Zoete aardappel, of bataat, is niet alleen gezond, lekker en veelzijdig, hij blijkt ook genetisch gemodificeerd door de natuur zelf en daardoor waarschijnlijk zo geliefd. Toch heb je na het lezen van het onderzoeksrapport wel een gevoel van ‘ja, dat klinkt niet zo gek’, en zo zou het best kunnen dat er meerdere groenten en fruit worden ontdekt die ook zijn gemodificeerd door de natuur. De drempel naar acceptatie voor door de mens gemodificeerd eten wordt hiermee steeds lager.
Zoete aardappel blijkt genetisch gemodificeerd door natuur
De DNA-volgorde van zoete aardappelen bevat genen van Agrobacterium, een groep bacteriën die zorgt voor de vorming van tumoren in planten.
Aangezien de genen vooral zijn aangetroffen in gedomesticeerde versies van zoete aardappelen zorgden ze waarschijnlijk voor positieve eigenschappen waarop boeren selecteren.
Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Gent in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.
Groter
De wetenschappers analyseerden het DNA van 291 gecultiveerde soorten zoete aardappelen en in enkele wilde soorten. In bijna alle aardappels werden de genen van de bacteriën aangetroffen. Maar ze kwamen het meeste voor in de soorten die in de loop der eeuwen door boeren zijn gedomesticeerd.
Waarschijnlijk leiden de stukjes DNA van Agrobacterium tot positieve eigenschappen, zoals een groter formaat of een betere smaak.
De ‘vreemde’ genen in de zoete aardappel kunnen volgens de wetenschappers niet worden beschouwd als vervuiling. Ze maken inmiddels min of meer deel uit van de natuurlijke DNA-volgorde van de aardappels.
Lees verder: Zoete aardappel blijkt genetisch gemodificeerd door natuu
Reageren op bovenstaand nieuws over Zoete aardappel blijkt genetisch gemodificeerd door natuur of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!