Mijn oma uit Limburg maakte dit gerecht regelmatig. Nu zij er niet meer is probeer ik het zo goed mogelijk na te maken. Ik gebruik sucadelappen maar mijn oma gebruikte soms soepvlees of andere ingrediënten. Zo kwam het ook wel eens voor dat zij kruidkoek of ontbijtkoek gebruikte in plaats van appelstroop. Deze veriaties maken het een recept dat je jezelf makkelijk eigen kan maken/aan kan passen naar je smaak. De variant Zuurvlees uit de slowcooker vind je hier (met video!)
Zuurvlees recept uit Limburg
Soms zie je het wel eens bij een snackbar: Limburgs stoofvlees. De eigenaar van de snackbar bij mij om de hoek vertelde mij laatst dat hij het maar Limburgs stoofvlees is gaan noemen omdat het als Zuurvlees niet verkoopt. Maar als het gestoofd vlees is en het smaakt zurig, dan is het zuurvlees en met een beetje mazzel Limburgs zuurvlees. Heerlijk!
Ingrediënten
- 1 kilo sucadelappen in grove blokjes gesneden
- 1 bouillonblokje
- Flinke scheut witte azijn (natuurazijn)
- 3 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- Peper
- Zout
- Water
- Appelstroop
- Boter
Bereiding
- Peper en zout de sucadelappen, wrijf ze in
- Snijnd het vlees in grove stukken, te klein geeft minder mals resultaat (dobbelsteentjes-formaat is te klein, beter vier maal zo groot)
- Bak de in blokjes gesneden sucadelappen in een braadpan met boter tot ze dichtgeschroeid zijn.
- Voeg de kruidnagelen, de laurierblaadjes, de azijn en het bouillonblokje toe.
- Roer alles door elkaar en voeg water toe tot het vlees net onder staat.
- Doe een deksel op de pan en zet het vuur hoog.
- Wanneer het mengsel kookt zet je het vuur laag en haal het je deksel een beetje van de pan. Het moet blijven sudderen.
- Laat het zuurvlees zo lang mogelijk staan en controleer zo nu en dan of het vlees nog onder water staat. Giet wanneer nodig nog wat waterin de pan.
- Wanneer het vlees zacht is en uit elkaar begint te vallen (dit controleer je door even te proeven) mag het deksel van de pan.
- Voeg zoveel appelstroop toe als je wilt. Ik zou beginnen met één eetlepel. De appelstroop is een goede tegenhanger van de zure azijn en het zorgt ervoor dat het vocht wat gaat indikken.
Serveer met aardappelen en groente, of met friet (aanrader!)
Wanneer wij zuurvlees eten is het feest. Het is een heerlijk gerecht en vaak de volgende dag nog het lekkerst dus zorg ervoor dat je genoeg maakt om wat over te houden voor de volgende dag.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!