Zomerkoninkjestaart voor Midzomernacht
Een belangrijke, zo niet dé belangrijkste, traditie in Zweden is Midsommar of wel midzomernacht, de dag waarop de zon (bijna) niet onder gaat. Bij deze traditie horen ook speciale gerechten, waaronder een taart met echte zomervruchten. Verder wordt er haring met aardappelen gegeten en natuurlijk gehaktballetjes.
Zomerkoninkjestaart recept
Het recept bestaat uit drie delen: de taartbodem, de vullingen en het glazuur op basis van slagroom.
Taartbodem
Ingredienten
- 3 eieren
- 2 1/4dl suiker
- 1 1/4dl tarwebloem
- 1dl aardappel(zet)meel
- 1/2 eetlepel bakpoeder
- 1 eetlepel kokend water
- Olie of boter om in te vetten
Keukengerei
- springvorm met 24cm doorsnede
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175˚ Celcius.
- Klop de eieren luchtig en voeg de suiker toe.
- Voeg de overige ingrediënten voorzichtig toe aan het eier-suikermengsel.
- Vet de springvorm in.
- Schep/giet het beslag in de vorm en bak de bodem voor 30-40 minuten.
- Test met een satéprikker of de bodem klaar is, als deze er schoon uit komt dan is de bodem klaar om uit de oven te halen.
- Laat afkoelen en zet na een kwartier op een rooster, verwijder de ring van de springvorm zodat hij goed kan afkoelen.
- Keer de bodem eventueel om als deze aan de bovenzijde gebarsten is.
Aardbeienmousse
Ingredienten
- 1 gelatineblad
- 100 – 150 gram aardbeien
- 1 eetlepel poedersuiker
- 1 dl ongeslagen room
Bereiding
- Week het gelatineblad in koud water voor ongeveer vijf minuten.
- Mix de suiker en aardbeien tot puree.
- Verwarm de helft van de puree au bain marie en voeg dan het uitgewrongen gelatineblad toe.
- Haal van het vuur en voeg de andere helft toe.
- Laat afkoelen en klop in de tussentijd de room stijf.
- Spatel de room vervolgens voorzichtig door de enigszins afgekoelde puree.
- Zet apart om verder af te koelen.
Rabarbercrene
Ingredienten
- 4 eigelen
- 1/2dl suiker
- 2 1/2 eetlepel maizena
- 1/2dl rabarbersap
- 2 1/2 dl ongeslagen room
Bereiding
- Klop de eigelen en suiker romig, het eigeel wordt als het goed is wat lichter.
- Doe de maizena in een schaaltje en roer daar beetje bij beetje de rabarbersap doorheen.
- Doe de room in een pannetje en voeg het sap-maizenamengsel en het eigermengsel toe.
- Verwarm dit op een matig tot klein vuur. Blijf de hele tijd roeren om klontjes te voorkomen. Je houdt het mengsel op het vuur tot het wat dikker begint te worden (ongeveer puddingdikte).
- Haal het dan van het vuur en klop nog goed door, eventueel met de (staaf)mixer.
- Laat het afkoelen. Eventueel kun je deze creme ook het eerst maken en in de koelkast bewaren tot dat je het op de taart smeert.
Rabarbercompote
Ingredienten
- 3 à 4 rabarberstengels
- 1dl water
- 1/2dl suiker
- evtentueel wat vanillesuiker of kaneel
Bereiding
- Snij de kontjes en de toppen van de rabarber en hak de stengels in kleine stukjes van ca een halve centimeter.
- Doe de rabarber in een pan en kook totdat de rabarber (ongeveer) uiteen is gevallen. Roer af en toe door om te voorkomen dat de bodem aankoekt.
De taart
Ingredienten
- 2,5 dl ongeslagen room
- 500 gram aardbeien
- Een paar lepels gelei/jam, bijvoorbeeld bessen of citroen
Bereiding
- Als de bodem is afgekoeld dan snijd je hem in drie plakken.
- Op de onderste laag smeer je de aardbeienmousse.
- Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd een deel in dunne plakjes. Beleg hiermee de aarbeienmousse.
- Leg de tweede plak erop.
- Smeer op deze plak eerst de rabarbercompote en vervolgens de rabarbercrème.
- Leg dan de bovenlaag op de rabarber.
- Klop de slagroom en voeg wat suiker toe.
- Smeer de slagroom vervolgens op de taart.
- Verdeel de aardbeien op een door jou gewenste manier over de taart, maar wees gul! Er mag best een bergje op de taart liggen.
- Verwarm tenslotte nog wat gelei/jam en verdeel deze met een kwastje over de aarbeien om ze te laten glanzen.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!