Geschiedenis
Er zijn twee regio’s in Italië die claimen de oorsprong te zijn van Zuppa Inglese: Toscane en Emilia-Romagna. Het toetje, dat letterlijk Zuppa Inglese (Engelse soep) heet, dankt zijn naam aan de oorsprong: het werd bereid voor Engelse toeristen die Italië bezochten in de 18e en 19e eeuw. Dit was de tijd waarin Engelse adel en nobelen een ‘rondje Europa’ deden om hun educatie af te ronden en zich te settlen; het vrijgezellenleven was over. Uiteraard waren er ook jonge dames die zich, vergezeld door familie, op deze rondreis begaven in de hoop zo’n jonge rijke Engelsman aan de haak te slaan. Florence was onderdeel van deze ‘Grand Tour’ die de Engelsen deden, zoals onder andere beschreven in de roman A room with a view (E. M. Forster, 1908) welke in 1985 verfilmd werd.
Zuppa Inglese recept
Zuppa Inglese is een zeer zoet en machtig nagerecht, maar heel erg lekker en sierlijk. Als je voor- en hoofdgerecht tegenvallen dan maakt dit toetje alles goed. Gegarandeerd!
Ingrediënten
- 8 eierdooiers
- 100 gram bloem (’00’ patentbloem)
- 1 liter melk
- Geraspte schil van 1 citroen (alleen het gele gedeelte waar de smaak inzit)
- 200 gram suiker
- 60 cl Alchermes likeur (een Italiaanse likeur van suiker, vanille, kaneel, nootmuskaat en andere kruiden, lees meer op wikipedia)
- 1 Toscaanse cake (bekijk hier het recept voor Toscaanse cake)
- 100 gram donkere chocolade
Bereiding
- Doe de eierdooiers in een kom en voeg de suiker toe
- Klop de suiker nu net zo lang door de eierdooiers totdat de kleur lichtgeel tot wit is
- Voeg de bloem toe via een zeef en meng het door de room van eierdooiers en suiker
- Voeg de melk toe en roer weer door elkaar
- Voeg de citroenschil toe
- Verwarm nu het mengsel maar laat het absoluut niet tot het kookpunt komen! Blijf roeren met een houten lepel en blijf verwarmen, maar laat niet koken. Na ongeveer 20-25 minuten dikt de room in. Als de room lijkt te gaan koken til dan gelijk de pan van je warmtebron en roer om warmte te verliezen.
- Als schuim op de room verdwijnt en de room dik aanvoelt dan is deze klaar en kan je hem van het vuur halen. Blijf roeren om een korstje te voorkomen
- Doe de room nu in drie kommen
- Doe 90 gram chocola in één van de kommen en roer door elkaar
- Snijd de cake in plakken
- Bouw de Zuppa Inglese nu op, gebruik hiervoor bij voorkeur een doorzichtige glazen kom zodat de laagjes mooi te zien zijn. Leg een plakje van de cake in de kom
- Besprenkel de gesneden cake met ongeveer 20 cl van de likeur
- Bedek de cake met een laag van de room (niet de room met de chocola erin)
- Leg nu weer een plak cake in de kom en besprenkel met 20 cl likeur
- Leg op deze plak cake de room met de chocola erin (donkerder van kleur)
- Leg nu weer een plak cake op de laag room en besprenkel met 20 cl leukeur
- Vermaal de overgebleven chocola en strooi dat op de top van het dessert
Dien nu op met glazen kommen of glazen. Als je echt tijd hebt kun je in plaats van één grote Zuppa Inglese ook in elk glas/kom het toetje met laagje maken. Kost meer tijd, maar de presentatie is nog mooier.
Buon Appetito!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!