitje? Die bevatten onder meer lectihine (E322), betacaroteen (E160a) en lysozym (E1105).
Syntethische E-nummers
Toch, wie via Google een zoekopdracht intoetst voor E-nummers komt genoeg spookverhalen tegen. Vooral de synthetische E-nummers zijn weinig populair. De zoetstof aspartaam (E951) en de smaakversterker mononatriumglutamaat (E621) hebben in de loop der jaren een slechte naam gekregen. Boze tongen beweren dat deze stoffen negatieve effecten kunnen hebben op de gezondheid. Ze zouden zelfs kankerverwekkend zijn, of onvruchtbaarheid veroorzaken.
Volgens Brouns gaat het hierbij vaak om achterhaalde informatie, gebaseerd op slecht onderzoek. “Over aspartaam is vroeger inderdaad discussie geweest. Maar inmiddels hebben de Amerikaanse kankerstichting, de EFSA en ook de FDA (De Food and Drug Administration, orgaan in de VS dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen in brede zin controleert, red.) al lang ontkend dat aspartaam schadelijk is.”
Lees verder: Zijn we doorgeslagen in onze angst voor E-nummers?
Reageren op bovenstaand nieuws over Zijn we doorgeslagen in onze angst voor E-nummers? of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!