Een van mijn favorieten of misschien wel mijn favoriet bij de banketbakker is de ‘bananensoes’. Vroeger bij opa en oma waren er op verjaardagen de ‘echte bananensoezen’. Al jaren is het dan voor mij ook een uitdaging om bij banketbakkers de bananensoezen te testen en te kijken of het ‘de echte’ zijn.
De soes moet vers zijn wat betekent dat je een hap kunt nemen en dan niet hoeft te sjorren en trekken voordat je ook daadwerkelijk iets in je mond hebt. De soes mag niet zijn gevuld met slagroom en twee stukjes banaan maar met banketbakkersroom en flink wat schijfjes banaan. De bovenkant van de soes heeft een laagje ‘gele chocolade’ met een toefje slagroom met een kleine versiering.
Zoals je begrijpt heb ik, op het gebied van bananensoezen, al heel wat tegenslagen te verwerken gehad. Veel soezen, vaak erg taai en muf zijn gevuld met goedkope, smaakloze slagroom. Banaan zit er meestal wel in maar is vaak goed verstopt.
De uitdaging was dan ook om eens zelf een bananensoes te maken. Om het mezelf niet al te ingewikkeld te maken en toch te kunnen genieten van een ‘bananengebakje’ besloot ik om de reeds eerder deze week geteste bladerdeeg-basis in te zetten voor mijn eerste poging zelf een bananensoes te maken. Met custard (poeder) als vervanging voor de bakkersroom en bladerdeeg ter vervanging van soesdeeg heb ik smakelijke en gezellige kleine bananensoesjes gemaakt. Eigenlijk zijn het eerder vierkante bananentompoucen geworden maar de smaak van banaan met pudding en slagroom kwam aardig in de buurt van een bananensoes. Ook de variant met de aardbeien, door een vriendin ‘zomerdroom’ gedoopt viel tijdens de high tea in de smaak.
De uitdaging is nu, zelf een bananensoes maken die de bananensoezen van de banketbakker van opa en oma kan evenaren…..
Met dit bananengebak- testje heb ik voor het eerst gebruik gemaakt van voedingskleurstof, ook wel icing colors voor o.a. cake en cupcakes (Wilton). Ik heb ongeveer 35 gram poedersuiker gemengd met een eetlepel water en daar een heel klein beetje kleurstof aan toegevoegd. ( met een heel klein beetje bedoel ik ook een heel klein beetje……een puntje van een theelepeltje is ruim voldoende om een fel gekleurde glazuurlaag over je gebakje te krijgen).






Geef een reactie