De zoete aardappel is eigenlijk helemaal geen aardappel, en blijkt door de natuur genetisch te zijn gemanipuleerd, zodat hij lekkerder en groter is geworden. Met zoete aardappel kan je vanalles maken: frites, schijfjes, puree, salade, gratiné, maar ook soep. Deze soep is heerlijk fris door de citroen en niet zo zwaar als je yoghurt gebruikt in plaats van room. Lekker met bijvoorbeeld vis of gegrilde aubergine en een salade.
Zoete aardappelsoep
Voor dit recept gebruik ik yoghurt, maar je kunt ook room gebruiken. Het voordeel van yoghurt is dat het niet zo zwaar en vet is, maar room maakt het wel voller. Ik houd er niet zo van om zo’n zware soep te eten, zeker niet als voorgerecht, dus vandaar: yoghurt. Als je kokosmelk gebruikt in deze soep dan geeft dit ook al een romige smaak. Ik vind zelf de kokos-smaak van Bon Cooco kokosmelk erg lekker, maar je kunt ook Nutco kokosmelk nemen als je niet de kokos-smaak wilt in je soep.
Ingrediënten
- 3 zoete aardappels geschild en in blokjes
- 1 rode ui gesneden
- 1 knoflookteen gesneden
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel kaneel
- Peper
- Kokosmelk (Bon Coco of Nutco)
- 1 liter groentebouillon
- Gember (vers geraspt of sushi-gember/stemgember kan ook)
- Citroenzest van 1 citroen
- Citroensap van 1 citroen
- 0% vet griekse yoghurt
Bereiding
[soliloquy slug=”zoete-aardappelsoep-recept-voor-een-frisse-zomerse-soep”]
- Schil de ui en snijd deze in stukjes
- Fruit de ui in een soeppan met wat olie of boter
- Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes
- Voeg de zoete aardappel bij de ui zodra deze glazig is en bak de zoete aardappel mee
- Schil de knoflook en snijd grof in stukjes
- Doe paprikapoeder, kaneel en peper bij het ui-aardappelmengsel
- Voeg de gesneden knoflook toe en fruit een paar seconden mee
- Voeg nu de groentebouillon toe en breng aan de kook
- Voeg daarna de kokosmelk toe
- Voeg nu de gember toe
- Laat het geheel nu ongeveer 20 minuten koken totdat de zoete aardappel gaar is (even prikken dan merk je of ze gaar zijn)
- Rasp ondertussen de citroen en voeg de zest (rasp) toe aan de soep
- Snijd de citroen nu door en pers de helften en vang het sap op
- Meng het citroensap met twee eetlepels yoghurt (of room)
- Als de zoete aardappel gaar is pureer je het mengsel tot een soep met een staafmixer
- Schep de soep in kommen en schep er een eetlepel yoghurt-citroensap in
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!