Micro-organismen die voedselvergiftigingen veroorzaken vermenigvuldigen zich het snelst bij temperaturen boven de 25 graden Celsius. Juist: de ideale temperatuur voor de barbecue. Houd hier rekening mee en gebruik de volgende tips voor een barbecue zonder kater. (Die kan weer ergens anders door komen, dat dan weer wel…)
Zo eet je buiten zonder ziek te worden op warme dagen
– Hou je een barbecue, zorg er dan voor dat de koude gerechten (salades, marinades en sausjes) niet in de zon staan. Bewaar ze afgedekt in de koelkast of een koelbox (max 4° C) en haal ze er pas uit net voor ze opgegeten worden. Ook gemarineerd vlees bewaar je beter in de koelkast.
– Eet vlees dat al een tijdje in de zon ligt, niet meer op. Gebakken vlees bewaar je best ofwel boven de 60 °C (in de oven of op de barbecue), ofwel onder de 4°C (in de koelkast).
– Hetzelfde geldt voor een tuinfeest: warme gerechten hou je warm met schotelwarmers (min 60 °C), koude gerechten bewaar je zo lang mogelijk in de koelkast (max 4 °C). Leg eventueel ijs onder de schotels. Laat voedsel dat kan bederven niet langer dan twee uur in de gevaarlijke temperaturen tussen 5°C en 60°C staan. Scherm het voedsel zoveel mogelijk af van insecten.
– Hou rauw vlees altijd gescheiden van klaargemaakte gerechten. Rauwe vleeswaren, vis en gevogelte bevatten altijd een zekere hoeveelheid bacteriën. Als die in aanraking komen met voedsel dat klaar is om op te dienen, kunnen deze bacteriën hierop overgaan.
– Als je boodschappen doet, koop dan eerst het eten dat niet kan bederven en dan pas verse groenten, fruit, vlees en vis. Vervoer deze in een isolerende zak of in een koelbox en laat ze zeker niet lang in warme auto staan.
– Ontdooi diepvriesproducten bij voorkeur in de koelkast. Als het snel moet gaan, gebruik dan de microgolfoven.
– Controleer altijd de uiterste gebruiksdatum van producten. Bij warme temperaturen is die belangrijker dan anders.
– Recepten met verse eieren zet je zo snel mogelijk in de koelkast.
– Als je gaat picknicken, neem dan een koelbox en genoeg koelelementen mee. Voor drank neem je best een aparte koelbox mee omdat je deze meer opent dan die voor voeding, zo behoudt hij beter zijn temperatuur. Zet de koelbox in de schaduw, leg er eventueel nog dekentje met een bleke kleur bovenop.
– Brood kan bij kamertemperatuur bewaard worden, maar beleg meestal niet. Beleg zoals hesp, paté, filet américain, tonijn- of kipsalade, rauwe groenten, bewaar je op maximum 4°C. Rauw gehakt vlees en gerookte vis moeten ook bij max. 4°C bewaard worden, verse kaas, hardgekookte eieren, fruit en rauwkost bij max. 7°C.
Bron: Zo eet je buiten zonder ziek te worden op warme dagen
Reageren op bovenstaand artikel over Zo eet je buiten zonder ziek te worden op warme dagen of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!