In NRC deze week een leuk interview met de Amerikaanse auteur en onderzoeksjournalist Michael Pollan. Zijn boeken zijn voor velen de bijbel als het om voedsel gaat, en in het interview relativeert Pollan de hypes, zoals de zogenaamd enorme toename van gluten-intolerantie, de angst voor suiker en natuurlijk de broodfobie. Genieten voor iedereen die deze voedselhypes aan zich voorbij laat gaan en gewoon lekker eet. Misschien wat onwennig voor zij die van de ene voedselhype in de andere belanden…
‘Zoveel mensen kúnnen geen glutenallergie hebben’
Hij doet suiker in zijn koffie! Een heel zakje, wit en onversneden. Voor mijn neus. Alsof hij niet weet wat voor een taboe er de laatste jaren op suiker rust. Of juist wel, juist daarom?
De Amerikaanse auteur en onderzoeksjournalist Michael Pollan is een baken voor velen. Met zijn geestig geschreven boeken leerde hij zijn lezers het verschil tussen eten en voedingsstoffen, deed nadenken over ‘van boer tot bord’, maakte bewust van de bacteriën die een rol spelen in onze spijsvertering. Hij kan zo op de koffie bij alle toonaangevende voedingswetenschappers en spreekt een aardig mondje mee over omega 3-vetzuren, koolhydraten en cholesterol. Maar als je hem vraagt wat je dan volgens hem moet eten, houdt hij het tegendraads simpel: „Eet echt eten. Vooral planten. Niet te veel.” Het is intussen de meest geciteerde uit een reeks eetregels die hij opstelde bij zijn Pleidooi voor echt eten, het boek waarin hij schetst hoe voedingsleer ons niet gezonder heeft gemaakt, maar de industrie wel heeft geholpen om ons steeds meer ongezond voedsel te verkopen. Als je gezond wilt blijven, koop dan geen eten waarvan de verpakking beweert dat het gezond is: nog zo’n eetregel van Pollan.
Nu doet hij dus suiker in zijn koffie. We zitten in een hotel in Berlijn: op de Berlinale worden twee documentaires gepresenteerd die gebaseerd zijn op zijn werk. In Defense of Food toont hem onder meer terwijl hij een volle aula toespreekt, allemaal mensen die hopen op de ultieme eetwaarheid. Hij citeert Oscar Wilde: „Everything in moderation, including moderation.”
Het blijft balanceren, het werk van de voedseljournalist: tussen alarmeren en wegrelativeren, tussen analyseren en het goede leven vieren. We beginnen met een heet hangijzer: brood.
„Ha, de broodfobie”, lacht Pollan smakelijk, „die zit nu overal. Maar ik denk dat het niet heel lang meer zal duren. Gluten is het duivelse voedingsstofje van het moment en dan zijn ook koolhydraten nog eens uit de mode. Brood heeft het dus even moeilijk. Maar onze soort eet al zesduizend jaar brood. In het grootste deel van de Europese geschiedenis vormde brood de helft van de voedingswaarde van ons dieet. Het is basisvoedsel en mensen zijn geneigd om daarnaar terug te keren.”
Lees verder: ‘Zoveel mensen kúnnen geen glutenallergie hebben’
Reageren op bovenstaand nieuws over ‘Zoveel mensen kúnnen geen glutenallergie hebben’ of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!